Kobo tips en trucs

Zo, dus je hebt (net) een Kobo ereader gekocht? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar wat uitleg over hoe je het optimale uit je ereader kunt halen. Of minimaal hoe je er ebooks op zet die je niet bij Kobo gekocht hebt. Maar ook als je je jouw ereader al een tijdje hebt wil je er misschien alsnog achterkomen hoe je bepaalde dingen (handiger) kunt doen? Hopelijk heb je dan wat aan de Kobo tips en trucs die ik de afgelopen jaren verzameld heb.

De onderstaande tips en trucs zijn voor Kobo ereaders maar ook voor de ebooks van Kobo die je via Kobobooks kunt kopen en die geoptimaliseerd zijn voor het lezen op een Kobo ereader.

Persoonlijke aanbevelingen bij Kobobooks

Of je het nou handig vindt of niet, je moet een (gratis) Kobo account aanmaken om een Kobo ereader in gebruik te nemen. Hoewel je ook elders gekochte ebooks kunt lezen op een Kobo ereader worden de bij Kobobooks gekochte ebooks automatisch verstuurd naar je ereader. Koop je af en toe een ebook bij Kobo? Kijk dan ook bij je persoonlijke aanbevelingen om de tips van Kobo te bekijken voor een eventuele nieuwe aanwinst.

kobo tips aanbevelingen

Koppel je Kobo account aan je Bol account (en synchroniseer ook de Bol ebooks naar je ereader)

Kobo en Bol werken nauw samen en delen feitelijk elkaars ebookwinkels. De titels (en prijzen) die je bij Bol.com ziet zijn dezelfde als bij Kobobooks. Maar wist je dat je in de accountinstellingen van je Kobo account een koppeling kunt maken met je Bol account? Ga daarvoor naar je account en kies in het eerste tabblad voor ‘Dit account verbinden’ achter ‘Mijn Bol.com account’.

Hugo Stekelenburg uit Utrecht voegt hier aan toe dat hij in januari 2015 problemen had met deze koppeling doordat zijn (Bol) wachtwoord (twee) leestekens bevatte. Of dit nog steeds problematisch is, is onbekend.

Als je dit gedaan hebt zie je alle ebooks die je bij Bol gekocht hebt ook in de bibliotheek staan van Kobobooks en worden ze vanaf dat moment gesynchroniseerd/verstuurd naar je Kobo ereader! Ook tellen ze mee voor de persoonlijke aanbevelingen die Kobo doet. Het maakt dan dus niets meer uit of je je ebooks liever bij Kobobooks of bij Bol koopt.

Leen ebooks bij de Bibliotheek en zet ze op je Kobo ereader

Je kunt ebooks kopen maar je kunt ze natuurlijk ook lenen bij de bibliotheek! Om ze op je ereader te krijgen zul je (helaas) ook aan de slag moeten met Adobe Digital Editions omdat geleende ebooks nou eenmaal voorzien zijn van DRM. Die DRM zorgt ervoor dat de ebooks na vier drie weken automatisch niet meer te lezen zijn.

kobo tips bibliotheek

Op deze pagina vind je handleidingen (Windows en Mac) met uitleg over hoe je de ebooks op je ereader zet.

Gebruik Calibre om de ebooks op je Kobo ereader te beheren

Natuurlijk kun je de bij Kobo of Bol gekochte ebooks automatisch op je ereader laten zetten, via Adobe Digital Editions de bij de bibliotheek geleende ebooks versturen en de overige ebooks gewoon via je computer op je ereader zetten. Dat werkt allemaal prima om snel aan het lezen te kunnen gaan.

Wil je echter liever niet alle ebooks bewaren op je ereader maar bij voorkeur op één plek op je computer hebben? Of allerlei handige dingetjes kunnen doen zoals ook leesstatistieken hebben voor ‘gewone’ ebooks die je niet bij Bol of Kobo gekocht hebt en de serie-informatie tonen in de bibliotheek op je ereader omdat je graag complete series leest? Dan is Calibre echt iets voor jou. Calibre is gratis software dat bedoeld is voor het beheren van ebookbibliotheken en waar je zowel hele eenvoudige dingetjes snel of hele complexe dingen uberhaupt mee kunt doen. Ik heb er tientallen artikelen over geschreven en nog steeds niet alle mogelijkheden ontdekt. Een kleine selectie van nuttige dingetjes die je met je Kobo ebooks en ereader kunt doen:

Verken de opties van je ereader en lees zoals *jij* dat fijn vindt

Het grote voordeel van een ereader en ebooks is dat je zelf kunt bepalen hoe de tekst op een pagina er uit ziet. Marges, regelafstand, lettergrootte en lettertype zijn allemaal in te stellen naar eigen smaak. En toch kijkt lang niet iedereen naar de mogelijkheden en worden de standaardinstellingen het meest gebruikt.

Dat is zonde want door te variëren in (vooral) lettergrootte en regelafstand kunnen boeken echt beter leesbaar worden. Kobo heeft voor de meeste ingebouwde lettertypes zelfs nog geavanceerde instellingen toegevoegd zodat je het helemaal precies kunt instellen zoals jij dat fijn vindt. En vind je de standaardlettertypes niet voldoende? Dan kun je heel gemakkelijk je eigen lettertypes toevoegen! Neem dus de moeite om te ontdekken met welke instellingen jij het prettigste leest.

Lees (web)artikelen op je Kobo ereader met Pocket

Behalve ebooks kun je ook artikelen en bewaarde webpagina’s lezen op je Kobo ereader. Daarvoor werkt Kobo samen met Pocket en heeft het de Pocket app geïntegreerd in de software van alle recente Kobo ereaders.

pocket op de kobo ereaders

Je kunt vanaf een computer (en alle andere apparaten) eenvoudig webpagina’s en artikelen bewaren in Pocket. Vervolgens kun je de – recentste 50 – artikelen synchroniseren met de Pocket app op je Kobo ereader om ze nog eens na te lezen. Lees hier hoe je een Pocket instelt en artikelen kunt synchroniseren.

Pas de helderheid van de schermverlichting snel aan door op je scherm te vegen

Heel veel werk is het niet om de helderheid van je schermverlichting aan te passen (of aan/uit te zetten). Afhankelijk van het model van je ereader heb je een aparte knop om het aan of uit te zetten maar kun je altijd in het menu een icoontje vinden om het tussen 0% en 100% in te stellen.

Als je echter een boek aan het lezen bent moet je eerst 1x op het scherm tikken om dat icoontje te zien te krijgen, vervolgens dat icoontje aantikken en de schuifregelaar op de goede stand zetten.

Het kan echter een stuk sneller door helemaal links van het scherm – tegen de linkerrand aan – van boven naar beneden te vegen met je vinger om de helderheid te verlagen. Of van beneden naar boven om de helderscheid te vergroten. Probeer het maar eens.

Heb jij nog handige Kobo tips en trucs waarvan je vindt dat iedereen die eigenlijk zou moeten weten? Laat het dan weten in de comments!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (186) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top