Boekenplog: Deventer Boekenmarkt 2016

Op zondag 7 augustus vond in boeken- en Hanzestad Deventer de 28e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt. Ik slenterde – twee keer! – zes kilometer langs de ruim 800 kramen van boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland. Kijk je met me mee?

Hoewel de zon niet zo uitbundig scheen als de afgelopen jaren deed het weer toch wel weer zijn best op de eerste zonnige zondag in augustus. De jassen en paraplu’s hoefden niet mee en ik vertrok rond 8 uur dan ook voor mijn (ongeveer) twintigste bezoek aan de Deventer Boekenmarkt.

Deventer Boekenmarkt 2016

De Deventer Boekenmarkt neemt een groot deel van het centrum van Deventer in beslag en je kunt daarom op meerdere plekken een ‘startpunt’ vinden met een informatiekraam waar je o.a. een boekje met plattegrond kunt kopen zodat je gerichter op zoek kunt naar bepaalde boekhandelaren of antiquariaten.

Ik begin al jarenlang op de Brink en ga dan via de Zandpoort richting de IJsselkade voor het eerste deel van de boekenmarkt en dit jaar is geen uitzondering. Het zonnetje doet al zijn best als ik om half 9 aankom.

Deventer Boekenmarkt 2016

Natuurlijk zijn de eerste bezoekers al lang aan het snuffelen en beginnen de terrasjes vol te lopen.

Deventer Boekenmarkt 2016

Engelstalige SF en fantasy. Precies wat ik zoek!

Deventer Boekenmarkt 2016

Op naar de Waag die als een lichtend baken de route aangeeft.

Deventer Boekenmarkt 2016

De kraam achter de Waag verkoopt veel nieuwe titels voor ramsjprijzen en dat trekt altijd veel bezoekers. Op tijd aanwezig zijn helpt echter wel want het is nu nog goed te doen. Ik neem een kijkje bij de openbare bibliotheek, loop naar de Polstraat – zonder foto’s te maken – en ga dan terug naar de Zandpoort aan de andere kant van de Waag.

Deventer Boekenmarkt 2016

De hekken zijn niet echt nodig gelukkig en scheiden alleen de voetgangers van het verkeer aan de andere kant. De schaduwen doen het lijken alsof ze omgevallen zijn. Ik loop echter snel langs de kramen om de Wilhelminabrug – links buiten de foto – te beklimmen voor een betere blik op (een deel van) de IJsselkade.

Deventer Boekenmarkt 2016

En daarom krijg ik nooit genoeg van Deventer, ook al woon ik er al meer dan 20 jaar. Prachtig vind ik deze stad en vandaag nog meer dan anders.

Misschien leuk om te weten: het anker (in de schaduw op de voorgrond) is een Pokestop en staat ook op mijn trouwfoto ;)
Deventer Boekenmarkt 2016

Aan de andere kant van de Wilhelminabrug is het uitzicht ook helemaal niet verkeerd. Ook al is er geen boekenkraam te bekennen.

Deventer Boekenmarkt 2016

Goed, terug naar de begane grond en de IJsselkade af. Waar het inmiddels ongeveer 9 uur is en het nog steeds prima te doen is qua drukte.

Deventer Boekenmarkt 2016

De zon staat nog laag en een schaduwselfie is dan ook vlug gemaakt.

Deventer Boekenmarkt 2016

Even een blik terug op de Wilhelminabrug waar ik zojuist nog op stond.

Deventer Boekenmarkt 2016

Je kunt als boekhandelaar ingewikkeld doen met het uitstallen van je boeken. Of de aanhangwagen gewoon kant en klaar naast je kraam neerzetten.

Deventer Boekenmarkt 2016

Verderop aan de IJsselkade vind je nog een restant van de dubbele stadsmuur uit de Middeleeuwen terug. Die vandaag het decor vormt voor een paar goed bezochte boekenkramen.

Deventer Boekenmarkt 2016

Oeh, meer Engelstalige SF & fantasy!

Deventer Boekenmarkt 2016

En verder gaat de wandeltocht langs de IJsselkade …

Deventer Boekenmarkt 2016

Ik negeer – met moeite – de kramen met stroopwafels en broodjes beenham en loop verder richting de kruising met de van Twickelostraat.

Deventer Boekenmarkt 2016

Maar precies op die kruising is ook een heerlijke plek aan de IJssel met zicht op de spoorbrug. Het zonnetje schijnt heerlijk, er waait een verfrissend windje en er is nog een bankje helemaal vrij. Tijd voor een pauze!

Deventer Boekenmarkt 2016
Deventer Boekenmarkt 2016

En dus zit ik een uur lang met mijn ereader te genieten van een prachtig plekje in de heerlijke zon. En weet de novelle van Peter F. Hamilton helemaal uit te lezen terwijl een groep eendjes heen en weer paradeert over het gras voor me

Deventer Boekenmarkt 2016

Tijd om de wandeling langs de IJsselkade af te ronden en ik loop richting de spoorbrug, wat ook het einde (of het begin) van de boekenmarkt aangeeft. En dus loop ik weer terug naar de kruising met de Van Twickelostraat.

Deventer Boekenmarkt 2016

In deze relatief kleine hoek van de Deventer Boekenmarkt zitten een paar interessante boekenkramen. 

