Kobo tips en trucs

Zo, dus je hebt (net) een Kobo ereader gekocht? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar wat uitleg over hoe je het optimale uit je ereader kunt halen. Of minimaal hoe je er ebooks op zet die je niet bij Kobo gekocht hebt. Maar ook als je je jouw ereader al een tijdje hebt wil je er misschien alsnog achterkomen hoe je bepaalde dingen (handiger) kunt doen? Hopelijk heb je dan wat aan de Kobo tips en trucs die ik de afgelopen jaren verzameld heb.

De onderstaande tips en trucs zijn voor Kobo ereaders maar ook voor de ebooks van Kobo die je via Kobobooks kunt kopen en die geoptimaliseerd zijn voor het lezen op een Kobo ereader.

Persoonlijke aanbevelingen bij Kobobooks

Of je het nou handig vindt of niet, je moet een (gratis) Kobo account aanmaken om een Kobo ereader in gebruik te nemen. Hoewel je ook elders gekochte ebooks kunt lezen op een Kobo ereader worden de bij Kobobooks gekochte ebooks automatisch verstuurd naar je ereader. Koop je af en toe een ebook bij Kobo? Kijk dan ook bij je persoonlijke aanbevelingen om de tips van Kobo te bekijken voor een eventuele nieuwe aanwinst.

kobo tips aanbevelingen

Koppel je Kobo account aan je Bol account (en synchroniseer ook de Bol ebooks naar je ereader)

Kobo en Bol werken nauw samen en delen feitelijk elkaars ebookwinkels. De titels (en prijzen) die je bij Bol.com ziet zijn dezelfde als bij Kobobooks. Maar wist je dat je in de accountinstellingen van je Kobo account een koppeling kunt maken met je Bol account? Ga daarvoor naar je account en kies in het eerste tabblad voor ‘Dit account verbinden’ achter ‘Mijn Bol.com account’.

Hugo Stekelenburg uit Utrecht voegt hier aan toe dat hij in januari 2015 problemen had met deze koppeling doordat zijn (Bol) wachtwoord (twee) leestekens bevatte. Of dit nog steeds problematisch is, is onbekend.

Als je dit gedaan hebt zie je alle ebooks die je bij Bol gekocht hebt ook in de bibliotheek staan van Kobobooks en worden ze vanaf dat moment gesynchroniseerd/verstuurd naar je Kobo ereader! Ook tellen ze mee voor de persoonlijke aanbevelingen die Kobo doet. Het maakt dan dus niets meer uit of je je ebooks liever bij Kobobooks of bij Bol koopt.

Leen ebooks bij de Bibliotheek en zet ze op je Kobo ereader

Je kunt ebooks kopen maar je kunt ze natuurlijk ook lenen bij de bibliotheek! Om ze op je ereader te krijgen zul je (helaas) ook aan de slag moeten met Adobe Digital Editions omdat geleende ebooks nou eenmaal voorzien zijn van DRM. Die DRM zorgt ervoor dat de ebooks na vier drie weken automatisch niet meer te lezen zijn.

kobo tips bibliotheek

Op deze pagina vind je handleidingen (Windows en Mac) met uitleg over hoe je de ebooks op je ereader zet.

Gebruik Calibre om de ebooks op je Kobo ereader te beheren

Natuurlijk kun je de bij Kobo of Bol gekochte ebooks automatisch op je ereader laten zetten, via Adobe Digital Editions de bij de bibliotheek geleende ebooks versturen en de overige ebooks gewoon via je computer op je ereader zetten. Dat werkt allemaal prima om snel aan het lezen te kunnen gaan.

Wil je echter liever niet alle ebooks bewaren op je ereader maar bij voorkeur op één plek op je computer hebben? Of allerlei handige dingetjes kunnen doen zoals ook leesstatistieken hebben voor ‘gewone’ ebooks die je niet bij Bol of Kobo gekocht hebt en de serie-informatie tonen in de bibliotheek op je ereader omdat je graag complete series leest? Dan is Calibre echt iets voor jou. Calibre is gratis software dat bedoeld is voor het beheren van ebookbibliotheken en waar je zowel hele eenvoudige dingetjes snel of hele complexe dingen uberhaupt mee kunt doen. Ik heb er tientallen artikelen over geschreven en nog steeds niet alle mogelijkheden ontdekt. Een kleine selectie van nuttige dingetjes die je met je Kobo ebooks en ereader kunt doen:

Verken de opties van je ereader en lees zoals *jij* dat fijn vindt

Het grote voordeel van een ereader en ebooks is dat je zelf kunt bepalen hoe de tekst op een pagina er uit ziet. Marges, regelafstand, lettergrootte en lettertype zijn allemaal in te stellen naar eigen smaak. En toch kijkt lang niet iedereen naar de mogelijkheden en worden de standaardinstellingen het meest gebruikt.

Dat is zonde want door te variëren in (vooral) lettergrootte en regelafstand kunnen boeken echt beter leesbaar worden. Kobo heeft voor de meeste ingebouwde lettertypes zelfs nog geavanceerde instellingen toegevoegd zodat je het helemaal precies kunt instellen zoals jij dat fijn vindt. En vind je de standaardlettertypes niet voldoende? Dan kun je heel gemakkelijk je eigen lettertypes toevoegen! Neem dus de moeite om te ontdekken met welke instellingen jij het prettigste leest.

Lees (web)artikelen op je Kobo ereader met Pocket

Behalve ebooks kun je ook artikelen en bewaarde webpagina’s lezen op je Kobo ereader. Daarvoor werkt Kobo samen met Pocket en heeft het de Pocket app geïntegreerd in de software van alle recente Kobo ereaders.

pocket op de kobo ereaders

Je kunt vanaf een computer (en alle andere apparaten) eenvoudig webpagina’s en artikelen bewaren in Pocket. Vervolgens kun je de – recentste 50 – artikelen synchroniseren met de Pocket app op je Kobo ereader om ze nog eens na te lezen. Lees hier hoe je een Pocket instelt en artikelen kunt synchroniseren.

Pas de helderheid van de schermverlichting snel aan door op je scherm te vegen

Heel veel werk is het niet om de helderheid van je schermverlichting aan te passen (of aan/uit te zetten). Afhankelijk van het model van je ereader heb je een aparte knop om het aan of uit te zetten maar kun je altijd in het menu een icoontje vinden om het tussen 0% en 100% in te stellen.

Als je echter een boek aan het lezen bent moet je eerst 1x op het scherm tikken om dat icoontje te zien te krijgen, vervolgens dat icoontje aantikken en de schuifregelaar op de goede stand zetten.

Het kan echter een stuk sneller door helemaal links van het scherm – tegen de linkerrand aan – van boven naar beneden te vegen met je vinger om de helderheid te verlagen. Of van beneden naar boven om de helderscheid te vergroten. Probeer het maar eens.

Heb jij nog handige Kobo tips en trucs waarvan je vindt dat iedereen die eigenlijk zou moeten weten? Laat het dan weten in de comments!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (190) Write a comment

 1. Hallo Raymond,

  Kleine correctie. Het leentermijn voor e-books van de bibliotheek is 3 weken ipv. 4 weken.

  Mvg. Vincent

  Reply

 2. Nog een kleine correctie, je hoeft niet perse een kobo-account te hebben je kunt de reader ook koppelen aan een google-account

  Reply

  • Of aan een Bol.com account. Het gaat er om dat je verplicht bent om een account aan te maken. Bij de ereaders van Sony hoefde dat niet.

   Reply

  • @Marina Je kunt (gelezen) boeken wel degelijk gewoon verwijderen hoor hoewel ik toegeef dat het niet heel intuïtief is.

   Hou je vinger minstens 3 seconden lang ‘ingedrukt’ op een boek in de bibliotheek en je krijgt (onder ondere) de optie om het te verwijderen. Je krijgt dan ook de keuze om het uit je Kobo account te verwijderen als het een titel is die je bij Kobo gekocht hebt, anders wordt het alleen van je ereader verwijderd.

   Reply

 3. Mijn ereader stopte van de week ik kon geen blz omslaan…
  Uitgedaan en weer aan, toen deed hij het weer, maar geeft alleen een ander boek aan dan wat ik aan het lezen ben
  Ik ben bezig in Als je het licht niet kunt zien, maar als ik pauzeer dan staat Piece of Kate erop….dat is toch rasr?

  Reply

  • @Marina Dat is inderdaad raar. Het lijkt erop dat er iets fout is gegaan in de database op de ereader zelf waardoor je huidige boek niet herkend wordt als datgene dat je aan het lezen bent. Het zou moeten verdwijnen zodra je klaar bent met je huidige boek (hoop ik). Als het probleem ook bij andere boeken blijft – dat dus een ander boek wordt getoond bij pauzeren – dan zou je kunnen overwegen om je ereader terug te zetten naar de fabrieksinstellingen om het probleem definitief op te lossen.

   Let op dat bij het terugzetten naar de fabrieksinstellingen ook alle boeken verwijderd worden. Die zul je dus na afloop opnieuw erop moeten zetten!

   Reply

 4. Kobo aura h20
  Gezocht: wit op zwart (dus zwarte letters tegen witte achtergrond) Op een H20 dus, niet op een gewone aura.

  Reply

 5. Kobo aura h20
  Gezocht: wit op zwart (dus WITTE letters tegen ZWARTE achtergrond (stomme fout hierboven, sorry!) Op een H20 dus, niet op een gewone aura.

  Reply

  • @Antoine Hoewel een e-ink scherm ook prima witte letters op een zwarte achtergrond zou kunnen doen, is er bij mijn weten geen enkele ereader die het uit zichzelf ondersteunt. Dat heeft vooral te maken met contrast en resolutie dat dan iets anders werkt en bij ereaders is het streven altijd ‘de boekervaring’ van zwarte letters op een witte pagina te evenaren.

   Er zijn in het verleden echter hacks geweest voor o.a. enkele Sony ereaders maar ook voor Kobo ereaders. Bij die laatste kun je simpelweg een bestandje KoboRoot.tgz kopieren naar je ereader en schakel je de nachtmode (witte letters op een zwarte achtergrond) in door het lichtknopje iets langer ingedrukt te houden. De bestanden en uitleg vind je hier: http://dbeinder.github.io/kobo-nightmode/

   Probleem is helaas dat deze truc alleen werkt voor de Touch, Glo, Aura en Aura HD (en de Mini hoewel die dus geen lichtknopje heeft). De recentere modellen, waaronder dus de Aura H2O, ondersteunen deze hack niet en voor zover ik weet heeft niemand daar een oplossing voor gevonden. Tenminste, ik ken het niet.

   Daarmee zijn je keuzes beperkt tot ofwel een (tweedehandse) Aura HD op de kop te tikken danwel een ereading app te gebruiken op een tablet. Die hebben zo’n beetje allemaal een nachtmode ingebouwd.

   Reply

 6. Hoi,

  Ik lees dit: “Koppel je Kobo account aan je Bol account (en synchroniseer ook de Bol ebooks naar je ereader)

  Ik heb Kobo aura. Heb account bol.com en kobo. Ik lees dat ik ze kan koppelen. En dan kan ik gekochte boek van bol.com ook op ereader “downloaden”? Waar vind ik hem, als ik op kobo internet aanzet en account aangemeld bent?

  Of begrijp ik het verkeerd?

  Groetjes.

  Reply

  • @Anja Je kunt/moet het Bol account koppelen op de site van Kobobooks. Het kan niet op de Kobo Aura als je daar al eenmaal ingelogd bent met je Kobo account.

   De goede volgorde is naar de site van Kobo te gaan, daar in te loggen en naar je account informatie te gaan. Dat kan rechtstreeks met deze link: https://secure.kobobooks.nl/profile?wslang=nl-NL

   Je ziet dan meteen (op het eerste tabblad dat standaard opent) een rij met webdiensten die je kunt koppelen aan je Kobo account. De bovenste is Bol.com en als je achter die regel op ‘Dit account verbinden’ klikt kun je inloggen met je Bol.com gegevens.

   En vanaf dat moment zijn ze gekoppeld en komen de bij Bol gekochte ebooks ook op je Kobo Aura binnen als je die ereader synchroniseert.

   Reply

 7. Kun je iets meer vertellen over de slaapstand in instellingen? Er staat nl niet alleen in slaapstand zetten, maar ook uitschakelen na … Minuten. Wat betekent deze optie ?

  Reply

  • @Salinda1971 De slaapstand is een energiebesparende optie van de Kobo ereaders waarbij de schermverlichting uitgaat (en er een pagina getoond wordt met de omslag van het boek dat je aan het lezen bent onder de vermelding ‘slaapstand’). Kobo ereaders gaan in de slaapstand als je de aan/uitknop kort indrukt en verlaten die ook met een druk op dezelde knop. Tussen twee leessessies bijvoorbeeld. Hoewel het tonen van de tekst op het scherm nauwelijks of geen accu kost, geldt dat natuurlijk niet voor de schermverlichting en vandaar die slaapstand.

   Bij de instellingen vind je dus onder Energie sparen en privacy enkele opties die het gedrag van die slaapstand beïnvloeden.

   Zo kun je dus de slaapstand automatisch laten activeren na een aantal minuten (15 is de default) van inactiviteit waarmee je ereader de schermverlichting dus uitschakelt als je niet in de buurt bent of in slaap gevallen bent. Je kunt ook kiezen om de ereaders automatisch helemaal te laten uitschakelen na een aantal minuten maar die optie staat standaard uit en ik vind de slaapstand zelf ook meer dan voldoende.

