Google helpt je met egosurfing om alles over jezelf te weten te komen

Doe jij ook wel eens aan egosurfing? Het opzoeken van je eigen naam op internet om te kijken wat er over jezelf te vinden is? Het komt zo vaak voor dat Google sinds kort een widget in de zoekresultaten plaatst als je op je eigen naam zoekt. Met deze widget kun je een Google Alert aanmaken om een mailtje te krijgen als er nieuwe webpagina’s opduiken waar jouw naam op wordt vermeld.

Egosurfing: goed voor je ego of juist goed voor je privacy?

Natuurlijk kan het leuk zijn om je naam terug te zien op (veel) websites maar dat is alleen maar prettig als je ook in positieve zin genoemd wordt. Maar hoe kom je nou te weten welke informatie er over jou te vinden is online? Nou door zelf ook regelmatig te zoeken op je eigen naam want op die manier zie je – grotendeels – ook wat anderen over je kunnen vinden.

Het is iets complexer dan dat omdat Google de zoekresultaten aanpast voor elk verschillend account op basis van je zoekgeschiedenis. Je krijgt sowieso meer informatie over jezelf te zien dan anderen en het feit dat jij iets terugvindt bij de eerste zoekresultaten wil niet zeggen dat anderen dat ook te zien krijgen op die plek.

Google biedt diverse tools en instellingen in je account om zelf keuzes te maken over hoe Google gebruik maakt van je persoonsgegevens maar het bedrijf kan vanzelfsprekend niet bepalen wat anderen op hun websites zetten die geïndexeerd worden door de zoekgigant.

Daarom adviseert Google zelf ook om op je eigen naam te zoeken in hun zoekmachine en verwijst naar de mogelijkheden om ongewenste inhoud en zoekresultaten te (laten) verwijderen. Als het echt een inbreuk op je pricacy oplevert dan kun je ook gebruik maken van de mogelijkheid – het Europese recht op vergeten – een verwijderverzoek in te dienen waarmee iets uit de indexen van de zoekmachine gehaald kan worden.

Google Alerts

Voordat je iets kunt laten verwijderen moet je het zelf wel eerst gevonden hebben. Als je geen tijd en zin hebt om periodiek je naam in Google te typen om te kijken wat er nieuw is, kun je ook een alert instellen bij Google om een mailtje te krijgen zodra Google iets vindt waar jouw naam (of een andere zoekterm) in voorkomt.

Dat is geen nieuwe dienst want Alerts bestaat al zo’n vijf jaar volgens mij. Recentelijk heeft Google echter besloten om Alerts iets rechtstreekser onder de aandacht te brengen om het zo gebruikers makkelijker te maken een alert aan te maken op hun eigen naam.

Als je nu dus een ego search doet in Google dan vind je onderaan de pagina met zoekresultaten een widget die je aanbiedt om op de hoogte te blijven van nieuwe webpagina’s waar jouw naam in voorkomt:

google stayintheloop egosurfing
Als je klikt op de Stay in the loop widget dan kom je uit bij Alerts (Meldingen) is alvast je naam ingevuld.

google alerts egosurfing
Je ziet ook een voorbeeld van eerdere zoekresultaten waar je naam in staat en je hoeft alleen nog maar op ‘Melding instellen’ te klikken om een alert aan te maken voor alles wat er nieuw gaat verschijnen. Voordat je dat doet echter is het handig om eerst de opties te controleren (je kunt die ook achteraf aanpassen maar toch).

google alerts egosurfing
Je kunt een ander mailadres opgeven om de alerts op te krijgen – standaard wordt het mailadres van je Google account gebruikt – en je kunt ook de taal aanpassen als je (zoals ik) je Google instellingen in het Engels hebt staan. Ik ga niet veel meldingen krijgen op Engelstalige pagina’s vermoed ik. Staat alles goed? Maak dan de alert aan en wacht tot je mailtjes gaat krijgen :)

Ga niet alleen maar afwachten nu

Er is een goede reden waarom ik niet eerder over Google Alerts geschreven heb hier. Ik heb al jaren een Google Alert op mijn naam en ik krijg daar misschien 2 of 3 mailtjes per jaar van binnen. De zoekmachine is prima in staat om alles terug te vinden waar mijn naam in of op vermeld wordt maar de alerts werken ronduit slecht. Ik hoop vooral dat Google dit nu gaat verbeteren aangezien ze het op deze wijze promoten in de zoekresultaten.

Ga er in elk geval niet van uit dat je nu alles te zien krijgt waar jouw naam in voor komt. Zo af en toe zelf een zoekactie uitvoeren is en blijft verstandig. Denk ook even goed na waar eventueel ongewenste zoekresultaten vandaan zouden kunnen komen want lang niet alles komt van websites van anderen af.

De nummer 1 bron voor informatie over jezelf zijn de sociale netwerken. Google geeft zoekresultaten, die afkomstig zijn van LinkedIn, Facebook en Twitter, voorrang boven andere sites. Controleer dus ook je profielen en de privacy instellingen bij die netwerken (LinkedIn, Twitter en Facebook) en wees je er van bewust dat je wellicht meer deelt dan je denkt met Google.

Bij LinkedIn en Twitter kun je niet voorkomen dat Google die informatie gebruikt maar wist je dat je Google kunt vertellen om niet te linken naar je Facebook tijdlijn? Klik daarvoor in Facebook op het pijltje geheel rechts in de blauwe menubalk en kies Instellingen. Klik vervolgens links in het menu op Privacy en bij Wil je dat in de resultaten van andere zoekmachines een link naar je tijdlijn wordt weergegeven? op Bewerken. Haal daar het vinkje weg bij Zoekmachines mogen een link naar je tijdlijn plaatsen en klik tenslotte op Sluiten.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top