Boekenplog: Bibliotheek Twello en de boekenmarkt in Twello

Net niet geslaagd op de grote boekenmarkt in Deventer? Of is het simpelweg te druk? Dan slaag je vast op de gezellige boekenmarkt in Twello. Kom lekker slenteren langs de kramen en geniet van de live muziek. Woensdag 10 augustus van 12.00 – 17.00 uur (Dorpsplein, Twello)

Het bovenstaande las ik op de website van InTwello die de activiteiten van het kleine plaatsje promoot aan de andere kant van de IJssel en aangezien ik de smaak van boekenmarkten wel te pakken heb, nam ik op die regenachtige woensdag de stoptrein naar Twello.

Bibliotheek Twello

Hoewel het in de ochtend regende leek de belofte van een boekenmarkt de weergoden gunstig te stemmen want het klaarde meteen op toen de trein arriveerde op het station van Twello. Zo’n beetje midden in het dorp en op steenworp afstand van het centrum. Wat wil je nog meer?

Het Dorpsplein bleek echter geen enkele boekenkraam te bevatten. Was de boekenmarkt afgelast? Niet echt want midden op het pleintje stond een geel bord dat meldde dat de boekenmarkt wegens de regen verplaatst was naar de bibliotheek aan het Marktplein. Dat kwam eigenlijk wel goed uit want ook de Bibliotheek Twello stond nog op mijn lijstje van te bezoeken bibliotheken en nadat ik mijn verwachting ietwat aangepast had – hoe groot kan een boekenmarkt zijn als die last minute in een bibliotheek kan plaatsvinden? En is daar dan ook de beloofde live muziek? – liet ik me door Pokémon Go Google Maps de goede kant op leiden.

bibliotheek twello pokestop

Het is de Bibliotheek Twello! Een goede plek om je voorraadje boeken en pokeballen aan te vullen :)

Bibliotheek Twello
Bibliotheek Twello

De Bibliotheek Twello blijkt in een prachtig oud pand te zitten (uit 1923 weet ik want dat staat op de gevel) dat me in eerste instantie aan een school doet denken. En dat lijkt te kloppen want het is ooit gebouwd als lagere school. Nu zit de bibliotheek er dus in hoewel de gemeente voornemens is het pand te verkopen en de bibliotheek over een paar jaar dus op zoek zal moeten naar een nieuw pand.

Bibliotheek TwelloDe bibliotheek Twello is een vestiging van de Bibliotheek Brummen – Voorst. De bibliotheek Brummen – Voorst omvat 3 vestigingen: Brummen, Eerbeek, en Twello , 4 afhaalpunten: Klarenbeek, Terwolde, Teuge en Voorst en 2 uitleenpunten: Klarenbeek en Voorst.

Eenmaal binnen blijkt de bibliotheek één grote samengestelde ruimte te zijn. Aan de linkerkant zit de daadwerkelijke bibliotheek terwijl in de ruimte rechts van de ingang (nu) een aantal tafels als boekenkramen zijn ingericht. Jawel, twee vliegen in één klap.

Bibliotheek Twello

Meteen links is er een leestafel met de kranten en tijdschriften.

Bibliotheek Twello

Verderop links is de jeugdafdeling terwijl achterin de volwassenen terecht kunnen voor hun boeken.
bibliotheek twello inleveren
Terwijl de tafel met de populaire titels en de uitleen/innamebalie natuurlijk gelijk vooraan te vinden zijn.

Bibliotheek Twello

Gelijk bij de ingang staat ook een meubel waar een paar tablets aan vastgebonden zijn en waar je folders kunt meenemen voor de ebooks die je als bibliotheeklid kunt lenen. Elke week helpen vrijwilligers van SeniorWeb met vragen over de digitale dienstverlening.

Bibliotheek Twello

De kast met klaarstaande gereserveerde boeken scheidt de bibliotheekruimte van de ruimte erachter die vermoedelijk normaliter van het VVV kantoor is en waar nu dus de boekenmarkt plaatsvindt. Maar die bewaar ik voor straks!