   Je kunt bij diezelfde instellingen ook bepalen of je wel of niet het boek wilt tonen dat je aan het lezen bent, of dat ook fullscreen moet en of in de slaapstand getoond moet worden hoe het ervoor staat met de voortgang in opladen (aangezien de ereader bijna altijd in de slaapstand zal gaan tijdens het opladen natuurlijk).

   Reply

 8. Hoi Raymond,
  ik ben een stuk wijzer met jouw tips. Bedankt daarvoor. Een vraag nog. Het is me gelukt Kobo en Bol te koppelen.
  Ik heb 2 boeken gekocht. Mijn Kobo Aura H2O hangt aan de laptop, ik zie op de laptop dat de boeken op de Kobo staan maar als ik op de Kobo zelf kijk zie ik ze niet. Ik kan ze niet vinden. Ik heb het via Calibre nog een keer gedaan. Zelfde verhaal. Ik zie dat ze er op staan. Maar waar? Ik heb er niet veel boeken op staan. Normaal zie ik staan ‘nieuwe boeken’ of zoiets.
  Wat doe ik verkeerd?

  Reply

  • @Betsy Ongeacht of je die 2 boeken bij Bol of Kobo gekocht hebt zouden ze na synchroniseren op je Aura H2O moeten staan. Je vindt ze in elk geval terug in je Bibliotheek (in het hoofdscherm, helemaal links onderin). Als je ze niet ziet in de Bibliotheek, dan staan ze simpelweg niet op je ereader en is er toch iets fout gegaan ergens.

   Zorg in elk geval, als je dat nog niet gedaan hebt, dat je de wifi aanzet en dan de sync(hronisatie) aanzet. De twee gekochte boeken moeten dan gewoon binnenkomen. Voor zover ik weet is er geen enkele manier om een ebook op een Kobo ereader te hebben staan die niet zichtbaar is in de Bibliotheek.

   Reply

   • Het is gelukt. Ik weet niet hoe. Ik was weer aan het klooien met kabeltje en/of wifi. Ze stonden niet zichtbaar op mijn kobo. Terwijl ik ze wel zag staan op de laptop als de kobo aangesloten was. Ik wilde net gaan resetten. Je moet wat. Dus ik haal hem van de laptop af en ging eerst even wat anders doen. Ik durfde niet zo goed te gaan resetten. En tot mijn stomme verbazing zijn ze even later ineens zichtbaar …. na 24 uur. Het enige wat ik kan bedenken is dat het komt omdat ik in Griekenland zit. Of is dat een hele rare gedachte. Nou ja, ik heb ze. Als ik weer thuis ben zie ik wel weer verder.

    Reply

 9. Hoi Raymond!
  Ik heb eergister de Kobo aura H20 ereader gekocht! En met je artikel Collections (Verzamelingen) op je Kobo ereader beheren met Calibre allemaal verzamelingen aangemaakt. Ging allemaal super goed! Tot ik wakker werd volgende dag, mn ereader aan zetten en alle verzamelingen mapjes leeg waren (stonden allemaal nog wel in de bibliotheek) :( Opnieuw aangesloten aan mijn laptop en met Calibre opnieuw alles naar mijn apparaat gestuurd en alles staat weer netjes in de verzamelingen, een hele dag plezier van gehad. Tot ik vanochtend twee nieuwe boeken erop wou zetten, weer in een verzameling volgens calibre, naar mijn apparaat gestuurd en los gekoppeld. Is weer zijn al mijn verzamelingen leeg (nu zijn zelfs alle aangemaakte mapjes weg) op de nieuwe die ik had aangemaakt na. Weer alles er opnieuw opgezet via mijn laptop en alles staat er weer netjes op.
  Moet ik elke keer als ik er 1 nieuw boek op zet, alle boeken opnieuw uploaden naar mijn apparaat? Is hier niet een makkelijkere oplossing voor?

  Groetjes

  Reply

  • @Myrthe Dit is definitief niet wat er behoort te gebeuren en eerlijk gezegd heb ik ook geen idee waarom je ereader uit zichzelf verzamelingen leeg gooit en zelfs verwijdert. Het kan fout gaan bij een synchronisatie met Calibre denk ik maar dat je H2O spontaan de verzamelingen wist is helemaal nieuw voor me.

   Ik heb dus ook geen oplossing voor je want dit hoort simpelweg niet te gebeuren. Nu gebruik ik zelf geen verzamelingen meer op mijn Aura ONE en weet ik niet of het daar ook op zou gebeuren. Zijn er wellicht anderen die meelezen en dezelfde (of juist niet) ervaring hebben?

   Reply

   • Hallo,
    Calibre speciaal geïnstalleerd om gemakkelijker met verzamelingen te werken. Maar het opladen van een boek met of zonder verzameling lukte niet meer. Dus Kobo terug naar fabrieksinstellingen en dan kon ik via Calibre wel boeken opladen. Maar net als bij Myrthe is de verzameling die ik aanmaakte op mijn kobo weg. Ook de verzamelingen die ik aanmaakte in calibre worden niet overgenomen op mijn Kobo. Na het opnieuw koppelen van de Kobo aan mijn pc, zie ik in “Apparaat” in de kolom “Collecties” enkel “Im_reading” staan en geen enkele verzameling.
    De software versie op mijn Kobo is 3.16.17. Ben niet zo thuis in het technische maar ik zou het kunnen dat de kolom “#collections” iets anders moet zijn?
    Groetjes

    Reply

    • Heb nog verder zitten zoeken en heb mijn probleem gevonden. Ik heb zowel op Kobo als Calibre in het Nederlands.
     In Calibre onder “voorkeuren” Voeg eigen kolom toe
     –> Opzoeknaam = collecties
     –> Koptekst van kolom = Collecties
     In Calibre onder “voorkeuren” Plug-ins – Kobo Touch
     –> tab “Collecties, Covers & Uploads” –> Collectie Colums = #collecties
     Verder heb ik alles gevolgd zoals op pagina https://rsnijders.info/vakblog/2016/08/10/kobo-collections-verzamelingen-calibre/ staat aangegeven.
     Enkel blijf ik nog met het probleem dat op Kobo een verzameling maken deze niet wordt getoond in Calibre. Wie weet hiervoor raad?
     Hopelijk ben ik morgen niet alles kwijt :)
     Anne

     Reply

 10. Ik heb sinds een paar weken een nieuwe e-reader kobo aura H2O in gebruik. Mijn leesstatistieken kloppen alleen niet. Hij zegt namelijk dat ik nu al 713 uur heb gelezen, terwijl dat niet mogelijk is. Zo vaak heb ik hem namelijk nog niet gebruikt om te lezen.

  Hoe kan ik dit veranderen zodat dit wel gaat kloppen ?

  Reply

  • @Amber Er zijn meer problemen gemeld met de leesstatistieken (ik heb er ook last van aangezien ik al een week met een boek bezig ben en mijn Aura One beweert dat ik 0,1 uur aan het lezen ben). De gegevens worden opgeslagen in de database op het apparaat zelf en deels gesynchroniseerd met je account voor de titels die je bij/via Kobo gekocht hebt.

   Die kun je niet aanpassen zonder dat je die database moet gaan aanpassen en daar blijf ik in elk geval ver vandaan :) Wel kun je bij de Instellingen -> Leesinstellingen op de tweede pagina ‘Leesactiviteit bijhouden’ uitzetten. Als je die uitzet en daarna weer aanzet zou die opnieuw vanaf nul moeten beginnen. Niet ideaal maar ik ken geen andere oplossing helaas.

   Reply

 11. Dag Raymond, ik zit op vliegveld Bali, wil eboek kopen met mijn kobo ereader, maar nadat ik me heb verbonden met openbaar wifi netwerk van het vliegveld en ik opdracht geef om het boek te kopen, dan krijg ik een wit scherm en daarna foutmelding van oeps, er is een probleem met internet verbinding.
  Kunnje me helpen?

  Reply

  • Hoi Marian, ik vrees dat je op je ereader weinig kunt doen om dat probleem te verhelpen want dat ligt zonder enige twijfel aan de wifi verbinding van het vliegveld zelf. Ik zou overigens sowieso wel oppassen met boeken kopen via een openbaar wifi netwerk … voor kwaadwillenden is het niet heel lastig om je betaalgegevens te onderscheppen. En dat wil je natuurlijk niet.

   Hopelijk heb je nog iets te lezen staan op je ereader en kun je op een later moment via een veilige wifi verbinding wel je nieuwe boek kopen. Hoe dan ook, een prettige vlucht voor straks!

   Reply

 12. Ook ik heb problemen met de verzamelingen op de Kobo. En die heb ik pas sinds ik kort geleden ook een Kobo heb aangeschaft en mijn vrouw en ik er nu allebei een hebben.
  Omdat mijn vrouw een ander genre boeken leest dan ik, heb ik in Calibre verzamelingen aangemaakt voor mijn boeken en (andere) voor de boeken van mijn vrouw.
  En toen: Na synchronisatie met Kobo stonden op de reader van mijn vrouw ineens mijn verzamelingen, maar wel allemaal met nul boeken erin. Dat krijg ik alleen weer weg door de reader aan Calibre te koppelen.
  Het gebeurt niet iedere keer, en de ene keer op de ene reader, de andere keer op de andere reader. Daar ben ik niet echt blij mee. Melding bij Kobo resulteerde in een vaag antwoord – de nieuwe versie van de software installeren zou de oplossing zijn. Mooi niet dus.
  Enig idee?

  Reply

  • @Theo Van Kobo hoef je helaas geen hulp te verwachten als het gaat om het kunnen beheren van hun ereaders met Calibre. Verzamelingen worden door hun alleen maar ondersteund op de ereader zelf en bij de ontwikkeling van nieuwe firmware versies wordt er zeker weten geen enkele aandacht besteedt aan wat er met de koppeling Calibre-Kobo ereaders gebeurt.

   Het is eerlijk gezegd de reden dat ik ook helemaal klaar ben met verzamelingen. Iedere keer als ik het werkend had kon ik wachten op het moment dat ik er weer problemen mee kreeg. En daar zijn verzamelingen (voor mij tenminste) niet nuttig genoeg voor. Ik maak nu simpelweg een tweede (of derde) bibliotheek aan in Calibre om de boeken op verschillende ereaders gescheiden te houden en dat werkt prima. Voor mij geen verzamelingen meer :)

   Desalniettemin hoop ik dat iemand anders een tip voor je heeft!

   Reply

   • Inmiddels wel een work-around gevonden.
    Ik heb eerst in Calibre bij de Kobo-plugin het vinkje uitgezet bij “verwijder verzameling als deze leeg is”.
    Vervolgens heb ik op mijn reader via Calibre van elke voor mijn vrouw gedefinieerde verzameling 1 boek naar de reader gestuurd en meteen weer verwijderd. Daarna de reader gesynchroniseerd met Kobo, vervolgens de reader van mijn vrouw gesynchroniseerd. En vervolgens zie je op die reader alle verzamelingen staan, waarbij die “van mijn vrouw” ook al haar boekenbevatten, terwijl die “van mij” met 0 boeken erop staan.
    Nu dus nog even op de reader van mijn vrouw al mijn verzamelingen leeg aanmaken en ik heb dan in elk geval geen vakantieproblemen meer (want geen Calibre dan).

    Reply

 13. Hoi Raymond,

  Ik heb een kobo touch en heb vanavond vier boeken gekocht via bol. Ik zie ze op mijn ereader echter alleen staan als ik uitlog van mijn kobo account en weer aanlog onder mijn bol account. Als ik wil proberen de accounts te koppelen zie ik wel een bol account staan (echter die van mijn man en niet die van mijzelf) maar daar staat niet de optie achter: dit account verbinden. Hoe los ik dit op?

  Reply

  • Hoi Barbara,

   Je kunt inderdaad zonder problemen een Bol account koppelen aan je Kobo account maar in mijn ervaring maakt het wel uit wat je als je ‘primaire’ account ziet en wat je ‘secundaire’ account is. Oftewel, of je normaliter altijd je Kobo account gebruikt (op je ereader) en daar je Bol account aan wilt koppelen of andersom.

   Daarnaast kan er maar één account gekoppeld worden en wordt het dus lastiger als je, zoals jou zo te lezen, meerdere accounts in je huishouden hebt.

   Als je nu inlogt met je Kobo account op Kobo.com en bij de accountinstellingen kijkt zie je dus wel al een gekoppeld Bol account van je man staan? Dan staat daar – als het goed is – de optie Unlink achter want dan is jouw (gezamenlijke?) Kobo account dus gekoppeld aan het Bol account van je man. Maar ja, daar heb je de boeken niet op gekocht natuurlijk.

   Je opties zijn dan afhankelijk van hoe je man zijn gekochte ebooks leest. De makkelijkste optie is om zijn Bol account te unlinken van je Kobo account en daarna jouw eigen Bol account te koppelen. Als hij echter ook dat Kobo account gebruikt op zijn ereader, dan is hij zijn ebooks ‘kwijt’ en moet hij met zijn Bol account inloggen op zijn ereader.

