De Kobo Aura ONE in de praktijk

In de zomer van 2013 bracht Kobo de Kobo Aura HD uit en werd deze gepositioneerd als een luxe ereader, mede dankzij het grotere scherm van 6,8 inch in een tijd waar bijna alle ereaders “slechts” een 6″ scherm hadden. Het werd een groot verkoopsucces en in de herfst van 2014 kwam daarom de Kobo Aura H2O uit: wederom een ereader met een scherm van 6,8″ maar eentje die ook (beperkt) waterbestendig was. Kobo keerde terug naar de ereader met een 6″ scherm in de zomer van 2015 met de Glo HD en verbeterde met dit model vooral de resolutie van het scherm. 

Nu, een jaar later, combineert Kobo de sterke punten van hun voorgaande modellen en gaan ze nog een stapje verder met de grootte van het scherm. De Kobo Aura ONE heeft een scherm van maar liefst 7,8″, is de dunste ereader die ze ooit gemaakt hebben en weet ook nog eens zowel de waterbestendigheid als de schermverlichting te verbeteren. Maar is het zijn prijskaartje waard en zou je moeten upgraden als je al een ereader hebt?

De Kobo Aura ONE samengevat

Specificaties:

 • Een 7,8″ scherm (HD Carta E-Ink), 1872 x 1404 resolutie met 300 pixels per inch. Het scherm is, net als een tablet, gelijk met de randen en niet verzonken zoals in de Aura H2O en Glo HD;
 • 8GB interne opslag zonder mogelijkheid om dit uit te breiden via een micro-sd kaart;
 • Afmetingen: 195,1 x 138,5 x 6,9 mm en 230 gram zwaar (3 gram lichter dan de kleinere Aura H2O);
 • 1Ghz processor en 512MB geheugen;
 • ComfortLight PRO (frontale schermverlichting) met zowel regulier wit licht als met mogelijkheid om blauw licht te filteren ‘s avonds (“natuurlijk” licht). Dat optioneel ook nog automatisch ingesteld wordt afhankelijk van de plek waar je leest;
 • IPX8 gecertificeerd wat betekent dat de ereader maximaal 60 minuten waterbestendig is tot 2 meter diepte. Zonder dat er hinderlijke klepjes dicht moeten worden gemaakt zoals bij de Aura H2O;
 • Te koop voor €229,99 (vanaf 6 september 2016)

Pluspunten:

 • Het grote scherm van 7,8 inch (20cm) is het beste scherm dat je in een ereader gaat vinden. Dankzij de grootte van het scherm en de hoge resolutie past er veel meer tekst op een pagina en die is ook nog eens zeer goed te lezen;
 • Het scherm ligt, net als bij een tablet, gelijk met de randen. Dat maakt swipen makkelijker;
 • Waterbestendig(er dan de Aura H2O) en je kunt zonder angst met je ereader gaan lezen in bad;
 • Het irritante beschermende klepje bij de micro usb poort (dat wel aan de Aura H2O zat) is verdwenen;
 • De Kobo Aura ONE is, ondanks zijn grootte, lichter en dunner dan zijn grote voorgangers. Het voelt bijna Apple-achtig aan;
 • De schermverlichting maakt het scherm witter dan ooit maar heeft nu ook de optie om het “onrustige” blauwe licht er uit te filteren waardoor met name ‘s avonds lezen aanzienlijk prettiger werkt.

Minpunten:

 • De resetknop en de micro-sd uitbreiding zijn verdwenen in de queeste naar de ultieme waterbestendigheid. Al krijg je nu wel meer intern geheugen als compensatie;
 • Door zijn grootte is de Kobo Aura ONE lastiger met één hand te gebruiken. En even snel in je jaszak stoppen is er natuurlijk ook niet meer bij;
 • De randen links en rechts van het scherm zijn zo smal dat je gemakkelijk per ongeluk voor- of achteruit bladert omdat je het scherm aanraakt;
 • Nog steeds geen bladerknoppen. Niet iedereen houdt van swipen en zo vlot reageren e-ink schermen ook weer niet;
 • Nog geen optie bij de leesinstellingen om woordafbreking standaard uit te zetten. Als het je niet stoort, mooi, maar mij irriteert het;
 • De prijs van €229,99 is pittig als je het vergelijkt met zijn eigen voorgangers (€179 voor de Aura H2O en €129 voor de Glo GD).

In de doos

kobo aura one doos
Kobo benadrukt met de Aura ONE vooral dat ze deze ereader hebben ontwikkeld in samenspraak met, en na feedback van, gebruikers. Dat is de reden waarom je, behalve de Kobo Aura ONE en een micro-usb kabeltje, ook nog een kleine folder in de doos aantreft die dit proces beschrijft. Vermoedelijk hebben ze te horen gekregen dat Kobo wel een Apple look-and-feel kon gebruiken want de doos zelf had van de techgigant kunnen zijn.

Zoals gewoonlijk worden er geen accessoires meegeleverd en zul je zelf nog een eventuele beschermhoes of USB lader op de kop moeten tikken.

Het uiterlijk en de hardware van de Kobo Aura ONE

kobo aura one
Het eerste dat opvalt is (natuurlijk) hoe groot de ereader is. Het grotere scherm loopt gelijk met de randen, net zoals bij de oorspronkelijke Aura, maar heeft deze keer geen last van de beschermende laag die er op is aangebracht. Alles ziet er scherp en mooi uit. Net zo scherp en mooi als op de Kobo Glo HD maar dan met een nog groter scherm en hogere resolutie.

De randen aan weerszijden van het 7,8″ scherm zijn echter smaller dan ooit terwijl aan de boven- en onderkant wel iets meer ruimte nodig was om de hardware kwijt te kunnen. Dat geeft de Aura ONE een iets langwerpiger uiterlijk. Omdat de ereader ook nog eens dunner en lichter is dan ooit tevoren, voelt het heel anders aan dan zijn voorgangers. Foto’s doen de Aura ONE geen recht hier, het is verbluffend hoe gemakkelijk het is om zo’n grote ereader vast te kunnen houden met één hand. Ook al zorgen de smalle randen aan de linker- en rechterkant er wel voor dat dat je net zo gemakkelijk per ongeluk het scherm aanraakt tijdens het vasthouden.

Mijn eerste ereader was de iLiad uit 2007. Deze had een 8,1″ scherm en zat in een behuizing die een stuk langer, breder en vooral een stuk dikker was (ruim 2x zo dik). Dat resulteerde in een gewicht van bijna 400 gram en je kon hem dan ook niet comfortabel met één hand vasthouden. De tijden zijn echt veranderd!

Omdat de Aura ONE zo dun is (geworden) is de aan-uitknop verplaatst naar de achterkant van de ereader. Kobo heeft meerdere malen geëxperimenteerd met de aan-uitknop aan de bovenkant – van kleine in het donker onvindbare knoppen tot onhandige schuifjes – maar deze oplossing is wat mij betreft de beste keuze. Gewoon een grote knop op de achterkant die je eenvoudig op de tast kunt vinden en die ook nog eens blauw is gemaakt zodat die opvalt. De knop zit in een gladde rand aan de bovenkant (van de achterkant) maar de rest van de achterkant – waar je de ereader vasthoudt – heeft een rubberachtige laag gekregen die heel goed grip geeft. Dat was in het verleden ook wel eens anders bij Kobo ereaders.

Waterbestendig

Bij de specificaties wordt trots vermeld dat de Aura ONE waterbestendig is volgens de IPX8 certificering. Dat is een stapje beter dan de Aura H2O die IP67 gecertificeerd was. Waar die certificaten op neer komen echter is dat de Aura ONE nu maximaal 60 minuten waterbestendig is tot 2 meter diepte (waar de Aura H2O maximaal 30 minuten waterbestendig was tot 1 meter diepte). Tenzij je je ereader in een zwembad laat vallen – en weigert om hem meteen weer eruit te halen – kun je met beide modellen prima uit de voeten natuurlijk.

