In het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.
In dit tweetweekoverzicht heeft Google meer dan een half miljard links verwijderd in 2016, is Yahoo te koop, wint Your Hosting alsnog de rechtszaak tegen Bavaria over het gebruik van een slogan, kan iedereen nu een blauw vinkje aanvragen bij Twitter (maar krijg je die niet zo snel). En nog meer nieuws van de afgelopen week!
In het nieuws de afgelopen week:
Google verwijderde 500 miljoen links uit de zoekmachine in 2016
Google Wipes Record Breaking Half Billion Pirate Links in 2016 https://t.co/OhPBOgRIdL
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 17, 2016
Vanaf het begin worden de records nonstop gebroken als het gaat om het aantal links dat door rechthebbenden doorgegeven wordt aan Google om te verwijderen. De teller kwam de eerste zes maanden van 2016 al uit op ruim 500 miljoen verwijderverzoeken en dat betekent dat er dit jaar meer dan een miljard van dit soort verzoeken afgehandeld wordt door Google. Ruim 2x zo veel als vorig jaar.
Google publiceerde een rapport ‘How Google Fights Piracy‘ over alles wat ze doen om inbreuken te voorkomen en te bestrijden maar (vanzelfsprekend) vinden rechthebbenden dat nog steeds niet voldoende. Vermoedelijk zijn die pas tevreden als de stekker uit het internet gaat ;-)
Te koop: Yahoo
Yahoo mogelijk vandaag nog verkocht https://t.co/xzuGBYPCmV via Emerce
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 18, 2016
Heel erg goed gaat het niet met Yahoo. Sterker nog, het gaat helemaal niet goed met het bedrijf dat ooit marktleider was. De recente kwartaalcijfers hebben er zelfs tot geleid dat het bedrijf in de verkoop gaat met alle kernactiviteiten zoals de zoekmachine, de maildienst en webdiensten als Tumblr en Flickr. Emerce meldde begin van vorige week dat het mogelijk die dag nog verkocht zou worden maar inmiddels is duidelijk dat het allemaal iets langer gaat duren. Er zijn gesprekken gaande met Verizon – het mediabedrijf dat ook al eigenaar is van AOL, een andere oudgediende op het web – om de Yahoo diensten voor 5 miljard dollar te integreren in hun dienstverlening.
Iets dat er hopelijk voor zal zorgen dat Flickr gewoon door blijft gaan want dat is de enige Yahoo dienst waar ik zelf geen afscheid van genomen heb (en ook niet van wil nemen).
Zo. Nu eerst een hoger beroep winnen tegen Bavaria
Hostingbedrijf wint alsnog van Bavaria in zaak om slogan (via NU.nl) https://t.co/1SwZiSPECt
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 19, 2016
In maart van dit jaar verloor hostingbedrijf Yourhosting een rechtszaak die door bierbrouwer Bavaria was aangespannen over het gebruik van een tekst die overduidelijk geïnspireerd was door de slogan van de bierbrouwer. De Haagse voorzieningenrechter oordeelde dat zelfs een slogan van slechts vijf woorden (Zo. Nu eerst een Bavaria) al voldoende was om auteursrecht op te kunnen claimen en dat het hostingbedrijf daar dus inbreuk op maakte met hun slogan ‘Zo. Nu eerst naar de cloud’.
In hoger beroep oordeelde het gerechtshof dat de slogan noch oorspronkelijk was noch het persoonlijk stempel van de maker draagt en dat het daarmee *niet* auteursrechtelijk beschermd is.
Iedereen kan een vinkje aanvragen voor hun Twitterprofiel (maar je krijgt het niet zo maar)
Alle twitteraars kunnen nu blauw vinkje aanvragen [maar of ze die ook krijgen?] https://t.co/n7adKlkqaE via @NOS
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 19, 2016
Er was veel te doen de afgelopen week over hoe Twitter omgaat met discriminatie, stalking en ander onwenselijk gedrag op het socialmedianetwerk. Eén van de onderdelen hiervan is dat Twitter de profielen van bekende personen ‘influencers’ verifieert en voorziet van een vinkje zodat duidelijk is dat het om een ‘echt’ account gaat.