   Wil je zijn Bol account niet unlinken? Dan zou je nog iets anders kunnen proberen waarbij ik niet precies weet wat er dan gebeurt:

   Log in bij Kobo.com maar kies bij het inlogscherm aan de linkerkant voor de optie om met je Bol account in te loggen. Ga vervolgens naar Accountinstellingen en koppel dat met je Kobo account. Als die optie er niet staat kun je Rakuten ID gebruiken want dat is (ook) je Kobo account. Het is wat hier ook beschreven staat feitelijk: https://www.bol.com/nl/m/klantenservice/lezen-met-bol-com-kobo-app/subject/64221331/index.html

   Feitelijk heb je dan twee Bol accounts gekoppeld aan 1 Kobo account en ik weet dus niet of dit goed gaat. Laat het me vooral weten :)

   Reply

 14. Hoi Raymond, ik lees zelf met de kobo Aura H2O en ben erg tevreden, daarom heb ik nu voor mijn man de kobo aura edition2 besteld. Maar nu weet ik niet goed hoe ik mijn boeken ook voor hem beschikbaar moet maken. IK heb de e-reader gesynchroniseerd maar zie er bijvoorbeeld niet de kobo plus in staan. moet ik voor hem een ander account aanmaken dan? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik voor hem alle boeken opnieuw moet gaan aanschaffen of ook voor hem een kobo plus account moet gaan afsluiten. Kun je aangeven wat ik het best kan doen?
  vr gr Irma

  Reply

  • Hoi Irma, dat zou toch echt (alleen) een kwestie moeten zijn van hetzelfde account gebruiken op de Aura Edition 2 als waar jij jouw ebooks op gekocht hebt en waar het Kobo Plus abonnement op zit. Er kunnen tot 5 apparaten gekoppeld worden aan een Kobo Plus abonnement dus tenzij je die limiet al bereikt hebt met ereaders en apps, zouden de boeken ook moeten opduiken op de Aura Edition 2.

   Ik heb zelf ook twee Kobo ereaders op 1 account zitten (ik durf mijn andere vier Kobo ereaders niet meer te synchroniseren :P) en dat gaat gewoon goed.

   Reply

 15. Hoi Raymond,

  Ik zie alleen paginanummers per hoofdstuk, niet de nummering van het totaal. Is dat te veranderen?

  Reply

  • Hoi Paolo, zeker. Ga naar de instellingen toe en in het menu vind je dan een kopje Leesinstellingen. Hier kun je, onderaan de pagina, de optie vinden om de nummering te wijzigen naar een weergave van het totale boek (of dat in percentages weer te geven ipv paginanummers).

   Reply

 16. Beste Raymond,
  Ik wil graag boeken delen die ik onder mijn account heb aangeschaft. Hoe regel ik dat?
  Loes

  Reply

  • @Loes Boeken delen in de zin van ‘ik wil boeken die ik gekocht heb, beschikbaar maken op een andermans Kobo account’, dat staat Kobo niet toe. Bij Amazon heb je de mogelijkheid om een ‘familie’ aan te maken en je aangeschafte titels te delen met andere accounts die een zelfde adres hebben. Maar zo familie-geörienteerd is Kobo helaas niet.

   Als je dus boeken wilt delen met een ander dan zul je dat ofwel moeten doen met de gedownloade titels uit je Kobo bibliotheek (via kobo.com) danwel door je ereader of Kobo account zelf aan een ander uit te lenen.

   Let op dat gedownloade titels alleen gedeeld kunnen worden als ze watermerkbeveiliging hebben (en dat je dan dus wel je naam enzovoorts overal in het boek hebt staan) en dat je formeel niet je Kobo inloggegevens mag delen met anderen. Niet dat daar iemand op kan controleren natuurlijk.

   Reply

   • Dank Raymond voor je uitleg! Zitten er nadelen aan als ik een vriendin tijdelijk op mijn account boeken laat downloaden op haar ereader? Thuis lezen we met twee kobo-eraeders op één account, daar komt dan een derde bij. Je zegt al dat er niet op gecontroleerd wordt, zijn er andere consequenties die ik moet weten?

    Reply

    • Nee, behalve misschien dat je vriendin ook boeken kan kopen als je betaalgegevens gekoppeld zijn in je account? Ik heb zelf 5 of 6 Kobo ereaders op één account zitten dus als er een limiet zit op het aantal apparaten dan heb ik die in elk geval nog niet gevonden. Kobo Plus is wel beperkt geloof ik tot 5 apparaten en dat is de reden dat ik nu drie oudere ereaders op een ander account heb gezet (ik heb er twee toevallig).

     Reply

     • Je kunt max. 5 apparaten koppelen aan een Kobo account. Per account kun je maximaal 15 e-books downloaden. Bij de 16e verdwijnt nr. 1

  • Dag Pippi, dat is een kwestie van de Kobo of de Bol app installeren op je iPad of iPhone en daar inloggen met dezelfde inloggegevens waarmee je je boek gekocht hebt.

   Gekochte boeken worden automatisch beschikbaar in de app dus je hebt er verder geen omkijken meer naar.

   Reply

 17. Hoi Raymond,
  Sinds kort heb ik blendle premium en het zou best fijn zijn als ik de artikelen op mijn Kobo aura one zou kunnen lezen.
  Is dat mogelijk?
  Met vriendelijke groeten,
  Danny.

  Reply

  • Hoi Danny,
   Het zou eigenlijk indirect moeten kunnen door de Blendle artikelen – via het web – toe te voegen aan een Pocket account. De Kobo ereaders hebben immers ondersteuning voor artikelen die in Pocket geplaatst zijn en dat zou normaliter de beste (en enige) manier zijn om artikelen op je ereader te lezen.

   Ik zeg normaliter want door de scripts die Blendle gebruikt op hun site worden de artikelen niet goed opgeslagen in Pocket en zijn ze niet te lezen op die manier. En dus ook niet op een Kobo. Ik ben er bang voor dat, tenzij Blendle ooit in de toekomst expliciet Pocket gaat ondersteunen, je de artikelen niet gemakkelijk op je Kobo ereader kunt lezen.

   Reply

   • Hee Raymond,

    Bedankt voor je reactie, al is het natuurlijk niet helemaal waarop ik hoopte…
    Ik zal mijn licht eens opsteken bij Blendle, wellicht dat daar plannen zijn in die richting. Mocht daar wat uitkomen zal ik het hier even terugmelden.

    Groeten,
    Danny.

    Reply

   • Hee, Raymond, daar ben ik weer!
    Nou, de vanuit Blendle naar Pocket geëxporteerde artikelen verschijnen keurig netjes onder Pocket in mijn Kobo reader. Je zorg dat de scripts in Blendle de artikelen zouden verminken is dus ontecht.
    Bedankt dus voor de tip, mijn issue is opgelost!
    Met vriendelijke groeten,
    Danny.

    Reply

 18. Hoi Danny, fijn dat het werkte! Ik had het wel in Pocket getest (waar het dus niet goed weergegeven werd) maar vervolgens niet op de Kobo. Goed om te horen dat het wel degelijk werkt en volgens mij heb ik meteen een onderwerpje om zelf uit te testen en een blogpost over te schrijven ;-)

  Edit: nu ben ik wel benieuwd hoe je de artikelen van Blendle Premium exporteert naar Pocket. Als ik de reguliere artikelen (ik heb geen Premium) via de Pocket extensie opsla dan worden er dus maar een paar regels bewaard en meer krijg ik dus ook op de Kobo niet te zien. Oftewel, kun je beschrijven hoe jij het doet? :)

  Reply

  • Hoi Raymond,
   Laatste stand: de eerste zes artikelen zagen er prima uit, nu heb ik een tweetal artikelen waar alleen de eerste regels getoond worden, verder niets.
   Het is dus kennelijk niet helemaal 100%, iets waarvoor je al waarschuwde…
   Groeten,
   Danny.

   Reply

 19. Op macbook of pc heb ik veel meer pocket opgeslagen. Die komen niet te staan bij ereader al is hij gesynceerd. Wat gaat er mis?

  Reply

  • Alles wordt centraal – op de servers van Pocket – opgeslagen en vervolgens gesynchroniseerd naar de apps. Die op de Kobo is niet anders dus als je de artikelen in Pocket ziet staan op getpocket.com en/of de Pockets apps op andere apparaten, dan zouden ze ook zichtbaar moeten zijn op de Kobo. Misschien als er video’s tussenzitten dat het dan niet werkt voor die artikelen maar anders weet ik het ook niet.

   Reply

 20. Beste Raymond,
  Ik heb een Kobo, aura, tja welke? , met de nieuwste software en updates, zelfs heel nieuwe resetten met herstellen fabrieksinstellingen. Maar wanneer de accu wat leeg raakt, niet eens veel, reageert de e reader heel vreemd. Stopt soms, gaat niet naar de volgende bladzijde, springt zes bladzijdes terug of dezelfde bladzijde komt nog een keer, geeft vreemd beeld vaak met de omslagdoek, gaat niet op slaapstand en wil soms niets meer. Los dat het laden van een nieuwe bladzijde soms erg lang duurt. Dat leest dus helemaal niet of niet goed. Soms helpt opnieuw starten, soms resetten, maar het blijft irritant. Om de dag opladen is natuurlijk ook niet de bedoeling. Boeken zijn of gekocht op Bol.com of via abonnement.
  Weet jij een goede oplossing?

  Reply

  • Dag Dick,

   Sorry maar ik heb geen pasklare oplossing. Het klinkt alsof het scherm zelf de problemen veroorzaakt maar dat weet ik niet zeker. Als het een defect in het scherm zit dan houdt het op maar ik heb meerdere keren wel last gehad van een ‘raar reagerend’ scherm doordat er vuil en stof op verzameld was dat je niet of nauwelijks ziet.

   Ik zou in elk geval eens proberen om het scherm goed schoon te maken. Ik gebruik er zelf van die doordrenkte papiertjes voor waarmee je ook brillen schoonmaakt maar een licht vochtige doek zou ook moeten werken. Als dat geen effect heeft dan zit er vrij weinig op en zou ik hem als defect melden bij de Kobo klantenservice (als die minder dan 2 jaar oud is)

   Reply

 21. Beste Raymond,

  Het is het proberen waard. En e reader is natuurlijk net weer meer dan twee jaar oud. Maar wellicht helpt het. Ik zal hier berichten wat de resultaten zijn. Dank voor je reactie.

  M vr gr. Dick

  Reply

 22. Beste Raymond,
  Na intensieve reiniging, met goed middel waarmee ook beeldschermen worden gereinigd en met hoogwaardige microvezel doek (pas na de derde keer werd het doek niet meer vuil…) reageert de e reader weer veel beter. Na twee dagen proberen nog geen problemen gehad.
  Was dus een prima tip en misschien voor anderen die ook wel eens vreemde reacties krijgen van hun e reader ook een tip.
  M vr gr

  Dick

  Reply

  • Dag Dick,
   Blij dat het gewerkt heeft! Hoewel ik er zelf geen problemen mee heb, is het inderdaad wel een goed idee om in het achterhoofd te houden.

   Mag ik vragen welk schoonmaakmiddel je precies gebruikt hebt? Er zijn diverse soorten en merken maar ik heb geen idee of het ook werkt op een e-ink scherm. Kennelijk wel dus :)

   Reply

 23. Beste Raymond, weet jij of het mogelijk is dat ik een ebook aanschaf voor mijn vriend (als verrassing) bij Bol.com? Ik heb zelf geen e-reader. Mijn vriend heeft een kobo. Volgens Bol kan dat namelijk niet, maar ik hoorde dat ik het ebook gewoon kan downloaden en naar mijn vriend mailen. En dat hij het dan via de pc op zijn ereader zet?

  Reply

  • Hoi Judith, dat is zeker wel mogelijk tegenwoordig, ook al zitten er een paar kanttekeningen bij. Ebookwinkels en uitgevers koppelen de ebooks aan de (accounts van de) personen die de ebooks kopen. Dat ging vroeger met Adobe DRM waarmee je letterlijk niet in staat was om voor anderen een ebook te kopen want die opende dan simpelweg niet op de ereader of computer van degene aan wie je het boek cadeau gaf.

   Tegenwoordig gaat dat met watermerken in het ebook zelf en worden, afhankelijk van de ebookwinkel, op meerdere plekken je naam en bestelgegevens in het ebook zelf verwerkt zodra je die downloadt na aankoop. Oftewel, als jij een ebook aanschaft bij Bol, dan staan er gegevens (zichtbaar en onzichtbaar) in het ebook die terug te traceren zijn naar jou.

   Dat weerhoudt je vriend er gelukkig totaal niet van om het via de mail cadeau te krijgen en op zijn ereader te zetten. Het zou alleen niet zo heel erg fijn zijn als dat ebook verder verspreid wordt, op The Pirate Bay belandt en door de halve wereld illegaal wordt gedownload maar daar gaan we dan maar even niet van uit :)

   Bol (en alle andere ebookwinkels) zullen melden dat dit niet de bedoeling is (niet mogelijk is) maar technisch is er niets wat je in de weg staat.

   Reply

 24. Hoi Raymond, weet jij hoe het komt (en hoe ik het kan voorkomen) dat boeken die ik volledig gelezen heb soms weer op 1% staan, alsof ze niet gelezen zijn? Ik vind het juist prettig om in mijn lijst te kunnen zien wat ik volledig gelezen heb, wat nog open staat etc.
  Heeft dit met synchroniseren te maken?

  Reply

  • Hoi Nanda, het is inderdaad bijzonder irritant want Kobo zet boeken – die ongelezen of juist uitgelezen zijn – op 1% als die geopend worden op je ereader. Of op een hoger percentage als het een heel dun boek is natuurlijk. Dus of je nou per ongeluk op het verkeerde boek tikte of om een andere reden even het boek opende, het krijgt de status van 1% gelezen dan mee. En let wel, dat gebeurt dus ook als je door de boeken snuffelt in de Kobo apps want ook dan wordt het openen van boeken meegesynchroniseerd van app naar ereader.

   De enige manier om het te voorkomen is zorgen dat je de boeken dus pertinent niet opent als ze ongelezen of uitgelezen zijn. Gebeurt het je toch? (net als bij mij) Dan kun je in de bibliotheek wat langer drukken op de titel zodat het menuutje verschijnt waarin je het boek als ongelezen (of juist als uitgelezen) kunt markeren.