Echter, om de ereader waterbestendig te krijgen moeten er zo min mogelijk plekken zijn waar het water binnen kan dringen. Bij de Aura H2O was er om die reden een waterbestendig klepje geplaatst op de onderkant die de micro-usb poort, de micro-sd kaartlezer en het resetknopje afdichtte. Dat werkte prima maar je moest dus telkens dat klepje openpeuteren als je bijv. de ereader ging opladen.

De Kobo Aura ONE pakt het anders aan. De micro-usb poort is (kennelijk) waterbestendig van zichzelf want er zit geen klepje meer voor. En Kobo heeft het probleem met de micro-sd kaartlezer en het gaatje met de resetknop opgelost door ze simpelweg achterwege te laten. Inderdaad, het geheugen van de Aura ONE kun je niet meer uitbreiden met een micro-sd kaartje, net zoals dat bij de Glo HD ook al was. Als compensatie is de hoeveelheid intern geheugen wel verdubbeld van 4GB naar 8GB. Nog steeds genoeg voor duizenden ebooks.

Je kunt nu dus niet meer hardwarematig de Kobo Aura ONE resetten (naar de fabrieksinstellingen) met behulp van de resetknop als die vastgelopen is. Of en hoe dit nu gaat heb ik nog niet kunnen ontdekken. Het is wel een punt van aandacht.

Groot, groter, grootst

Hoe belangrijk is het nou echt, de grootte van het scherm? Enerzijds is dat vanzelfsprekend een persoonlijke voorkeur en heeft dat te maken met grootte vs gewicht, het gemak om een ereader mee te nemen onderweg en wat je gewend bent van een papieren boek. Een scherm van 6″ lijkt qua grootte op een gemiddelde pocket en is daarmee ook heel gemakkelijk om in je tas te kunnen stoppen.

Anderzijds is het een hele praktische keuze. Hoe groter het scherm, hoe meer tekst er op past en hoe minder vaak je hoeft te bladeren naar een volgende pagina/scherm. Als je dan een ereader altijd op je nachtkastje hebt liggen – en dus niet mee hoeft te nemen in je jaszak – dan kan het de moeite waard zijn om voor een iets groter scherm te gaan.

kobo aura one h2o glohd

Van links naar rechts de Kobo Glo HD, de Kobo Aura H2O en de Kobo Aura ONE

Als je de Kobo Glo HD (6″), Kobo Aura H2O (6,8″) en de Kobo Aura ONE (7,8″) naast elkaar legt dan zie je natuurlijk het verschil heel goed maar is het niet zo dat je ineens een soort iPad Air in je handen hebt. Een scherm van 7,8″ is dan nog steeds goed te doen vind ik zelf. Het grotere scherm betekent overigens wel dat de accu meer werk moet verzetten en vaker opgeladen zal moeten worden maar dit is meer afhankelijk van je leesgedrag en het gebruik van de schermverlichting dan de grootte van het scherm.

Schermverlichting: witter dan wit of roodachtig oranje

kobo aura one glohd
Kobo heeft flink gesleuteld aan de schermverlichting (of ComfortLight zoals ze dat zelf noemen) en heeft de Aura ONE een upgrade naar ComfortLight Pro gegeven. Concreet betekent het dat er nu meer LED lampjes aan alle kanten van het scherm zitten. Negen gelijk verdeelde witte LED lampjes zorgen voor een veel betere lichtverspreiding en laten het scherm er prachtig wit uitzien. Het verschil met de Glo HD en de Aura H2O is opvallend want die hebben vijf witte LED lampjes, die allemaal aan de onderkant van het scherm zitten, en geven een heel andere kleur licht dat pas opvalt als je de ereader in het donker bekijkt. En ja, de schermverlichting staat echt aan op de Aura ONE op de foto hierboven.

Maar behalve de negen witte LED lampjes heeft de Aura ONE ook nog acht LED lampjes die kleuren kunnen tonen en die eveneens rondom het gehele scherm geplaatst zijn. Die lampjes kunnen schakelen in de hoeveelheid blauw licht die ze geven zodat je er voor kunt kiezen om ‘s avonds minder blauw licht te gebruiken in de schermverlichting.

Langdurige blootstelling aan blauw licht (vlak) voor het slapen remt de afgifte van melatonine (slaaphormoon) en kan leiden tot een kortere en/of onrustigere slaap. Hoewel nooit definitief vastgesteld is in welke mate dit schadelijk is, zijn er diverse apps voor tablets die een filter op het blauw licht kunnen zetten. Apple heeft deze functionaliteit ook geïntroduceerd in iOS 9.3 onder de naam Night Shift. Hierbij geeft het scherm van de telefoon of tablet minder of geen blauw licht af in de avonduren.

Kobo heeft het feitelijk voor elkaar gekregen om Night Shift te introduceren in de schermverlichting. Behalve voor het kiezen van de helderheid – waarmee de negen witte lampjes worden aangestuurd – kun je er ook voor kiezen om de mate van natuurlijk licht in te stellen. Hierbij nemen de acht gekleurde lampjes het over. Hoe hoger je het schuifje zet van het natuurlijk licht, hoe meer het blauwe licht gefilterd wordt. Filter je al het blauwe licht eruit? Dan krijg je een rood-oranje licht om bij te lezen.

kobo aura one natuurlijk licht
Zelfs in het pikkedonker is dat donkeroranje te veel van het goede maar mijn ervaring is dat je het schuifje probleemloos halverwege kunt zetten en dat het aangenamer leest bij dat zachtere licht. Boven het scherm – in de rand – zit een kleine sensor verborgen die je kunt gebruiken om de ereader zelf te laten bepalen hoe helder (en natuurlijk) de schermverlichting moet schijnen. Door het schuifje Auto aan te zetten bij de instellingen van de verlichting meet de ereader constant hoeveel omgevingslicht er is en hoe fel de schermverlichting zou moeten zijn.

kobo aura one lichtuitleg

De software

De Kobo Aura ONE maakt gebruik van dezelfde bekende software van Kobo waarbij allerlei informatie in blokken getoond wordt. Standaard staan daar o.a. de blokken voor de laatstgelezen boeken, wanneer er voor het laatst gesynchroniseerd is met je Kobo of Bol account en natuurlijk de verwijzing naar ebooks die je zou kunnen kopen. Daarnaast is er de optionele integratie met Pocket waarmee je bewaarde webartikelen kunt lezen op je Kobo ereader.

De Kobo Aura ONE draait op een nieuwere versie van de software (3.20) dan de overige modellen. Het menu onderaan toont nu als eerste de optie Gelezen met een leeslijst weergave waarbij ook beschrijvingen getoond worden van de ebooks die op de ereader staan. Die zijn alleen aanwezig als je de ebooks bij Kobo zelf gekocht hebt hoewel ik er niet aan twijfel dat je deze beschrijvingen kunt toevoegen met behulp van Calibre zodra de Aura ONE ondersteund wordt.

Op het moment van schrijven is er echter nog geen ondersteuning voor de Aura ONE in Calibre. Ik verwacht dat in september alle huidige Kobo ereaders een update krijgen naar de nieuwe software en zal dan ook een handleiding maken om beschrijvingen aan geïmporteerde ebooks toe te voegen.

Behalve de leeslijst weergave kun je ook kiezen voor Alle items waarmee je de bekende lijstweergave krijgt van alle ebooks op de ereader met alleen titel, auteur en een thumbnail van de omslag. Daarnaast houd je de mogelijkheid om met Verzamelingen je ebooks zelf te organiseren en vind je onder Gelezen dus de artikelen van Pocket terug.

