Collections (Verzamelingen) op je Kobo ereader beheren met Calibre

Het onderstaande is een bijgewerkte versie van een handleiding over het werken met Verzamelingen (of Collections in het Engels) op een Kobo ereader. Zowel de benaming als de precieze werking zijn licht veranderd ten opzichte van de vorige handleiding en met onderstaande uitleg zou het iets duidelijker moeten zijn. Het is getest met firmware versie 3.19 die op moment van schrijven beschikbaar is voor Kobo Touch, Kobo Glo, Kobo Aura HD, Kobo Aura, Kobo Aura H2O, Kobo Glo HD en de Kobo Touch 2.0.

Wat zijn verzamelingen (Collections)?

Verzamelingen (ze heten Collections als je de taal op Engels hebt staan) zijn feitelijk een soort mappen die je op een Kobo ereader kunt aanmaken om je bibliotheek met ebooks te kunnen onderverdelen naar zelf gekozen categorieën. Bijvoorbeeld alle ebooks van je favoriete schrijver of als je je ebooks wilt onderverdelen naar verschillende genres. Je vindt ze als ‘Mijn verzamelingen’ terug in het hoofdmenu van je Kobo ereader en daar kun je ze ook aanmaken of verwijderen.

verzamelingen collections

Hoewel verzamelingen handig kunnen zijn om je ebooks in subcollecties te verdelen is het zeer bewerkelijk als je het op de ereader zelf doet. Het e-ink scherm reageert nou eenmaal niet zo snel als een scherm op een tablet en als je tientallen boeken wilt toevoegen aan, verplaatsen naar of verwijderen uit een verzameling dan ben je lang bezig.

Gelukkig kun je ook met behulp van Calibre verzamelingen aanmaken, (lege) verzamelingen verwijderen en ebooks hier aan toevoegen. Dit vereist wel dat je op meerdere plekken instellingen moet aanpassen in Calibre om de correcte metadata voor de verzamelingen door te geven maar met de onderstaande handleiding zou het moeten lukken.

Kobo heeft meerdere malen wijzigingen doorgevoerd in de software van alle Kobo ereaders waardoor de verzamelingen nu anders werken dan enkele jaren geleden. Zo worden de ebooks die je geopend hebt – en die nog zichtbaar zijn op het hoofdscherm – automatisch toegevoegd aan de (onzichtbare) verzameling die “I’m reading” heet.

Stap 1: een nieuwe kolom

Calibre werkt met kolommen in de eigen library waarin de (metadata) gegevens van de ebooks komen te staan, zoals titel, auteur, serie, tags enz. Verzamelingen zijn specifiek voor Kobo ereaders – en zijn daarom ook niet standaard als kolom aanwezig in Calibre – maar je kunt zelf een nieuwe kolom toevoegen en dat is precies wat je moet doen.

 • Ga naar naar de Preferences (Voorkeuren) in de menubalk in het beginscherm van Calibre en kies vervolgens in de bovenste rij van Interface voor Add your own columns (Voeg eigen kolommen toe)

calibre kobo shelves

 • Vul bij Lookup names (Opzoeknaam) “collections” in. Dit is de naam die Kobo intern voor verzamelingen gebruikt en het moet per se zo heten! Bij Column heading (koptekst van kolom) mag je zelf een naam bedenken hoe die kolom moet gaan heten in je Library  straks. Ik heb voor “Verzameling” gekozen maar dat mag alles zijn zolang het voor jou maar duidelijk is. Bij Column type (kolomtype) staat standaard al op Text, column shown in the tag browser en dat moet je zo laten staan. Klik vervolgens op OK.
  
  verzamelingen collections custom column

Als je nu in je Library kijkt in het hoofdscherm zie je rechts een nieuwe kolom met de naam die je er zelf aan gegeven hebt. Die gaan we straks gebruiken voor de ebooks die je in verzamelingen wilt plaatsen op de Kobo ereader maar eerst moeten we nog zorgen dat die gegevens ook naar de ereader verstuurd gaan worden.

Stap 2: configureren van de Kobo plugin

Calibre gebruikt (interne) plugins om te communiceren met alle verschillende soorten apparaten en ereaders. De plugin voor de Kobo ereaders zullen we moeten aanpassen zodat Calibre ook de gegevens voor de verzamelingen kan versturen naar de ereaders.

 • Ga naar naar de Preferences (Voorkeuren) in de menubalk in het beginscherm van Calibre en kies vervolgens in de rij van Advanced voor Plugins.

calibre kobo shelves

 • Ga in het overzicht van alle categorieën plugins naar Device Interface plugins (Apparaat verbinding plug-ins). Hier staan de plugins voor alle door Calibre ondersteunde ereaders en andere apparaten.

calibre kobo shelves

 • Highlight de KoboTouch by David Forrester plugin (en niet de Kobo plugin die daarboven staat) en klik op Customize plugin (Plug-in aanpassen) om de instellingen voor die specifieke plugin aan te passen. Laat je niet door de naam in de war brengen, deze plugin werkt voor alle Kobo modellen.
  
  collections verzamelingen

Gebruik je de KoboTouchExtended by Joel Goguen plugin om alle ebooks als Kobo Epubs op de ereader te zetten? Dan kun je deze selecteren ipv de KoboTouch plugin aangezien de volgende stappen identiek zijn voor deze plugin. Zorg er echter voor dat je in dat geval de KoboTouch plugin deactiveert! Als je twee plugins voor de Kobo ereaders actief hebt kunnen er rare dingen gebeuren.

