Collections (Verzamelingen) op je Kobo ereader beheren met Calibre

Het onderstaande is een bijgewerkte versie van een handleiding over het werken met Verzamelingen (of Collections in het Engels) op een Kobo ereader. Zowel de benaming als de precieze werking zijn licht veranderd ten opzichte van de vorige handleiding en met onderstaande uitleg zou het iets duidelijker moeten zijn. Het is getest met firmware versie 3.19 die op moment van schrijven beschikbaar is voor Kobo Touch, Kobo Glo, Kobo Aura HD, Kobo Aura, Kobo Aura H2O, Kobo Glo HD en de Kobo Touch 2.0.

Wat zijn verzamelingen (Collections)?

Verzamelingen (ze heten Collections als je de taal op Engels hebt staan) zijn feitelijk een soort mappen die je op een Kobo ereader kunt aanmaken om je bibliotheek met ebooks te kunnen onderverdelen naar zelf gekozen categorieën. Bijvoorbeeld alle ebooks van je favoriete schrijver of als je je ebooks wilt onderverdelen naar verschillende genres. Je vindt ze als ‘Mijn verzamelingen’ terug in het hoofdmenu van je Kobo ereader en daar kun je ze ook aanmaken of verwijderen.

verzamelingen collections

Hoewel verzamelingen handig kunnen zijn om je ebooks in subcollecties te verdelen is het zeer bewerkelijk als je het op de ereader zelf doet. Het e-ink scherm reageert nou eenmaal niet zo snel als een scherm op een tablet en als je tientallen boeken wilt toevoegen aan, verplaatsen naar of verwijderen uit een verzameling dan ben je lang bezig.

Gelukkig kun je ook met behulp van Calibre verzamelingen aanmaken, (lege) verzamelingen verwijderen en ebooks hier aan toevoegen. Dit vereist wel dat je op meerdere plekken instellingen moet aanpassen in Calibre om de correcte metadata voor de verzamelingen door te geven maar met de onderstaande handleiding zou het moeten lukken.

Kobo heeft meerdere malen wijzigingen doorgevoerd in de software van alle Kobo ereaders waardoor de verzamelingen nu anders werken dan enkele jaren geleden. Zo worden de ebooks die je geopend hebt – en die nog zichtbaar zijn op het hoofdscherm – automatisch toegevoegd aan de (onzichtbare) verzameling die “I’m reading” heet.

Stap 1: een nieuwe kolom

Calibre werkt met kolommen in de eigen library waarin de (metadata) gegevens van de ebooks komen te staan, zoals titel, auteur, serie, tags enz. Verzamelingen zijn specifiek voor Kobo ereaders – en zijn daarom ook niet standaard als kolom aanwezig in Calibre – maar je kunt zelf een nieuwe kolom toevoegen en dat is precies wat je moet doen.

 • Ga naar naar de Preferences (Voorkeuren) in de menubalk in het beginscherm van Calibre en kies vervolgens in de bovenste rij van Interface voor Add your own columns (Voeg eigen kolommen toe)

calibre kobo shelves

 • Vul bij Lookup names (Opzoeknaam) “collections” in. Dit is de naam die Kobo intern voor verzamelingen gebruikt en het moet per se zo heten! Bij Column heading (koptekst van kolom) mag je zelf een naam bedenken hoe die kolom moet gaan heten in je Library  straks. Ik heb voor “Verzameling” gekozen maar dat mag alles zijn zolang het voor jou maar duidelijk is. Bij Column type (kolomtype) staat standaard al op Text, column shown in the tag browser en dat moet je zo laten staan. Klik vervolgens op OK.
  
  verzamelingen collections custom column

Als je nu in je Library kijkt in het hoofdscherm zie je rechts een nieuwe kolom met de naam die je er zelf aan gegeven hebt. Die gaan we straks gebruiken voor de ebooks die je in verzamelingen wilt plaatsen op de Kobo ereader maar eerst moeten we nog zorgen dat die gegevens ook naar de ereader verstuurd gaan worden.

Stap 2: configureren van de Kobo plugin

Calibre gebruikt (interne) plugins om te communiceren met alle verschillende soorten apparaten en ereaders. De plugin voor de Kobo ereaders zullen we moeten aanpassen zodat Calibre ook de gegevens voor de verzamelingen kan versturen naar de ereaders.

 • Ga naar naar de Preferences (Voorkeuren) in de menubalk in het beginscherm van Calibre en kies vervolgens in de rij van Advanced voor Plugins.

calibre kobo shelves

 • Ga in het overzicht van alle categorieën plugins naar Device Interface plugins (Apparaat verbinding plug-ins). Hier staan de plugins voor alle door Calibre ondersteunde ereaders en andere apparaten.

calibre kobo shelves

 • Highlight de KoboTouch by David Forrester plugin (en niet de Kobo plugin die daarboven staat) en klik op Customize plugin (Plug-in aanpassen) om de instellingen voor die specifieke plugin aan te passen. Laat je niet door de naam in de war brengen, deze plugin werkt voor alle Kobo modellen.
  
  collections verzamelingen

Gebruik je de KoboTouchExtended by Joel Goguen plugin om alle ebooks als Kobo Epubs op de ereader te zetten? Dan kun je deze selecteren ipv de KoboTouch plugin aangezien de volgende stappen identiek zijn voor deze plugin. Zorg er echter voor dat je in dat geval de KoboTouch plugin deactiveert! Als je twee plugins voor de Kobo ereaders actief hebt kunnen er rare dingen gebeuren.