Browsen vervangt het oude Shop in het menu – met verwijzingen naar populaire en aanbevolen ebooks – terwijl je onder Activiteit nu de bekende Leesstatistieken en Prijzen kunt terugvinden. Die je overigens uit kunt zetten in de instellingen als je geen medaille wilt winnen voor het lezen in de nachtelijke uurtjes bijvoorbeeld.

kobo aura one
De menu-opties tijdens het lezen zijn onveranderd. Je kunt nog steeds het lettertype veranderen naar één van de 11 standaardlettertypes die ook nog eens elk hun eigen dikte- en scherpte-instellingen hebben, of zelf je eigen lettertypes toevoegen die je dan niet verder kunt aanpassen.

De lettergrootte is nu wel wat handiger aan te passen en kent nu maar liefst 50 stappen van miniscuul tot zo groot dat er nog maar 10 woorden op een scherm passen. En natuurlijk zijn de marges en de regelafstand ook vrij in te stellen. Voor als je 2 woorden op een scherm ook voldoende vindt bijvoorbeeld.

Vergeet niet dat je bij de Instellingen in het hoofdmenu ook nog aanpassingen kunt maken die je leeservaring beïnvloeden. Bij de Leesinstellingen kun je aangeven na hoeveel pagina’s het scherm ververst moet worden maar ook of de Adobe EPUB nummering getoond moet worden. Die staat standaard aan en laat cijfers in de rechtermarge van de tekst zien waar in de papieren versie de paginanummering ongeveer zou hebben gestaan. Ik vind dat zeer hinderlijk dus dat zet ik altijd als eerste uit.

Een optie om het automatisch afbreken van woorden te voorkomen is er echter nog steeds niet te vinden waardoor ik helaas ingewikkeld zal moeten blijven doen.

Bij de instellingen vind je wel een nieuwe menu-optie terug die OverDrive heet. Kobo is onderdeel van het Japanse e-commercebedrijf Rakuten en dat bedrijf heeft vorig jaar het Amerikaanse OverDrive gekocht. OverDrive levert de techniek achter het uitlenen van ebooks in veel Amerikaanse, Canadese en Engelse bibliotheken. In de nieuwe Kobo software is het dus mogelijk om rechtstreeks via je ereader met je OverDrive account ebooks te lenen uit de openbare bibliotheek. Tenminste, als je in Amerika, Canada of Groot-Brittannië woont want hier heb je er niets aan.

Conclusies

Is de Kobo Aura ONE zijn prijskaartje waard en zou je moeten overwegen om te upgraden?

Het korte antwoord is ja.

Natuurlijk moet je in je overweging meenemen of je bereid bent om 230 euro te betalen voor een ereader (1 euro per gram ereader!), of een groot scherm van 7,8 inch wel past bij hoe jij een ereader gebruikt en hoe groot het risico is dat je je ereader (per ongeluk) in een plas water van maximaal 2 meter diep laat belanden. Dat zijn de praktische en rationele aspecten als je aan het nadenken bent over de aanschaf van een ereader.

Maar als je de Kobo Aura ONE eenmaal vastgehouden hebt, gevoeld hebt hoe dun en licht deze ereader is en vervolgens ziet hoe fantastisch het scherm en de schermverlichting zijn dan ben je volgens mij wel verkocht. Kobo heeft inderdaad naar de feedback van klanten geluisterd en de minpuntjes van de Aura, Aura HD en Aura H2O weg weten te werken. De Aura ONE voelt als een ereader die door Apple ontworpen had kunnen zijn en hoewel ik zelf nog blijf dromen van een robuuste ereader met bladerknoppen (die niet uit je handen waait bij een stevig windje en waar je woordafbreking op kunt uitzetten), valt niet te ontkennen dat de Aura ONE met afstand de beste ereader is die het bedrijf ooit gemaakt heeft. Het grootste en beste scherm, de beste schermverlichting en het meest waterbestendig. En daar betaal je (helaas) ook de hoogste prijs voor.

–//–

Update 4-9-2016: Vlak voor de releasedatum heeft Kobo nieuwe software voor de Aura ONE vrijgegeven die enkele kleine aanpassingen aan de menu’s heeft gedaan. Zo is de schermverlichting eenvoudiger in te stellen als je liever onder de 5% helderheid wilt lezen en is de OverDrive optie verdwenen uit de instellingen als je niet in een land woont waar OverDrive beschikbaar is. Door deze nieuwe firmware moet ook Calibre een update uitvoeren en hoewel de Aura ONE vanaf versie 2.65 herkend wordt, zal de volledige ondersteuning pas vanaf 2.67 een feit zijn.

De Kobo Aura ONE is vanaf 6 september te koop bij o.a. Bol, Wehkamp en de Mediamarkt voor 229,99 euro.
Met dank aan LEWIS voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (189) Write a comment

   • Kan je ook al zien of er een nieuwe Kobo in 2018 uitkomt ? En zo ja welke want dan wacht ik nog even met Kobo one

    Reply

    • Kobo komt elk jaar wel met een nieuw model (of nieuwe versie van een ouder model) uit en ik neem aan dat 2018 niet anders zal zijn.

     Ik weet niet meer dan jij en zal ook gewoon moeten afwachten tot ze iets aankondigen. In voorgaande jaren was dat vaak rond april maar het is wel puur speculeren of ze dat in 2018 ook weer gaan doen. Ze hebben namelijk nu de Aura (Edition 2), Aura H2O (Edition 2) en de Aura ONE uit en ik zou niet weten waar ze nog mee zouden moeten komen eigenlijk.

     De logische gok zou zijn dat er een Aura ONE Edition 2 gaat komen maar wat er daar dan zoveel beter aan zou moeten worden? Het scherm gaat niet veranderen denk ik, het heeft al een prima schermverlichting en is waterresistent. Misschien dat ze een beetje afkijken bij Amazon die met hun nieuwe Kindle Oasis de mogelijkheid voor audioboeken heeft toegevoegd maar ik denk het niet want Kobo verkoopt (in tegenstelling tot Amazon) geen audioboeken in Europa.

     Ik zou de vraag andersom stellen: waarom zou je willen wachten op een nieuw model van Kobo? Wat zou die kunnen/moeten doen wat de huidige Aura ONE niet kan?

     Reply

     • IK zou het wel weten. De nieuwe Kobo zou als zelfstandig produkt op de markt moeten worden gebracht, een produkt dat je uitsluitend koopt op zijn eigen merites en niet als iets waar je via koppelverkoop aan van alles en nog wat vast zit wat dan wel veelal verwijderbaar is maar lang niet altijd en zeker niet zoals je dat zelf wilt. Nu is het zo dat je je dure geld eerst uitgeeft en dan een produkt in handen krijgt waarvan een ander op een of andere manier op de achtergrond nog steeds de baas over blijft spelen. Een produkt dat niets meer of minder doet dan doorgeven wat je erop zet en waarvan je zelf bepaalt hoe de lay-out en presentatie van je scherm eruit ziet. Het lijken zulke logische en voor de hand liggende dingen dat ik pas achter deze problematiek kwam na aanschaf van zo’n reader. Het zorgt er bovendien voor dat mijn vrouw voor wie ik het ding kocht toch eigenlijk voor 90% weer teruggekeerd naar het vaak erg dure Amerikaanse boeken in print hier in Nederland kopen omdat ze al dat “gedoe” gewoon niet wil.

 1. Mijn H2O heb ik al een paar keer een harde reset moeten geven vanwege de instabiele software, zelfs ook op advies van Kobo zelf. Dat die mogelijk hier ontbreekt is dan ook een groot nadeel. Daarnaast vraag ik me af of een hoesje niet in de weg zal zitten van de aan/uit knop. Dus met een hoesje om de reader: kun je dan nog makkelijk de aan/uit knop aan de achterkant bedienen?