 • Op het tweede tabblad Collections, Covers & Uploads vind je de instellingen voor het beheren van de verzamelingen. Vul bij Collections Columns (Collectie Colums) #collections in (de # moet voor de naam worden gezet als het een zelfgemaakte column is). Vink beide opties daaronder ook aan om nieuwe verzamelingen aan te kunnen maken op de ereader en om lege verzamelingen – waar dus geen ebooks meer in zitten – automatisch te laten verwijderen.
  
  collections verzamelingen
 • Aangezien Kobo regelmatig wijzigingen doorvoert in de software van de ereaders is het zaak om op het derde tabblad ook bij de geavanceerde opties aan te vinken dat geprobeerd moet worden om nieuwere firmware te ondersteunen. Vink dus Attempt to support newer firmware aan. BIJ MIJ MOEST DIT AANSTAAN OM VERZAMELINGEN TE LATEN WERKEN. Klik dan op OK om alle bewerkingen op te slaan.
  
  collections verzamelingen

Stap 3: automatisch metadata synchroniseren

Standaard is Calibre ingesteld om de metadata van de ebooks te versturen op het moment dat de ebooks verzonden worden naar een ereader. Dat eenrichtingsverkeer werkt normaliter uitstekend maar om lege verzamelingen op de Kobo ereader te kunnen verwijderen moet die instelling aangepast worden naar tweerichtingsverkeer. Calibre zorgt er dan voor dat alle metadata op de ereader automatisch gesynchroniseerd wordt met die in de Library, iedere keer als de ereader verbonden wordt met de computer waar Calibre op draait.

 • Ga naar naar de Preferences (Voorkeuren) in de menubalk in het beginscherm van Calibre en kies vervolgens in de rij van Import/Export naar Sending books to devices.

calibre kobo shelves

 • Bij Metadata management heb je drie keuzes waarbij je Manual management moet veranderen naar Automatic management. Dan worden de verzamelingen telkens automatisch gesynchroniseerd met je Calibre library en worden lege verzamelingen ook vanzelf verwijderd.

calibre kobo shelves
En dat was het! Alles is nu goed ingesteld en je kunt de verzamelingen nu vanuit Calibre beheren.

Eh, hoe precies dan?

Door het aanmaken van de nieuwe kolom in je library kun je nu bij elk ebook in de metadata opgeven in welke verzameling dat ebook moet komen. Als je op Edit metadata (Metadata bewerken) klikt van een ebook dan zie je het scherm waarin je de velden kunt aanpassen die in de standaardkolommen worden gebruikt. De nieuwe kolom voor de verzamelingen is er nu bijgekomen en die gegevens kun je in een nieuw, tweede, tabblad Custom metadata (Aangepaste metadata) toevoegen.

collections verzamelingen


Hier kun je nu een naam naar keuze opgeven. Dit wordt dan een verzameling waarin dat ebook op de ereader komt te staan. Met het pijltje rechts kun je kiezen uit eerder aangemaakte namen voor verzamelingen zodat je niet telkens een lange naam hoeft te typen.

collections verzamelingen

exclamation uitroeptekenJe kunt ook alle titels selecteren in je Library die je in één verzameling wilt zetten (Control vasthouden en dan de titels selecteren) en dan rechtsklikken op 1 van de geselecteerde titels om met Edit metadata (Metadata bewerken) -> Edit metadata in bulk (Metadata op groepsniveau bewerken) alle titels in 1 keer te voorzien van een verzamelingsnaam.

Heb je alle ebooks die je in verzamelingen wilt zetten voorzien van de goede namen? Koppel dan je Kobo ereader aan je computer en verstuur die ebooks vanuit Calibre naar je ereader. De verzamelingen worden dan automatisch aangemaakt en de boeken worden daar automatisch in geplaatst. Als je op je ereader de boeken verwijdert en er een lege verzameling ontstaat, dan zal bij een volgende synchronisatie de lege verzameling ook automatisch verwijderd worden.

Alle ebooks – of ze wel of niet deel uit maken van een verzameling staan natuurlijk ook nog steeds in de bibliotheek. Je kunt onder ‘Mijn verzamelingen’ in het menu op het hoofdscherm van de ereader nu dus echter apart je verzamelingen terugvinden.

collections verzamelingen
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (109) Write a comment

 1. Hoigeweldige blog:)
  Ik heb het deels naar mijn zin aan de praat met mijn H20.
  Iets wat me niet goed lukt is het percentage dat ik gelezen in calibre te zien. Of gewoon dat ik een bepaald boek gelezen heb.
  ik heb een kolom koboreadpct
  Allen de info die ik in deze kolm zie is nu niet erg bruikbaar:S
  titlepage.xhtml#kobo.1.1
  OEBPS/Text/Section0003.xhtml#kobo.22.1
  index.xhtml#kobo.44.5
  (0)Ops/001.html|@ @|Ops/003.html#point(/1/4/4/1/1:0)
  Om wat voorbeelden te geven.
  Dit helpt niet echytom de reeds gelezen boeken te herkennen zodat ik deze in calibre een permanente markering kan geven dat ik deze heb gelezen. Ik zie wel een pop Narefresh list of books on device en deze popup zegt
  Show reading position changes dus ik zou verwachten dat het dan wel wordt opgehaald.
  Ook ben ik na het updaten ineens wee de meeste van mijn collecties op de reader kwijt:S
  Dit werkte altijd wel goed, Die heb ik natuurlijk wel nodig als ik op mijn reader een volgend boek wil zoeken.

  Reply

  • Nog even verder gekeken maar op mijn kobo staan nu dus allemaal lege verzamelingen:S Geen idee hoe ik dat nu moet fixen voor ik binnenkort met vakantie ga:S EN dat zou toch wel fijn zijn:) Om op Thrillers SF en fantasy te kunnen filteren in mijn reader

   Reply

  • Heb het gevonden wat er mis ging. En eigelijk werkt dit veel gemakkelijker denk ik dan een nieuw eigen veld collections aan te maken. Het veld hoeft denk ik niet persee zo te heten.
   Bij het configureren van de plugin heb ik niet de naam #collections ingevoegd. in het tabje Collecties, covers en uploads. werkt bij mij het invullen van het standaard calibe veld tags (zonder #) prima en dan zijn gewoon weer alle tags van calibe onder verzamelingen terug te vinden op mijn reader met de zelfde naam als het Tag veld

   Reply

   • Als je een custom veld aanmaakt moet het wel degelijk ‘collections’ heten en moet er echt een # voor komen te staan. De enige uitzondering is als je een bestaand veld van Calibre gebruikt om verzamelingen mee te maken en dat is precies wat je nu gedaan hebt door het ‘tags’ veld daarvoor te gebruiken.

