Tweetweekoverzicht week 27 2016: Scenario’s voor leenrecht voor ebooks, Instagram, Kindle met kleurenscherm, Snapchat en Privacy Shield

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht werkt de KB scenario’s uit voor leenrecht van ebooks, moet Instagram persoonsgegevens van een nepaccount vrijgeven, gaan er geruchten dat Amazon een 8″ Kindle aan het ontwikkelen is met een kleurenscherm, introduceert Snapchat een bewaarfunctie en stemmen de Europese lidstaten in met Privacy Shield.

KB werkt scenario’s uit voor leenrecht van ebooks

Ook de KB heeft natuurlijk de conclusie van Advocaat-Generaal Szpunar gelezen over de vraag of het leenrecht voor bibliotheken ook voor ebooks van toepassing is. Het Europese Hof van Justitie zal zich eind dit jaar hier definitief over uitspreken maar de KB wacht dit niet af en begint alvast met het uitwerken van verschillende scenario’s, ongeacht hoe de uitspraak uitvalt.

Helemaal terecht mijns inziens want dat zowel een positieve als negatieve uitspraak enorme consequenties gaat hebben voor het ebookplatform van de bibliotheken – maar ook voor de onderhandelingen die met uitgevers plaats (gaan) vinden – is mij wel duidelijk. En dan wil je niet afwachten tot het definitieve oordeel en *dan* pas gaan nadenken over een plan over hoe daarmee om te gaan.

Zoals bij de Brexit zeg maar ….

Instagram moet gegevens nepaccount vrijgeven

Toen vorig jaar een gebruiker op Instagram naakfoto’s en video’s plaatste op een nepaccount en daarbij suggereerde dat het om een specifiek 15-jarig meisje ging, haalde Instagram dat account weg. Ook al staat het meisje zelf niet op de beelden, haar moeder nam daar geen genoegen mee en spande een kort geding aan om Instagram te dwingen de gegevens van de persoon achter het account vrij te geven.

De rechter in Alkmaar woog de privacy van die persoon af tegen de belangen van het minderjarige meisje en oordeelde in het voordeel van de laatste. Instagram dient de gegevens over te dragen en het bedrijf gaf aan zich te voegen naar het oordeel van de rechter.

Lees ook de analyse van deze rechtszaak door Joost Becker van Dirkzwager

Is Amazon een Kindle met kleurenscherm aan het ontwikkelen?

Volgens Good Ereader is Amazon bezig met het ontwikkelen van een ereader met een 8″ kleurenscherm dat gebaseerd is op de techniek van Liquavista. Dat bedrijf, dat een techniek ontwikkeld had voor kleuren e-ink schermen, werd enige jaren geleden overgenomen door Amazon maar tot nu toe werd die techniek niet toegepast in de Kindle ereaders.

Dat lijkt nu wel het geval te zijn – volgens Good Ereader is het Liquavista team van Amazon in Eindhoven verantwoordelijk voor de coördinatie en ontwikkeling van het kleuren e-ink scherm – maar het is afwachten of dit ook echt gaat leiden tot een nieuw model Kindle met kleurenscherm. Die niet zo absurd duur is als, laten we zeggen, de recente Kindle Oasis.

Snapchat introduceert bewaarfunctie Memories

Ik snap de aantrekkingskracht en de lol van Snapchat maar ik heb er helemaal niets mee. Het is de eerste ‘social media app’ waar ik me te oud voor voel en waar ik alleen maar vol verbijstering naar kan kijken terwijl miljoenen mensen filters met kattenoortjes en regenboogkots op zichzelf toepassen. Zo af en toe doet @Elja1op1 nog een poging me te overtuigen wat de toegevoegde waarde is maar ik heb kennelijk te weinig zin om die naald in de hooiberg van bizarre snaps (selfies en andere korte video’s) te gaan zoeken.

Enfin, het kenmerkende aspect van Snapchat was altijd dat de snaps na een korte periode automatisch verwijderd werden en niet meer bekeken konden worden. Tenzij iemand een screenshot maakte of zo natuurlijk. Dat unieke kenmerk lijkt Snapchat achter zich te willen laten middels het toevoegen van een bewaarfunctie waarmee iedereen hun foto’s en video’s kan bewaren op de servers van Snapchat. Maakt het dat nou aantrekkelijker of juist niet om Snapchat te (gaan/blijven) gebruiken? Vertel het mij maar ….

Europese lidstaten stemmen in met Privacy Shield

Nadat het Europese Hof van Justitie het Safe Harbor verdrag – dat de privacyregels rondom data-uitwisseling met de VS regelt – ongeldig verklaarde vorig jaar ontstond de noodzaak om snel met een nieuwe regeling te komen die wel aan alle regels zou voldoen. Immers, dagelijks worden er gigantisch veel persoonsgegevens uitgewisseld naar Amerikaanse servers/bedrijven en daar kon niet zo eventjes mee gestopt worden.

Twee weken geleden constateerde Mark Jansen nog dat na 8,5 maand er nog steeds geen Safe Harbor 2.0 was maar het Privacy Shield akkoord – zoals de opvolger heet – werd afgelopen week wel alvast goedgekeurd door de Europese lidstaten. Daarmee is Privacy Shield nog niet in werking getreden want eerst moet de Europese Commissie nog instemmen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top