 • Op het tweede tabblad Collections, Covers & Uploads vind je de instellingen voor het beheren van de verzamelingen. Vul bij Collections Columns (Collectie Colums) #collections in (de # moet voor de naam worden gezet als het een zelfgemaakte column is). Vink beide opties daaronder ook aan om nieuwe verzamelingen aan te kunnen maken op de ereader en om lege verzamelingen – waar dus geen ebooks meer in zitten – automatisch te laten verwijderen.
  
  collections verzamelingen
 • Aangezien Kobo regelmatig wijzigingen doorvoert in de software van de ereaders is het zaak om op het derde tabblad ook bij de geavanceerde opties aan te vinken dat geprobeerd moet worden om nieuwere firmware te ondersteunen. Vink dus Attempt to support newer firmware aan. BIJ MIJ MOEST DIT AANSTAAN OM VERZAMELINGEN TE LATEN WERKEN. Klik dan op OK om alle bewerkingen op te slaan.
  
  collections verzamelingen

Stap 3: automatisch metadata synchroniseren

Standaard is Calibre ingesteld om de metadata van de ebooks te versturen op het moment dat de ebooks verzonden worden naar een ereader. Dat eenrichtingsverkeer werkt normaliter uitstekend maar om lege verzamelingen op de Kobo ereader te kunnen verwijderen moet die instelling aangepast worden naar tweerichtingsverkeer. Calibre zorgt er dan voor dat alle metadata op de ereader automatisch gesynchroniseerd wordt met die in de Library, iedere keer als de ereader verbonden wordt met de computer waar Calibre op draait.

 • Ga naar naar de Preferences (Voorkeuren) in de menubalk in het beginscherm van Calibre en kies vervolgens in de rij van Import/Export naar Sending books to devices.

calibre kobo shelves

 • Bij Metadata management heb je drie keuzes waarbij je Manual management moet veranderen naar Automatic management. Dan worden de verzamelingen telkens automatisch gesynchroniseerd met je Calibre library en worden lege verzamelingen ook vanzelf verwijderd.

calibre kobo shelves
En dat was het! Alles is nu goed ingesteld en je kunt de verzamelingen nu vanuit Calibre beheren.

Eh, hoe precies dan?

Door het aanmaken van de nieuwe kolom in je library kun je nu bij elk ebook in de metadata opgeven in welke verzameling dat ebook moet komen. Als je op Edit metadata (Metadata bewerken) klikt van een ebook dan zie je het scherm waarin je de velden kunt aanpassen die in de standaardkolommen worden gebruikt. De nieuwe kolom voor de verzamelingen is er nu bijgekomen en die gegevens kun je in een nieuw, tweede, tabblad Custom metadata (Aangepaste metadata) toevoegen.

collections verzamelingen


Hier kun je nu een naam naar keuze opgeven. Dit wordt dan een verzameling waarin dat ebook op de ereader komt te staan. Met het pijltje rechts kun je kiezen uit eerder aangemaakte namen voor verzamelingen zodat je niet telkens een lange naam hoeft te typen.

collections verzamelingen

exclamation uitroeptekenJe kunt ook alle titels selecteren in je Library die je in één verzameling wilt zetten (Control vasthouden en dan de titels selecteren) en dan rechtsklikken op 1 van de geselecteerde titels om met Edit metadata (Metadata bewerken) -> Edit metadata in bulk (Metadata op groepsniveau bewerken) alle titels in 1 keer te voorzien van een verzamelingsnaam.

Heb je alle ebooks die je in verzamelingen wilt zetten voorzien van de goede namen? Koppel dan je Kobo ereader aan je computer en verstuur die ebooks vanuit Calibre naar je ereader. De verzamelingen worden dan automatisch aangemaakt en de boeken worden daar automatisch in geplaatst. Als je op je ereader de boeken verwijdert en er een lege verzameling ontstaat, dan zal bij een volgende synchronisatie de lege verzameling ook automatisch verwijderd worden.

Alle ebooks – of ze wel of niet deel uit maken van een verzameling staan natuurlijk ook nog steeds in de bibliotheek. Je kunt onder ‘Mijn verzamelingen’ in het menu op het hoofdscherm van de ereader nu dus echter apart je verzamelingen terugvinden.

collections verzamelingen
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (108) Write a comment

 1. Pingback: Shelves (Boekenplanken) op je Kobo ereader beheren met Calibre - Vakblog

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top