    Dat werkt prima maar als je de tags – zoals ik – gebruikt om daar allerlei categorieën en genres in te zetten (die ik echt niet allemaal als verzameling op mijn ereader wil) dan zul je alle tags moeten opschonen.

    Maar fijn dat het voor jou wel goed werkt :)

    Reply

  • De leesvoortgang kun je bijhouden met de Kobo Utilities plugin in Calibre waar ik twee jaar geleden over schreef https://rsnijders.info/vakblog/2014/07/24/kobo-utilities-voor-calibre/ Maar helaas kan ik je daar niet mee verder helpen want ik heb het vlak daarna verwijderd aangezien ik het toch niet handig vond om die percentages telkens te synchroniseren met Calibre. Helemaal aangezien ik meestal al 2 of 3 boeken uithad voordat ik de ereader weer aan een pc koppelde :)

   Reply

 2. hoe kan ik instellen dat voltooide/gelezen boeken op kobo ook als voltooid/gelezen in calibre worden bijgewerkt, automatisch?

  Reply

 3. Ik heb nogal wat boeken in twee collections staan: ik heb collections A t/m Z en anoniem voor de auteurs, een collectie gelezen en collecties nieuw die daar dwars overheen liggen. Kan ik deze structuur ook vanuit Calibre beheren? Wat moet er dan in het collections veld staan?

  Reply

  • @Roeland Zoals ik het hierboven heb beschreven kan een boek maar in 1 verzameling zitten en wat jij dus wil kan dan niet. Wat wel zou werken is als je het tags veld gebruikt om bij elke titel in Calibre als tag aan te geven in welke verzameling die titel moet komen. Dat kunnen er 0, 1 of meer zijn in dit geval.

   Wat dan verschilt tov de uitleg hierboven is dat je geen custom kolom hoeft aan te maken (tags bestaat al) en bij het aanpassen van de KoboTouch plugin niet #collections moet gebruiken maar ‘tags’. Zonder # teken en zonder aanhalingstekens. Na stap 3 ben je dan ook klaar ook al zul je elke titel natuurlijk dan nog wel moeten voorzien van de goede tags.

   Reply

   • Het is wel mogelijk om een boek in meerdere verzamelingen te krijgen. Dit kan door bij type invoer niet te kiezen voor de eerste optie maar te kiezen voor Komma gescheiden tekst. Op deze manier kunnen er meerdere verzamelingen opgegeven worden.

    Reply

    • Hoi, kan je dit iets meer uitleggen? Ik zou graag wat verschillende boeken in twee verzamelingen zien. Maar ik begrijp niet helemaal wat je bedoel met je uitleg.

     Reply

 4. Bij mijn KOBO AURA ONE lukt dit ook. Wel moet ik de extended driver uitzetten.
  gr,
  Paul

  Reply

  • @Paul Dank voor de bevestiging dat het ook met de Aura ONE werkt! Het zou moeten werken met zowel de KoboTouch of de KoboTouchExtended driver maar je kunt ze inderdaad niet allebei tegelijk geactiveerd hebben.

   Reply

   • Aangezien ik zowel statistics als verzamelingen wil gebruiken op mijn Kobo Aura One ben ik een middagje aan het stoeien geweest. de conclusie luidt: de verzamelingen zijn niet aan te maken als je gebruik maakt van de Extended plugin. Je zal dus een keuze moeten maken wat voor jou het belangrijkste is.
    * De Toch plugin zet het niet om naar kepub dus geen statistics maar kun je wel verzamelingen maken.
    * Met de Extended plugin heb je wel statistics maar kun je geen verzamelingen maken.
    Mocht iemand toch nog een “truuk” weten, dan hou ik me aanbevolen.

    Reply

 5. Alle stappen zijn gelukt, behalve “De nieuwe kolom voor de verzamelingen is er nu bijgekomen en die gegevens kun je in een nieuw, tweede, tabblad Custom metadata (Aangepaste metadata) toevoegen”. Ik heb firmware versie 3.19 en Calibre 2.70, maar mijn scherm ziet er niet zo uit. Als ik een enkel boek selecteer zie ik helemaal geen tweede tabblad en als ik meerdere boeken selecteer, staat op het tweede tabblad “Zoeken en vervangen” en nergens zie ik een optie voor Custom. HELP!? Heb alle stappen meerdere keren geprobeerd, maar op geen enkele manier zie ik ergens “Custom of aangepast” staan. Wel heb ik de labels veranderd, maar dit is toch iets anders want ze komen niet bij verzamelingen te staan op mijn Kobo Glo HD. Ik hoor graag wat ik fout doe, want ga zondag op vakantie… Bedankt alvast!

  Reply

  • @Lonneke Je zegt dat alle stappen gelukt zijn maar ergens is bij de allereerste stap al iets misgegaan. Het tweede tabblad voor de Aangepaste metadata verschijnt namelijk automatisch zodra er een nieuwe kolom is aangemaakt (welke dan ook) en dus lijkt het er op dat er geen nieuwe kolom is aangemaakt.

