Tweetweekoverzicht week 30 2016: Yahoo is verkocht, Nintendo NX, eLinea en eReaders groep failliet, Google Play Family Sharing, Marrakesh, Getty Images en meer kort nieuws

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht is Yahoo gekocht door Verizon, lekken er (nog) meer geruchten uit over de Nintendo NX, is eLinea failliet, komt Google met Google Play Family Library, is de Marrakesh Treaty eindelijk van kracht binnen de Verenigde Naties en wordt Getty Images door een fotograaf aangeklaagd voor 1 miljard dollar. En nog meer kort nieuws van de afgelopen week!

Verizon koopt Yahoo

Lang heeft het te koop staan van Yahoo niet geduurd: het telecombedrijf Verizon koopt Yahoo voor bijna 4,5 miljard euro. Verizon is ook al de eigenaar van AOL (een andere oude bekende uit de begindagen van internet) dus wat dat betreft zou het een passende aankoop kunnen zijn. Wat er echter precies gaat gebeuren met Yahoo en de huidige diensten die daaronder vallen – zoals Flickr en Tumblr – is niet bekend. De overname wordt pas formeel een feit in het eerste kwartaal van 2017 en ik neem aan dat er dan meer duidelijkheid zal zijn.

Nintendo NX geruchten

Lang voordat Sony en Microsoft met hun consoles kwamen speelde ik op de NES, de eerste Nintendo console. Ik heb er een eeuwig durende liefde voor de spellen (en dus ook voor de apparaten) van de Japanse gamemakers aan overgehouden. Na de SNES, Nintendo64, Gamecube, Wii en Wii U – en alle Gameboy en (3)DS modellen – komt Nintendo komend jaar met iets nieuws. Volgens hardnekkige geruchten gaat dat een hybride apparaat worden waarmee je zowel onderweg als via een TV kunt gaan spelen.

Niet iedereen is daar even positief over maar zelf kan ik niet wachten op de nieuwe spellen die Nintendo ongetwijfeld weer gaat uitbrengen voor deze Nintendo NX.

eLinea en eReaders groep zijn failliet

Afgelopen dinsdag werd het faillissement uitgesproken van eLinea en de eReaders groep. Op de site van ereaders.nl verscheen het bericht dat er nu gestreefd wordt naar een doorstart en dat zowel eLinea als de ereaders.nl site voorlopig gewoon doorgaan. Dat na het verscheiden van MyJour nu ook eLinea in (zeer) zwaar weer zit toont mijns inziens wel aan dat het model van losse artikelen verkopen niet sterk genoeg is voor meerdere partijen in de markt.

Als groot liefhebber van digitaal lezen ben ik in elk geval blij dat ereaders.nl nog blijft voortbestaan. Ook al blijf ik al mijn eigen reviews, tips en trucs toch echt gewoon hier op mijn blog plaatsen :)

Google Play Family Library

Google introduceert eindelijk de mogelijkheid om gekochte films, ebooks en apps te delen met andere Google accounts in je familie. Ik zeg eindelijk want bij Apple kan dat al meer dan een jaar. Bij Apple is het delen van een enkele Apple ID in een gezin sowieso niet echt een probleem – in tegenstelling tot het delen van een Google account wat meteen anderen toegang tot jouw mail geeft bijv.  – en dus heeft Google wel een inhaalslag te maken.

En Google Play Family Library kent ook nog een aantal nare restricties. Sowieso is het voorlopig (?) niet in Nederland beschikbaar maar het geldt ook nog niet eens voor aankopen met terugwerkende kracht. Wat betekent dat niemand in mijn gezin kan profiteren van de honderden apps, ebooks en (paar) films die ik nu in mijn account heb staan.

Too little too late dus.