   Overigens weet Kobo zelf ook wel dat het hinderlijk is. Als je de recentste versie van de Kobo software (4.6) installeert dan krijg je een popup met de vraag of je alle boeken die op 1% staan als ongelezen wilt markeren. Het zou me niet verbazen als elke update in de toekomst dus nu deze optie gaat bieden.

   Reply

 25. Beste raymond, via de laptop zie ik al mijn boeken op mijn kobo. Echter kobo zelf doet alsof ik een nieuwe gebruiker ben en geeft in mijn boeken aan dat er nog geen boeken zijn… enig idee hoe dit komt en hoe ik dit moet oplossen?

  Reply

  • @Saskia Om 1 of andere reden (en ik heb echt geen idee hoe dat kan) zijn de ebooks op je ereader niet (goed) ‘verwerkt’ door de ereader. Normaliter voeg je boeken toe door ze vanaf de computer op de ereader te zetten en, na het afkoppelen, worden ze verwerkt zodat de boeken geïndexeerd worden en opduiken in Mijn Boeken.

   Daar zou ik geen snelle fix voor weten maar wat je volgens mij het beste kunt doen is:
   – via je laptop alle boeken te verplaatsen van je Kobo naar de harde schijf van de laptop
   – dan je Kobo afkoppelen, uitzetten en dan weer aanzetten
   – controleren bij de Instellingen -> Accounts dat je echt ingelogd bent met je Bol of Kobo account
   – opnieuw de boeken toe te voegen door ze te kopiëren naar de hoofdmap van je Kobo

   Na het afkoppelen van je Kobo zou er een scherm moeten komen waarbij je ziet dat je Kobo ze aan het verwerken is. En hopelijk is daarmee het probleem opgelost.

   Overigens zou je probleem veroorzaakt kunnen worden omdat de epub bestanden niet in de hoofdmap zijn geplaatst. Als je ze in een submapje zet dan ziet je Kobo ze sowieso niet. Het is één van de voordelen van Calibre gebruiken dat het hiermee onmogelijk is om het fout te doen aangezien Calibre altijd de boeken op de goede plek neerzet.

   Succes!

   Reply

 26. Hallo
  Ik heb een kobo aura one, meld me daar aan met mijn bol.com account. Nu heeft mijn man recent een aura H2O 2 gekregen. Hij wil ook de boeken kunnen lezen die ik bij bol.com koop. Nu kan ik ook op zijn reader aanmelden met mijn bol.com account dan heeft hij die boeken maar ook mijn leesgeschiedenis etc. Als hij een boek wil wissen ben ik het ook kwijt. Is er een andere manier om de gekochte boeken (rechtstreeks) op zijn reader te zetten?
  Groetjes A

  Reply

  • Dag Angélique,

   Middels je Bol account worden inderdaad, behalve je gekochte boeken, ook je leesvoortgang meegesynchroniseerd. Zet je je account dus op twee ereaders dan is dat iets om rekening mee te houden.

   Het probleem is echter dat zowel je aankopen als dus je account persoonlijk zijn en Bol (en Kobo) geen voorzieningen hebben om gekochte boeken te delen met anderen in bijvoorbeeld een gezinsaccount zoals o.a. Amazon en Apple dat wel hebben.

   En dat betekent dat je simpelweg afspraken moet maken als je je account deelt met anderen. Ik deel mijn Kobo account met mijn eigen vrouw en heb dus precies hetzelfde ‘probleem’. We kunnen niet tegelijkertijd hetzelfde boek gaan lezen bijvoorbeeld en ik moet geen boeken gaan verwijderen van mijn Kobo Plus boekenplankje omdat zij die uitgezocht heeft. In de praktijk werkt dat allemaal probleemloos omdat onze smaken verschillen en ik dus andere boeken lees dan zij dat doet.

   Het goede nieuws is dat je man geen boeken permanent uit je account kan verwijderen en ik zou dan ook even kijken welke boeken hij wil lezen die in jouw account staan. Zijn dat er maar een paar dan kun je daar prima afspraken over maken om zeker te weten dat je ze niet tegelijkertijd gaat lezen.

   Vind je het nog steeds niet handig om je account te delen? Dan kun je de gekochte boeken gewoon downloaden uit je account op de Bol website en met de hand op de H2O van je man zetten. Rechtstreeks is niet mogelijk helaas maar tenzij je tientallen boeken per jaar koopt die hij ook wil lezen heb je het maar over een paar minuten werk. Combineer dat met een eigen account voor hem en dan kan hij ook zonder problemen de boeken kopen en lezen die jij niet zo snel zou kopen voor jezelf.

   Reply

 27. Hoi Raymond
  Dank voor je reactie!
  Jammer dat dit niet lukt. Ik had gedacht dat ik een kobo account van hem, kon koppelen aan mijn bol.com account maar dat lukte mij dus niet. (Ik heb het overigens niet over kobo plus. )
  Mijn man en ik lezen helaas wel veel dezelfde boeken en ik wilde vd week gaan lezen wat hij leest?
  Vreemd dat je een boek niet kunt delen met je partner.
  Ik snap echter nog steeds niet hoe je dan een kobo ( en nog andere bookstore account) aan bol. Om account koppelt, dat lukt me ook niet. Koop tot nu toe alleen bij bol.com maar denk dat op die manier het ene apparaat kan inloggen op kobo en het andere op bol.
  Op de pagina v https://secure.kobobooks.com/90152/auth/Bol/MergeAuthenticate moet je toch account kunnen koppelen? Maar als ik zijn kobo account aan mijn bol.com account of andersom wil koppelen wordt steeds gemeld “We herkennen het e-mailadres of wachtwoord. niet dat je hebt ingevoerd. Controleer of je ze juist hebt ingevoerd en probeer het opnieuw.“
  Snap jij dit?
  Hartelijke groet,
  Angélique

  Reply

  • Hoi Angélique,
   Ik had niet eens gedacht aan zo’n constructie moet ik toegeven. Het zou moeten werken inderdaad om bij de Kobo instellingen het Bol account er aan te koppelen – ik doe namelijk precies hetzelfde omdat ik zowel een Bol account als een Kobo account heb en ook bij beide ebookwinkels bestel. De bij Bol gekochte ebooks verschijnen in mijn Kobo bibliotheek en vice versa.

   Doe je de stappen wel in de goede volgorde? Ik heb het zelf ingesteld bij de Kobo accountinstellingen. Daar heb ik mijn Bol account gekoppeld met mijn Bol inloggegevens en dat lukte prima. Als daar een foutmelding opduikt – en je weet zeker dat de inloggegevens van Bol kloppen – dan zou ik een mailtje sturen naar de Kobo helpdesk.

   Of een mailtje naar de Bol helpdesk dat je je Kobo account graag wilt koppelen?

   Reply

   • Hoi Raymond
    Helaas lukt het me niet.
    Klopt het dat een kobo account meteen een rakuten account is?
    Zou het kunnen liggen aan het feit dat het ene mail adres een andere naam heeft dan het andere?
    Ik kan wel mailen naar bol.com maar vrees dat ik dan antwoord krijg dat boeken niet gedeeld mogen worden :-(

    Het lukt me overigens ook niet deze mail verstuurd te krijgen, doe dit nu al voor de 3e keer, ws gaat er iets fout

    groetjes
    Angélique

    Reply

    • Hoi Angélique,
     Je reacties kwamen om 1 of andere onbekende reden in de spamfolder terecht maar daar heb ik hem nu uitgevist.

     Ja, een Kobo account is hetzelfde als een Kobo/Rakuten account (Rakuten is de naam van het bedrijf dat Kobo bezit) en nee, het maakt niet uit dat het Bol en Kobo account verschillende mailadressen zijn. Dat weet ik zeker omdat ik ook twee verschillende mailadressen gebruik voor resp. Bol en Kobo.

     Ik vrees alleen dat ik je niet verder kan helpen. Het werkte zonder problemen bij mij om het Bol account te koppelen binnen de instellingen van mijn Kobo account maar ik kan het nu natuurlijk niet andersom testen zelf.

     Ik denk dan toch dat er weinig anders op zit dan de helpdesk te mailen en (alleen) aan te geven dat je de twee accounts niet gekoppeld krijgt. Je hebt de inloggegevens van beide en dus ben jij effectief de eigenaar van beide accounts. Het hele idee van boeken delen is daarbij niet relevant, puur dat je je twee accounts niet gekoppeld krijgt.

     Reply

 28. Ik heb net een kobe aura h2o gekocht. Nu wil ik ebooks lenen van de bieb. Dat probeer ik via mijn ipad. Nu krijg ik het boek in de app van ADE. Hoe krijg ik het boek vandaar in de Kobe/Bol app die synchroniseert met mijn ereader? Of moet ik bibliotheekboeken altijd via de pc op de ereader zetten? Dat zou jammer zijn want op vakantie heb ik geen pc en wil ik wel mijn nog niet uitgelezen ebook opnieuw kunnen lenen.

  Reply

  • Hoi Brigitte,
   Als je een titel leent van de bibliotheek dan heb je (meestal) de keuze hoe je die wilt lezen: enerzijds in de Bibliotheek app of om te downloaden voor op je ereader.

   Bij de laatste download je dus een bestandje dat in Adobe Digital Editions geopend moet worden en hoewel jij dat zo te lezen in de ADE app opent is het inderdaad vooral bedoeld om op een computer gedaan te worden. Via ADE op de computer kan het ebook dan op een ereader gezet worden.

   Het probleem met de ADE app op de iPad is dat je weliswaar het boek daar ook in kunt downloaden maar dat het onmogelijk is om het vervolgens in een andere app op de iPad te openen, laat staan om het dan alsnog op je ereader te krijgen.

   Als je (niet langer dan 3 weken) op vakantie gaat zou ik zelf ofwel van te voren de boeken op de ereader zetten danwel de boeken via de Bibliotheek app gaan lezen op je iPad.

   Reply

   • Bedankt voor de uitleg. Jammer dat e-readers zelf geen apps hebben waarmee je rechtstreeks boeken kunt kopen en lenen. Dat moet technisch toch wel mogelijk zijn. Het nadeel van een i-pad mini is dat je niet in de zon kunt lezen, de accu sneller leeg is en dat je het licht niet kunt aanpassen.

    Reply

 29. Hallo,

  Ik kan niet meer zien welk boek ik op dit moment lees. Krijg geen kaft van het boek te zien bij slaapstand of als de ereader weer aanzet? is hiervoor een oplossing?

  Reply

  • Het tonen van de omslag van een boek is een instelling op Kobo ereaders die je aan en uit kunt zetten .. en op 1 of andere manier is dat nu uitgezet. Bij Instellingen -> Energie sparen en privacy en dan onder het kopje ‘Slaapstand en power uit’ kun je een vinkje zetten bij ‘Huidig boek tonen’ om het weer aan te zetten.

   Reply

   • Hi, ik wil heel graag dat mijn Kobo Aura 2 de cover van mijn boek toont in de slaapstand maar dat doet hij niet. De optie ‘huidig boek tonen’ staat niet tussen de instellingen bij ‘Energie sparen en privacy’. Kan het probleem zijn dat ik een sleepcover heb? Waarom doet ie het niet :(

    Reply

     • Hi! Nee helaas. Het is echt maar 1 pagina. Ik heb 1x gezien dat de Kobo de cover toonde, toen ik hem net had, en daarna heeft hij dat nooit meer gedaan. Ik kan dus ook de hele optie niet vinden, terwijl het echt moet kunnen.

     • Ik heb dat zelf nooit meegemaakt – alle Kobo ereaders die ik heb tonen standaard de cover in de slaap-/uitstand – en ik zou dus ook niet weten wat het veroorzaakt. Ik zou zelf dan de ereader updaten naar de recentste software update en, als dat niet zou helpen, hem terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Maar wellicht heeft iemand anders hier wel de Aura Second Edition en kan die bevestigen of de optie voor het tonen van de omslag wel te zien is bij die instellingen?

 30. Hoi Raymond.
  Het lukt me echt niet. Is een kobo account altijd een kob-Rakuten account? Iets anders vind ik niet en die krijg ik niet gekoppeld. Het zijn 2 verschillende mailadressen. Zou dat nog mee kunnen spelen?
  Als ik Bol of Kobo mail vrees ik als antwoord dat ik boeken niet mag delen?

  Iets wat ook niet lukt is deze reactie geplaatst krijgen??
  Reageer nu voor de 3e keer ofzo. Sorry als je al wel gereageerd hebt, ik zie het niet

  Angélique

  Reply

  • Hoi Angélique,
   Je reacties kwamen om 1 of andere onbekende reden in de spamfolder terecht maar daar heb ik hem nu uitgevist.

   Ja, een Kobo account is hetzelfde als een Kobo/Rakuten account (Rakuten is de naam van het bedrijf dat Kobo bezit) en nee, het maakt niet uit dat het Bol en Kobo account verschillende mailadressen zijn. Dat weet ik zeker omdat ik ook twee verschillende mailadressen gebruik voor resp. Bol en Kobo.

   Ik vrees alleen dat ik je niet verder kan helpen. Het werkte zonder problemen bij mij om het Bol account te koppelen binnen de instellingen van mijn Kobo account maar ik kan het nu natuurlijk niet andersom testen zelf.

   Ik denk dan toch dat er weinig anders op zit dan de helpdesk te mailen en (alleen) aan te geven dat je de twee accounts niet gekoppeld krijgt. Je hebt de inloggegevens van beide en dus ben jij effectief de eigenaar van beide accounts. Het hele idee van boeken delen is daarbij niet relevant, puur dat je je twee accounts niet gekoppeld krijgt.