   Dit kun je eenvoudig controleren door bij Voorkeuren -> Voeg eigen kolommen toe te kijken welke kolommen er nu al staan. Eentje ervan (de onderste waarschijnlijk) zou een apart icoontje moeten hebben van een pilaar en dus Verzamelingen moeten heten (met #collections als opzoeknaam en ‘tekst, kolom weergegeven in de labelbrowser’

   Als dat er niet staat, voeg deze dan alsnog toe zoals beschreven in stap 1. Staat er wel iets vergelijkbaars maar is het niet precies zoals ik hierboven beschreven heb, klik dan op de foutieve regel in kwestie om het te selecteren en vervolgens op de groene “recycle” knop om het te verwijderen. Voeg daarna dus wel de goede toe.

   Reply

 6. @Raymond en Sander: het is mij ook gelukt om meerdere verzamelingen per boek te geven, inderdaad (zoals Sander zegt) met de tweede optie voor het type invoerveld. Dan kan je nog wel of niet “Namen” aanvinken; dat kan je beter niet doen. In dat geval kan je nl bij een selectie van meerdere boeken met evt verschillende sets verzamelingen bij allemaal een verzameling toevoegen of weghalen via Metadata bewerken. Als je Namen wel aanvinkt wordt het veld ampersand-gescheiden ipv komma-gescheiden en gebruik je de “tag browser” ipv de “label browser”, en bij een selectie van meerdere boeken wordt het collections veld dan voor alle boeken gelijk aan je invoer; dus iets minder flexibel.

  Reply

 7. Hoi Raymond, dank voor de uitleg. In het verleden (met de vorige uitleg) had ik het aan de praat, maar nu werkt het niet meer. Waarschijnlijk door een update. Alles aangepast naar collections, maar geen resultaat. Hoe nu verder ?

  Reply

  • @Alex Ik kan je alleen nog de tip meegeven om eerst alle custom kolommen te verwijderen en dan een nieuwe aan te maken die collections heet. Ik gebruik zelf inmiddels geen verzamelingen meer in Calibre omdat ik ook op de Tolino en Kindle lees maar heb nog nergens bevestigd gezien dat het bovenstaande verhaal niet meer zou werken.

   Tenzij iemand anders ook die ervaring nu heeft?

   Reply

   • Ok, dank je. Ga ik proberen. Ik heb ook de leesvoortgang kolommen in gebruik voor twee verschillende Kobo Glo’s. Misschien zitten die in de weg. Feitelijk dus starten met blanco Calibre Library.

    Reply

 8. Vorige week de aura 2nd edition gekocht, als vervanging voor de Glo HD die kapot was gegaan. Toen ik boeken er op zette viel me op dat ik geen verzamelingen kreeg dus even weer gaan googlen en kwam bij een oude pst van jou. (https://rsnijders.info/vakblog/2013/08/15/kobo-shelves-calibre/) met een beetje vogelen ben ik er uit gekomen maar ik heb dus de dingen ingevuld zoals in die post beschreven, dus bij opzoeknaam staat bij mij mijnverzamelingen en in de plugin staat bij Collectie Colums #mijnverzamelingen. En ik krijg keurig de mij aangemaakte verzamelingen op mijn e-reader.
  Er hoeft dus bij opzoeknaam niet perse collections te staan en ook bij de plugin hoeft dit dus niet. Moest wel de e-reader even naar fabrieksinstelling terugzetten omdat er in eerste instantie allemaal dubbele niet verwijderbare verzamelingen verschenen, maar aangezien ik de -e-reader nog maar 2 dagen had was dit geen probleem.

  Reply

 9. Gekmakend. Ik maak al jaren mijn eigen verzamelingen aan in Calibre om te exporteren naar mijn Kobo Aura en v.h. Glo. Nooit problemen mee odervonden. Nu, na upgrade Windows 10, lukt dat voor geen meter. Voor de 10e keer volgens de handleiding gedaan, zonder resultaat. Calibre versie 2.71 , Aura HD met versie 3.29. Wie kan me helpen?

  Reply

  • En als de de vorige handleiding probeert dan? Link staat in mijn post hierboven.

   Reply

 10. Hoe kan ik met Kobo ereaders de boeken automatisch laten groeperen per auteur? Dat scheelt een hoop bladeren in de inhoudsopgave…

  Reply

  • Door een verzameling aan te maken in Calibre en als verzamelnaam steeds de schrijver opgeven?

   Reply

   • Dank voor je opmerking Hilda.
    Heb er bijna 1000 boeken op staan waarvan heel veel reeksen.. ze zouden zonder individuele handelingen automatisch gegroepeerd moeten worden onder de auteur. Ik heb dit op mijn oude Kindle voor elkaar gekregen middels een Calibra Plug-in (inhoudsopgave ging van 150 bladzijden naar 16, veel sneller zoeken dus) en vroeg mij af of dat ook met een Kobo kan…

    Reply

     • Mijn vraag: kun je op een Kobo reader GROEPEREN op auteur? Dan zie je in de inhoudsopgave slechts 1 regel per auteur met een getal erachter hoeveel boeken er van deze auteur onder zitten..

     • @Stef Ik weet behoorlijk zeker dat dit niet kan. Je kunt hoogstens verzamelingen aanmaken op basis van auteursnamen (denk ik maar ik heb dat nooit geprobeerd) en dat zou dan ongeveer dat effect moeten geven maar daarvoor moet je op een Kobo ereader dan door je verzamelingen bladeren … in de bibliotheek blijven al je titels simpelweg op volgorde van auteur, titel of datum staan en worden ze niet gegroepeerd.

     • ok. Dank voor je reactie Raymond.
      Ik heb het bij Kindle met hulp van een op internet beschikbare plugin wel voor elkaar gekregen.
      En in de Bebook kon je standaard deze weergave selecteren.. (weet niet of dat onder de collecties of onder bibliotheek stond, haal deze termen wel vaker door elkaar..)