Dat was altijd iets dat Twitter uit zichzelf deed voor populaire (en nieuwe) accounts maar afgelopen week besloot Twitter ook een aanvraagformulier beschikbaar te maken zodat iedereen een verzoek kan indienen om geverfieerd te worden. Er moet aan flink wat voorwaarden voldaan worden – zo moet je al een geverifieerd telefoonnummer en mailadres hebben – en mag je ook beargumenteren waarom je geverifieerd wil worden. Schrikt dat je niet af, dan kun je het formulier invullen en hopen dat Twitter je als een influencer ziet die ze ook nog eens representatief genoeg vinden voor hun dienst.
Natuurlijk heb ik het zelf ook gedaan. Mijn profielfoto en -beschrijving aangepast, telefoonnummer en mailadres laten verifiëren, met linkjes aangetoond dat ik geen volledige nobody ben en een vlammend betoog in 500 tekens gehouden over waarom ik een vinkje nodig vond.
Om vevolgens drie dagen later afgewezen te worden door Twitter. Ik ben geen influencer, ik ben niet bekend (genoeg) en er is een rode streep door mijn aanvraag gezet. Mijn ego is gekneusd, dat snap je.
Kort nieuws van de afgelopen week
The Melania Trump Plagiarism Scandal (via Plagiarism Today) https://t.co/pLlTnxEbuv
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 19, 2016
Melania Trump's speech was run through a plagiarism checker https://t.co/XmJjeuMiOU
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 20, 2016
Melania Trump hield een speech tijdens het congres van de Republikeinen maar die leek wel heel veel op een speech die Michelle Obama in 2008 hield tijdens het congres van de Democraten. Maar dat is toeval volgens Melania Trump die claimde het zelf geschreven te hebben.
Wat het een perfecte casus maakt voor de anti-plagiaat voorlichting op mijn hogeschool want dat is exact wat de meeste studenten zeggen als ze op plagiaat betrapt worden.
Zoekopdrachten naar 'torrent' niet verwijderd uit de zoekresultaten (via Dutch Cowboys) https://t.co/utL2qj0z3c
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 21, 2016
Je kon er op wachten dat rechthebbenden het gingen proberen: een rechtszaak aanspannen tegen zoekmachines Google en Bing om alle zoekacties te filteren waar het woord ‘torrent’ in voorkomt “omdat dat altijd gebruikt wordt om een illegale download te zoeken”. Daar trapte de Franse rechter echter niet in en die oordeelde dat het niet wenselijk zou zijn om een neutrale techniek op dergelijke wijze te filteren, al was het maar omdat dan ook alle legale content geblokkeerd zou worden.
This interactive Pokemon Go map shows location of Pokemon anywhere, in real time https://t.co/4GDmgDoPfy
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 21, 2016
Google Maps maar dan met de locaties van alle Pokemon in jouw omgeving. De techniek staat werkelijk voor niets.
Geen treininformatie meer op teletekst pagina 751 vanaf 1 augustus a.s. pic.twitter.com/Ya3DCqJ3dh
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 22, 2016
Vroeger keek ik altijd op teletekst pagina 751 voordat ik richting het station fietste. De laatste jaren gaat dat natuurlijk veel handiger via de verschillende treinapps, waaronder die van de NS zelf, en kan ik me niet herinneren wanneer ik voor het laatst op tt 751 keek. Dat geldt kennelijk voor bijna iedereen want vanaf 1 augustus a.s. komt er dan ook een eind aan deze dienst via Teletekst.
Update: op tt751.nl leeft de pagina gewoon door!
Kickass Torrents Gets The Megaupload Treatment: Site Seized, Owner Arrested And Charged With Criminal Infringement https://t.co/fT6nvmVZSP
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 22, 2016
Kickass Torrents was de afgelopen jaren ‘die andere’ grote torrentsite maar afgelopen week wist de Amerikaanse overheid een einde te maken aan deze site door – met een fraai staaltje inbreuk op privacy – de eigenaar op te sporen aan de hand van het gebruik van zijn Apple ID. Het domein werd in beslag genomen en de eigenaar aangeklaagd. Of dat ook definitief het einde is van Kickass Torrents valt nog te bezien maar er zullen ongetwijfeld weer nieuwe alternatieven opduiken.
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 29: Google, Yahoo, auteursrecht op slogans, Twitter verificatie en Melania Trump https://t.co/xVN0POFaTS
Nieuw op Vakblog: Tweetweekoverzicht week 29 2016:Google, Yahoo, auteursrecht op slogans, Twitter verificatie,… https://t.co/NvIJI8UdhK
[…] heeft het te koop staan van Yahoo niet geduurd: het telecombedrijf Verizon koopt Yahoo voor bijna 4,5 miljard euro. Verizon is ook al […]