  Reply

  • @Edward Ik maak me ook wel zorgen over het ontbreken van de resetknop moet ik zeggen. Ik heb deze (gelukkig) maar een enkele keer nodig gehad in al die jaren maar ik heb voldoende mailtjes gekregen van andere bezitters met de vraag hoe je een vastgelopen Kobo ereader weer ‘vlot kon trekken’.

   Ik heb nog geprobeerd of bijv. langdurig ingedrukt houden van de aan/uit knop die resetmogelijkheid geeft maar kon dat niet voor elkaar krijgen. Zoals gezegd wel een puntje van aandacht inderdaad.

   Bij een hoes hoeft de aan/uit knop niet in de weg te zitten maar moet er wel goed rekening mee worden gehouden in het ontwerp van die hoes. Ik heb een Kindle Voyage en die heeft ook een (nog iets grotere en fijnere) aan/uit knop op ongeveer dezelfde plek aan de achterkant zitten. De hoes die ik heb heeft een uitsparing voor die knop in de achterkant en die is heel slim in een soort bolling gemaakt waardoor de knop niet ingedrukt wordt als je de ereader op een plat oppervlak legt. Het werkt perfect voor mijn Kindle en ik neem aan dat de third party leveranciers hun creativiteit er op gaan botvieren.

   Kobo zelf heeft in elk geval leentjebuur gespeeld bij Amazon en komt met een nieuwe Sleepcover waar een simpel gat in de hoes achterin zit maar die ook een standaard is om de ereader op te zetten: https://us.kobobooks.com/collections/accessories/products/kobo-aura-one-sleepcover

   Net als de Origami hoes die Amazon voor de Voyage maakte…

   Reply

  • Ik heb ook de H2O en in het begin was de reader enorm instabiel, en liep om de haverklap vast. De oorzaak bleek een ebook te zijn dat ik niet via Kobo (Bol) had gekocht, maar handmatig op de ereader had gezet. Nadat ik dat boek verwijderd heb, heb ik nooit meer een vastloper gehad.

   Reply

 2. Bedankt voor je review!
  Soms heb je inderdaad de pech dat je net een nieuwe Kobo gekocht heb. Naast mijn oude Touch heb ik nu ook de Kobo Glo HD. Dus voorlopig laat ik dit mooie ding maar aan mij voorbij gaan.

  Die oude Touch probeerde ik laatst aan mijn pc te koppelen, maar dat ging niet meer. Windows herkende de Touch als een gewone CD- of DVD-drive.
  Vermoedelijk had ik moeten wachten met die Windows anniversary update :s.
  In ieder geval gaf support van Kobo mij het volgende advies:

  “Hartelijk dank voor uw contactverzoek bij de Rakuten Kobo klantendienst.
   
  Dank uw voor het versturen van de informatie. We hebben inmiddels bericht over het probleem met Windows 10. Mid-eind September word er een update gedaan om het probleem op te lossen.
  Tot die tijd raden wij aan om uw apparaat via WiFi te synchroniseren. Onze excuses voor het ongemak.”

  Ik durf nu mijn Glo niet meer te koppelen. Daar wacht ik dan ook even mee…
  Dus wees gewaarschuwd. :)

  Reply

  • @Peter Dat ligt inderdaad niet aan jou maar de Anniversary Update van Windows 10 die begin deze maand verscheen. Het heeft er voor gezorgd dat Windows 10 strengere eisen stelt aan de drivers van randapparaten. En kennelijk voldoen de drivers van de Kobo ereaders niet aan die eisen.

   Ik heb bevestigd gezien (van testers die nieuwe releases van Windows 10 uitproberen) dat er een update aan staat te komen voor Windows 10 die dit probleem verhelpt. Tot die tijd kan geen enkele Windows 10 pc – met Anniversary Update – overweg met een Kobo ereader.

   Het is wel irritant dat Kobo daar zelf niet over communiceert op hun site of socialmedia accounts want er zijn ongetwijfeld vele duizenden mensen alleen al in Nederland die tegen dit probleem aan zijn gelopen.

   Reply

   • @Raymond
    Kobo gaat er vast van uit dat jij die communicatie verzorgt. ;)

    Tja, en als we niet eens weten hoe je een apparaatje moet resetten… Dat is ook al raar.

    Hier staat de handleiding van de One nog niet bij.
    https://www.kobo.com/userguides

    Reply

  • @Tina Bij gebrek aan hardware die zelf merkt wanneer je een apparaat kantelt zou het softwarematig ondersteund moeten worden om het beeld te draaien. En nee, dat is ook in de nieuwe firmware niet het geval en aangezien alle Kobo ereaders dezelfde software gebruiken kun je dus niet in landscape formaat lezen. Wat wel vreemd is moet ik toegeven aangezien de PDF viewer op de Kobo ereaders die optie wel heeft maar ja, pdf’s op een ereader lezen zou ik ook niemand aanraden.

   Reply

 3. Is het scherm wel gelijkmatig verlicht, zowel boven als onder in het scherm? Op de foto’s lijkt dit niet zo te zijn en mijn ervaring met eerdere modellen is eigenlijk heel slecht want ik stoor me hier altijd behoorlijk aan.

  Reply

  • Het is op de foto’s misschien niet heel goed te zien maar zoals ik in de review aangaf is het een wereld van verschil ten opzichte van de eerdere modellen. De Aura ONE heeft 9 witte en 8 rgb ledlampjes rondom het scherm zitten ipv 5 witte lampjes onderin het scherm zoals de Glo HD en de Aura H2O dat hebben. Het geeft een veel gelijkmatigere verdeling van het licht.

   Reply

 4. Uitstekende review, meest uitgebreide die ik tot nu gelezen heb. Dank daarvoor. Heb al jaren een Kobo Touch, maar heb schermverlichting altijd op mijn wensenlijstje gehad. Ook een groter scherm is een aantrekkelijke gedachte… Ontbreken van een mogelijkheid voor een fysieke reset vind ik zorgelijk. Mijn ervaring met mijn Touch is dat een fysieke reset regelmatig nodig is. Heb standaard een paperclip bij me tegenwoordig.

  Reply

 5. Ik lees in deze (prima!) review niets over Regal 2 en/of the iMX7-processor. Wie?

  Reply

 6. Onlangs de Kobo Aura H2O cadeau gekregen.
  Daar zit een functie op om prijzen/awards te ontvangen voor leesprestaties maar het is me niet duidelijk hoe dat werkt. Ik vind er ook nergens uitleg over.
  Al verschillende boeken uitgelezen ondertussen.

  Reply

  • @Tina Het stelt ook niet zo ontzettend veel voor. De prijzen/awards zijn labels die je krijgt (goed zichtbaar worden eigenlijk) zodra je een bepaalde actie of handeling hebt uitgevoerd. Je krijgt er eentje als je een woord opzoekt, eentje als je vijf dagen op (ongeveer) hetzelfde tijdstip gaat lezen, een heel dik ebook leest enz enz. Er zijn er 17 en hoewel het grappig is om te zien welke je al hebt, word je er verder niet wijzer van.

   Reply

 7. Ik ben een tevreden Sony PRS-T1 gebruiker geweest maar overweeg nu de aanschaf van een Kobo Aura One.
  Voor het overzetten van mijn boeken maak ik gebruik van Calibre. Is al bekend of en wanneer dat met de Kobo One mogelijk is want ik lees in je review dat dat op dit moment nog niet kan? En voordat ik nu veel geld ga uitgeven….