     • @stef, als je in je bibliotheek verzamelingen aanmaakt op auteur, blijven ze zowel op kobo als in de bibliotheek netjes bij elkaar staan

 11. Heel handig die boekenplank toevoegen, werkte perfect op mijn e-reader. Wat minder fijn is, dat Calibre steeds mijn bibliotheek kwijt is. Ik moet dagelijks mijn backup terugzetten. Dit kost elke keer erg veel tijd. Had hier vroeger nooit last van. Iemand enig idee waardoor dit komt, en wat ik er aan kan doen?

  Reply

  • @Chris Wat bedoel je precies met kwijt? Kan Calibre de map met je bibliotheek niet meer vinden of is die map ook daadwerkelijk verdwenen? Beide is raar want Calibre onthoudt altijd de laatstgebruikte locatie van de bibliotheek en tenzij je die bibliotheek op een netwerkschijf of verwijderbaar medium (SD kaart, USB stick of externe harde schijf) hebt staan, zou Calibre dat gewoon moeten onthouden. Hoe dan ook, check of de map met de bibliotheek ook echt nog op de computer staat (of komt te staan!), open dan Calibre en klik op het icoontje in het hoofdmenu met de vier boeken om te wisselen naar de map op je computer waar de bibliotheek staat. Als dat gelukt is, sluit dan Calibre af en open het opnieuw. Calibre zou dan gewoon weer de bibliotheek moeten vinden.

   Reply

   • Dank voor je snelle reactie. Ik dacht dat ik het probleem kreeg na het maken van de boekenplanken, maar die heb ik ondertussen verwijderd en het probleem is niet weg. Met kwijt bedoel ik dat Calibre hem niet ziet. De map met boeken staat gewoon op de harde schijf. Ik heb nu nog maar 1 bibliotheek, dus wisselen gaat niet. Als ik “verwissel/maak bibliotheek” kies en dan naar de locatie ga, dan krijg ik een foutmelding: zelfde als huidige. Database terugzetten ging tot nu toe wel (moest dit elke dag weer opnieuw doen), maar lukt nu ook niet meer. Krijg melding dat het gelukt is en de locatie v.h. restore bestand maar er verschijnen geen boeken en het restore bestand is ook niet op de opgegeven locatie. Ik heb Calibre 2.71 Misschien calibre even helemaal opnieuw installeren? gebruik het programma al jaren, nooit problemen mee gehad.

    Reply

    • Ik heb Calibre geheel opnieuw geïnstalleerd en hij onthoud alles nu al 2 dagen. Ik heb goede hoop dat het probleem opgelost is en ga de boekenplanken weer toevoegen. Heb nu wel voor de zekerheid mijn gegevens geëxporteerd.

     Reply

 12. Pfew, dankzij dit stappenplan heb ik mijn Kobo Aura Edition 2 toch maar gehouden en niet geretourneerd. Ik was gewend op mijn oude e-reader dat een mappenstructuur, gekopieerd van de PC, tevens de ‘indeling’ c.q. groepering van de boeken werd op de reader. Dat was dus even schrikken toen bleek dat de Kobo alle boeken in één grote lijst presenteert.

  De extra stap die bij mij nog nodig was in Calibre (met aangesloten reader), was via de knop ‘Apparaat’ > ‘Dit apparaat instellen’ , de hierboven beschreven aanpassingen in de plugin (zoals “#collections” invullen en ‘nieuwe firma ondersteuning’ aanvinken) hier nogmaals in te stellen. Deze waren hier niet overgenomen uit de plugin instellingen.

  Hartelijk dank voor het delen van deze informatie !

  Reply

 13. Heeft iemand een idee hoe t kan( en hoe ik t kan voorkomen en verhelpen) dat elke keer als ik boeken op mijn kobo ereader in verzamelingen zet ze eruit verdwijnen. Ik doe dit gewoon handmatig omdat t via calibre niet lukte. Maar ze staan dus dan nog wel in de bibliotheek maar de verzamelingen zijn leeg alleen nog de boeken die ik via kobo heb gekocht staan erin. Weet iemand hier misschien iets over?

  Reply

  • Hallo Miran,

   Hoe staat je ‘metedata mangement’? Ben geen expert maar misschien gooit dat ding roet in het eten.

   Reply

  • Met een software update en synchronisatie had ik dat ook enkele keren voor ; en vroeger gemaakte verzamelingen die ik ondertussen verwijderd had, kwamen dan onverwacht terug, maar zonder boeken in ; ik heb alles verwijderd en ben herbegonnen met Calibre, en (tot hiertoe) zonder problemen, mijn KOBO HD verzamelingen doorstaan moeiteloos de Calibre verzamelingen….

   Reply

 14. Sinds ik een update van Calibre heb gehad, komen mijn verzamelingen niet meer op mijn e-reader. Ik heb alle stappen al gevolgd, de kolom verwijderd en weer aangemaakt maar niks helpt. Hoe kan dit?
  Vond het zo fijn om alles overzichtelijk te hebben in verzamelingen. In Calibre staat alles netjes.

  Reply

 15. Ik krijg het niet voor elkaar. de stappen heb ik doorlopen en is goed gegaan. ik schiet er alleen niets mee op. probleem is dat ik ruim 100 boeken op de reader gezet heb, waarvan er maar 20 zichtbaar zijn. ook de pdf ziet hij niet. wie kan mij helpen???

  Reply

 16. Misschien kan de e-reader het niet aan dat je in één keer 100 boeken op je e-reader zet. Misschien het in etappes proberen.

  Reply

  • Dat kan het probleem niet zijn, op mijn Kobo Glo HD kan ik veel meer boeken in een keer laden

   Reply

   • Volgens mij staat er nergens welke Kobo Mariska heeft. Als het een Kobo Touch of Mini is kan dat het probleem best wel zijn. Het is altijd het proberen waard.

