In het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.
Het is vakantietijd, ook in huize Snijders, en dat betekent een nogal kort overzicht. Een overzicht dat ook iets eerder gepubliceerd wordt dan normaal want op zondag 7 augustus is de Deventer Boekenmarkt en dan is er geen tijd om te schrijven.
In dit tweetweekoverzicht is het nieuwe Harry Potter deel weer een verkoopsucces, komt Instagram met Stories dat “geïnspireerd” is door Snapchaten komt (dus) de Deventer Boekenmarkt er weer aan. En nog meer kort nieuws van de afgelopen week!
In het nieuws de afgelopen week:
Harry Potter and the Cursed Child
“Harry Potter and the Cursed Child” Sells More Than 2 Million Copies in 1st Two Days https://t.co/W7KozNcGzz
— Raymond Snijders (@rsnijders) August 3, 2016
Als J.K. Rowling elke 6 maanden een Harry Potter boek zou uitbrengen zou de hele boekindustrie gered zijn. Tenminste, dat idee krijg ik als ik de berichtgeving lees over het nieuwe ‘boek’ Harry Potter and the Cursed Child. Boekwinkels die om middernacht open gingen en miljoenen mensen wereldwijd die het boek (of ebook) al gekocht hebben. Zouden al die mensen wel weten dat het om een script van een toneelstuk gaat, vraag ik me dan af?
Ik ben zelf na deel 4 blijven steken – ik weet ook niet precies waarom want ze staan allemaal in de boekenkast – dus misschien is het wel een keer tijd om het nu een keer goed aan te pakken en alle zeven delen te (her)lezen. En wie weet snap ik dan wel waarom Harry Potter and the Cursed Child zo’n succes is.
Instagram Stories
Instagrams schaamteloze kopie van Snapchat: gek of geniaal? (via de Volkskrant) https://t.co/aexHVGnAue
— Raymond Snijders (@rsnijders) August 4, 2016
Nadat Facebook al eerder probeerde om het gras voor de voeten van Snapchat weg te maaien met Poke en Slingshot (en faalde) besloten ze deze keer niet te veel zelf iets nieuws te bedenken. En dus namen ze de functionaliteit van Snapchat en kopieerden dat idee naar Instagram. Het eindresultaat? Instagram Stories.
Ideeën zijn niet auteursrechtelijk beschermd en in de uitvoering zitten er net genoeg verschillen om geen rechtszaak aan de broek te krijgen.
Clone Wars: Why Instagram Will Legally Get Away With Copying Snapchat Stories https://t.co/tzEg13NBLq
— Raymond Snijders (@rsnijders) August 5, 2016
Geen filters op video’s waarmee je regenbogen kotst dus (goddank) maar wel een nieuwe mogelijkheid in de Instagram app om foto’s en video’s toe te voegen die vervolgens maar 24 uur beschikbaar zijn. Een slimme zet want hoewel Snapchat populair is heeft Instagram veel meer gebruikers en ineens is dezelfde functionaliteit laagdrempelig beschikbaar voor al die Instagrammers. En met een ingebouwd publiek van volgers is het dan wel heel gemakkelijk om behalve fraai opgemaakte foto’s ook af en toe een verhaaltje te vertellen dat iets minder gepolijst is. En na 24 uur spoorloos verdwenen is.
Wil je zien hoe Instagram Stories eruit zien? Ik ga op zondag 7 augustus een reeks foto’s en video’s tijdens de Deventer Boekenmarkt via Instagram Stories delen. Kijk gerust mee.
Deventer Boekenmarkt 2016
Eindeloos snuffelen op Deventer boekenfestijn (via de Stentor) https://t.co/4i2m1CmVZe
— Raymond Snijders (@rsnijders) August 5, 2016
Op de eerste zondag van augustus is het weer zo ver. Voor de 28ste keer wordt de Deventer Boekenmarkt georganiseerd en voor (ongeveer) de 20ste keer ben ik ook weer aanwezig. Ook al is er geen ebook te bekennen! Ik maakte uitgebreid foto’s in 2014 en 2015 en morgen zal dat niet anders zijn. Maar het is en blijft vooral de plek waar je kilometers lang – samen met 130.000 andere mensen – langs honderden boekenkramen kunt slenteren. Misschien zie ik je daar nog wel!
Kort nieuws in week 31
Windows 10 Refresh Tool gebruikt om een schone installatie van Win10 op mijn laptop te zetten https://t.co/jJ5JsBuF0A Werkt perfect!