  Reply

  • @Margriet Vanaf versie 2.65 wordt de Aura ONE ondersteund hoewel je dankzij een onverwachte firmware update door Kobo dan nog wel een instelling moet aanpassen in Calibre zelf. Vanaf versie 2.67 – die naar verwachting 9 september uitkomt – zal Calibre de nieuwe Kobo ereaders volledig ondersteunen. Ik zal volgende week nog een kort artikeltje plaatsen over het gebruiken van de Aura ONE in combinatie met Calibre.

   Reply

   • dank voor je reactie. Ik heb inmiddels de meest recente versie van Calibre gedownload (2.66). Er wordt aangegeven dat deze aangepast zijn voor de twee nieuwe Kobo ereaders. Maar uit jouw tekst begrijp ik dat er nog een stap nodig is. Ik wacht wel even af.

    Reply

    • @Margriet Lang verhaal kort: Calibre 2.66 ondersteunt beide ereaders maar ging er van uit dat de firmware ongeveer hetzelfde ging blijven. Afgelopen vrijdag bracht Kobo echter een compleet nieuwe versie uit en wordt die niet door Calibre ondersteunt … tenzij je bij de instellingen van de Kobo driver aanvinkt dat die toekomstige versies van firmware moet proberen te ondersteunen. Dat zal ongetwijfeld niet meer nodig zijn met de versie 2.67 die binnenkort uitkomt.

     Reply

     • Vandaag mijn nieuwe ereader gekocht! Installeren gaat prima, koppelen aan mijn Bol.com/Kobo account ook. Maar ik wil ook graag boeken van de bibliotheek downloaden. Daarvoor zou er in instellingen een vermelding “overdrive” moeten staan. Jij vermeldde het ook al in je review. Maar deze staat bij mij niet in de lijst. Raar maar waar?

     • @Margriet Nee, dat klopt wel. Met de recente software-update is de OverDrive optie verdwenen uit de instellingen omdat de Nederlandse bibliotheken geen gebruik maken van OverDrive. Het werkt alleen in de VS, Canada, UK, Australie en Nieuw-Zeeland en dat zijn dan ook de landen waar je die optie nog wel te zien krijgt.

      In Nederland werkt het uitlenen van ebooks via Adobe Digital Editions als je het op je Kobo ereader wilt zetten. De bibliotheken hebben daar ook een handleiding en uitleg over op hun site staan: https://veelgestelde-vragen.bibliotheek.nl/stappenplan/e-reader-%28download%29/138

  • Ik ben met name nieuwsgierig naar de verschillen tussen de aura (zonder one) en de glo HD. Ga je daar nog tijd en ruimte aan besteden.
   Mijn vrouw wil ook een ereader en ik twijfel tussen deze twee.

   Reply

   • De nieuwe Aura bedoel je neem ik aan? Ik moet nog een reviewexemplaar aanvragen maar de bespreking (en vooral vergelijking met de Glo HD) gaat er waarschijnlijk wel komen.

    Reply

    • Ik bedoel inderdaad de nieuwe AURA edition 2 (vreselijke naam overigens). Van wat ik zo lees is de resolutie een flinke stap achteruit, en dus een aanzienlijk minder scherp beeld. Maar ik kijk al uit naar je vergelijk. Anders is de GLO HD binnenkort vast en zeker ergens in de aanbieding ;-) Tja, een oud model hè, kan vast niet meer goed zijn.

     Reply

 8. De Aura One heeft een handleiding, via de helpfunctie te openen. Op de pagina’s 57-59 is te lezen hoe de Aura One gereset kan worden. Let wel op de consequenties als er gereset wordt.

  Reply

  • @John Dank, John! Ik had die ook gelezen maar hoewel een softwarematige reset nog wel kan (en die wordt beschreven in de handleiding) is die natuurlijk niet mogelijk als je ereader vastgelopen is. De handleiding beschrijft niet hoe je in dat geval een hardwarematige reset kunt doen hoewel het volgens mij moet werken om de aan/uitknop zo’n 15 seconden lang ingedrukt te houden als de ereader vastgelopen is.

   Reply

 9. Ik zie dat Calibre vandaag versie 2.67 heeft uitgebracht, mét in de releasenotes aangegeven dat deze is aangepast voor de Kobo Aura One. Vanavond eens even gaan proberen!!!

  Reply

  • Hoe zit het met de woordenboeken vreemde talen?
   Ik lees al jaren met de Sony T2 en ben best tevreden met de woordenboeken Frans-Engels-Duits-Spaans. Zijn die bij de nieuwe Kobo Aura One ook aanwezig.

   Reply

   • @ladyavenue Jazeker, op de Kobo ereaders zitten zo’n 20 woordenboeken. Sowieso Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans en Japans maar ook nog een aantal vertaalwoordenboeken hoewel die meestal naar het Engels vertalen. Wat ik zelf prima vind :)

    Reply

    • Bedankt Raymond. Bij Sony vertalen ze ook naar het Engels. Ik ben dat gewoon.

     Reply

 10. Nu een week in het bezit van de Kobo Aura One en alles is prima gegaan. Inmiddels boeken gedownload via bol.com, Kobo en ook Calibre werkt met de 2.67 versie prima. Mijn hele boekenverzameling staat nu op de nieuwe reader.
  Dank voor je eerdere reacties.

  Reply

 11. wat zijn je ervaringen met de accu?
  Ik lees vooral bij bol.com verontruste berichten over de capaciteit.

  Reply

 12. Heldere review. Ohaën de Aura One inmiddels een weekje. Bevalt zeer goed, juist vanwege de mooie backlightverlichting. Het was even zoeken voor een hoesje. De iCase Logic TS-108 past perfect. Ik lees het liefst zonder hoesje erom heen. De TS-108 is op voorraad bij Cameranu.nl

  Reply

 13. Ik heb de Aura One nu een dag, maar ik vind het bladeren en het laden van covers in de bibliotheek erg traag. Ik kom van een oude B&N Nook en had wel wat meer pit verwacht. Het formaat van de Aura One is ook wel even wennen. De dunne bezels maken het vasthouden niet heel makkelijk.

  Reply

 14. Aura One versus de Kobo Aura Edition 2. Wat zijn je gedachten over het kiezen tussen de grote en de kleine Aura (wetende dat de Glo HD binnenkort niet meer beschikbaar is en er natuurlijk ook nog het tussenmaatje – de H20)? Als je zoals ik je Touch wilt vervangen, is het dan de moeite waard een extra 100 Euro uit te geven aan de Aura One?

  Reply

  • Ik moet je teleurstellen als je de Glo HD nog als optie hebt. Die is (helaas!) inmiddels nergens meer te koop.
   Hoe kobo dat doet weet ik niet maar ineens in geen enkele online store nog te vinden.

   Ik had de Glo HD nog graag voor 129 gekocht i.p.v. de aura second edition met het inferieure scherm, maar helaas nergens meer te bestellen.

   Reply

   • De Kobo Glo HD is nog te koop bij Vanden Borre in België voor 129 Euro. Zie hun website.

    Reply

  • @Gijsbert Wat Don al zegt, de Glo HD is werkelijk nergens meer te vinden online en is ook verdwenen uit hun officiële aanbod. Je kunt nog je lokale Mediamarkt(en) proberen in de hoop dat die nog een voorraad hebben.

   Als je die niet kunt vinden is het een kwestie van hoeveel geld je wilt betalen en hoe groot de ereader kan/mag zijn. De Aura H2O kost 179 euro en de Aura ONE zelfs 279 euro maar die zijn dus relatief groot met 6,8″ en 7,8″ respectievelijk.

   Wil je toch per se een 6″ ereader? Ga dan voor de Tolino Vision 3 HD. Die kost weliswaar 159 euro (slechts 2 tientjes minder dan de Aura H2O) maar is minstens net zo goed als de Glo HD.

   Reply

   • Dat is ook precies de reden dat ik al even zoek naar een vergelijk tussen de Glo HD en de nieuwe aura second edition. De aura second edition is wel een tientje goedkoper, maar hoe groot is het verschil qua schermresolutie en wat merk je daar van in de praktijk?

