In het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.
In dit tweetweekoverzicht is Yahoo gekocht door Verizon, lekken er (nog) meer geruchten uit over de Nintendo NX, is eLinea failliet, komt Google met Google Play Family Library, is de Marrakesh Treaty eindelijk van kracht binnen de Verenigde Naties en wordt Getty Images door een fotograaf aangeklaagd voor 1 miljard dollar. En nog meer kort nieuws van de afgelopen week!
In het nieuws de afgelopen week:
Verizon koopt Yahoo
Verizon buys Yahoo for $4.83 billion https://t.co/9yRmVEnkPm by @romaindillet pic.twitter.com/jAD0YBRS47
— TechCrunch (@TechCrunch) July 25, 2016
Lang heeft het te koop staan van Yahoo niet geduurd: het telecombedrijf Verizon koopt Yahoo voor bijna 4,5 miljard euro. Verizon is ook al de eigenaar van AOL (een andere oude bekende uit de begindagen van internet) dus wat dat betreft zou het een passende aankoop kunnen zijn. Wat er echter precies gaat gebeuren met Yahoo en de huidige diensten die daaronder vallen – zoals Flickr en Tumblr – is niet bekend. De overname wordt pas formeel een feit in het eerste kwartaal van 2017 en ik neem aan dat er dan meer duidelijkheid zal zijn.
Nintendo NX geruchten
"Nieuwe #NintendoNX-spelcomputer wordt draagbaar met loskoppelbare controllers"https://t.co/PdAWCoRNu6 #nintendo pic.twitter.com/AseRwmZ1z3
— Bright (@Bright) July 26, 2016
Lang voordat Sony en Microsoft met hun consoles kwamen speelde ik op de NES, de eerste Nintendo console. Ik heb er een eeuwig durende liefde voor de spellen (en dus ook voor de apparaten) van de Japanse gamemakers aan overgehouden. Na de SNES, Nintendo64, Gamecube, Wii en Wii U – en alle Gameboy en (3)DS modellen – komt Nintendo komend jaar met iets nieuws. Volgens hardnekkige geruchten gaat dat een hybride apparaat worden waarmee je zowel onderweg als via een TV kunt gaan spelen.
Niet iedereen is daar even positief over maar zelf kan ik niet wachten op de nieuwe spellen die Nintendo ongetwijfeld weer gaat uitbrengen voor deze Nintendo NX.
eLinea en eReaders groep zijn failliet
Bladenkiosk eLinea failliet (via Emerce) https://t.co/ICHGj4b95I
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 26, 2016
Afgelopen dinsdag werd het faillissement uitgesproken van eLinea en de eReaders groep. Op de site van ereaders.nl verscheen het bericht dat er nu gestreefd wordt naar een doorstart en dat zowel eLinea als de ereaders.nl site voorlopig gewoon doorgaan. Dat na het verscheiden van MyJour nu ook eLinea in (zeer) zwaar weer zit toont mijns inziens wel aan dat het model van losse artikelen verkopen niet sterk genoeg is voor meerdere partijen in de markt.
Als groot liefhebber van digitaal lezen ben ik in elk geval blij dat ereaders.nl nog blijft voortbestaan. Ook al blijf ik al mijn eigen reviews, tips en trucs toch echt gewoon hier op mijn blog plaatsen :)
Google Play Family Library
Google Play Family Library: Share what you love with the ones you love [maar niet in Nederland] https://t.co/vReY86d1JO
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 27, 2016
Google introduceert eindelijk de mogelijkheid om gekochte films, ebooks en apps te delen met andere Google accounts in je familie. Ik zeg eindelijk want bij Apple kan dat al meer dan een jaar. Bij Apple is het delen van een enkele Apple ID in een gezin sowieso niet echt een probleem – in tegenstelling tot het delen van een Google account wat meteen anderen toegang tot jouw mail geeft bijv. – en dus heeft Google wel een inhaalslag te maken.
En Google Play Family Library kent ook nog een aantal nare restricties. Sowieso is het voorlopig (?) niet in Nederland beschikbaar maar het geldt ook nog niet eens voor aankopen met terugwerkende kracht. Wat betekent dat niemand in mijn gezin kan profiteren van de honderden apps, ebooks en (paar) films die ik nu in mijn account heb staan.
Too little too late dus.
Verdrag van Marrakesh (toegang tot werken voor blinden en slechtzienden)
Stevie Wonder offers congrats on entry into force of “Books for blind” #MarrakeshTreaty: https://t.co/bxhhPvQ3FZ pic.twitter.com/VG0HojpeaC
— WIPO (@WIPO) July 28, 2016
Na bijna drie jaar is dan toch eindelijk het verdrag van Marrakesh van kracht geworden in de VN. Het verdrag, dat een uitzondering in de auteurswetgeving moet bewerkstelligen voor het toegankelijk maken van werken voor blinden en slechtzienden, kwam pas na extreem veel discussie tot stand in 2013. Maar ook daarna kostte het belachelijk veel moeite om het bekrachtigd te krijgen aangezien veel landen tegenstribbelen bij het idee om een dergelijke uitzondering te maken. Ondanks het feit dat 75 landen het verdrag ondertekend hebben, duurde het bijna drie jaar om de vereiste 20 landen bij elkaar te krijgen die het ook bekrachtigden in hun eigen wetgeving.