   Reply

 31. Dag Raymond
  Wat is de kwaliteit van de vertalende woordenboeken op Kobo Aura ONE? Onlangs schreef je over de woordenboeken op Tolino. Zijn die op Kobo beter ? En functioneren ze voor alle boeken (in alle epub-formaten)?
  Nogmaals hartelijk dank voor je interessante blog.
  Frank

  Reply

  • Dag Frank,

   Ik moet toegeven dat ik de vertalende woordenboeken nauwelijks gebruik (heel soms Engels-Nederlands) maar het lijkt wel uitgebreider te zijn dan van die Tolino. Het aantal woorden dat opgenomen is in de woordenboeken op een Kobo is groter mijns inziens. De woordenboeken kun je vanuit elk ebook aanroepen, zowel de bij Bol/Kobo gekochte boeken als degene die je er zelf rechtstreeks opzet!

   Reply

 32. Wat ik wel jammer vind is database niet bij kobo of bol.com gekochte boeken niet gesynchroniseerd worden in de app. Ik kan dus niet een boek in de bus lezen op mijn telefoon en thuis verder lezen op mijn e-reader (wat bij Kindle weer wel kan maar die heeft weer andere nadelen).

  Reply

 33. Hoi,

  Kan je het hoofdscherm “winkelen bij Kobo” en “Populair” ook uitzetten??

  Heb net een kobo aura one gekocht.

  Reply

  • Nee, de verschillende onderdelen in het (onderste deel van het) hoofdscherm die rouleren een beetje, afhankelijk van wat en hoe je het gebruikt. Zelf zie ik “Populair” nooit meer eigenlijk maar volgens mij heb ik dat niet ergens uitgezet.

   Reply

 34. interessante website! Zeer informatief.
  Toch heb ik een vraag die ik niet kan terugvinden. Mag ik haar stellen?
  Op mijn Aura ONE lees ik voornamelijk non-fictieboeken en zou graag sommige passages selecteren en overnemen in een Wordbestand.
  Dat lukt niet. De Aura ONE voorziet in selecteren en het maken van aantekeningen, maar de geselecteerde tekst kopiëren naar Word lukt niet.
  Zie ik een mogelijkheid over het hoofd?
  Dank voor antwoord.

  Reply

 35. Hoi Raymond,
  Ik heb al jaren een kobo ereader. Ik heb een abonnement bij bookchoice. Die boeken sla ik op in calibre. Nu zijn er een aantal boeken (steeds dezelfde) die ik al verschillende keren op mijn ereader heb gezet, maar ze worden niet weergegeven in de bibliotheek. Als ik de reader aan de computer koppel dan zie ik ze wel in mappen staan. Hoe kan het dat ze niet zichtbaar zijn ? Ik heb ze op verschillende manieren er geprobeerd op te zetten om te testen.
  Het is zo vreemd dat het ene boek er wel op staat en het andere niet terwijl ze beiden van bookchoice komen. Heb jij misschien een oplossing ?
  Alvast bedankt !

  Reply

  • Hoi Anita,

   Daar gaat overduidelijk dus iets niet goed maar ik heb werkelijk geen idee wat er bij sommige boeken dan fout gaat. Als er mappen staan op je ereader dan zijn ze dus in elk geval (deels) goed verwerkt maar ze zouden hoe dan ook in de bibliotheek weergegeven moeten worden. Gebruik je toevallig ook de KoboTouchExtended plugin? Zo nee, dan zou dat nog de moeite waard kunnen zijn omdat deze plugin ebooks converteert naar het formaat dat geoptimaliseerd is voor de Kobo’s (https://rsnijders.info/vakblog/2014/05/02/kobo-ebooks-calibre-plugin/)

   Heb je deze plugin en gaat het nog steeds verkeerd? Geef me dan de titels van de boeken eens door die consequent fout gaan. Ik heb zelf ook een abonnement op Bookchoice en kan het dan eens met mijn exemplaren proberen op mijn Kobo.

   Reply

 36. Hoi Raymond,
  bedankt voor je reactie. Ik heb gedaan wat je voorstelde. Helaas wilde Kobo toen geen enkel boek meer laden. Dus ik dacht dat hij nu echt ermee op ging houden. Ik heb het boek dat ik las snel even uitgelezen en daarna maar met angst en beven de knop fabrieksinstellingen ingedrukt.
  Wonder boven wonder doet hij het nu weer. Zelfs de boeken die hij iedere keer weigerde staan er nu op.
  Bedankt voor je advies en voor alle info je hebt verzameld hier. Top !

  Reply

 37. Hoi Raymond,

  Ik gebruik sinds kort de Apple Kobo app om mijn boeken op de Iphone, reader, tablet en Mac pc te kunnen lezen. Ik voeg regelmatig notities toe. Voor het toevoegen van notities moet je eerst de tekst markeren maar op de desktop gaat dat fout. Ik markeer iets, in de pop-up voeg ik mijn notitie toe, sla het op en vervolgens is de markering verdwenen. Wel komt de notitie links in de kolom te staan. Klik ik op een notitie in de kolom dan gaat ie wel naar de bladzijde waar het woord in staat, maar is niet gemarkeerd. Het probleem is dus de markering zelf, die niet zichtbaar is. Bij instellingen heb ik alle themakleuren ook al geprobeerd.
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Reply

 38. Beste Raymond,

  Ik heb ook een Kobo reader en heb Calibre op mijn MacBook Air gezet. Ik wil nu een boek in Calibre zetten die ik op de Kobo reader heb staan. Daarom de reader met de pc verbonden. Klik op “apparaat” in Calibre en vervolgens op “Boeken in hoofdgeheugen van het apparaat weergeven’. Maar als ik dan een boek wil toevoegen aan de bibliotheek dan zegt een venster: de boeken zijn virtueel en kunnen niet toegevoegd worden. Hoe kan ik een boek van mijn Kobo reader in Calibre krijgen?
  Groetjes, Anneke.

  Reply

  • Ik heb ook geprobeerd om vanuit Calibre in mijn Kobo-account een eerder gekocht boek binnen te halen maar dan krijg ik de melding dat ik dat boek al bezit. Dus, daar kom ik ook niet verder mee.

   Reply

  • Dag Anneke,

   Ik heb het zelf nooit geprobeerd via die route maar ik vermoed dat het niet kan. Tenminste, het zal afgeschermd zijn met DRM omdat ze willen voorkomen dat je bijvoorbeeld de ereader van een ander leent en daar vervolgens hupsakee alle boeken vanaf kunt halen. Dat geldt voor zowel de gekochte als geleende (Kobo Plus) boeken en ik denk dat je alleen maar de boeken eraf kunt halen die er rechtstreeks (zelf) opgezet zijn.

   Reply

 39. Hoi Raymond,

  ik heb net een ‘ Kobo Aura Edition 2’ gekocht. Nu heb ik een aantal boeken van Bookchoice op de e-reader gezet. Alleen kan ik op de reader het lettertype niet veranderen, terwijl dat probleem zich niet voordoet bij boeken die ik niet via Bookchoice heb gedowload. Weet jij hoe dit kan, en vooral hoe ik dit kan oplossen?

  Groetjes, Esther

  Reply

 40. Hoi Raymond,
  Ik lees graag artikelen met Pocket op mijn Kobo.
  Ik kan daar echter alleen bij komen via het hoofdmenu, terwijl op het startscherm allerlei (in mijn ogen) nutteloze opties staan.

  Weet jij misschien of je het startscherm van de Kobo kunt aanpassen? Dat lijk me zo’n basic optie, maar ik kan hem niet vinden…

  Reply

 41. Hoi Raymond, Even een dringende vraag omdat we bijna op vakantie gaan en ineens één van mijn kobo H2O niet meer via USB te benaderen is.
  Drive not accessible geeft windows 10 explorer aan.
  De andere KOBO H2O doet het gewoon.
  Zelfde software versie. Ook op de andere PC geprobeerd maar de zelfde melding..

  Heb jij enig idee hoe dit op te lossen? Reset knopje heb ik al geprobeerd.

  Reply

  • Je hebt helaas weinig opties in zo’n geval. Een andere pc heb je al geprobeerd en een ander kabeltje zal het ook niet zijn als een andere ereader wel werkt met dezelfde kabel.

   Het enige dat nog resteert volgens mij is het terugzetten van de H2O naar de fabrieksinstellingen. Maar dan moet je ook alle boeken terugzetten en gezien de urgentie kon dit antwoord wel eens te laat komen?

   Reply

 42. Hallo Raymond,
  Ik heb net n Aura gekocht voor de vakantie en nu n ebook gekocht bij Kobo voor mn zoon. Maar dat ebook staat nu natuurlijk op mijn account. kan ik dat over (laten) zetten naar zijn account?
  Groet,
  Jaap.

  Reply

  • Hoi Jaap, ik vrees dat dit niet lukt want aankopen zijn onlosmakelijk met het account verbonden. Je zou eventueel nog de Kobo klantenservice kunnen proberen en vragen of ze het over willen zetten maar de kans is groot dat de beste en enige keuze is om tijdelijk jouw account toe te voegen aan zijn leesapp of ereader. Hij kan verder dan niets op dat account behalve de titels downloaden en lezen die jij gekocht hebt.

   Reply

 43. Hallo Raymond,
  Ik heb net een Kobo Aura one gekocht voor mijn vriend. Nu wil ik het voor hem ook meteen gebruiksklaar maken. Hij heeft al wat boeken gekocht op google play books. Kan ik zijn account koppelen aan deze nieuwe e-reader, zodat deze boeken ook op de kobo komt te staan? Kun je trouwens zowel je bol.com account als je google account koppelen?

  Als ik op de link https://secure.kobobooks.nl/profile?wslang=nl-NL klik kan ik zelfs via een google of facebook account aanmelden.
  Wat is verstandig, of toch een apart kobo account aanmaken?
  Dank je wel.

  Groetjes Angelique

  Reply

  • Hoi Angelique,

   De boeken die via Google Play Books gekocht zijn kun je helaas niet rechtstreeks op een Kobo ereader zetten. Alleen de boeken die bij Kobo (of Bol, afhankelijk van welk account je gebruikt) gekocht zijn worden automatisch op de Kobo ereader gezet.

   Het is ook wat verwarrend want je kunt inderdaad een Google account gebruiken om je te registreren bij Kobo maar dat maakt feitelijk een Kobo account aan met het mailadres dat bij je Google account hoort … het koppelt niet de bij Google Play Books gekochte boeken aan je Kobo account.

   Wil je de bij Google Play Books gekochte boeken op een ereader zetten? Dan zul je ze uit de Google Play Books bibliotheek moeten downloaden en openen in Adobe Digital Editions aangezien die ebooks ook nog eens met Adobe DRM beveiligd zijn. In Adobe Digital Editions kun je dan de Aura ONE autoriseren en zo de ebooks erop zetten. Het is behoorlijk omslachtig vrees ik want Google Play Books is 1 van de weinig ebookwinkels waar nog die DRM gebruikt wordt.

   Als je vriend van plan is om in de toekomst ebooks via Kobo.com te kopen dan is het makkelijkste om ook echt een Kobo account aan te maken. Maakt hij gebruik van Bol.com en wil hij daar ebooks kopen (zelfde prijs en aanbod) dan kun je gebruik maken van je Bol.com account. Op de Aura ONE kun je dan met ofwel je Kobo danwel je Bol account inloggen om automatisch de gekochte boeken erop te krijgen zonder al dat gedoe met beveiligingen enzovoorts.

   Succes!

   Reply

 44. hi,
  ik kan mijn Kobo niet verbinden met mijn macbook12 (moet via tussenstuk omdat macbook geen usb-uitgang heeft) . En daardoor lukt het me niet om via bibliotheek ebooks te lenen. Ik kan Adobe digital editions niet op kobo zetten.
  Heb je idee hoe dat toch zou kunnen?

  Reply

  • Ik heb geen ervaring met Macbooks icm ereaders maar mijn gok zou zijn dat het dus ligt aan het feit dat de ereader niet via USB aangesloten kan worden. Als je de mogelijkheid hebt om het op een andere computer (met wel een usb poort) te proberen, dan kun je in elk geval uitsluiten dat het kabeltje het probleem is. Al helpt dat natuurlijk niet om het werkend te krijgen op je Macbook. Iemand anders hier een suggestie?

   Reply

 45. Ik krijg sommige (gekochte) niet als heel boek maar als losse pagina’s op de reader. Hoe kan ik dit oplossen?

  Reply

  • @Marjo Ik vrees dat ik niet helemaal snap wat je bedoelt met dat je losse pagina’s op de ereader krijgt ipv een heel boek? Heb je meerdere bestanden voor 1 boek?

   Als het lastig te beschrijven is zou je ook een paar foto’s kunnen maken van wat je op je ereader ziet en sturen naar reacties (at) pm.me Dan probeer ik je er verder mee te helpen.

   Reply

 46. Hallo Raymond,
  Het is slechts 1 (epub)bestand wat ik op de kobo sleep welke vervolgens als losse onderdelen gezien word. Gelukkig niet bij alle boeken maar bij een drietal geeft hij alle hoofdstukken als boek weer (dus staan er nu drie hoofdstukken 1, drie hoofdstukken 2 etc.) op de reader maar zonder details zoals schrijver etc. Dus je weet niet meer welk hoofdstuk bij welk boek hoort. Ook de logo’s van uitgeverijen die bijvoorbeeld op de beginpagina staan geeft hij los weer. Ik heb inmiddels alles er weer af gehaald dus kan helaas geen foto sturen. Groet, Marjo

  Reply

  • Mocht je er in de toekomst weer tegenaan lopen, zou je me dan het epub bestand kunnen sturen? Dan kijk ik met je mee (en vanzelfsprekend vernietig ik het ebook na afloop).