    Reply

    • @Don Kobo verstrekt geen reviewexemplaren van de Aura 2nd Ed. (en ik vermoed dat het expres is om te voorkomen dat iedereen het in negatieve zin vergelijkt met de Glo HD) dus ik kan ze niet letterlijk met elkaar vergelijken maar Aura 2nd Ed. heeft dezelfde schermresolutie als de oorspronkelijke Aura en de oorspronkelijke Glo. Daar is op zich niets mis mee – je kunt er prima op lezen – maar het verschil in helderheid en vooral contrast zie je echt wel als je een recente Kindle ereader, Glo HD of Tolino Vision 3 HD naast de Aura 2nd Ed. legt.

     Kom je, zoals Gijsbert, van de Touch af dan is het nog steeds een sprong vooruit maar voor mij zou het echt als een stap terug aanvoelen vermoed ik. Mocht je toch de Aura aanschaffen dan wil ik hem best een paar dagen lenen voor een review hoor :)

     Reply

 15. Bedankt voor de goed adviezen. Met betrekking tot de Aura 2nd Edition zag ik nog wel bij goodereader.com als pluspunt de “build quality” van het apparaat. Op diezelfde site is overigens te zien dat zij zelf een 13.3″ apparaat in voorbereiding hebben. Wellicht iets voor meer zakelijke toepassingen? Of liefhebbers van stripverhalen…

  Reply

  • @Gijsbert Ik denk dat de Aura 2nd Edition inderdaad een betere bouwkwaliteit heeft vergeleken met de Kobo Glo HD die ik zelf ook wat ‘plastic’ vind aanvoelen. Aan de andere kant compenseert een fatsoenlijke hoes (die ik altijd gebruik) mijns inziens ruimschoots voor dat verschil dus het is maar wat je belangrijk vindt natuurlijk.

   En het klopt, Good Ereader is zelf nu ook met een grote ereader bezig, een 13,3 inch Android tablet met e-ink scherm feitelijk waar je behalve een ebookapp ook Android apps op kunt installeren. Dat is qua idee hetzelfde als de Icarus Illumina waar de Good Ereader appstore ook op te vinden is.

   Ik ben daar zelf geen fan van moet ik zeggen en dat heeft vooral te maken met het hele grote prijskaartje dat er aan hangt. De 13,3″ ereader kost 699 dollar en dat is aardig duurder dan een grote Android tablet waar je ook gewoon ebooks op kunt lezen (en waar je strips zelfs aanzienlijk beter op kunt lezen). De toegevoegde waarde zou dan vooral moeten zitten in een veel langere accuduur en natuurlijk de mogelijkheid om buiten, in zonlicht, zo’n apparaat te gebruiken.

   Reply

 16. Ik probeer via Calibre mijn boeken van mijn harde schijf op de Aura One te krijgen. Ik zie ze wel terug in Calibre als ik op het apparaat klik, maar met een grootte van 0.0. Op mijn ereader zelf verschijnen ze niet.

  Reply

 17. @Raymond #13.3″ Een prijs van meer dan zeshonderd Euro is IDD wel erg aan de hoge kant. Ik dacht dat op goodereader.com 234 dollar stond – wat ik een redelijk bedrag zou vinden – maar maar 234.052 is het totaalbedrag dat ze me crowd funding hebben opgehaald. Mijn fout :-)

  Reply

 18. Aura One sinds een week in huis… Alles up and running – Kobo Store, Calibre. Moet nog wennen aan de juiste stand voor de verlichting, maar ben erg content.

  Reply

 19. Ten aanzien van de batterij. Ik heb na twee weken vastgesteld dat ik er wat betreft de batterij, niet vooruit maar ook niet achteruit ben gegaan t.a.v. van mijn oude Touch. Na twee weken opladen met de reader de hele tijd op stand-by en een of twee keer per dag vijftien tot dertig minuten lezen. Wat mij overigens wel verbaast is het verhullende gebruik van de leveranciers over tijd waarmee je met een batterij kunt doen. Inderdaad zou ik er een maand of langer mee doen als ik lees en hem dan uitzet (dus geen standby). Maar zou het niet beter zijn als we voor ereaders net als voor mobiele telefoons indicatie krijgen van standby-tijd en leestijd (ipv spreektijd)?

  Reply

 20. Ik zit heel erg te twijfelen tussen de aura H2O en de aura One. Een groter scherm lijkt me wat minder fijn vast te houden. Beste om dit natuurlijk in de winkel te testen waar ze beide beschikbaar zijn.
  Een meer zorgelijk punt zijn de negatieve reviews op bol.com over de accuduur van de aura One. Dit schijnt bij de aura H2O toch echt beter te zijn. Hoe zijn de ervaringen hier? Mijn vriendin heeft de Glo HD en daarvan gaat de accu echt lang mee.

  Reply

 21. @Giedo Het verschil in grootte van het scherm is inderdaad subjectief. Zelf vind ik de ONE erg prettig omdat het vasthouden geen echt probleem is voor me en ik de extra tekst op een scherm enorm kan waarderen. Maar dat kan en zal voor iedereen een andere afweging zijn.

  De accuduur vind ik geen issue (meer). Toen de ONE uitkwam waren er overduidelijk wat problemen omdat je het automatisch syncen niet kon uitzetten en de ereader telkens poogde te synchroniseren ondanks of je wifi wel of niet aan had staan. Die problemen zijn inmiddels verholpen met een software-update en hoewel het ongetwijfeld zo zal zijn dat de ONE een iets mindere accuduur heeft door het grotere scherm, merk ik daar niets van in de praktijk.

  Het maakt veel meer uit HOE je leest dan of de accuduur zelf beter of minder is: als je dagelijks op meerdere momenten een uurtje leest en de ereader in standby laat staan dan gaat de accu minder lang mee als je enkele keren per week leest en tussendoor de ereader uitzet. Ik heb veel gelezen op de Glo HD, H2O en nu de ONE en zou niet durven te beweren dat die van de ONE minder lang meegaat dan zijn voorgangers.

  Overigens vind ik het geen enkel probleem om mijn ereader eens in de twee weken een paar uurtjes ‘s avonds aan de oplader/laptop te hangen dus waar hebben we het eigenlijk over?

  Reply

 22. Ik ben leek in het gebruik van de e reader. Gisteren online de kobo aura one gekocht. Hoe gaat het in zijn werk ? Wat als er iets gebeurt met de e reader, ben ik dan al mijn boeken kwijt ?
  Alvast bedankt voor de hulp.

  Reply

  • @Karin Gelukkig begint iedereen als leek en komt de ervaring vanzelf als je eenmaal begint met digitaal lezen. En een echte leek ben je niet want je denkt er al vooraf over na en geloof me, dat doen leken dus niet ?

   De basis is heel eenvoudig: je koopt (of krijgt) ebooks en die ebookbestanden zet je – door de ereader met behulp van de meegeleverde kabel op je computer aan te sluiten – gewoon op de ereader om ze te kunnen lezen.

   Het gemakkelijkst is het om die ebooks ook op één plek op je computer te bewaren en daar af en toe een backup van te maken naar een externe harde schijf, usb stick of in een clouddienst als Dropbox of OneDrive als je die gebruikt. Op die manier zijn je ebooks altijd veilig, ook als er eens iets gebeurd met je ereader.

