App bespreking: Marvin (iOS ereading app)

MarvinLeverancier: Appstafarian
Beschikbaar voor iOS (iPhone, iPod Touch en iPad)
Prijs: €4,99 (voor het unlocken van de gratis versie)
Verder nog in-app aankopen (optioneel) waarmee extra kleurenthemes gekocht kunnen worden

Marvin

Marvin is an eBook reader for people who are passionate about their books. Get Marvin and find out why readers are calling it “the most brilliant eReader to come out in a long time”

Marvin is zeker niet de enige ereading app voor op je telefoon of tablet. De grotere boekwinkels/ebookwinkels hebben hun eigen gratis apps die vooral bedoeld zijn om de daar gekochte boeken in te lezen (zoals Bol, Kobo, Amazon Kindle, iBooks en Google Play Books) en voor zowel Android, iOS als Windows 10 Mobile zijn er daarnaast ook nog diverse gratis en betaalde apps te vinden.

Wat maakt Marvin dan zo bijzonder dat je er €4,99 voor zou willen betalen?

Nou, dat is vooral omdat het met afstand de meest uitgebreide en configureerbare ereading app is die er bestaat. Marvin is er alleen voor iOS (9 en hoger) en bevat zo’n beetje alle opties die theoretisch mogelijk zijn in een ereading app. Jij bedenkt het en de kans is groot dat het ergens in een menu terug te vinden is. Als je al dacht dat een ereader over veel meer mogelijkheden beschikte dan één van de gratis ereading apps, dan kom je in Marvin nog voor een groot aantal aangename verrassingen te staan.

Een kleine greep uit de mogelijkheden:

 • Volledige integratie in iOS waardoor je met Spotlight (de zoekfunctie van iOS) de boeken kunt terugvinden die in de bibliotheek van Marvin staan;
 • Opent alle DRM vrije EPUB (2 en 3) bestanden en kan de vormgeving volledig aanpassen: van uitlijnen, uitzetten van afbreken en lettergrootte tot marges, regelafstanden en ruim 30 verschillende lettertypes;
 • Synchronisatie van de voortgang via iCloud als je Marvin – en ebooks – op verschillende iOS apparaten geïnstalleerd hebt staan;
 • Leesstatistieken, koppeling met Google/Bing/Wikipedia voor het opzoeken van woorden of titels en aanpasbare templates voor het delen van (voortgang in) titels via social media;
 • Text to speech in ruim 20 talen waarmee je boeken kunt laten voorlezen;
 • Deep View, een index van personages en locaties die (voor Engelstalige ebooks) aangemaakt kan worden om nog iets makkelijker iets na te kunnen zoeken tijdens het lezen;
 • Snelle zoekfunctie waarbij je zoekresultaten kunt exporteren. Ditto met aantekeningen en notities die je bij elk boek kunt maken;

Opties, opties en nog eens opties

marvin options
Het aantal opties is duizelingwekkend. Als je voor het eerst Marvin start vraagt de app ook meteen welke opties je in het startscherm zichtbaar wilt hebben. Dat is geen sinecure maar de belangrijkste zijn in elk geval de opties voor het importeren van de DRM vrije ebooks. Marvin heeft een rechtstreekse integratie ingebouwd voor Dropbox maar kan met de Cloud Picker EPUB’s importeren uit alle opslagdiensten waarvan je de app geïnstalleerd hebt staan op je iOS apparaat. In mijn geval dus OneDrive.