Daar werden ze door Stevie Wonder mee gefeliciteerd maar hij riep ook op dat het niet nog eens drie jaar moest gaan duren voordat miljoenen blinden en slechtzienden wereldwijd ook daadwerkelijk gebruik kunnen maken van dezelfde boeken, tijdschriften enz waar zienden gebruik van kunnen maken.
Ook in Europa loopt dat proces van bekrachtiging van het verdrag traag omdat enkele landen (Duitsland en Engeland vooral) dwars liggen.
Getty Images wordt aangeklaagd door ‘eigen’ fotograaf
Photographer Sues Getty Images For $1 Billion For Claiming Copyright On Photos She Donated To The Public https://t.co/uwR3AGijG6
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 30, 2016
Getty Images heeft nogal een slechte reputatie als het aankomt om auteursrechtclaims op foto’s. Ze hebben een rijke geschiedenis van blafbrieven sturen naar website-eigenaren en bloggers omdat ze foto’s gebruikt (zouden) hebben waarvan de rechten door Getty Images beheerd worden.
Zo’n claim stuurden ze ook naar de fotografe Carol Highsmith omdat ze een foto geplaatst zou hebben waarvan de rechten bij hun zouden liggen. Dat schoot Highsmith in het verkeerde keelgat want niet alleen ging het een foto die ze zelf gemaakt had maar was het ook nog eens een foto die onderdeel uitmaakte van een gigantische collectie van ruim 100.000 van haar foto’s die ze gedoneerd had aan de Library of Congres. En waarvan ze, behalve het recht op naamsvermelding, alle rechten had opgegeven.
Toen ze er achter kwam dat Getty Images voor al die foto’s al jaren claims verstuurde probeerde ze eerst Getty Images ermee te laten stoppen maar die bleken niet geïnteresseerd te zijn in haar verhaal. Waardoor ze zich genoodzaakt voelde een rechtszaak te beginnen met een eigen claim van 1 miljard dollar tegen Getty Images. De claim is gebaseerd op een onderdeel uit de DMCA dat verbiedt om de informatie over rechthebbenden te vervalsen, wijzigen of te verwijderen van beschermde werken. En aangezien er meer dan 18.000 foto’s van Highsmith op de site van Getty Images te vinden zijn, kan dat behoorlijk in de papieren gaan lopen.
De term ironie wordt te pas en te onpas gebruikt maar het feit dat een fotograaf Getty Images nu aanspreekt op dezelfde praktijken waar Getty Images anderen voor dreigt aan te klagen kan toch alleen maar pure ironie genoemd worden.
Ik ben benieuwd naar het vervolg!
Kort nieuws in week 30 2016
En nu wil ik niemand meer horen zeuren over een #nexit. Het is niet toegestaan volgens Wordfeud pic.twitter.com/V83V6bAOvL
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 26, 2016
Hou maar op, een nexit is niet toegestaan
Rechter: beschuit met inkeping is wel degelijk beschermd (via NRC) https://t.co/wO9aXHIWmM
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 27, 2016
Persoonlijk vind ik dat nog steeds een briljant idee. En daarmee heb je dus een beschermd beschuitje.
Facebook sees 2 billion searches per day, but it’s attacking Twitter not Google https://t.co/d1gFAv1GnF
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 28, 2016
Twee *miljard* zoekacties per dag! Zoek jij wel eens nieuws op Facebook?
Wie (delen van) andermans scriptie overneemt moet op de blaren zitten. Inbreuk op auteursrecht, oordeelt de rechter https://t.co/wltwv0s4u0
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 30, 2016
Heel vaak komt het niet voor dat een plagiaat geval voor de rechter komt (die alleen maar kijkt naar inbreuk op auteursrecht aangezien plagiaat wat anders is) maar dit is zo’n zeldzame gebeurtenis. Twee scripties die wel Heel Erg Veel op elkaar lijken.
The Selfie-Taking Monkey Who Has No Idea He Has Lawyers Has Appealed His Copyright Lawsuit https://t.co/Dg38StinDb
— Raymond Snijders (@rsnijders) July 30, 2016
Nee he? Houdt dat ooit nog een keer op met die aap? Ik ben er al lang klaar mee. Ook al houdt PETA maar niet op met strijden voor auteursrecht voor apen kennelijk. God mag weten waarom.
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 30: Yahoo verkocht, eLinea en eReaders failliet, Getty Images en meer kort nieuws https://t.co/y1qWRCRKZq
Nieuw op Vakblog: Tweetweekoverzicht week 30 2016: Yahoo is verkocht, Nintendo NX, eLinea en eReaders groep… https://t.co/IjDRDMLPMt