Simpel notities (en ideeën) bijhouden in Simplenote

Je kunt heel ingewikkelde oplossingen zoeken om hele eenvoudige dingen te doen. Ik bewaar artikelen die ik later nog wil lezen (of waar ik over wil bloggen) in Pocket. Aantekeningen en notities die ik voor mijn werk maak stop ik in Evernote OneNote en als ik snel even iets wil noteren – dat niet lang bewaard hoeft te worden – dan schrijf ik het snel op in een klein tekstbestandje (Kladblok!) en bewaar ik dat in OneDrive zodat ik het overal bij de hand heb.

Maar kan dat niet eenvoudiger?

Voor sommige dingen is OneNote eigenlijk iets te veel van het goede. “Eventjes” een snelle notitie maken omdat je een idee krijgt om over te bloggen wordt lastig als je eerst OneNote moet starten en moet wachten tot de geopende notitieboeken allemaal gesynchroniseerd zijn. Het zal vast aan mij liggen maar tegen de tijd dat ik het goede notitieboek en correcte tabblad gevonden heb, ben ik het idee al zowat vergeten. Ik wil iets dat eenvoudiger is, sneller is en nog steeds te gebruiken is op alle computers en mobiele apparaten waar ik mee werk. En waar nog steeds een beetje structuur in aan te brengen is.

Simplenote

Er zijn tientallen (gratis) programmaatjes waar je notities mee kunt maken maar Simplenote sprong er voor mij uit. Het is van Automattic, de makers van WordPress, is gratis en is beschikbaar in een webversie maar ook te downloaden voor Windows, Mac, Linux, iOS en Android.

simplenote newnote

Zoals je zou verwachten is het werken met Simplenote eenvoudig: na het aanmaken van een account kun je in alle versies van het programma snel een notitie toevoegen door op het icoontje te klikken van een blaadje met een + teken. Er verschijnt een leeg vel in de rechterkolom en daar kun je gewoon gaan tikken. Het wordt meteen opgeslagen. De eerste regel wordt als de titel van de notitie beschouwd en duikt op in de linkerkolom zodat je het later terug kunt vinden.

Zo simpel is het.

Heb je al tientallen of honderden notities gemaakt en raak je het overzicht een beetje kwijt? Geen punt want in het zoekbalkje bovenin kun je alle notities full-text doorzoeken om ze op die manier meteen terug te vinden. En wil je toch wat meer structuur aanbrengen in je notities? Dat kan door onder je notitie één of meerdere tags toe te voegen die je later – links van het zoekbalkje – kunt gebruiken om al je notities op te filteren. Alle ideetjes voor een toekomstige blogpost geef ik een tag ‘vakblog’ bijvoorbeeld terwijl ik alle lijstjes van een gelijknamige tag voorzie.

Het werkt razendsnel en alles is meteen beschikbaar op mijn iPad, telefoon en computer. Wat wil je nog meer?

Toch iets minder simpel maken?

Hoe eenvoudiger een programma is, hoe minder mogelijkheden het waarschijnlijk heeft en dat is bij Simplenote ook het geval. Je bent dus beperkt tot één lange lijst met notities die je alleen met tags wat overzichtelijker kunt maken en de notities zijn in platte tekst zodat je geen opmaak kunt toepassen. Geen vet, cursief of opsommingstekens bijvoorbeeld.

Maar Simplenote ondersteunt echter ook de opmaaktaal markdown, ook al zit het expres een beetje verstopt in het programma. Markdown is een set aan leestekens die je in combinatie met tekst kunt gebruiken om in platte tekst de tekst op te maken met HTML. Die leestekens zorgen er voor dat tijdens het exporteren van een platte tekst er automatisch bijbehorende HTML tags worden toegevoegd. Een hashteken (#) voor een regel zorgt er bijvoorbeeld voor dat het gelezen wordt als een H1 header, een asterisk (*) dat de tekst vet wordt gemaakt, twee asterisken (**) dat de tekst cursief getoond wordt en een groter-dan-teken (>) levert een blockquote op. Een volledige lijst met markdown tekens kun je hier vinden.

simplenote markdown

Markdown staat standaard uit en je moet het aanzetten bij Settings -> Writing door het schuifje Enable Markdown om te gooien. Zelfs dan moet je het nog steeds per notitie expliciet aanzetten door in de notitie rechtsbovenaan op het rondje met de i te klikken (info) en daar ook een schuifje te activeren voor markdown.

Als het gelukt is krijg je een klein balkje bovenin de notitie te zien met Edit/Preview waarmee je kunt wisselen tussen de platte-tekst weergave die je kunt bewerken en de weergave met de opmaak.

simplenote

Dat maakt het dus mogelijk om (o.a.) blogposts in Simplenote zelf al op te maken. Hierboven zie je een blogpost die ik eerder deze week gepubliceerd heb en die ik volledig opgemaakt heb met behulp van markdown. Met behulp van de Preview knop kun je precies zien hoe het er uit komt te zien en daar kun je ook meteen alles kopiëren zodat je het kunt plakken in WordPress. Heel handig als je ook offline je blogposts wilt voorbereiden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top