Tweetweekoverzicht week 32 2016: Twitter Moments, Kobo Aura One, Nintendo en verwijderverzoeken, Windows 10 Anniversary Update icm Kobo ereaders en kort nieuws

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht komt Twitter Moments ook naar jouw account, lekken de specificaties uit van de Kobo Aura One, is het de vraag hoe vaak mensen hun ereader vervangen, is Nintendo druk met DMCA takedowns en levert de Windows 10 Anniversary Update problemen op voor bezitters van Kobo ereaders. Oh en nog wat kort nieuws van de afgelopen week!

Twitter Moments

Snapchat Memories, Instagram Stories en nu ook Twitter Moments. Het bedrijf was al bezig met het testen van de nieuwe functionaliteit bij een kleine groep gebruikers – waarbij mensen hun eerdere tweets kunnen combineren tot één verhaal – maar kondigde afgelopen week aan het voor iedereen beschikbaar te gaan maken in de komende maanden.

Of mensen zin hebben om hun tweets achteraf nog te cureren tot één samenhangend verhaal? Dat vraag ik me af want als je dat goed wilt doen moet je er vooraf al rekening mee houden. Het zal ongetwijfeld door ideologische of commerciëke accounts opgepakt gaan worden om hun boodschap anders te gaan verpakken maar of ik daar op zit te wachten? Schrijf dan liever een interessant artikel in plaats van te proberen een groepje tweets aan elkaar te plakken.

Kobo Aura One

Hoewel al bekend was dat Kobo met een nieuwe ereader zou gaan komen deze maand – eentje met een groter scherm van 7,8 inch – is er nog geen officiële aankondiging geweest. Wehkamp wist echter al voldoende en had hem al per ongeluk opgenomen in de database voor hun website. Inmiddels is die pagina weer verdwenen maar alle details zijn nu wel bekend. De Kobo Aura One heeft dus inderdaad een groot scherm van 7,8 inch (vergeleken met de 6″ van de Glo HD en de 6,8″ van de Aura H2O) van dezelfde kwaliteit als zijn beide voorgangers. Door het grotere scherm komt de resolutie echter uit op 1872×1403.

Net als de H2O is de Aura One ook waterresistent en beschikt die niet over een SD kaart uitbreiding. De Aura One heeft echter 8GB geheugen aan boord en dat is voldoende voor duizenden ebooks. Dankzij Wehkamp weten we nu ook dat die 229,95 euro moet gaan kosten. Dat is ruim 100 euro meer dan wat je voor de Glo HD neertelt maar aangezien ik al letterlijk 9 jaar wacht op een ereader met (ongeveer) het grote scherm als dat van de iLiad is de verleiding wel groot.

Hoe vaak vervang jij je ereader?

Over het jaarlijks uitkomen van nieuwe modellen ereaders gesproken, Good Ereader vroeg 300 van hun lezers hoe vaak ze een nieuwe ereader kopen (en hun oude vervangen). Slechts 4% kocht elk jaar een nieuw model terwijl ruim 24% gerust vier jaar of meer wachtte (tot hun oude model vermoedelijk kapot of te verouderd raakte).

Interessant is wel dat bijna 31% aangaf tot aankoop van een nieuw model over te gaan als hun favoriete leverancier met een groter scherm zou komen. Wat als goed nieuws klinkt voor de Kobo Aura One die in Amerika in elk geval qua grootte van het scherm de alleenheerser zal zijn aangezien Amazon geen grotere Kindles (meer) maakt.

In Nederland zullen de verhoudingen heel anders liggen lijkt me. Amazon brengt veel consistenter nieuwere modellen uit van hun Kindle en ze zijn weliswaar heer en meester op de Amerikaanse markt maar hebben in Nederland relatief weinig impact. Ik vermoed dat de overgrote meerderheid pas hun ereader vervangt als die niet meer (goed) werkt. Of heb ik het mis en zit Nederland ook op de grotere ereader van Kobo te wachten?

