Iemand heeft een DMCA verwijderverzoek bij Google gedaan voor jouw site. Wat nu?

Het is één ding om te lezen over een Amerikaanse blogger die een verwijderverzoek van een rechthebbende aan zijn broek krijgt en ineens moet aantonen dat zijn blog helemaal geen inbreuk maakt maar het is heel wat anders als je zo’n verwijderverzoek krijgt als Nederlandse blogger. Wat houdt zo’n verwijderverzoek van rechthebbenden aan Google nou precies in? En wat kun/moet je doen als het jou overkomt?

Digital Millennium Copyright Act (DMCA)

In Amerika is er natuurlijk ook auteursrechtwetgeving. In 1998 werd de bestaande wetgeving uitgebreid met de Digital Millennium Copyright Act (PDF) met het doel de auteursrechtwetgeving klaar te maken voor het nieuwe millennium en het digitale/online tijdperk. Het introduceerde o.a. de mogelijkheid voor rechthebbenden om inbreuken op het auteursrecht die online plaatsvinden, aan te kunnen pakken. Het verhoogde ook nog eens de (Amerikaanse) strafmaat voor dat soort inbreuken terwijl tegelijkertijd de aansprakelijkheid van providers verminderd werd.

Op basis van de DMCA kunnen rechthebbenden een zogenaamde takedown notice of removal notice afgeven bij websites als ze menen dat een site inbreuk pleegt op hun intellectuele eigendomsrechten. Het is dan in het belang van de site om daar gehoor aan te geven – en het inbreukmakende materiaal te verwijderen – omdat daarmee ook de aansprakelijkheid verdwijnt.

Die theorie was prima maar in de praktijk ging het toch net wat anders. Hoewel de DMCA er dus op gericht is om zowel rechthebbenden als site-eigenaren opties te geven correct met auteursrechtelijk beschermd materiaal om te gaan, gaat het op internet niet zo zeer over de vraag of er inbreukmakend materiaal op een site te vinden is maar over de vraag hoe dat materiaal gevonden wordt.

En het antwoord op die vraag is Google.

Met Google vind je ook inbreukmakend materiaal terug

Sinds 2011 biedt Google rechthebbenden de mogelijkheid om een verwijderverzoek in te dienen op basis van de DMCA waarmee vermeende inbreukmakende url’s verwijderd worden uit de zoekresultaten van Google. Eind 2011 ontving Google elke week “slechts” tienduizenden van dit soort verwijderverzoeken maar film- en tvmaatschappijen, uitgevers, platenlabels, overheden en alle overige rechthebbenden zijn helemaal los gegaan en vragen Google nu wekelijks om ruim 20 miljoen url’s te verwijderen. Afgelopen maand waren het er zelfs meer dan 88 miljoen in totaal.

dmca verwijderverzoek

Dat rechthebbenden echt niet elke week 20 miljoen url’s nalopen om te verifiëren dat er ook echt inbreuk wordt gemaakt op hun rechten zal duidelijk zijn. De afgelopen jaren zijn er tientallen voorbeelden in de media gekomen van onterechte verwijderverzoeken waarbij rechthebbenden soms hun eigen sites doorgaven en in veel gevallen een verzoek indienden om legale content te laten verwijderen uit de zoekresultaten van Google. Of url’s waar helemaal geen sprake was van het materiaal waar rechthebbenden van meenden dat het van hun was.

De reden hiervoor is dat er helemaal geen mens aan te pas komt. Er zijn bedrijven die voor rechthebbenden met een bot het internet afzoeken (googelen natuurlijk) en simpelweg alle url’s inventariseren die hoog terugkomen in de zoekresultaten of waarschijnlijk linken naar een illegale download. Doordat het woord torrent er bijvoorbeeld in voorkomt. Het is niet voor niets dat slechts 10 sites tezamen al verantwoordelijk waren voor 70 miljoen verwijderverzoeken het afgelopen jaar. Zo’n beetje alle links op die sites komen automatisch terecht op de verwijderverzoeken van rechthebbenden.

Maar wat als jouw site daar ook ineens tussen zit?

Bij geautomatiseerde zoekacties naar vermeende inbreukmakende url’s is de kans niet zo heel groot dat er url’s van jouw site tussen zitten. Het gaat om Amerikaanse wetgeving, Amerikaans materiaal en de bots focussen zich vooral op de grote en bekende aanbieders van illegaal materiaal.

Maar als je wel degelijk linkt naar illegaal materiaal of simpelweg goed scoort in Google op de zoekopdrachten die dat soort bots uitvoeren, dan is het zeker niet uitgesloten dat je als Nederlandse site of blog ineens opduikt in de verwijderverzoeken van een rechthebbende aan Google.