    Reply

    • Ik heb de aura 2.
     Uiteindelijk na alle inspanningen, staat er HELEMAAL NIETS meer op het apparaat…. Het winkeltje is weg, echt de hele blz is leeg als ik hem open doe…. :-(

     Reply

   • Nee hoor, je zet ‘m dan helemaal terug zoals je ‘m kreeg. Wel goed om er even voor te zorgen dat je de e-reader goed oplaad via het stroom.

    Reply

 17. Ik denk dat ik het weer voor elkaar heb. heb nu zon 50 boeken geplaatst, schrijvers a,b,c.
  Kan ik ook een map aanmaken waar alle boeken van 1 schrijver inzitten?

  Reply

  • Is het nu wel gelukt met de verzamelingen? Want dan kan je een verzameling maken met de naam van de schrijver.

   Reply

 18. Hoi Hilda, nee, ik heb tot nog toe allemaal losse boeken. Kan ik deze per schrijver in mappen sorteren? Het is toch wel een ingewikkeld klusje….

  Reply

  • Je kan op de e-reader zelf ook verzamelingen maken, misschien is dat nog een optie.

   Reply

    • Ga in de bibliotheek naar Mijn verzamelingen, kies nieuwe verzameling en verder wijst het zich vanzelf.

     Reply

     • Hihi ja idd. Na heel veel gepiel heb ik het gevonden. pffff…..
      Dit werkt op de tolino handiger….. Die heeft mijn man maar die is al 2 x vastgelopen dus had daar weinig vertrouwen (meer) in….

 19. Als ik metadata handmatig verander in de Calibre bibliotheek, hoe zorg ik ervoor dat deze veranderingen ook op mijn KOBO-ereader doorgevoerd worden ?

  Reply

  • @Bart Door de titels, waarvan je de metadata gewijzigd hebt, opnieuw te versturen naar je ereader. Je zult dan wel eerst de titels moeten verwijderen van de ereader voordat je de nieuwe ‘versies’ erop zet. Overigens wordt op de ereader alleen de (wijzigingen in) titel en auteur en evt. de verzameling meegenomen omdat de rest niet getoond kan worden.

   Reply

 20. Dat is snel antwoord, bedankt.
  Begrepen.

  Kan ik eventueel als de ereader aangesloten is, en daarbij de boeken getoond worden, op die manier direkt in de ereader metadata aanpassen ? (maar die veranderingen zullen dan vermoedelijk niet doorkomen naar Calibre-bibliotheek)

  Reply

  • @Bart Dat zou je denken maar helaas niet. Je kunt metadata op geen enkele manier op de ereader zelf aanpassen dus je zult ze altijd buiten de ereader om (in Calibre of in een andere editor) moeten bewerken en dan terug moeten plaatsen op de ereader.

   Reply

 21. Bedankt Raymond! Werkt prima op m’n Kobo Glow en op de Kobo Aura II van m’n vriendin. Ik heb ook het reeds bestaande veld tags gebruikt, net als sommige anderen.

  Om serie’s van een schrijver gesorteerd te krijgen, heb ik in Calibre Metadata adapters de KoboTouch plug-in van het volgende bron sjabloon voorzien:
  {series}{series_index:0>2s| – | – }{title}. Uiteraard heb ik in Calibre de kolom serie ingevuld indien van toepassing.

  Groet, Hagen.

  Reply

 22. Ik heb een Kobo reader zwart/wit en een iPad. Enig idee waar ik mijn boeken uit de Kobo reader kwijt kan, calibre werkt niet met iOS?

  Reply

  • Calibre werkt op heel veel platformen (Windows, Mac, Linux) maar niet op iOS helaas. Je moet boeken kunnen bewerken, plugins installeren enzovoorts en dat gaat helaas niet op een mobiel platform als app.

   Reply

 23. Ik gebruik 2 e-readers om vanuit dezelfde calibre bibliotheek boeken over te zetten. Per auteur maak ik verzamelingen aan op de bovenstaande beschreven manier.
  Op de e-reader van mijn dochter komen veel minder boeken te staan, maar hier staan bij iedere koppeling weer een heel aantal verzamelingen – die ik niet heb toegevoegd aan deze ereader en het zijn ze ook niet allemaal – toch op, met boekenaantal 0. Mijn dochter vindt dit zeer irritant en verwijderd ze steeds handmatig. Wat gaat er mis?

  Reply

  • Sorry, het zijn ze toch allemaal, maar die ik niet toevoeg hebben boekaantal nul.

   Reply

   • Kun je niet een aparte bibliotheek in Calibre aanmaken voor de boeken van je dochter, dan hou je alle verzamelingen gesplitst.

    Reply

    • Wat er fout gaat durf/kan ik niet zeggen maar ik sluit me bij Brigitte aan in de suggestie om een aparte bibliotheek aan te maken voor de 2e ereader van je dochter. Op die manier komen de verzamelingen van de ene bibliotheek niet op de andere ereader terecht.

     Reply

 24. Hallo Raymond,

  Allereerst enorm bedankt voor al je werk op deze website. Ik lees vooral geregeld in het Calibredeel en ik ben 1 ding tot nu toe nog niet tegengekomen. Ik zou graag een kolom maken waarin ik een vinkje wel of niet kan geven. Dit vinkje wil ik niet naar de ereader hebben. Het is juist bedoeld om duidelijk te maken of ik een boek al voltooid heb en of ik het boek wel of niet op de ereader wil. Is dat mogelijk binnen Calibre?

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Ilse

  Reply

  • Je kunt een kolom ‘reading position’ aanmaken, en bij elke synchronisatie wordt vastgelegd hoeveel procent je van een boek hebt gelezen. Als het op 100 staat is het boek dus voltooid.
   Als je de ereader aankoppelt krijg je vanzelf een kolom met vinkjes waarin je kunt aangeven of een boek wel of niet in je ereader moet staan.

