Converteren en een backup maken van je gekochte Kindle ebooks met Epubor Ultimate

kindle ebooks epubor ultimateAls je Kindle ebooks koopt bij Amazon – omdat ebooks daar vaak goedkoper zijn dan bij andere ebookwinkels – dan ben je min of meer verplicht om deze op een Kindle ereader of in één van de Kindle apps te lezen.
Maar met behulp van Epubor Ultimate kun je met een paar klikken ook een DRM vrije backup maken van de gekochte Kindle ebooks en omzetten naar EPUB formaat om ze op een andere ereader te lezen.

Kindle ebooks

De Kindle boeken zijn in een ander formaat dan de ebooks die je bijvoorbeeld bij Bol.com koopt. Die laatste kun je zonder problemen lezen op Kobo of Tolino ereaders en de meeste ebooks in het EPUB formaat zijn tegenwoordig niet meer voorzien van DRM waardoor je heel eenvoudig een backup kunt maken voor jezelf.

Bij Kindle boeken ligt dat anders. Amazon maakt je gekochte boeken naadloos beschikbaar op hun eigen Kindle ereaders en Kindle apps voor alle denkbare platformen maar heeft liever niet dat je ze rechtstreeks downloadt en op een ereader van een ander gaat lezen. Daarom zijn Kindle ebooks in een afwijkend formaat (AZW, AZW3 of MOBI) en zijn ze bijna allemaal voorzien van DRM. Daar heb je helemaal geen last van zolang je de ebooks op een Kindle apparaat of in een Kindle app wilt lezen maar wel als je liever een backup maakt van je gekochte ebooks of ze toch graag op je Kobo of Tolino ereader wil lezen.

Voor het beheren, backuppen en converteren van ebooks kun je natuurlijk Calibre gebruiken. Dat is een gratis softwarepakket met erg veel mogelijkheden. Met behulp van eveneens gratis plugins komen daar nog meer functionaliteiten bij zoals het verwijderen van eventuele DRM (zodat Calibre de ebooks ook kan converteren) en het backuppen van ebooks die op een aangesloten ereader staan.

Je kunt bijna alles doen met Calibre maar het is niet een heel intuïtief en gebruiksvriendelijk programma met de vele honderden opties die soms zeer goed verstopt zijn. Als je veel ebooks koopt bij veel verschillende ebookwinkels – zoals ik – dan is Calibre mijns inziens de beste keuze maar als je zo af en toe een Kindle boek koopt bij Amazon dan zijn er gebruiksvriendelijkere alternatieven te vinden.

Epubor Ultimate

Epubor Ultimate is zo’n gebruiksvriendelijk alternatief. Het is er op gericht om met een paar klikken alle ebooks (waar nodig) DRM-vrij te maken en te converteren naar een ander formaat.

epubor ultimate kindle ebooks
Epubor Ultimate is eenvoudig van opzet. Het beginscherm wordt volledig ingenomen door een (bijna) leeg vlak waar je je ebooks naar toe kunt slepen vanuit (bijv.) de Verkenner. Dat is handig als je al weet in welke map de gekochte/gedownloade ebooks staan en je kunt ze vervolgens converteren naar elk gewenst ander formaat.

Klik je echter op de menuknop linksbovenaan (de drie strepen) dan klapt er een menu open waarmee je ebooks vanuit een aantal vooraf gedefinieerde plekken kunt importeren. Zoals een gekoppelde (Kindle) ereader waar de ebooks al naar gesynchroniseerd zijn, lokaal gedownloade Kindle ebooks in de Kindle for PC applicatie maar ook gedownloade ebooks in Adobe Digital Editions en de Kobo Desktop software. Mits je die geïnstalleerd hebt natuurlijk.

Importeren van Kindle ebooks (en automatisch een backup maken)

Je kunt op twee verschillende manieren een backup maken van je gekochte Kindle ebooks en ze converteren naar het EPUB formaat.

Vanaf je Kindle ereader

Heb je een Kindle ereader? Dan heb je daar waarschijnlijk je Kindle titels daar al op staan. Door je Kindle met de usb kabel te verbinden met de computer waar Epubor Ultimate op draait kun je rechtstreeks de boeken importeren vanaf je ereader.

Je zult wel eenmalig het serial number van je Kindle ereader moeten invullen bij de instellingen in Epubor Ultimate (die je onder het tandwiel-icoontje rechts bovenaan terug vindt). Je kunt dat unieke nummer voor je Kindle ereader terugvinden door op je ereader naar de Settings te gaan en vervolgens daar nog een keer op de menuknop te drukken (de drie bolletjes). Onder Device Info vind je je nummer terug. Neem het *zonder spaties* over in Epubor Ultimate.

Met behulp van Kindle for PC

Geen Kindle ereader of heb je geen zin om die er telkens bij te pakken? Dan kun je alle Kindle ebooks in je account ook downloaden naar je computer toe met Kindle for PC. Dat is de Kindle software van Amazon zelf en als je daar inlogt met je Amazon account krijg je alle gekochte titels te zien en kun je ze downloaden om vanaf je computer te lezen. Maar als ze eenmaal gedownload zijn kun je ze ook importeren in Epubor Ultimate.

epubor ultimate kindle ebooks

Ongeacht of je een Kindle ereader aangesloten hebt of de ebooks gedownload hebt uit je account in Kindle for PC, kun je nu simpelweg titels in het hoofdscherm rechts slepen.

Alle titels die je daar naar toe sleept worden automatisch ontdaan van DRM – zodat het ebook geconverteerd kan worden – en opgeslagen in een aparte map ‘Ultimate’ op je computer. Dat is gelukt als er ‘Decrypted’ bij staat en je kunt die DRM-vrije versies vervolgens op een veilige plaats bewaren als je een backup wilt.

Wil je de Kindle ebooks converteren naar EPUB formaat? Sleep dan alle titels naar het rechterscherm en klik daarna op de grote blauwe knop om ze allemaal om te zetten naar EPUB formaat. Je vindt beide versies terug in dezelfde ‘Ultimate’ map op je computer.

Epubor Ultimate is, in tegenstelling tot Calibre, echter niet gratis. Het programma kost 25 dollar voor 1 jaar of maar liefst 50 dollar voor een licentie die niet afloopt. Je kunt echter op meerdere plekken op internet een kortingscode vinden waarmee je een jaarlicentie voor ca. 15 euro kunt afsluiten. Het is de prijs die je voor het gemak betaalt vrees ik.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top