   Natuurlijk kun je het vervolgens nog een slagje ingewikkeld maken maar dat hangt vooral af van bij hoeveel verschillende ebookwinkels je ebooks wilt gaan kopen (ik koop bij een stuk of 10 sites en dan verlies ik het overzicht welke ebooks ik bij welke site gekocht heb en waar ze dus in mijn account staan) en hoeveel ebooks je op een gegeven moment in je collectie op je computer hebt staan. Als je ebooks bij Bol wilt gaan kopen kun je overigens ook inloggen met dat account op je Kobo ereader en zo via wifi de boeken automatisch op je ereader krijgen. Dat is handig hoewel je dan geen gedownloade versie hebt om te backuppen en dus kies ik zelf altijd voor het downloaden van ebooks uit mijn account en zet ik ze er handmatig op.

   In de toekomst kun je bij Engelstalige ebooks te maken krijgen met beveiliging van ebooks waardoor je ze niet zo maar kunt downloaden en op je Kobo kunt zetten. En wordt het bij grotere aantallen ebooks sowieso al snel handig om je te verdiepen in een programma als Calibre om je ebooks te beheren.

   Maar dat is allemaal voor later en komt vanzelf wel (of niet natuurlijk). Als je er voor zorgt dat je je ebooks ook op een veilig plekje op je computer hebt staan kun je zonder zorgen aan de slag met je nieuwe ereader. En als je in de toekomst meer wilt, ga er gewoon mee aan de slag want er kan niets gebeuren als je een backup van je ebooks hebt. Plus, vragen kun je altijd hier stellen he?

   Veel succes!

   Reply

   • Bedankt voor de informatie.
    Ik heb nu een ebook gekocht via bol en deze werd via Bluetooth op mijn kobo gedownload. Hoe kan ik deze nu van mijn ereader op een usb krijgen?

    Reply

    • @Karin Als die via wifi (niet bluetooth want dat zit niet op een ereader) is gesynchroniseerd dan is het waarschijnlijk een speciaal Kobo formaat dat je er niet gemakkelijk af kunt kopieren. Gelukkig kan het wel eenvoudig als je naar de Bol site gaat, daar inlogt, en in het menu onder Mijn ebooks kijkt.

     Daar vind je al je aankopen terug inclusief downloadlink om het epub bestand te downloaden. De rechtstreekse link is https://www.bol.com/nl/account/bookshelf.html

     Reply

 23. Karin maak een backup van boeken op de pc en een extra geheugenkaart. Dat is het veiligste.

  Reply

 24. Ik heb paar jaar Sony ereader gehad. Gisteren voor mijn verjaardag een Aura ONE gekregen. Mijn oude boeken heb ik op mijn computer opgeslagen. Deze wil ik nu op de Aura ONE zetten. Waar moet ik deze nu precies zetten. (Ik kopieer de boeken via verkenner van de harde schijf naar de ereader.)

  Reply

  • @Trudy Die boeken kun je gewoon kopieren naar de hoofdmap van de Kobo in de Verkenner (dus niet in een mapje) en zodra je dan de Kobo weer afkoppelt worden ze verplaatst naar de bibliotheek op de Aura ONE zelf.

   Let hierbij wel op dat dit niet werkt als de ebooks met Adobe DRM beveiligd zijn. Je zult het dan met Adobe Digital Editions moeten doen.

   Reply

 25. Voor moederdag kocht ik voor mijn vrouw deze Kobo Aura One. De eerste indruk is verbijstering: zoveel geld uitgeven en dan nog niet eens een net trafootje erbij! Ook geen noemenswaardige gebruiksaanwijzing.

  En als grootste probleem, een online gebruiksaanwijzing die zo slordig is dat er niets van klopt. Ik wilde een paar eigen mobi boeken van mijn PC in de reader plaatsen. De info die je daarover krijgt luidt:

  Boeken of PDF’s toevoegen aan je Kobo eReader met je pc

  Je kunt je Kobo eReader op je Windows- computer aansluiten en vervolgens boeken naar je eReader-bibliotheek slepen en neerzetten. Voordat je begint, voeg je de boeken toe op je computer.

  Sluit je eReader aan op je computer met een micro-USB-kabel.
  Tik op Verbinden op je eReader.
  Wanneer Windows een venster opent, klik je op Map openen om bestanden te bekijken. Het venster Bureaubladverkenner wordt geopend met de inhoud van je eReader.
  Open een tweede bureaublad Verkenner-venster en geef de boeken weer die je wilt toevoegen aan je eReader.
  Sleep je boeken en zet ze neer in de eReader.
  Verwijder je eReader als je klaar bent.

  Klinkt leuk maar als ik mijn Reader op de PC aansluit moet ik een keuze maken tussen
  .adobe-digital-editions (met subdir. device.xml)
  .kobo (met een hele hoop subdir’s en files)
  .kobo-images (met 22 willekeurig genummerde subdir’s en sub-subdir’s – alles leeg)

  Onder kobo stond in elk geval de subdir kpub dus daar mijn twee mobi files maar ingestopt en voor alle zekerheid ook een epub file in geval hij geen mobi maar wel epub leest.

  De reader deed er een hele tijd over om die informatie te verwerken bij een restart maar het leek goed te gaan. Alleen is op geen enkele manier waarneembaar hoe je die documenten dan lezen kunt want waar je ook heen gaat, je krijgt alleen maar een eindeloze sloot “aanbiedingen” die je kopen kunt, nergens een index van wat er door mij is opgezet.

  Wat een doffe ellende! Zo te zien heb ik 230 euro uitgegeven om het recht te hebben nog meer bij hen uit te geven. Maar hoe ik mijn eigen mobi files of eigen txt files ermee kan lezen mag Joost weten. Ik ben schrijver dus ik wil ook eigen dingen kunnen lezen, Kan hier iemand alsjeblieft helpen?
  .

  Reply

  • Dag Paul,

   Ik ben het roerend met je eens dat het gebrek aan documentatie onthutsend is, net als het feit dat er geen usb oplader meegeleverd wordt bij een ereader van 230 euro.

   Om maar meteen jouw probleem op te lossen: de boeken kun/moet je in de hoofdmap zetten van de Kobo ereader en dus niet in de .kobo map of welke submap dan ook. Die submappen zijn standaard ook niet zichtbaar in Windows overigens.

   Als je de ebooks in de hoofdmap hebt gezet en vervolgens de Kobo netjes ontkoppeld hebt in Windows, zal de ereader de boeken ‘verwerken’. Dat duurt enkele seconden tot enkele minuten, afhankelijk van hoeveel boeken je erop gezet hebt. Onderdeel van het verwerken is dat ze ook zichtbaar worden in ‘Mijn boeken’ op de ereader en je ze dus eindelijk kunt lezen.

   Nog even een klein extra puntje dat Kobo er niet bij vermeldt: officieel worden MOBI bestanden ondersteund maar dit moeten wel per se DRM-vrije MOBI bestanden zijn. En in mijn ervaring werken niet alle MOBI ebooks even goed qua leeservaring. Met EPUB zit je definitief veiliger, zolang die tenminste ook vrij van Adobe DRM zijn natuurlijk.

   Zelf ben ik groot fan van het gratis ebookbeheerprogramma Calibre (calibre-ebook.com) waarmee je mijns inziens veel beter alle ebooks kunt beheren. Het werkt perfect samen met alle merken ereaders en je kunt dan heel gemakkelijk rechtstreeks uit Calibre ebooks versturen naar je ereader zonder dat je iets hoeft te kiezen aan mappen enzovoorts. Het programma is, toegegeven, ook niet heel intuïtief maar je vindt op mijn blog vele uitleggen over diverse mogelijkheden van Calibre. Kom je er niet uit, dan help ik je er graag mee verder.