   Reply

  • Je leesvoortgang bijhouden per boek kan inderdaad automatisch, zoals Brigitte al aangeeft, hoewel je daar een aparte plugin voor nodig hebt: Kobo Utilities. Ik heb dat hier ooit nog eens beschreven https://rsnijders.info/vakblog/2014/07/24/kobo-utilities-voor-calibre/

   Als het je alleen gaat om een eenvoudige leesstatus, gelezen ja of nee, dan is dat prima als nieuwe kolom te doen. Ik zal dat deze week even in een aparte blogpost voor je beschrijven aangezien ik deze vraag wel vaker krijg.

   Reply

 25. fantastische blog.

  Hartelijk dank voor deze informatie. Heb je verzameling methode meteen via calibre op mijn kobo aura toegepast.

  Reply

  • Heb boeken bijschaven toegevoegd maar als ik een titel selecteer zijn deze beide opties grijs getint!

   Reply

 26. Helaas helaas werk al jaren met calibre maar hij voert de verzameling niet meer door naar mn kobo ereader erg frustrerend en zeker vlak voor vakantie.
  Ik weet echt niet wat er fout gaat doe niks anders als voorheen.
  Mn oude verzamelingen laat ie staan en de nieuwe die ik aanmaak voert ie niet door.

  pls help

  Reply

  • Sorry Mars, misschien dat anderen je nog kunnen helpen maar ik heb het volledig gehad met de combinatie verzamelingen en Calibre. Kobo wijzigt de hele tijd dingen aan hoe verzamelingen werken en dat lijkt frequent dingen te breken in de combinatie met Calibre.

   Recentelijk werd de Kobo iOS app voorzien van verzamelingen en die synchroniseren ook met de ereaders … maar via de website kun je nog steeds totaal niets doen met verzamelingen waardoor je nog steeds gedwongen bent al het beheer van je verzamelingen via de app of ereader te doen. Of via Calibre voor wie die moeite nog wil doen :)

   Reply

   • Dank je Ray ik snap je volledig.
    Is er geen ander programma als calibre?

    Nogmaals bedankt heb veel aan je gehad al die tijd.

    Reply

 27. Gisteren heb ik ook boeken op mijn e-reader gezet en idd geen verzamelingen. Als het inderdaad zo os dat verzamelingen niet meer ondersteund word ga ik maar vanuit Calibre per verzameling dingen op de e-reader zetten en dan met in aan hand aangemaakte verzameling zetten.

  Reply

 28. NA uren en uren proberen en zwoegen heb ik het voorelkaar.
  Kan weer verzamelingen aanmaken.
  Heb metadatasjabloon aangepast:
  Add new plugboard
  Formaat : epub
  apparaat : kobotouch
  Bronsjabloon: {series_index:0>2s|| – }{title}
  Bestemmingsveld: title

  Ook heb ik nog een aangepaste kolom toegevoegd en dan door een calibre aangegeven reeksen(in het blauw ) toe te voegen.
  En toen werkte het ineens .
  Mijn uitleg is niet echt best maar zal proberen voor diegene die er niet uit komen te helpen.
  Ik hoor t wel.

  Reply

 29. Na veel problemen met mijn Kobo Aura One, geen verbinding met USB, heb ik nu een extra probleem gekregen, mijn Calibre bibliotheek was leeg!!. Hoe? Gelukkig heb deze met Recuva weer terug gevonden en opgeslagen in een nieuwe folder.
  De vraag is nu hoe kan ik deze weer terug zetten in mijn nieuwe bibliotheek.
  Het gaat om ongeveer 2000 boeken maar om deze nou per stuk over te zetten, daar zie ik een beetje tegen op. Ze staan in aparte folders (per auteur). Ik heb al geprobeerd dit met de Verkenner te doen maar helaas herkent Calibre deze folders dan niet.
  Mogelijk heb je nog een idee.

  Reply

  • Lukt het ook niet bij boeken toevoegen (op het pijltje klikken) en dan de de derde optie?

   Reply

  • Precies wat Hilda zegt: Ga naar Calibre en klik linksbovenaan op het pijltje naast de knop van Boeken toevoegen. In het menuutje dat je dan ziet kun je ook kiezen om Calibre naar ebooks te laten zoeken in een map-met-submappen. Als je de derde optie uit dit menu pakt en verwijst naar de hoofdmap van je herstelde mappenstructuur, dan zou Calibre alle ebooks uit de submappen moeten importeren in de nieuwe bibliotheek.

   Reply

   • Hilda en Raymond, bedankt voor jullie advies.
    Omdat ik normaal slechts 1 boek per keer toevoeg gebruikte ik altijd automatisch de eerste optie, een mooi voorbeeld dus van niet verder kijken dan je neus lang is.
    Het werkt, alleen kreeg ik alle boeken er nu 2 keer op. De dubbele exemplaren bevatten alleen de titel. Op zich geen enkel probleem, die waren snel te wissen.
    Omdat door het terughalen van de boeken met Recuva de metadata is verdwenen heb ik nu nog een behoorlijke klus om dit te herstellen.
    In ieder geval een goede les om een goede backup te maken van je bibliotheken.

    Reply

 30. Kobo heeft een nieuwe update en hierbij kan je meerdere boeken tegelijk selecteren en aan bijv. een verzameling toevoegen.

  Reply

 31. Deze handleiding werkt nog steeds? Heb nu een Kindle en het enige nadeel is dat ik boeken niet rechtreeks naar de Kindle kan sturen in een collectie (maar naar het Kindle e-mailadres om ze vervolgens via de app aan een collectie toe te voegen).

  Reply

  • Ik ben al geruime tijd gestopt met boekenplanken/collecties op de Kobo dus deze handleiding komt niet met garantie, sorry …

   Voor de Kindle werkt het sowieso niet helaas. Je kunt wel collecties aangeven via de Amazon website maar dat werkt alleen met titels die je ook daar gekocht hebt, niet met je elders verworven boeken.

