Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in augustus 2016 (plus de actuele ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Ik neem de – op dat moment actuele – top 10 op in mijn lijst en kijk welke prijzen ze hebben in een aantal ebookwinkels (mits ze een ebookversie hebben natuurlijk). Deze week (week 28 2016) zijn dat de volgende tien titels:

 1. Huidpijn door Saskia Noort
 2. Killerbody Dieet door Fajah Lourens (geen ebookversie)
 3. Een klein leven door Hanya Yanagihara
 4. Verborgen door Karin Slaughter
 5. Pogingen iets van het leven te maken door Hendrik Groen
 6. Het leven van een loser deel 10: Ff Offline door Jeff Kinney
 7. Voor jou door Jojo Moyes
 8. Max door André Hoogeboom
 9. Ik reis alleen door Samuel Bjørk
 10. Hittegolf door Suzanne Vermeer

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als o.a. de sites van AKO en ECI, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (19 augustus 2016). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken bij Boogsy waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie, de rode prijzen zijn juist opvallend hoog in verhouding]

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie, de rode prijzen zijn juist opvallend hoog in verhouding]

Hoe minder kleurtjes, hoe minder groot de onderlinge verschillen zijn en deze maand is er weinig spectaculairs aan de hand. Wat wel meteen opvalt is dat Google Play Books deze keer met maar liefst vier titels het goedkoopste is. Dat heeft o.a. te maken met het feit dat de meeste zomeracties inmiddels beëindigd zijn waardoor Een klein leven, Voor jou en Hittegolf alle drie weer op hun oorspronkelijke prijsniveau zitten.

Tel daar nog bij op dat Huidpijn nog steeds nergens in de aanbieding is en zowel Killerbody Dieet als Leven van een loser (effectief) niet als ebooks beschikbaar zijn, en dan komt Google Play Books – die zeer regelmatig lagere prijzen mag voeren van uitgevers kennelijk – zeer goed uit de bus.

Conclusies?

Deze maand moet je wederom bij de buitenlandse ebookwinkels zijn voor de beste prijzen hoewel het verrassend genoeg niet Amazon maar Google Play Books is waar je de meeste titels goedkoper kunt vinden.

Een klein leven, Verborgen, Pogingen iets van het leven te maken en Max kun je met een stevig voordeel aanschaffen via Google. Ben je op zoek naar Ik reis alleen? Dan kun je drie euro besparen door het exemplaar bij Amazon te kopen.

“Waarschuwingen” voor hoge prijzen zijn er dan bijna ook niet deze maand, op eentje na. Voor jou is bij Bruna voor 9,99 te koop en dat is zowel gezien de prijs van de paperback (1 cent meer) als de prijs bij de overige ebookwinkels echt te veel gevraagd.

Google Play Books is ook nog eens de enige plek waar je alle leverbare titels digitaal kunt kopen en hoewel dat voor één titel niet de goedkoopste optie is, betaal je daar €78,85 voor de negen beschikbare ebooks in plaats van €148,86 voor de negen papieren edities.

Uitgaande van de prijzen bij Google Play Books betaal je daarmee gemiddeld 53% van de prijs van de papieren versie. Koop je elke titel bij de goedkoopste ebookwinkel? Dan betaal je 51% van de prijs van de papieren versie en dat is weer iets beter dan de 52,9% van vorige maand. Op zich is dat ook opvallend aangezien de meeste zomeracties voor de bestseller ebooks afgelopen zijn.

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Ook bij Bol wordt er elke week een titel in de aanbieding gedaan (de weekaanbieding). Deze aanbieding wordt elke dinsdag ververst. Lees je liever Engelstalige ebooks? Dan vind je bij Bol hier ook elke week een aanbieding;
 • [doorlopend] Ebookalarm: Elke dag gaat een titel van Singel Uitgeverijen in de aanbieding en kun je die gedurende die dag voor 1,99 of 2,99 kopen via Kobo;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)
 • [doorlopend] Op zoek naar diverse ebookaanbiedingen bij Bruna? Die vind je terug op de aanbiedingenpagina;
 • Van 1 augustus t/m 31 augustus zijn er in het kader van de Vakantie lezen actie 20 (andere) bestseller ebooks in de aanbieding voor €4,99. Ongeacht bij welke ebookwinkel je ze koopt;
 • Bol heeft een drie titels voor 15 euro actie met ruim 140 ebooks die meedoen. Deze actie loopt tot en met 31 augustus;
 • Meer dan 100 titels zijn met 30% korting verkrijgbaar (waaronder een aantal bestsellers uit de top 10). Deze vind je bij Bol terug maar ook bij de andere ebookwinkels en duurt tot en met 31 augustus;
 • Ebook.nl haakt aan bij de Olympische Spelen en geeft korting op een aantal sportieve ebooks;
 • Bij Ebook.nl houden ze ook van de spannende boeken van de Crime Compagnie. Enkele tientallen titels zijn nu verkrijgbaar voor 3 of 5 euro;
 • Er zijn nog meer spannende boeken (zoals enkele titels van Stephen King!) in de aanbieding bij Ebook.nl tot en met 31 augustus;
 • Fan van de Tony Hill boeken van schrijver Val McDermid? Acht titels zijn bij Ebook.nl met 50% korting te koop en die actie duurt tot 23 augustus;
 • Of toch liever wereldliteratuur? Ook deze staan bij Ebook.nl in de schijnwerpers tot het einde van deze maand;
 • Maar ook ‘gewone’ literatuur is nog volop goedkoop digitaal verkrijgbaar tot en met 31 augustus en wordt uitgelicht door Ebook.nl’;
 • Uitgever Overamstel heeft een tiental klassieke (vertaalde) boeken digitaal beschikbaar gemaakt en geeft er ook nog eens korting op tot en met 31 augustus. O.a. Alice in Wonderland, Reis om de wereld in 80 dagen en een Studie in rood kun je voor 3 euro per stuk op de kop tikken;
 • Libris promoot de 45 titels van Nieuw Amsterdam die tot het einde van augustus in de aanbieding zijn;
 • Verder bundelt Libris de diverse acties onder één noemer ‘Ebookfestival‘ waaronder Vakantielezen, de wereldliteratuur en de 30% kortingsactie. Deze lopen allemaal tot en met 31 augustus;

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top