   Reply

 47. Kun je bovenaan de bladzijde ook een witmarge instellen? De tekst zit nu soms helemaal tegen de bovenrand aan, dat leest onprettig . Bij de instellingen ‘marges’ wordt nu alleen de tekst aan de zijkanten smaller of breder.

  Reply

  • Ik heb wel meerdere malen de vraag gezien om de marges (met name aan de onderkant) juist met tekst op te vullen omdat het zonde van de ruimte is maar je bent echt de eerste die juist marges wil toevoegen.

   Het slechte nieuws is dat je dat niet kunt instellen op de ereaders zelf. Ik ken geen enkele ereader waar het kan en dat heeft vooral te maken met het feit dat zowel de boven- als ondermarge wordt gebruikt voor het weergeven van boek-/hoofdstuktitels en dingen als paginering/leesvoortgang.

   Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is maar het vereist dat het ebook zelf die marge instelt. Aangezien dat standaard niet gebeurt omdat de layout aan de ereader wordt overgelaten, betekent dat je dus zelf een stukje code aan de css-stijl van het ebook moet toevoegen. Deze bijvoorbeeld:

   @page {
   margin-top:15pt;
   }

   Het “goede” nieuws is dat je dit min of meer automatisch kunt laten doen door Calibre, als je dat gebruikt. Bij de instellingen van de KoboTouch driver/plugin (die je bij Voorkeuren->Plugins->Apparaat verbindingsplugins kunt vinden) staat een Modify CSS optie waarmee je automatisch het bovenstaande stukje code kunt laten toevoegen aan elk boek dat je op je Kobo ereader zet.

   Je zult er zelf mee moeten spelen vrees ik want ik heb er geen enkele ervaring mee. Het zou echter moeten werken denk ik dus het kan de moeite waard zijn om het te proberen. Oh ja, het werkt dus alleen voor boeken die je er via Calibre opzet natuurlijk en als ze al op je ereader staan, dan zul je ze er eerst af moeten halen en opnieuw moeten verzenden met gewijzigde marge in de css.

   Reply

 48. Hallo Raymond, geweldige site heb je.
  Ik heb een vraagje over Kobo Plus. Ik ben nog in bezit van een Kobo Glo en een maand geleden proefabonnement genomen van Kobo Plus. 3 boeken op mij Kobo gezet en gelezen. (Meer boeken lukte toen niet.) Nu is de betaalde versie ingegaan. Ik kan 20 boeken op mijn Kobo Glo zetten maar … ik kan ze niet openen. Krijg iedere keer de melding: Oeps, Dit document kon niet worden geopend. Er is mogelijk een probleem met het bestand.
  Heb de boeken al verwijderd, Kobo-account herstelt via Instellingen (tip van Kobo-klantenservice) en de boeken er weer op gezet. Nog steeds niet te openen.
  Ik heb al een hoop boeken verwijderd die uit zijn. Nu 0,5 GB van de 1,3 GB beschikbaar.
  Vreemd dat ik in de proefperiode de boeken wel kon lezen (die nog steeds) en nu ineens de nieuwe boeken niet. Heb jij enig idee wat ik nog kan doen? Alvast bedankt voor het meedenken!

  Reply

  • Hoi Annelies,

   Poeh dat is even een puzzel ja. Mijn eerste gedachte was het op een recentere Kobo ereader te proberen maar je hebt dat al uitgesloten omdat de 3 boeken ten tijde van je proefabonnement wel werkten (en nu nog steeds werken). Het ligt ook niet aan een specifieke titel want met 20 titels is de kans nul komma nul dat het net toevallig allemaal titels zijn die niet werken.

   Dan hou je maar 1 variabele over lijkt me en dat is dus het Kobo Plus abonnement zelf icm je Kobo account.

   Ben je in staat om de Kobo app (er is een Kobo app en een Bol/Kobo app die beide voldoen) op je telefoon of op een tablet te zetten? Kun je daar de 20 boeken wel in openen als je daar met je account inlogt? Zo ja, dan ligt het aan het downloaden van de titels op je ereader (zou niet weten hoe dat kan overigens). Zo nee, dan is er dus echt wat verkeerd gegaan met het abonnement in te stellen op je account. Misschien zijn de proefaccountinstellingen actief ipv die van het reguliere abonnement? Ik roep maar iets.

   In beide gevallen zul je dan naar de Kobo klantenservice terugmoeten want je betaalt voor iets wat je niet krijgt en er is niets wat je zelf kunt doen. Krijg je geen zinnig antwoord dan zou ik definitief zsm het abonnement opzeggen en de klantenservice vragen om het ook volledig te verwijderen zodat alle instellingen verdwijnen.

   Als de abonnementstermijn verstreken is, check dan nog eens of je die drie boeken kunt openen. Lukt dat niet (en dat is wat het moet zijn), dan zou je kunnen overwegen om opnieuw een betaald abonnement te starten en te hopen dat het nu wel lukt.

   Als allerlaatste optie zou je nog een nieuw Kobo account kunnen aanmaken en daar het abonnement op zetten. Dat heeft natuurlijk wel als nadeel dat aankopen op je oude account niet meer toegankelijk zijn op je Glo maar het kan de moeite waard zijn als dat er niet te veel zijn. Overigens kun je i.p.v. een tweede Kobo account ook een Bol account gebruiken en daar Kobo Plus via Bol op te zetten. Je houdt het nadeel van het niet toegankelijk zijn van oudere aankopen op je huidige account natuurlijk.

   Reply

 49. Hoi Raymond,
  Het lukt me niet om boeken te verwijderen van mijn Kobo Aura 2nd edition. Vasthouden en kiezen voor verwijderen, apparaat gaat knipperen er komen drie kleine blokjes en beeld en voila het boek staat gewoon nog in mijn lijst. Ook aan de PC hangen en verwijderen lukt niet. Ik heb gedownloade boeken van een vriendin en boeken van de online bibliotheek. Verwijderen lukt bij allemaal niet. Heb jij een oplossing voor me?

  Reply

  • Hoi Monique,
   Ik heb helaas geen idee wat er aan de hand zou kunnen zijn want dit ben ik simpelweg nog nooit tegengekomen. Het klinkt alsof de opslag van de ereader “read-only” is geworden maar het enige wat ik daarbij kan bedenken is dat je hem wellicht aan een Windows 10 PC hebt gehangen en per ongeluk Bitlocker hebt gebruikt op de ereader. Maar dat is niet iets wat je gemakkelijk per ongeluk doet – aangezien je een wachtwoord moet instellen enzovoorts.

   Het maakt weinig uit wat de precieze oorzaak is in dit geval want de enige oplossing die er is voor dit soort problemen is het resetten van je ereader naar de fabrieksinstellingen. Let wel op dat dit alles verwijdert van je ereader.

   • Tik in het hoofdmenu op je Kobo ereader op Instellingen;
   • Tik vervolgens op Informatie over het apparaat;
   • Tik op Fabrieksinstellingen onder het kopje Geavanceerd onderaan die pagina;
   • Tik op Nu resetten waarna je ereader aan de slag gaat en minimaal 1 keer herstart. Let op dat dit soms vele minuten kan duren dus wees niet te ongeduldig;
   • Na afloop krijg je de vraag om de ereader aan te sluiten op de pc of aan een wifinetwerk te koppelen en kun je deze weer opnieuw instellen met je Kobo of Bol account

   Hopelijk helpt het!

   Reply

 50. Hoi!
  Ik heb een Kobo h2o eerste editie. Sinds kort kan ik mijn leesstatistieken niet meer zien. Er staat dan ” je leesactiviteit wordt momenteel niet bijgehouden”. Om te activeren ga naar “energie sparen en privacy “. Ga ik naar die instellingen ga dan kan ik niets terug vinden ivm leesstatistieken, ook niet bij de andere instellingen.?
  Hij heeft de laatste nieuwe update gehad.
  Enig idee wat er scheelt?

  Reply

  • @Veerle In de 4.8 software-update is de specifieke optie om leesstatistieken aan/uit te zetten verdwenen en ‘ondergebracht’ in een nieuwe optie ‘Deel automatisch gegevens over de functies die je gebruikt’ in het menu Energie sparen en privacy. Als je deze uitzet dan worden ook de leesstatistieken en prijzen uitgeschakeld en andersom, als je die aanzet dan doen de leesstatistieken het weer. Nogal onlogisch en sneaky van Kobo!

   Reply

 51. Hoi Raymond,
  Ik heb een Kobo Aura H2O en sinds kort heb ik problemen daarmee. Als ik een boek lees, dan wordt de reader op een gegeven moment steeds trager en na enkele pagina’s gaat hij dan terug naar de boekenlijst. Vervolgens geeft hij aan dat het boek voltooid is. Voorheen had ik dit nooit. Ik heb harde resets geprobeerd met een speld, boeken verwijderd en weer geladen, maar het helpt niet. Soms, als ik een nieuw hoofdstuk aanklik, wil het ineens wel. Dan kan ik verder het hele boek uitlezen. Het gebeurt ook niet met 1 boek, maar inmiddels met alle boeken. De reader is van. 1.5 jaar oud. Wat kan ik hieraan doen?

  Reply

  • Goedemorgen Monique,

   Ik hoop dat het iets softwarematigs is van je Kobo want het enige dat je nog resteert is het terugzetten van je H2O naar de fabrieksinstellingen.

   Dat verwijdert letterlijk alles van je ereader (maak evt. backups of zorg dat je de boeken ook elders hebt staan op een pc of zo) en zet alle instellingen terug naar de basis. Dit doe je door:

   • Tik op het startschem op de menuknop (de drie streepjes onder elkaar) en vervolgens op Instellingen;
   • Tik vervolgens op Informatie over het apparaat;
   • Tik op Fabrieksinstellingen onder het kopje Geavanceerd onderaan die pagina;
   • Tik op Nu resetten waarna je ereader aan de slag gaat en minimaal 1 keer herstart. Let op dat dit soms vele minuten kan duren dus wees niet te ongeduldig;
   • Na afloop krijg je de vraag om de ereader aan te sluiten op de pc of aan een wifinetwerk te koppelen en kun je deze weer opnieuw instellen met je Kobo of Bol account.

   Als dit niet nog steeds niet werkt en het lezen onmogelijk blijkt, dan zou ik definitief aan de bel trekken bij de winkel waar je je H2O gekocht hebt. Je zit nog binnen de wettelijke garantieperiode van 2 jaar namelijk en daar kun je de winkel op aanspreken.

   Reply

 52. Hoi, ik heb zojuist een Kobo Aura H20 edition2 gekocht en vroeg mij af hoe je die nu het beste kan opladen. Via een usb PC-poort of bijvoorbeeld via de usb lader van een mobiele telefoon? En kan/mag dat dan ook een snellader zijn (zoals de nieuwe Samsung toestellen hebben..)?
  In de verpakking zit wel een usb kabeltje maar dus niet de stekker…En ik wil natuurlijk mijn nieuwe Kobo niet opblazen :-)
  Hartelijk dank alvast!

  Reply

  • Waarom ze er geen stekker bij kunnen doen van een paar euro als je honderd tot 200 euro voor een ereader moet betalen ontgaat me al heel lang maar je kunt je nieuwe Kobo ereader het beste opladen door deze ofwel aan de usb poort van een pc of laptop te hangen of een reguliere USB lader te gebruiken.

   De usb poort van een pc levert 5 volt en 500mA maar het is het voltage waar je op moet letten. De usb lader van je mobiele telefoon – en de modellen die je los kunt kopen – hebben ook een 5V voltage en een vermogen van 1 tot 2 Ampere die probleemloos werken om je ereader op te laden.

   Met snelladers zou ik voorzichtig zijn. Die kunnen een hoger voltage (9V dacht ik) leveren en hoewel ik denk dat een snellader pas 9V gaat leveren als het apparaat het ook expliciet ondersteunt, weet ik niet of een ereader automatisch 5V krijgt van een snellader. Ik sta ook niet te springen om het uit te testen zeg maar.

   Mocht je het (per ongeluk of expres) toch gaan uittesten en je ereader werkt daarna gewoon nog … dan hoor ik het graag hier :)

   Reply

   • Beste Raymond, hartelijk dank voor je snelle reactie. Daarnaast ook een hartelijk dank voor al jouw info op dit vakblog. Mede dankzij jouw info heb ik uiteindelijk voor de Kobo gekozen, na jaren met mijn Sony prst1 gedaan te hebben. Een tussenjaar op de tablet heeft geleid tot deze stap. Weet dus dat jouw werk en adviezen mij echt geholpen hebben.
    Top!!
    Vriendelijke groet, Danny

    Reply

 53. Hi Raymond
  Ik heb een Kobo Plus abo via bol.com en we gebruiken dat met het hele gezin via 3 e-readers en 1 telefoon.
  Op dit moment zien wij allemaal de boeken die de rest van het gezin heeft geselecteerd / gedownload en dat wordt nogal een onoverzichtelijke bende. Weet jij hoe je dit per apparaat gescheiden kunt houden?
  Groet
  Sandra

  Reply

 54. Hoi Sandra,

  Een Kobo Plus abonnement is bedoeld voor 1 persoon en Kobo heeft geen mogelijkheden ingebouwd om te lezen boeken makkelijk per persoon gescheiden te houden van elkaar zoals bijvoorbeeld Netflix dat doet met meerdere profielen. Bij downloaden/’aankopen’ van Kobo Plus boeken komt alles in één bak terecht en dat wordt inderdaad heel snel heel onoverzichtelijk.