Misschien leuk om te weten: ingenieursbureau Witteveen & Bos zit (hier links) aan de Van Twickelostraat en daar liep ik stage in 1994. Dat voelt als een eeuwigheid geleden.
Deventer Boekenmarkt 2016

Ik heb nooit veel boeken gelezen over Biggles maar de International Biggles Association probeert voorbijgangers te overtuigen in elk geval het allerlaatste boek op de kop te tikken.

Deventer Boekenmarkt 2016

Maar gelukkig is er ook nog SF & fantasy verstopt in de Van Twickelostraat.

Deventer Boekenmarkt 2016

Geen fan van Biggles? Dan probeert de Stephen King fanclub honderden Engelstalige en Nederlandstalige titels van deze geweldige schrijver aan de man te brengen. Ik stuur even een tweet met de locatie van de kraam naar een fan waarvan ik weet dat ze onderweg is naar de boekenmarkt en loop dan verder terug langs de IJsselkade.

Deventer Boekenmarkt 2016

Het is inmiddels half 12 en aanzienlijk drukker geworden.

Deventer Boekenmarkt 2016

Ah, daar is de kruising met de Vispoort zodat ik het laatste deel van de boekenmarkt kan bezoeken.

Deventer Boekenmarkt 2016

Via de Vispoort kom ik uit bij de Nieuwe Markt.

Deventer Boekenmarkt 2016

Waar sinds jaren altijd Magic Galaxies te vinden is! Een grote kraam met duizenden Engelstalige SF & fantasyboeken die het hele jaar rondtrekt langs diverse boekenmarkten. Zoals elk jaar betreur ik het ook nu weer dat ik geen tientallen boekenkasten in mijn huis kwijt kan die ik zou kunnen vullen met alles wat ze hier verkopen. Aan de andere kant zijn ebooks dan wel heel erg handig maar ja, die verkopen ze hier niet.

Deventer Boekenmarkt 2016
Deventer Boekenmarkt 2016

Na de Nieuwe Markt is het tijd voor de laatste halte in mijn trip over de boekenmarkt. Het Grote Kerkhof waar tientallen kramen in zes lange rijen staan opgesteld.

Deventer Boekenmarkt 2016

Met in de hoek één van de bekendste boekenkramen die opgebouwd is uit kistjes en slingert langs de zijkant.

Daarmee heb ik zo’n beetje alle kramen wel gezien en loop ik richting het station. Maar ik ga nog niet naar huis want ik heb in de middag afgesproken met een vriendin die nog niet eerder de Deventer Boekenmarkt bezocht heeft. Die arriveert uiteindelijk om 3 uur ‘s middags en natuurlijk wandelen we dan samen (wederom) langs alle boekenkramen.

Deventer Boekenmarkt 2016

Ik kan het niet laten om nog een keer de Wilhelminabrug te beklimmen. De zon is al een paar uur verdwenen achter de bewolking en dat geeft wel een heel ander uitzicht, nietwaar?

Deventer Boekenmarkt 2016

Na de IJsselkade, Van Twickelostraat, Vispoort, Nieuwe Markt en Grote Kerkhof weer bezocht te hebben lopen we terug richting het begin van de IJsselkade bij de brug. 

Deventer Boekenmarkt 2016

De reden dat we teruglopen is boekhandelaar Rosa die volgens het boekenmarktboekje de enige kraam heeft met titels over anarchisme. Judith is daar in geïnteresseerd en ik ben wel benieuwd hoeveel boeken er uberhaupt over anarchisme geschreven kunnen zijn.

Deventer Boekenmarkt 2016

Maar tussen kraam 429 en 431 is alleen een groot gat te vinden. We vragen bij de linkerburen, een kraam waar broodjes verkocht worden, na of de kraam met nummer 430 het vroegtijdig voor gezien heeft gehouden. Na even om zich heen gekeken te hebben antwoordt de verkoper dat Rosa nooit is komen opdagen. Kennelijk een anarchistische handeling om je wel aan te melden voor de boekenmarkt maar je niet willen schikken naar de opgelegde indeling ;-)

Deventer Boekenmarkt 2016

Het is half 6 geweest en de Deventer Boekenmarkt 2016 zit er officieel op. De terrasjes in de binnenstad zitten zonder uitzondering helemaal vol maar de meeste boekhandelaren zijn al begonnen met het inpakken van de niet verkochte boeken. Ook dit jaar blijken er weer zo’n 130.000 bezoekers geweest te zijn en die verheugen zich, net als ik, vast al weer op de editie van volgend jaar.

Al heb ik bijna niets gekocht deze keer (nog te veel ongelezen ebooks in mijn Amazon account), de Deventer Boekenmarkt blijft een groot feest voor alle boekenliefhebbers. Ik vond het heel bijzonder om deze keer zowel het begin als het einde van de dag mee te maken en ben er volgend jaar natuurlijk weer bij.

En jij? Heb jij de Deventer Boekenmarkt bezocht? En nog wat leuks gekocht?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (18) Write a comment

 1. Ongelooflijk dat jij alle kraampjes heb bezocht. Wij waren er dan wel veel later maar zoals elk jaar zijn er altijd nog vele kramen die we niet bekeken hebben, er is zo veel!
  Eerst leek het dat we niets zouden kopen maar opeens werd ik toch hebberig en heb vooral dit keer veel Nederlandstalige literatuur ingeslagen. En een boekje van Kurt Vonnegut om mijn lievelingsgenre trouw te blijven. Het heet Slapstick.
  En ook ik kijk alweer uit naar volgend jaar.

  Reply

 2. Bedankt voor je mooie verslag Raymond, het was net alsof ik zelf langs de kramen slenterde.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top