Dat overkwam mij dus vanochtend.

dmca verwijderverzoek

Ik kreeg een mailtje van Google dat twee url’s van Vakblog uit de zoekresultaten van Google gehaald gaan worden omdat een rechthebbende die op een lijst van vermeende inbreuken had gezet. Gelukkig werd er verwezen naar het betreffende verwijderverzoek en kon ik achterhalen om welke rechthebbende het ging.

dmca airawakens verwijderverzoek

Beide url’s verwijzen naar dezelfde blogpost van eind 2015 waarin ik over in 2015 gelezen favoriete boeken schreef. Daar vermeldde ik ook de Air Awakens serie van Elise Kova (in 90 woorden) en verwees ik naar de Amazon.nl pagina waar ik zelf het boek gekocht had.

Dat mijn blogpost nu voorkomt op een lijst van 420 url’s die door Silver Wing Press, de uitgever van de boeken, aan Google is doorgegeven is raar. Heel raar. Vooral omdat mijn blog ineens tussen de torrent- en downloadsites staat terwijl er geen downloadlink te vinden is in het artikel op mijn blog en ik verwijs naar de Amazon pagina.

En wat nu?

Je kunt er voor kiezen om niets te doen natuurlijk. Afhankelijk van of je daadwerkelijk verwijst naar inbreukmakend materiaal en hoe “belangrijk” die url’s zijn voor je site of blog ga je maar weinig merken van het verdwijnen van een paar url’s uit de zoekresultaten van Google.

Maar als je er niet van gediend bent dat je site/blog onterecht geassocieerd wordt met een inbreuk op het auteursrecht – helemaal als je over auteursrecht schrijft – dan voorziet de DMCA ook in een verplichte mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen tegen dit soort verwijderverzoeken. Google verwijst er ook meteen naar in de mail die ze je sturen:

If you feel that your sites or pages were mistakenly removed due to a DMCA request filed against you, Google can reinstate these materials into our search results upon receipt of a DMCA Counter Notification.

Laat het Google weten!

Je kunt dus een DMCA Counter Notification invullen waarin je aangeeft dat het verwijderverzoek onterecht is. Je kunt aangeven welke situatie op jouw geval van toepassing is en je verklaart dat jij je aan de wet gehouden hebt.

Rechthebbenden die waslijsten met url’s indienen bij Google maken zich per definitie niet heel erg druk over wat jij er als onschuldige site-eigenaar van vindt. Helaas gebruikt ook Google vervolgens het piepsysteem waarin eigenaren van blogs of websites zelf aan de bel moeten trekken als ze onterecht op zo’n lijst voor komen. Ik raad iedereen met klem aan om een counter notification in te dienen als het jou overkomt. Bij een piepsysteem moet je zorgen dat je flink piept.

DMCA Counter Notification na verwijderverzoek

Laat het de rechthebbenden en/of makers weten!

Ongeacht of Google het verwijderverzoek voor url’s van jouw site of blog ongedaan maakt, zou ik je aanraden om ook contact op te nemen met de rechthebbende zelf. Dat die een bedrijf in de arm heeft genomen om bij Google honderden of duizenden geautomatiseerde verwijderverzoeken in te dienen zonder zelf te controleren of het ook echt om inbreuken gaat, is al erg genoeg.

Neem de tijd en moeite om te ze te laten weten dat ze daarmee ook mensen benadelen die nu minder genegen zullen zijn om hun producten af te nemen. Wie weet denken ze in de toekomst twee keer na voordat ze hun naam laten zetten onder een lijst met url’s?

En dat geldt ook voor de makers van het werk zelf die in alle waarschijnlijkheid niet eens weten dat hun uitgever, platenmaatschappij of filmmaatschappij ook sites van fans op dit soort lijsten zetten. Zo heb ik schrijfster Elise Kova, die ik al jaren volg op Twitter, laten weten dat haar uitgever mijn blogpost met een DMCA verwijderverzoek uit Google wil halen. En dat voor een aanbeveling van haar boeken met link naar de site waar ze verkocht worden.

Rechthebbenden mogen vanzelfsprekend hun auteursrecht handhaven maar jij en ik mogen ook verwachten dat dit zorgvuldig en weloverwogen gebeurt. Dat is bij verwijderverzoeken aan Google zeker niet altijd het geval en het is dan aan jou om actie te ondernemen als jouw url’s verwijderd dreigen te worden.

Update 9-8-2016: Ik kreeg via een DM op Twitter excuses van Elise die ook nog toelichtte dat de uitgever haar eigen bedrijf is waaronder ze haar boeken publiceert in Amerika. Ze bleek inderdaad een dienst af te nemen die links naar illegale versies van haar boeken doorgeeft aan Google en baalde behoorlijk dat er per ongeluk een blogger tussen zat. De DMCA claims naar beide url’s zijn meteen door haar ingetrokken en ik neem aan dat daarmee ook voor Google de zaak afgehandeld is. En ik ga nog steeds haar volgende boek kopen ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (12) Write a comment

  • Ze volgt mij ook dus ik denk/verwacht van wel. Ik heb haar ook om een mailadres gevraagd van haar uitgever want die kon ik nergens vinden. Ik denk dat zij zelf haar boeken publiceert dus dat zou twee vliegen in 1 klap zijn met dat antwoord.

   Ik werk het stukje hierboven bij zodra ik antwoord heb :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top