Nintendo en DMCA verwijderverzoeken

Niet alleen ik was druk met de consequenties van DMCA verwijderverzoeken. Nintendo liet ook flink van zich horen. Afgelopen week werd een remake van Metroid 2 online gezet door een fan die het spel geschikt had gemaakt voor Windows en duurde het nog geen dag voordat Nintendo de verwijderverzoeken stuurde naar alle plekken die het als download aanboden. Het weerhield het internet er niet van om het alsnog te downloaden en te spelen (het is een aanrader als je van Metroid spellen houdt).

Iets meer dan een week geleden berichtten diverse Amerikaanse nieuwssites echter ook over het online archief van het Nintendo Power tijdschrift uit de jaren 80 en 90 die sinds februari 2016 beschikbaar waren gemaakt door The Internet Archive. Dat bracht het ook onder de aandacht van Nintendo en de 145 pdf’s werden na een verwijderverzoek ook onmiddellijk offline gehaald.

Hoewel Nintendo volledig in haar recht staat vanuit het perspectief van auteursrecht – en vooral merkenrecht – om alle uitingen van Nintendo personages en spellen te beschermen, levert het geen goodwill en reclame op voor het bedrijf. Het blijft toch raar om je eigen fans op zo’n manier te behandelen als er geen financiele schade geleden wordt.

Windows 10 Anniversary Update en Kobo ereaders

Microsoft ‘vierde’ de eerste verjaardag van Windows 10 door op 2 augustus een grote ‘Anniversary Update’ uit te brengen voor het besturingssysteem die flink wat grote en kleinere verbeteringen doorvoerde. Eén van de vernieuwingen is een mogelijkheid om Windows 10 te herinstalleren en daarmee tegelijkertijd je hele computer op te schonen (Windows Refresh). Ideaal om mijn drie jaar oude laptop eens te verversen en het werkte allemaal perfect.

Wat echter niet meer werkte, ontdekte ik afgelopen week, was de herkenning van Kobo ereaders in Windows 10. Als je de ereader aansluit op je computer dan ziet Windows het als een USB drive die echter niet uitgelezen kan worden. Laat staan dat je er nieuwe ebooks op kunt zetten. En aangezien Windows de ereader niet herkent kan ook Calibre hem niet zien.

Na wat speurwerk vond ik een discussie op Mobileread waar lezers hetzelfde probleem geconstateerd hadden (tot mijn opluchting want ik was al bang dat het aan mijn laptop lag). In de Anniversary Update gaat Windows iets anders om drivers en dat is de reden waarom geen enkele Kobo ereader meer herkend wordt.

Heb je dus een Kobo ereader en (alleen) maar een Windows 10 machine? Wees hier dan op bedacht. Additioneel probleem is dat Windows 10 belangrijke updates automatisch installeert dus het uitstellen van die update zal niet voor iedereen een optie zijn.

Het goede nieuws is dat de recentste update van Windows 10 – die alleen beschikbaar is voor testers – het probleem verhelpt. Het is echter niet bekend wanneer de rest van ons die update krijgt en tot die tijd zul je even op zoek moeten naar een computer met een ander besturingssysteem vrees ik.

Kort nieuws van de afgelopen week in tweets

Handig voor op vakantie: thuis alvast de kaarten inladen om je databundel in het buitenland te ontlasten. Als je Android gebruiker bent tenminste.

Instagram Stories is ook in de webversie te bekijken met een plugin. Als je Google Chrome gebruikt tenminste.

Klagende uitgever slaat de plank mis als het over Sci-Hub gaat. Als je de ironie snapt tenminste.

Er wordt ook hele mooie muziek voor (in) games gemaakt. Nu ook te vinden bij Spotify. Tip: de soundtrack van Command and Conquer Red Alert en die van No Man’s Sky. Als je goede smaak hebt tenminste.

Hoe blij moet je zijn met het verdwijnen van de klassieke hoofdtelefoonaansluiting op de nieuwe telefoons? Als je een iPhone 7 wilt hebben tenminste.

Jij kijkt naar interactieve TV maar dat betekent dat zij ook kunnen zien wat jij kijkt. En dat mag zo maar niet. Dus passen XS4ALL en KPN hun privacyverklaringen aan. Goed om te weten als je TV kijkt bij één van deze aanbieders tenminste.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top