   Reply

   • Zo jammer want de meesten van ons willen juist onze boeken wel sorteren. Dan houd ik het bij mijn Kindle. Boeken omzetten gaat heel makkelijk en ze zijn zo naar mijn Kindle e-mailadres gestuurd. Dan I het zeer eenvoudig om ze via de app in de juiste collectie ‘t zetten. Bovendien kan ik dan op mijn telefoon lezen en op Kindle in het zelfde boek. Dat is echt een groot voordeel!

    Reply

 32. Raymond, ik lees net op dedigitaleboekenkast dat je werkelijk erg simpel verzamelingen op je Kobo e-reader kan zetten. Ga naar de plugin KoboTouchExtended en seelcteer deze
  Plugin aanpassen
  Selecteer het tabblad Collecies, Covers & Uploads
  Zet een vinkje in maak collecties en schrijf in het invulvak mijncollecties #mijncollecties (of hoe je je verzamelingen indertijd ook maar hebt genoemd)
  3e tabblad zet een vinkje in ‘Update metadata op het apparaat’ en een vinkje in ‘Probeer nieuwe firmware te ondersteunen’

  Reply

 33. Maar iedereen die ooit een verzameling heeft aangemaakt, kan op deze manier wel weer verzamelingen op z’n e-reader zetten.

  Reply

 34. Ik heb op Calibre mooi een Verzameling aangemaakt en ook de verdere instructies gevolgd, maar vreemd genoeg zie ik wel in de bibliotheek op Calibre de Verzamelingen staan maar als ik ze naar mijn apparaat stuur staan ze daar zonder de extra kolom Verzameling en op mijn Kobo Aura H2O Edition 2 staan ze uitsluitend als boeken maar niet in een verzameling. Wat is er mis gegaan?

  Reply

  • Hoi Anita,

   Ik maak al anderhalf jaar geen gebruik meer van verzamelingen dus ik vrees dat ik je er niet veel verder mee kan helpen. Je hebt wel een goede naam (met # ervoor) aan de custum kolom gegeven? Misschien dat er hier nog iemand is die meer ervaring heeft met verzamelingen?

   Reply

 35. Jammer, maar toch bedankt voor je reactie. Wieweet dat idd iemand anders het weet??

  Ik heb idd de goede naam #collections gebruikt en in mijn Calibre bibliotheek staan ze ook goed vermeld, maar als ik ze via Calibre verstuur naar mijn apparaat en ik kijk op Calibre bij mijn apparaat staan de verzamelingen daar dus vreemd genoeg niet. Ze staan wel op mijn Kobo maar gewoon los, niet in een verzameling…

  Reply

  • Heb je dit geprobeerd? Zo lukt het mij wel weer verzamelingen te krijgen.

   Ga naar de plugin KoboTouchExtended en selecteer deze
   Plugin aanpassen
   Selecteer het tabblad Collecies, Covers & Uploads
   Zet een vinkje in maak collecties en schrijf in het invulvak mijncollecties #mijncollecties (of hoe je je verzamelingen indertijd ook maar hebt genoemd)
   3e tabblad zet een vinkje in ‘Update metadata op het apparaat’ en een vinkje in ‘Probeer nieuwe firmware te ondersteunen’

   Bron: https://rsnijders.info/vakblog/2016/08/10/kobo-collections-verzamelingen-calibre/

   Reply

 36. Beste Raymond,
  Ik heb een grote bibliotheek aangemaakt waarin de boeken op auteur in verzamelingen gezet zijn. Bij de boeken ook duidelijk aangegeven welke series het zijn en in welke volgorde de boeken staan binnen de series. Nu probeer ik de boeken over te zetten naar mijn Kobo Clara en dat gaat op zich goed zolang ik het in kleine porties doe van maximaal een boek of 30. Helaas worden de boeken na het overzetten automatisch verwijderd uit mijn Calibre bibliotheek. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Waar heb ik een fout gemaakt? Of hoe kan ik dit voorkomen danwel herstellen? Ik heb de laatste updates van Calibre en Kobo Clara er op staan. De plugins heb ik ook geupdate.
  Ik hoop op hulp.

  Met vriendelijke groet,
  Dorien

  Reply

  • Dag Dorien,

   Ik moet je het antwoord schuldig blijven want er is geen enkele instelling in Calibre (voor zover ik weet) waarmee je het voor elkaar zou kunnen krijgen om ebooks automatisch te verwijderen uit de bibliotheek na het overzetten op een ereader. Het enige wat je kunt beïnvloeden is de metadata in de bibliotheek of het bestand zelf door het te bewerken in de editor (of door zelf op delete te drukken). Weet je zeker dat ze ook echt verwijderd zijn uit de bibliotheek en niet dat ze bijvoorbeeld gefilterd worden?

   Reply

 37. Dankjewel voor de super duidelijke informatie!
  Ik ben heel erg blij dat ik deze uitleg heb gevonden, scheelt een hoop frustratie en tijd.

  Reply

 38. Raymond, kan je in Calibre aangemaakte collecties vervolgens alleen in Calibre beheren? Als ik op de Kobo een boek toevoeg aan een collectie dan wordt dit ongedaan gemaakt zodra ik mijn Kobo verbind met de computer en laat syncen met Calibre. Dank.

  Reply

 39. hey Raymond, vandaag alles ingesteld, maar het werkt nog niet….
  Komt dat door de updates van Calibre en/of Kobo?

  Reply

 40. Ls,
  Sinds kort herkent mijn Kobo geen verzamelingen meer van boeken die ik er op dat moment op zet. In calibre zie ik ze wel gewoon. Kan dat met de melding over een nieuwere databank/firmware te maken hebben?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top