De instellingen vind je uiteindelijk op meerdere plekken terug. Vanuit het hoofdmenu kun je de algemene instellingen vinden voor de app en de EPUB instellingen die voor alle boeken gelden die wilt gaan lezen. Die EPUB instellingen vind je ook terug als je een boek aan het lezen bent (zie hierboven) en je kunt daar o.a. instellen dat je de regels wilt uitvullen, toch liever de regels wil laten afbreken (standaard staat dat uit, joepie!) maar ook dat je liever geen kop- en voetteksten wilt zien. Wil je ze wel zien, dan kun je ook nog instellen wat er in getoond wordt.

marvin actions
Marvin heeft ook veel opties voor het beheren van de boeken die je in de bibliotheek hebt gezet. Marvin kan sowieso overweg met de Calibre inhoudsserver (en de metadata die door Calibre wordt toegevoegd) als je daar je boeken beheert maar je kan ook zelf de metadata en de omslag aanpassen voor elk boek, dat boek toevoegen aan een leeslijst, notities maken en zelfs een boek voorzien van een wachtwoord als je liever niet hebt dat anderen dat boek openen. Handig als je Vijftig tinten grijs op een gedeelde iPad aan het lezen bent ;-)

Lezen zoals jij dat wil

marvin lezen
Zoals je zou verwachten met zoveel verschillende opties kun je werkelijk alles instellen wat je te zien krijgt tijdens het lezen van een boek. Van een ereader ben je misschien al gewend dat je de grootte van de tekst, de marges en de regelafstand kunt aanpassen maar in Marvin kun je ook nog de afstand tussen paragrafen aanpassen en er zelfs voor kiezen of – en hoe ver – je het begin van elke paragraaf wilt laten inspringen. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende (kleuren) thema’s en zijn daarbinnen zelfs de warmte van de kleuren nog aan te passen naar eigen smaak.

Natuurlijk kun je kiezen uit een groot aantal lettertypes die geoptimaliseerd zijn voor het lezen vanaf het scherm. Marvin heeft er 16 (waaronder mijn huidige favoriet, Bitter) maar kan ook gebruik maken van de ca. 20 systeemlettertypes van je iOS apparaat (waaronder het San Francisco lettertype dat in de menu’s van iOS gebruikt wordt). Het is zelfs mogelijk je eigen lettertypes te installeren maar met 36 verschillende lettertypes heb ik nog geen noodzaak gezien om uit te zoeken hoe dat precies moet.

Conclusie

Als je zo af en toe een boek wilt lezen op je iPhone of iPad dan heb je waarschijnlijk genoeg aan één van de gratis apps. Lees je veel vaker op een iOS apparaat of wil je alles naar eigen smaak willen instellen? Dan is Marvin de enige in zijn soort en zonder twijfel de meest uitgebreide ereading app voor iOS. En de 5 euro meer dan waard!

Meer lezen? Een overzicht van de tutorials voor Marvin (via Appstafarian blog)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Vraagje, blijven in Marvin de bladzijdenummers in overeenstemming met het papierenboek als je de letters vergroot/verkleind? Dit in verband met citeren uit e-boeken.

  Reply

  • @Jan Nee, dat is het manke met citeren uit ebooks. Ebooks hebben door hun schaalbaarheid van tekst op een scherm per definitie geen paginanummers en dat maakt verwijzen dus behoorlijk lastig.

   Ereaders en veel apps kunnen proberen om de paginanummers te tonen die in het ebook zelf staan aangegeven en die dan gebaseerd zijn op die van het papieren boek. Ook dit werkt niet perfect want het leest heel raar (die nummers komen in de zijlijn te staan) en de meeste uitgevers stoppen die nummering er niet eens in.

   Marvin toont ze, voor zover ik het weet en getest heb, sowieso niet maar gaat uit van het aantal “schermpagina’s” dat je nog te gaan hebt in een hoofdstuk of sectie van het ebook dat je leest. En dat varieert dus juist wel als je het lettertype, marges of regelafstand aanpast.

   Reply

 2. Ongeveer 5 jaar geleden heb ik de Marvin app geïnstalleerd. Ik ben erg tevreden over deze app. Enkele maanden geleden is er een update geweest. Nu opent Marvin niet meer automatisch het boek, dat ik aan het lezen ben. Weet jij hoe ik dat kan instellen?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top