Verdrag van Marrakesh (toegang tot werken voor blinden en slechtzienden)

Na bijna drie jaar is dan toch eindelijk het verdrag van Marrakesh van kracht geworden in de VN. Het verdrag, dat een uitzondering in de auteurswetgeving moet bewerkstelligen voor het toegankelijk maken van werken voor blinden en slechtzienden, kwam pas na extreem veel discussie tot stand in 2013. Maar ook daarna kostte het belachelijk veel moeite om het bekrachtigd te krijgen aangezien veel landen tegenstribbelen bij het idee om een dergelijke uitzondering te maken. Ondanks het feit dat 75 landen het verdrag ondertekend hebben, duurde het bijna drie jaar om de vereiste 20 landen bij elkaar te krijgen die het ook bekrachtigden in hun eigen wetgeving.

Daar werden ze door Stevie Wonder mee gefeliciteerd maar hij riep ook op dat het niet nog eens drie jaar moest gaan duren voordat miljoenen blinden en slechtzienden wereldwijd ook daadwerkelijk gebruik kunnen maken van dezelfde boeken, tijdschriften enz waar zienden gebruik van kunnen maken.

Ook in Europa loopt dat proces van bekrachtiging van het verdrag traag omdat enkele landen (Duitsland en Engeland vooral) dwars liggen.

Getty Images wordt aangeklaagd door ‘eigen’ fotograaf

Getty Images heeft nogal een slechte reputatie als het aankomt om auteursrechtclaims op foto’s. Ze hebben een rijke geschiedenis van blafbrieven sturen naar website-eigenaren en bloggers omdat ze foto’s gebruikt (zouden) hebben waarvan de rechten door Getty Images beheerd worden.

Zo’n claim stuurden ze ook naar de fotografe Carol Highsmith omdat ze een foto geplaatst zou hebben waarvan de rechten bij hun zouden liggen. Dat schoot Highsmith in het verkeerde keelgat want niet alleen ging het een foto die ze zelf gemaakt had maar was het ook nog eens een foto die onderdeel uitmaakte van een gigantische collectie van ruim 100.000 van haar foto’s die ze gedoneerd had aan de Library of Congres. En waarvan ze, behalve het recht op naamsvermelding, alle rechten had opgegeven.

Toen ze er achter kwam dat Getty Images voor al die foto’s al jaren claims verstuurde probeerde ze eerst Getty Images ermee te laten stoppen maar die bleken niet geïnteresseerd te zijn in haar verhaal. Waardoor ze zich genoodzaakt voelde een rechtszaak te beginnen met een eigen claim van 1 miljard dollar tegen Getty Images. De claim is gebaseerd op een onderdeel uit de DMCA dat verbiedt om de informatie over rechthebbenden te vervalsen, wijzigen of te verwijderen van beschermde werken. En aangezien er meer dan 18.000 foto’s van Highsmith op de site van Getty Images te vinden zijn, kan dat behoorlijk in de papieren gaan lopen.

De term ironie wordt te pas en te onpas gebruikt maar het feit dat een fotograaf Getty Images nu aanspreekt op dezelfde praktijken waar Getty Images anderen voor dreigt aan te klagen kan toch alleen maar pure ironie genoemd worden.

Ik ben benieuwd naar het vervolg!

Kort nieuws in week 30 2016

Hou maar op, een nexit is niet toegestaan

Persoonlijk vind ik dat nog steeds een briljant idee. En daarmee heb je dus een beschermd beschuitje.

Twee *miljard* zoekacties per dag! Zoek jij wel eens nieuws op Facebook?

Heel vaak komt het niet voor dat een plagiaat geval voor de rechter komt (die alleen maar kijkt naar inbreuk op auteursrecht aangezien plagiaat wat anders is) maar dit is zo’n zeldzame gebeurtenis. Twee scripties die wel Heel Erg Veel op elkaar lijken.

Nee he? Houdt dat ooit nog een keer op met die aap? Ik ben er al lang klaar mee. Ook al houdt PETA maar niet op met strijden voor auteursrecht voor apen kennelijk. God mag weten waarom.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top