Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in juli 2016 (plus de actuele ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Ik neem de – op dat moment actuele – top 10 op in mijn lijst en kijk welke prijzen ze hebben in een aantal ebookwinkels (mits ze een ebookversie hebben natuurlijk). Deze week (week 28 2016) zijn dat de volgende tien titels:

 1. Huidpijn door Saskia Noort
 2. Verborgen door Karin Slaughter
 3. Het leven van een loser deel 10: Ff Offline door Jeff Kinney
 4. Voor jou door Jojo Moyes
 5. Killerbody Dieet door Fajah Lourens (geen ebookversie)
 6. On the go door Rens Kroes
 7. Hittegolf door Suzanne Vermeer
 8. De verwarde cavia door Paulien Cornelisse
 9. Pogingen iets van het leven te maken door Hendrik Groen
 10. Een klein leven door Hanya Yanagihara

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als o.a. de sites van AKO en ECI, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (13 juli 2016). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken bij Boogsy waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie]

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie, de rode prijzen zijn juist opvallend hoog in verhouding]


Het eerste wat opvalt dat er zowel per ebookwinkel maar ook per titel grote onderlinge verschillen bestaan. Twee van de ebooktitels zijn – om onbekende redenen – niet bij Amazon te koop maar bij bijna alle andere ebookwinkels zijn er ook 1 of meerdere titels die je niet kunt kopen daar. Sterker nog, de enige ebookwinkel waar je alle negen (Killerbody Dieet heeft geen ebookversie) ebooks kunt kopen is Bol/Kobo.

De nummer 1 deze maand is de nieuwste titel van Saskia Noort en zoals dat met hele recente titels gaat: die zijn overal voor de volle prijs. Je betaalt dus hetzelfde, ongeacht waar je de titel koopt.

Verborgen van Karin Slaughter is ook nog maar twee weken geleden uitgekomen en is niet bij Amazon te koop. De andere buitenlandse ebookwinkel, Google Play Books, heeft het ebook echter wel en het is daar notabene nog met een mooie korting te koop: slechts €9,51 in plaats van de €13,99 die je elders moet afrekenen.

Voor jou van Rens Kroes springt er bij Bruna juist uit maar dan in negatieve zin. De titel is overal in de aanbieding voor €4,99 maar bij Bruna kost het de volle €9,99. Een beetje zuur als je bedenkt dat de papieren versie 1 cent duurder is.

Bij On the go zie je wel weer het inmiddels bekende patroon terug waarbij een bestseller bij zowel Amazon als Google Play Books goedkoper te krijgen is. Bij beide betaal je €8,15 in plaats van €11,99 en dat is een mooi voordeeltje. Ditzelfde is bij Pogingen iets van het leven te maken ook weer het geval: bij zowel Amazon als Google Play Books betaal je €8,83 ipv €12,99.

Dat de verschillen onderling echt groot kunnen zijn zie je deze keer heel goed terug bij Een klein leven. Bij Amazon is het niet te koop, bij Bol/Kobo, Ebook.nl en Libris is het in de aanbieding voor €8,99, bij Google Play Books betaal je €10,19 terwijl je bij Bruna de volle mep betaalt met €14,99. Dat scheelt dus maar liefst 40% tussen de goedkoopste en de duurste.

Conclusies?

Deze maand zijn voor diverse titels de onderlinge verschillen groot. Maar ook valt het op dat er maar één ebookwinkel is waar je daadwerkelijk alle ebooks *kunt* kopen: Bol/Kobo. Ben je geïnteresseerd in Verborgen? Dan bespaar je ruim 4,50 euro door die bij Google Play Books te kopen. Dat is, samen met Amazon, ook de goedkoopste plek om On the go en Pogingen iets van het leven te maken op de kop te tikken. Maar wil je alsnog een exemplaar van Een klein leven kopen? Dan moet je juist bij Bol/Kobo, Ebook.nl of Libris zijn.

Zoals gezegd is Bol/Kobo de enige plek waar je alle titels kunt kopen en hoewel dat niet voor alle titels de goedkoopste optie is, betaal je daar €93,91 voor de negen beschikbare ebooks in plaats van €153,85 voor de negen papieren edities.

Uitgaande van de prijzen bij Bol/Kobo betaal je daarmee gemiddeld 61% van de prijs van de papieren versie. Dat was vorige maand nog 57,3% maar met de kanttekening dat dit percentage lager uitvalt als je bereid bent om bij verschillende ebookwinkels voor de goedkoopste versie te winkelen. In dat geval betaal je €81,43 (52,9% van de papieren prijzen)

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Ook bij Bol wordt er elke week een titel in de aanbieding gedaan (de weekaanbieding). Deze aanbieding wordt elke dinsdag ververst. Lees je liever Engelstalige ebooks? Dan vind je bij Bol hier ook elke week een aanbieding;
 • [doorlopend] Ebookalarm: Elke dag gaat een titel van Singel Uitgeverijen in de aanbieding en kun je die gedurende die dag voor 1,99 of 2,99 kopen via Kobo;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)
 • [doorlopend] Op zoek naar diverse ebookaanbiedingen bij Bruna? Die vind je terug op de aanbiedingenpagina;
 • Van 1 juli t/m 31 juli zijn er in het kader van de Vakantie lezen actie weer 20 bestseller ebooks in de aanbieding voor €7,99. Ongeacht bij welke ebookwinkel je ze koopt;
 • Op zoek naar Harlequin ebooks? Bij (o.a.) Bol is er een actie waarbij je 5 ebooks voor 15 euro kunt kopen met titels van Nora Roberts en Tess Gerritsen. Dezelfde actie is ook bij Kobo natuurlijk;
 • Bol heeft zijn eigen zomeractie waarbij er tot 60% korting wordt gegeven op meer dan 100 titels;
 • Ebook.nl viert de zomer met een actie voor reisverhalen. Deze duurt tot 27 juli;
 • Ook voor spannende boeken van o.a. Nicci French en Marion Pauw zit je goed bij Ebook.nl want daar vind je meer dan 100 titels voor €4,99 per stuk terug. De actie duurt tot 31 juli;
 • Fans van Linda Jansma kunnen hun collectie van ebooks goedkoop aanvullen bij Ebook.nl want om de lancering van de nieuwe titel te vieren zijn al haar vorige titels voor €2,99 te koop. Je moet er wel snel bij zijn want de actie duurt tot en met 15 juli;
 • Bruna heeft meerdere ebookacties lopen: 8 ebooks van Pretty Little Liars voor €2,99 per stuk, 19 Feelgood boeken voor €3,99 per stuk, 9 prachtige ebooks van Roald Dahl voor €4,99 per stuk. Deze acties lopen (ook bij de andere ebookwinkels) tot 31 augustus;
 • Libris promoot de Fjällbacka Murders ebooks van Camilla Läckberg die nu van 9,99 voor 4,99 te koop zijn tot 31 juli;
 • Ook bij Libris speciale aandacht voor tijdloze boeken uit de wereldliteratuur die t/m 31 augustus van 6,99 voor 2,99 euro verkrijgbaar zijn.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top