— Raymond Snijders (@rsnijders) August 3, 2016
Toen ik las dat Microsoft een ‘Refresh tool’ ging toevoegen waarmee je vanuit Windows 10 zelf, een verse herinstallatie kon doen van het besturingssysteem leek het me al een goed idee om eindelijk alle troep van mijn laptop af te kunnen halen zonder zelf ingewikkeld te hoeven doen. Afgelopen week kwam die tool beschikbaar met een update maar kon je het ook los downloaden. Ik heb het meteen uitgeprobeerd en het is een aanrader! Ik heb nu een schone en snellere laptop. Let wel dat het (nog?) niet werkt met een NL versie van Windows, je moet de Engelstalige versie gebruiken hiervoor.
Groen licht voor fusie Ziggo Vodafone (via Emerce) https://t.co/tDb14CZKox
— Raymond Snijders (@rsnijders) August 3, 2016
De voorgenomen fusie van Ziggo en Vodafone moest zelfs door de Europese Commissie beoordeeld worden maar die gaf groen licht aan de beide telecomgiganten om het in de toekomst gezamenlijk op te nemen tegen KPN.
Pensioner fills in crossword puzzle art exhibit, claims copyright of “new” work https://t.co/5iXFvc6t1A
— Raymond Snijders (@rsnijders) August 4, 2016
Wat krijg je als je kunst maakt dat er uit ziet als een kruiswoordpuzzel? Dan gaat een 90 jarige dame dat doodleuk invullen in de galerij want daar zijn kruiswoordpuzzels voor. Ze werd er wel op aangesproken maar er werd geen klacht ingediend tegen haar. Daar zal de rechthebbende nu wel spijt van hebben want de bejaarde diende doodleuk zelf een claim in omdat ze het auteursrecht meent te hebben op het ingevulde kruiswoordpuzzelkunstwerk. In de categorie ‘Leuker kunnen we het auteursrechtnieuws niet maken’ dan maar.
Blendle neemt Paper over van de Persgroep Nederland https://t.co/DmETGDeo2A (via Adformatie)
— Raymond Snijders (@rsnijders) August 4, 2016
Na Myjour en eLinea lijkt er ook voor Paper geen zelfstandige toekomst weggelegd te zijn. De dienst, waarin een selectie van artikelen van de kranten van de Persgroep worden opgenomen, is overgenomen door Blendle.
The number of adults who own an e-reader has fallen from 32% in 2014 to 19% in 2015. https://t.co/blt5EmYFMy pic.twitter.com/IeR4lnVnpi
— PewResearch Internet (@pewinternet) August 4, 2016
In Nederland wordt het (helaas) niet zo gedetailleerd bijgehouden maar in Amerika onderzoekt Pew met enige regelmaat hoe het met het bezit van ereaders is gesteld. Pew meldde dat afgelopen jaar nog maar 19% van de Amerikanen over een ereader beschikte terwijl dat in 2014 32% was. Wat ik raar vind want het wil er bij mij niet in dat 13% van de Amerikanen hun ereader bij het grofvuil gedaan hebben. Dat er een groot verschil is tussen het *hebben* van een ereader en het *gebruiken* van een ereader snap ik maar dat is niet wat ze naar eigen zeggen gemeten hebben. Tja.
Mozilla experimenteert met vervangen 404-pagina's door Wayback Machine-varianten https://t.co/5eLXRDTLCh
— Tweakers Nieuwsfeed (@tweakersnet) August 5, 2016
Wat als je in plaats van een dode link (en dus een error 404 pagina) nou eens automatisch naar een gearchiveerde versie van die inmiddels dode website zou gaan? Dat is de vraag die Mozilla probeert te beantwoorden met een nieuwe functie in Firefox. Persoonlijk lijkt me dat een prima idee, vooral omdat ik sinds een maand ook gebruik maak van Perma en de Wayback Machine om te linken naar sites die mijns inziens wat gevoeliger zijn voor linkrot.
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 31: o.a. Potter mania, Instagram Stories, en de Deventer Boekenmarkt 2016 https://t.co/SxZcsJk9HW
Nieuw op Vakblog: Tweetweekoverzicht week 31 2016: Potter mania, Instagram Stories, Deventer Boekenmarkt 2016,… https://t.co/ptRmvWgQkj
Je tweet over de gepensioneerde tandarts die een kruiswoordkunstwerk heeft gepimpt, heb ik compleet gemist. Maar briljant haha!!