  Hoewel het niet zo ideaal is als de profielen van Netflix kun je echter nog wel een beetje orde in de chaos aanbrengen. Zowel in de Kobo of Bol app als op de ereader kun je Verzamelingen aanmaken. Daarmee kun je dus voor iedere persoon een eigen verzameling aanmaken waarna je de boeken die voor jou bedoeld zijn daar aan toevoegt. Het werkt overigens nog het vlotste in de app versie (zie https://rsnijders.info/vakblog/2017/09/15/verzamelingen-kobo-ios-app/)

  Je blijft in zowel de app als de ereaders altijd de grote bak zichtbaar houden omdat het nou eenmaal één account is maar ook de verzamelingen zijn zichtbaar op het startscherm van de ereader en app. Dat is op de ereader nog wel een beetje prutsen omdat je niet kunt selecteren welke verzameling die laat zien maar als je een verzameling te zien krijgt die je niet wilt zien, druk dan 5 seconden lang op dat blok en verwijder dat blok. Vervolgens laadt de ereader een volgend blok dat hopelijk wel jouw eigen verzameling is. Op die manier ga je net zo lang door totdat jouw verzameling met jouw boeken op het startscherm te zien is.

  Niet ideaal maar voor zover ik weet het enige dat werkt.

  Reply

 55. Hallo, de lichtsterkte is op nul terecht gekomen…. nu zit ik dus met een zwarte pagina. Hoe krijg ik weet licht?

  Reply

  • De lichtsterkte kun je in de linkerkantlijn aanpassen. Vinger op het scherm houden en omhoog schuiven. En zo kun je het licht ook minder fel maken. Kan dus ook gebeuren dat je een blz terug wil kijken en zo het licht per ongeluk sterker of zwakker maakt. Succes!

   Reply

 56. Hallo Raymond, ik heb sinds enkele weken een Kobo ereader. Mijn vrouw had er al langer 1 en nu zijn er dus twee in huis. Ik gebruik haar account en dit werkt voor ons prima. Ik ontving voor mijn verjaardag via mijn emailadres een Kobo ecadeau. Ik probeer deze nu via de account van mijn vrouw te activeren/inwisselen, maar dit lukt niet. Weet iemand of er een check plaatsvindt tussen het emailadres waarnaar het ecadeau is verstuurd en het emailadres van de account waarin je hem probeert te activeren?

  Reply

  • Hoi Gilles,

   Ik heb zelf geen ervaring met de eCadeaus maar het kan bijna niet zo zijn dat het tegoed gekoppeld wordt aan het mailadres waar het naar toegestuurd is. De kans dat het een Kobo of Bol account is, is niet groot natuurlijk en mensen hebben vaak meerdere accounts. Volgens mij werken zowel de giftcards als eCadeaus met het verzilveren van een tegoed middels een code en werkt dat met elk geldig account. Oftewel, het zou gewoon moeten werken zoals het in de instructie staat met jullie account.

   Ik zou aanbieden om het voor je uit te proberen maar dan komt het tegoed op mijn account terecht natuurlijk en dat is ook niet de bedoeling :)

   Loop nog 1 keer nauwkeurig alle instructies door en als het weer niet lukt, neem dan contact op met de Kobo helpdesk via https://rakutenkobo.zendesk.com/hc/nl/requests/new zodat zij je verder kunnen helpen. Enne, er is niks raars aan het delen van een account want dat doet elk huishouden met meer dan 1 ereader en is gewoon OK volgens Kobo’s eigen voorwaarden die gelijktijdig gebruik tot maximaal 5 apparaten toestaan op 1 account. Je kunt dus doorgeven dat je je eCadeau niet ingewisseld krijgt op jouw account want dat is gewoon wat het is.

   Reply

 57. Hallo Raymond, mijn Kobo, aura 2 e-reader staat in de slaapstand en reageert niet meer op het indrukken (kort of lang) van de knop. Ook via de computer lukt het me niet om verbinding te maken. Hoe kan ik dit oplossen?

  Reply

  • Er zit toch een reset-knopje op je Kobo? Een klein gaatje, daar moet je met een speld of opengevouwen paperclip indrukken. Dan start hij opnieuw op.

   Reply

 58. Goedemiddag

  Ik heb al jaren een Kobo aura hd reader. De eerste paar jaar kon ik via dropbox boeken op mijn reader zetten. Dat lukt al enige tijd niet meer. Is hier een oplossing voor? En als dit niet lukt kan het dan via iets anders in de cloud?

  Groet, Martine

  Reply

  • Je kan je boeken ‘gewoon’ via Windows verkenner naar je e-reader slepen. Op wat voor manier koop je je boeken? Als het via Kobo is kun je dmv synchroniseren je boeken op de e-reader zetten.

   Reply

 59. Ja dat via verkenner weet ik, maar dan moet mijn computer aan. Dan kan het ook via Calibre, waar ik mijn boeken sorteer en bewaar. Maar ik vind het, als mijn computer niet bij de hand is, zo fijn om heet via de cloud te doen.

  Reply

 60. Hoi
  De pagina’s vsn mijn ereader verspringen dus ik ga bv. Naar blz 160 en dan verspringt hij zelf weer terug naar 159,wat kan ik hier aan doen?

  Reply

 61. Hoi,
  Gisteren een kobo aura editie 2 gekocht. Nu heb ik al een deel boeken op de laptop staan en wou deze erop zetten, op zich geen probleem. De boeken staan erop. Maar als ik wil lezen zegt de reader dat ik ze 99% gelezen heb. Ik kan geen pagina’s omdraaien. Ik kan eigenlijk niets. Heeft u enig idee. De bestandsvorm is epub.
  Alvast bedankt

  Reply

 62. Hallo ik heb een tolino 3hd en wil een zwarte achtergrond. Kan dit.
  Gr Anna

  Reply

 63. Ik heb een kobo aura edition 2 en heb er handmatig via de computer een aantal boeken opgezet. Deze heb ik zelf in nieuwe mappen gedaan. Als ik de kobo open dan staan alle boeken gewoon in 1 lange lijst. Is het mogelijk om op eenvoudige manier de boeken op de kobo in (dezelfde) mappen te krijgen?

  Reply

 64. Hallo Raymond,

  Ik heb een vraag of het mogelijk is epub bestanden vanaf een cloud opslag (Google Drive, OneDrive, DropBox etc.) op mijn Kobo te krijgen. Is dat mogelijk?

  Reply

  • Indirect, via een computer zoals Annelies al aangeeft, is het geen probleem natuurlijk. Rechtstreeks vanaf je Kobo ereader met de (experimentele) browser is dat helaas een heel stuk lastiger. De laatste keer dat ik het probeerde – een jaar geleden – werkte het niet meer omdat de sites van Google, Dropbox en OneDrive te veel dingen bevatten die kennelijk niet door de beperkte browser op de Kobo ondersteund worden. Misschien dat het nu wel weer gaat maar ik durf eigenlijk wel te gokken dat het niet het geval zal zijn …

   Reply

   • Je hebt gelijk, in ieder geval wat Google Drive en OneDrive betreft. Bij de eerste kom ik tot het punt van downloaden, maar wordt de download niet geactiveerd, bij de tweede komt er een foutmelding dat de site niet geladen kan worden (dus te veel toeters en bellen voor de Kobo browser). Ik kan Apple nog proberen… ;-) Wat (nog steeds) wel werkt is een e-mail met epub als bijlage in b.v. Gmail openen.

    Reply

    • Voor de volledigheid iCloud – we cloud dienst van Apple – geeft al een foutmelding bij het inloggen (geen browserondersteuning).

     Reply

 65. Als het goed is kun je zowel Dropbox als je e-reader via Windows Verkenner openen. Dan kun je simpel van Dropbox naar e-reader slepen

  Reply

 66. Hi Raymond,

  Ik heb een kobo plus account en wil daar ook de kobo’s van de kinderen aankoppelen.
  Nu ben ik op zoek naar een manier zodat de kinderen alleen hun boeken zien en kunnen lezen en niet die van mij. Is daar een manier voor?

  Groet, Elske

  Reply

 67. Hi Raymond,
  Als eerste bedankt voor je geweldige site ik heb hier in de loop der jaren voor mijn verschillende ereaders veel tips vandaan gehaald.
  Nu heb ik oa na aanleiding van jouw review over de kobo forma deze aangeschaft, heerlijk weer knoppen! (mijn allereerste ereader was een nook 1e gen) en met jouw beschrijving en wat aanpassingen in calibre weer keurig mijn boeken in diverse mappen op de forma, toppie!
  Maar nu mijn vraag weet jij of er een mogelijkheid is om net zo als in de tolino een map met gelezen te creeren dat zou nl mijn forma tot de allerbeste maken.

  mvg Lydia

  Reply

  • Lydia, ik ken de Kobo forma niet maar vermoed dat de Kobo’s in de basis gelijk zijn. Als je in Mijn boeken zit heb je bovenaan de teksten: ‘boeken’ ‘auteurs’ ‘verzamelingen’. En daaronder: ‘filter’ en ‘sorteer op’. Via ‘filter’ kun je kiezen voor verschillende weergaves waaronder ‘geopend’ ‘gelezen’ en ‘voltooid’. Afhankelijk van je keuze zie je dus datgene in je boekenlijst. Hopelijk werkt het!

   Reply

 68. Ik heb een kobo Clara en de laatste tijd blijft deze steeds op slaapstand staan, kan drukken op aan en uit knop maar er gebeurd niets. Ook al aan stroom gelegd met bijbehorende kabeltje, dat lukte de laatste 2weken maar nu niet meer, hoe krijg ik m’n scherm uit slaapstand, wie kan mij helpen

  Reply

 69. Beste Raymond, ik heb voor de vakantie een eerder kobo clara gekocht en een kobo plus abonnement genomen. Ik heb er een aantal boeken opgezet, maar als ik de dag erna kijk dan staan ze weer op downloaden. En dat kan alleen als mijn wifi aan staat. Moet ik de boeken steeds opnieuw downloaden? Of wat doe ik verkeerd? Want in het vliegtuig en op vakantie hebben ze geen Wi-Fi :-(
  Groeten Claudia

  Reply

  • Dag Claudia,

   Je Clara heeft kennelijk toch niet echt de boeken daadwerkelijk gedownload. Als je een boek selecteert uit Kobo Plus dan wordt die toegevoegd aan je bibliotheek op je ereader maar die wordt niet automatisch gedownload. Daarvoor moet je de titel nog een keer aantikken en dan gaat de download lopen, precies om er voor te zorgen dat als je tientallen titels uitkiest niet meteen je ereader onoverzichtelijk vol komt te staan. Kobo doet hetzelfde als je de boeken koopt namelijk – maximaal 5 boeken worden dan gedownload en de rest is online beschikbaar – en dat heeft ook zijn eigen voor en nadelen.

   Oftewel, je hoeft de boeken niet steeds opnieuw te downloaden maar het is wel een tweestappen actie om gekozen/gekochte boeken op je ereader zelf te krijgen.

   Als je geen wifi tot je beschikking hebt dan zou je gebruik kunnen maken van de hotspot functie op je telefoon (of die van een andere vakantieganger). Zowel Android als iOS telefoons hebben een hotspot functie waarmee je de 4G internetverbinding als tijdelijk wifi hotspot kunt delen. Ik gebruik dat zelf ook als ik onderweg een nieuwe titel op mijn Kobo of Kindle wil zetten want je ereader kan prima overweg met de wifi hotspot van je telefoon en je hebt het meestal over erg kleine bestandjes die je downloadt.

   Reply

 70. Als ik mijn ereader uitschakel gaat het boek bij het open weer naar de eerste pagina terwijl ik nu al 60% gelezen heb. Hoe kan ik dan weer naar de juiste bladzijde. Nu moet ik al die bladzijden doorscrollen.

  Reply

 71. Ik heb een probleem met mijn Kobo e-reader. Tot voor kort leende ik boeken van de Online bibliotheek. De afgelopen weken heb ik boeken gekocht via Kobo plus. Nu wil ik weer gebruik maken van de Online bibliotheek maar het lukt mij niet de boeken op de e-reader te krijgen. Bij het overzetten van de boeken op naar de e-reader krijg ik de melding dat ze al op de e-reader staan, maar ik kan ze niet zien. Heeft iemand dit probleem al eens eerder gehad?

  Reply

  • Marianne, ik heb in het begin ook grote problemen gehad met de online bibliotheek. Bij mij kwamen de boeken in een andere map (op de laptop) dan de bedoeling was. Dus niet in Downloads. Maar met behulp van een medewerker van de online bib is het alsnog goed ingesteld. Misschien gebeurd bij jou hetzelfde…

   Reply

 72. Hallo, nadat mijn Kobo de geest gaf heb ik zojuist een nieuw aangeschaft. Ook deze moet ik weer aanmelden. Dit keer eerst bij Bol met wachtwoord en daarna bij Kobo met wachtwoord. Als ik dat heb gedaan en op de button “inloggen” druk, kom ik op een informatiepagina over het koppelen van deze accounts, met de aanvulling dat het 24 uur kan duren. Druk ik ook op deze pagina op “inloggen”, dan verschijnt er een foutmelding “er is een fout opgetreden bij het verwerken van je verzoek”. Op de site van Kobo word ik doorverwezen naar de klantenservice van Bol. Die geven aan dat ze niet weten of het een fout is of dat ik 24 uur moet wachten. Ze kunnen me niet verder helpen. Ik was graag direct gestart met lezen. Weet je of dit inderdaad een fout is, of dat het met de koppeling door Bol binnen 24 uur normaal is opgelost. Alvast bedankt.