Bibliotheek Twello

Want een tweede grote ronde tafel tussen de leestafel en de jeugdafdeling heeft mijn aandacht getrokken. Niet de tafel zelf – hoewel die mooi is hoor – maar vooral de caroussel van brieven die erboven hangt. Het blijken allemaal bedankbriefjes van bezoekers te zijn. Leuk! 

Bibliotheek Twello
Bibliotheek Twello
Bibliotheek Twello

De jeugdafdeling voor kinderen van 8 tot 12 jaar mag er ook zijn moet ik zeggen. Een grotere collectie dan ik gedacht had!

Bibliotheek Twello

Bij de tafel, aan de raamkant, blijken de boeken te staan voor de jongeren van 12 jaar en ouder.bibliotheek twello jeugd
Aan de overzijde blijkt het hoekje voor de kinderen van 0 tot 8 jaar te zijn. Al weet ik zeker dat die grote knul ouder is dan 8 jaar maar die is gewoon nog steeds groot fan van Dikkie Dik boeken.   

Bibliotheek Twello

Je kunt er terecht voor een leuke voorraad boekjes om te leren lezen.

Bibliotheek Twello

Fijn dat je anno 2016 nog steeds voor 5 cent een A4 kopietje kunt maken. Voor als je je telefoon niet bij je hebt om een foto te maken natuurlijk.

Bibliotheek Twello

Zoals gezegd zit achterin nog een aparte hoek waar de romans staan.

Bibliotheek Twello

Rijen vol met boekenkasten met boeken die grotendeels op alfabetische volgorde staan. Precies zoals ik het graag heb.

Bibliotheek Twello

Nou ja, met een compromis want er zijn ook een aantal rubrieken uitgelicht waar de boeken in een presentatie-opstelling staan. Ik onderdruk de neiging om ze alsnog te alfabetiseren en loop snel verder.

Bibliotheek Twello

Je kijkt er wel mooi op!

Bibliotheek Twello

Behalve de spannende boeken worden ook de titels die over liefde en leven gaan in niet-alfabetische volgorde van auteur aan de man (of vrouw) gebracht.

Bibliotheek Twello

Net als literatuur en cultuur. Het is nog steeds nieuw voor me :)

Bibliotheek Twello

De gehele ruimte bevat teksten op de muren boven de boekenkasten en dat geeft een mooie uitstraling vind ik.

Bibliotheek Twello

Wat je hier nog beter kunt zien. In het midden van de volwassenafdeling staat een prachtige grote tafel met enkele pc’s erop. Eén kind speelt een schietspelletje terwijl een ander kind woordjes aan het typen is in Word. Je weet nu al wie straks slimmer wordt.

Bibliotheek Twello

Niet zo maar slim. Bereslim! Op de hoek van de volwassenenafdeling en het hoekje voor de kinderen van 0 tot 8 staat een zuil met bereslimme (digitale) boekjes.

Bibliotheek Twello

Hoewel je er naast een mooie rij met bakken vol prentenboeken aantreft.

Bibliotheek Twello

Die je kunt lenen maar ook kunt voorlezen in een voorleeshoekje. Maar nu is het tijd om terug te gaan naar de ingang want de boekenmarkt wacht daar nog!

Bibliotheek Twello

Geen zes kilometer kramen inderdaad maar wel heel gezellig en overzichtelijk. En er is ook genoeg leuks te vinden. Al ontbreekt de beloofde live muziek maar die denk ik er dan maar gewoon zelf bij.

Bibliotheek Twello

Het is wel heerlijk snuffelen!
boekenbuit boekenmarkt twello
En met een mooie buit! Alle negen deeltjes van Fokke & Sukke – met slappe kaft – die in deze reeks verschenen zijn. Joepie :)

Bibliotheek Twello

Dan is het weer tijd om te gaan. Ik heb geleerd dat een grotere boekenmarkt niet per se beter is en dat ik zelf kleinere boekenmarkten veel leuker vind. Helemaal als je daardoor in een prachtige bibliotheek beland in een mooi dorp. Ik kom zeker een keer terug!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top