  Reply

  • Ik heb in de ‘begindagen’ van de Kobo/Bol samenwerking via de website van Kobo mijn accounts gekoppeld en dat liep behoorlijk in de soep. Uiteindelijk is dat gefixed maar ik heb dus beide accounts al gekoppeld en wist niet eens dat ze dat dus nu actief promoten en aanmoedigen. Wat voor mij destijds hielp was het nonstop blijven aandringen bij zowel de servicedesk van Kobo als Bol dus als het probleem nog steeds aanhoudt dan zou ik dat ook adviseren.

   Overigens zou je wel gewoon moeten kunnen inloggen op je Kobo ereader met ofwel het ene account, danwel de andere. Als je boeken op beide accounts hebt staan dan heb je ze niet allemaal beschikbaar (tot die koppeling werkt) maar je zou wel gewoon moeten kunnen inloggen en lezen.

   Reply

 73. Beste Raymond,
  Ik verleden week een kobo clara HD ereader aangeschaft en deze gekoppeld aan mijn Kobo account en dat ging prima.mijn kobo plus boeken verschenen direct. Daarna wilde ik graag wat boeken van mijn bookchoice account toevoegen. Ik heb daarvoor adobe digital editions geinstalleerd en via mijn laptop mijn ereader ge authoriseerd. Ik heb mijn e ereader aan mn laptop gekoppeld en wilde wat boeken overzetten maar dat lukt niet. Ik heb via mijn bookchoicd account boeken gedownload en geopend in mn callibre account maar dan krijg ik als melding. Bestand kan niet geopend worden omdat het bestandstype niet ondersteund wordt of dat het bestand mogelijk beschadigd is om het via een email als bijlage is gestuurd. Ik snap er nu niets meer…wat doe ik verkeerd? Hoor graag je advies..mvg johanna

  Reply

  • Dag Johanna,

   Als je boeken downloadt uit je Bookchoice account krijg je keurig de ebookbestanden in het epub formaat. Hier hoef je niet ingewikkeld te doen eigenlijk met Adobe Digital Editions of Calibre want EPUB bestanden kun je gewoon naar je Kobo ereader slepen in de Verkenner. Kopieer of verplaats ze simpelweg naar de hoofdmap als je de Clara HD aangesloten hebt op je laptop en je ereader zal het, na netjes afkoppelen, automatisch in de bibliotheek zetten op het apparaat zelf.

   Reply

 74. Verdwijnen je boeken van je E-reader als je er even mee inlogt met een ander account? En je leesgeschiedenis? Wordt deze onthouden zodat wanneer je weer inlogt met je eigen account dit niet weg is?

  Reply

  • De boeken die op de ereader zelf zijn gezet, die niet afkomstig zijn van dat account waar je uitgelogd bent, die blijven gewoon staan. Al het andere verdwijnt inderdaad omdat ze gekoppeld zijn aan het oude account. Wat er met je leesgeschiedenis gebeurt weet ik eigenlijk niet, want ik heb simpelweg nog nooit gewisseld tussen meerdere accounts op mijn ereader, maar mijn aanname zou zijn dat dit eveneens gekoppeld is aan je account. Oftewel, dat verdwijnt als je uitlogt maar zou weer terug moeten komen zodra je opnieuw inlogt.

   Aangezien uitloggen echt alle instellingen reset zoals je wifi netwerk enz zou ik er geen geld op durven zetten dat alle leesstatistieken ook daadwerkelijk terugkomen bij opnieuw inloggen. De kans dat ook deze gereset zijn lijkt me best groot namelijk.

   Reply

 75. Beste Raymon,
  Is het mogelijk om op het startscherm de ” aanbevolen boeken” uit te zetten en er iets anders te plaatsen?

  Reply

 76. Beste Raymon,

  ik heb nog een aantal epubs zonder drm (in een Calibre bibliotheek). Kan ik die ook blijven lezen met de Kobo Aura H2O? In de vergelijking van verschillende e-readers staat bij de Kbo Aura H20 alleen epub drm genoemd, en niet epub, vandaar mijn vraag.

  Reply

 77. Beste Raymond,
  Ik woon in Noorwegen. Hier hebben de meeste mensen een Kindle, omdat de meeste noorse boekhandels (en deense) «send to kindle» hebben. Volgens mij lopen ze hier dus aardig vóór (klopt dit ?) Ook ik heb alweer 3 à 4 jaar een Kindle Paperwhite. Sinds kort heb ik nu ook een Kobo Aura H2O 2nd, maar ik ben tot nu toe nog niemand tegengekomen die er ook één heft.
  Ik ben ook talenliefhebber, en gebruik mijn ereader om mezelf te trainen, de laatste tijd italiaans. Dit houd in dat ik boeken koop in verschillende landen : Frankrijk, Italië, Nederland (afgezien van USA, Noorwegen en Denemarken). Tot nu toe heb ik Epub-bestanden geconverteerd van Epub naar Mobi (amazon) via Calibre.
  Met mijn nieuwe Kobo is dit converteren dus niet meer nodig, maar ik vind het lastig om het Kobo «systeem» te begrijpen :
  – Waar kan ik lezen hoe het kobo-systeem in elkaar zit, en wat zijn de verschillen met Kindle ? Met Kindle ben ik bv gewend om een boek te kopen op mijn laptop, om het (boek) vervolgens naar het email-adres van mijn Kindle te sturen. Ik heb niet de indruk dat een Kobo ook zo’n email-adres heeft. Komt hier soms het «synchroniseren» voor in de plaats ?
  – Welke boekhandels behoren tot de «Kobo-club», het «kobo-cartel», osv, afgezien van Bol.com ? Toen ik mijn Kobo installeerde kwamen er meteen 60 boeken van Lafeltrinelli.it, die ik daar gekocht had, binnenrollen op mijn kobo. Klaarblijkelijk was mijn account daar een kobo-account zonder dat ik dat wist. Hoe is dat in Groot-Brittanniê, Duitsland en Frankrijk ? Ik heb ook de indruk dat je bij deze twee boekhandels alles kunt kopen ongeacht taal, bv nederlandse boeken bij Lafeltrinelli en italiaanse boeken bij Bol.com.
  – Wat kun je aanbevelen hoe ik mijn boeken koop, op mijn laptop of direkt op mijn kobo ? Waar moet ik mijn boeken kopen, direkt bij kobo of bij de aan kobo geassociêerde boekhandels ?
  – Hoe koop ik bij boekhandels die niet aan kobo geassociêerd zijn (bv Gallimard numérique), en hoe zet ik deze boeken op mijn kobo ?
  – Bij Lafeltrinelli heb ik een ander wachtwoord dan bij bol.com/kobo.com. Moet ik dat veranderen ?
  Ik hoop dat dit ook voor andere lezers interessant is (bv degenen die vreemde talen leren).
  Met vriendelijke groet,

  Jan Willem

  Reply

 78. Hallo Raymond, mijn echtgenote heeft al geruime tijd een kobo e reader en daarop een groot aantal boeken, nu heb ik ook eenzelfde kobo e reader aangeschaft, we hebben beiden dezelfde bol.com account, hoe kan ik de boeken die op mijn echtgenotes e reader staan ook op de mijne krijgen ? dank op voorhand voor uw raad. grts Herman

  Reply

 79. Hi,

  Zojuist knalde ik een pdf op mijn Kobo Aura 2 en nu geeft hij in “mijn boeken” niet al mijn boeken meer weer. Ik zie alleen nog maar 2 pagina’s terwijl ik op de homepage kan zien dat er 183 boeken op staan. Via “auteurs” kan ik wel bij mijn boeken. Ik heb uiteraarde pdf er direct afgegooid en gesynct. En opnieuw opgestart etc. Maar het probleem blijft. Heeeeeelp!

  Reply

  • In ‘Mijn boeken’ kun je je boeken filteren zodat je bijvoorbeeld niet alle ongedownloade boeken in je account ziet staan. Ik denk dat die nu gefilterd is op “Geopend” of “Gekocht” waardoor je niet alles ziet. Als je achter filter kiest voor ‘Alles’ (of nog beter, “Gedownload”) dan zie je al je boeken weer.

   Reply

 80. Ik heb een Kobo Aura HD reader maar hoe komt het dat mijn afbeeldingen (boek omslagen) verschillen van grootte terwijl al mijn afbeeldingen op mijn laptop dezelfde grootte hebben??
  Gr.
  Sik

  Reply

 81. Dag Raymond,

  Is het mogelijk om epub boeken via onedrive of op een andere manier, van de TABLET naar mn kobo lira over te zetten? Zodat ik geen laptop hoef te gebruiken?
  Misschien staat het al op jouw site, maar ik kan het niet vinden.

  Groetjes,
  Wendel

  Reply

 82. Ik heb een probleem met mijn reader Kobo N613. Ik zet er boeken op met calibre en zie ze ook staan. Op het moment dat ik een boek wil gaan leze zet hij dit boek gelijk op voltooid en gaat terug naar mijn boeken. Ik heb al geprobeerd terug te keren naar fabrieksinstellingen maar dat hielp ook niet . Graag een advies hoe dit op te lossen.

  Reply

  • Ik moest even googelen wat de N613 ook al weer was maar het is dus de Kobo Glo. Ik ken meerdere mensen die hetzelfde probleem hadden met hun ereader – meteen alle boeken op voltooid zetten – maar ik ben het nog nooit tegengekomen en kan het ook niet reproduceren. Ook niet op mijn eigen Glo.

   Het enige wat ik kan adviseren is om het voor de hand liggende uit te sluiten:

   1) Werk Calibre bij naar de laatste versie en doe hetzelfde voor de plugins (bij openen zie je rechtsonderin of er updates zijn)
   2) Check in Calibre of de boeken ook daadwerkelijk te openen en lezen zijn
   3) Verwijder de eerder overgezette boeken van je Kobo Glo
   4) Zet de boeken er opnieuw op via Calibre

   Lukt het dan nog steeds niet? Zet dan 1 of 2 boeken er rechtstreeks op … dus niet via Calibre en kijk of die wel normaal doen.

   Reply

 83. Hallo Raymond Snijders,
  Ik zou een kobo plus abonnement willen, maar kan ik met 2 verschillende accounts : 1 van mij en 1 van mijn man dit abonnement gebruiken, we hebben elk ook een e-reader.

  Groetjes Elsie

  Reply

  • Dag Elsie Breckpot, een Kobo Plus abonnement is gekoppeld aan één Bol of Kobo account dus nee, met twee verschillende accounts kun je dus helaas geen abonnement delen. Wellicht dat Bol/Kobo in de toekomst nog eens een keer een familie-abonnement introduceert waarbij je wel meerdere accounts binnen een gezin aan een abonnement kunt toevoegen maar voor nu kan dat helaas niet. De enige oplossingen zijn nu om ofwel beide ereaders op hetzelfde account te gebruiken – met Kobo Plus – danwel af en toe je ereaders onderling te ruilen als de ander een boek wil lezen dat via Kobo Plus verkrijgbaar is.

   Reply

   • Hallo,

    Ik zat me af te vragen of je dan op datzelfde account op andere devices tegelijk een boek kunt lezen? Bij Netflix kun je namelijk op meerdere devices onder dezelfde account tegelijk een andere film kijken.

    Zeg ik het zo duidelijk?
    Groet Gea

    Reply

    • Hoi Gea, ja hoor het is helemaal duidelijk en het antwoord is dat dit prima kan. Het is alleen niet aan te raden om exact hetzelfde boek te lezen op verschillende apparaten want zodra de ereader (of ander apparaat) online gaat werkt die de voortgang bij voor je account en zal die telkens van elkaar overschrijven.

     Reply

 84. Hallo Raymond

  Wat betekend het als er achter mijn boeken staat: NOG 1 UUR?
  Kobo plus abonnement en kobo aura

  Ron

  Reply

 85. Dag Raymond,

  al jaren KOBO gebruiken en nu pas kom ik op deze site terecht.
  Heb de volgende vraag:
  Mijn KOBO (aura) is aan vervanging toe. Ik heb vele boeken niet via KOBO of bol.com maar bijvoorbeeld ebook.nl gekocht.
  Ik zou graag bij een nieuwe reader mijn leesactiviteit willen meenemen. Kan dat en zo ja hoe dan?

  Alvast dank
  Rob

  Reply

 86. Mijn vrouw heeft een oldschool KOBO GLO en ik heb mijn AURA een paar jaar geleden vervangen voor een AURA ONE. Nu hebben beide KOBO’s een eigen account. Verder heeft mijn vrouw een BOL.com account via welke we regelmatig boeken kopen die we dan met de hand op onze KOBO’s zetten.

  Nu heb ik mijn vrouw voorgesteld om samen een KOBO Plus abonnement te nemen. Blijkbaar is het mogelijk om met één account dat abonnement op meerdere KOBO’s te gebruiken. Ware het niet dat we dus verschillende accounts hebben.

  Het ding is dat ik een paar jaar geleden ook met accounts in de weer geweest ben en toen het account van mijn vrouw zo danig vernaggeld heb waardoor ik honderden uren aan leesgeschiedenis ben kwijt geraakt. Je kunt je voorstellen dat ze me begrijpelijkerwijs een dag niet aangekeken heeft :-( Dat wil ik dus niet graag nog een keer veroorzaken.

  Waar ik nou zo benieuwd naar ben is hoe ik er het handigst voor kan zorgen dat we op beide KOBO’s gebruik kunnen maken van KOBO Plus zonder dat we gelijk twee abonnementen hoeven aanschaffen en in die actie tevens het risico van het verlies van de leesgeschiedenis kunnen minimaliseren.

  Reply

 87. Hoi Raymond,

  Mijn nieuwe laptop van mijn werk is beveiligd met bitlocker. Kan ik mijn e-reader beveiligen met bitlocker of is dat niet verstandig?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top