   Reply

 26. Als eerste Reader ooit gekocht is deze Aura One voor ons een absoluut ideaal toestel. Alleen het wennen duurde wat tijd en je moet ook echt niet alleen met de Kobo hulpmiddelen werken tenzij je van plan bent om alles wat je leest via de Kobo winkel te gaan kopen. Heb je zelf iets wat je wilt opslaan, een eigen manuscript of iets wat je van vrienden elders toegestuurd kreeg, dan moet je echt niet met de primitieve en verwarrende Kobo software proberen te werken, maar iets als Calibre E-book manangement gebruiken. Ik hoorde van vrienden dat de zogenaamde Ko-Reader software het nog gemakkelijker zou maken maar voor mij voldoet Calibre dus ik ben niet verder gegaan.

  Wat de keuze van de Reader betreft, die was doodsimpel, gebaseerd op eigen waarneming. In de winkel waarin we deze kochten stonden pakweg 20 e-readers op een rijtje, allemaal aan, allemaal naar ik begrijp in fabrieksinstellingen. De Kobo Aura One was zo ontzettend veel rustiger en prettiger voor het oog dat ik niet eens een ander merk of type heb kunnen overwegen. Later thuis zou blijken dat mijn vrouw, die tot dan toe met name ‘s avonds na maximaal een paar uurtjes lezen van echte boeken wegens oogpijn moest stoppen nu zo lang door kon gaan als ze wilde omdat die Reader zo ontzettend veel deed om te scherpe contrasten te vermijden. Ik kan het iedereen aanraden hoewel de prijs wel tamelijk schokkend is. En nog iets, ik vind wel dat een kostenpost van hooguit enkele euro’s voor een voedinkje geen overbodige luxe daarbij zou zijn geweest. We gebruikte onze pas verkregen i-phone voedinkjes ervoor maar tot onze schrik ging het de derde of vierde keer mis omdat naar achteraf bleek de Reader op sommige voedingen reageert alsof er niet een voeding maar een computer wordt aangesloten. Erg verwarrend en frustrerend omdat het net op een moment kwam dat hun software dramatisch werd aangepast. Zoiets behoren ze te vragen maar bij ons gebeurde dat niet zodat we een halve dag hebben rondgelopen in de overtuiging dat het ding defect was geraakt. Als je 230 euro vraagt dan moet je niet te goedkoop zijn om er niet eens een voedinkje bij te willen stoppen.

  Reply

  • Ik heb ook nooit gesnapt waarom er geen eenvoudige USB lader meegeleverd wordt bij ereaders. In bulk kosten ze slechts enkele euro’s en je lost er meteen een hoop praktische problemen mee op. Maar ja, alles om maar een paar centen te verdienen vrees ik ….

   Reply

 27. oeps, sorry, ik ben me er nu pas van bewust dat ik er hier al eerder iets over meldde…. Niet mijn bedoeling anders dan misschien te melden dat alles 100% in orde is gekomen en mijn vrouw dol op het ding is.

  Reply

 28. Hallo Raymond,
  Mijn ereader tot nu was de Sony PRS 650…werkt perfect en ik was tevreden…ook de verlichting in de omslag hoes was lang OK voor mij…maar wat ik op je blog las over de nieuwste readers maakte mij wel heel belangstellend voor iets beters… ik koos de Kobo Aura One en nu….
  zojuist mijn splinter nieuwe Aura One uitgepakt en meteen aan de lader gelegd.
  maar het apparaat stelde meteen vragen welke taal ik wilde (ned kies ik) en ook welke wifi…ik kon uit een hele lijst kiezen…ik klikte op degene die ik altijd aanklik die eindigt nl op drie letters die wij hebben, maar tot mijn schrik… blijkt iemand hier in de buurt ook die drie eindletters te hebben (NOOIT eerder gezien) en zit het verschil in de cijfers…je begrijpt het w.s. al…een foutmelding bij m’n wachtwoord…en toen ik dat nakeek zag ik het…mijn wifi staat er niet bij…Het moeilijk voor mij is dat de reader als ik het wil herstellen en mijn eigen wifi dus moet toevoegen alsmaar blijft aangeven dat het fout is en met het zoeken naar een verkeerde wifi in een klein zwart balkje op het scherm blijft staan…wat nu?… het laden afwachten? (er waren 2 volle batterij blokjes van de plm 5 te zien toen laden begon) of moet er iets anders gebeuren? de afgelopen dagen heb ik heeeel veel op je blog gelezen en calibre geupdate, (heb een macbook pro) en ook mn boeken op de pc klaar gezet om heerlijk over enkele dagen vakantie te hebben met eboeken op deze reader…Ik hoop met je hulp het weer goed te krijgen.
  bvd en groet van Tini

  Reply

 29. zojuist kon ik wel mijn netwerknaam ingeven met de juist letters en cijfers
  maar daaronder staat dan een balkje met ‘openen’ en kan ik ook op verbinden klikken, aks ik nl op openen klik zie ik een klein lijst met een vinkje bij ‘openen’
  overige opties zijn; WEP, WPA/WPA2 en 802.1X EAP…daar begin ik nog maar even niet aan. Ik hoor graag wat ik nu t beste kan doen om dit op te lossen.
  groet van Tini.

  Reply

 30. Ja hoor…ook dat werkt nu…maar nu is het het dat mijn bolcom wachtwoord niet geaccepteerd wordt…lekker bezig dus…en dat wachtwoord heb ik ook in ADE (denk ik) en verander ik maar even niet, maar er zit wel een leesteken: &
  in…is dat het angeltje?…wie weet het?
  Tini

  Reply

 31. Er is geen knop om zelf je geplaatste berichten te verwijderen dus ga ik maar even verder want:
  Alweer moet ik zeggen dat het gelukt is…ik heb nl m’n bol.com wachtwoord veranderd en zonder leestekens te gebruiken vernieuwd. De reader reageerde er meteen op en ik kon verder en heb m’n bol.com boeken er nu opstaan.
  Nu verder om de ePubs in calibere te groeperen en en ze netjes op de reader
  zetten. In elk geval een geweldig blog hier om verder te komen, met hetgeen er al over wat allemaal al geschreven is en ook werkt. Dank!
  Groet van Tini

  Reply

  • Hoi Tini,

   Leuk om zo het hele proces te volgen hoe je je ereader goed aan de praat krijgt :) Heel fijn dat het je allemaal gelukt is en ik ben blij dat je mijn blog nuttig vindt!

   Reply

 32. hallo Raymond,
  ja ik ben goed op de hoogte gesteld door veel hier te lezen en nog eens te lezen…
  veel reacties daarop en nuttige antwoorden doen echt goed werk. Maar ik heb nog wel veel vragen hoor. ik zit op een macbook pro en dat is in een aantal opzichten heel anders al windows…ik hoop dat er antwoord gevonden wordt op wat ik nu aan moet met het veranderde wachtwoord in bolcom dat hetzelfde was als mn ADE weet ik echt even niet…hoe verander ik het wachtwoord nu ook in ADE zodat het weer samen gaat met bolcom?…ik heb gelukkig wel de DRM verwijder plugin in mn calibre gezet vlgs de tips hier op het blog…geweldig! dus mocht ik een boek met DRM in ADE niet meer open krijgen kan ik dan het acsm of ander DRM ding zo naar calibre slepen? of moe ik dan naar mn download bestand gaan en vandaar uit naar calibre slepen of…via calibre zo’n bestand zoeken en openen? vragen zat he? De bolcom boeken die mn reader kwamen heb ik al lang gelezen op mn oude prs650je maar ik ga mij nu bezig houden met het advies om hoe ik in Calibre mn boeken die ik nu eigenlijk wil lezen in collecties kan zetten…da ga ik op de reader pas echt lezen, een paar kolommen heb ik al gemaakt voordat de reader kwam maar er moeten eerst boeken in….ik dacht dat ik ze er zo in kon slepen, nee dus ik ga het nu doen zoals jij het beschreef…en zien of t me lukt…anders zoek ik hier hulp…fijn dat het er is.
  groet van Tini

  Reply

  • @Tini

   Een gewijzigd wachtwoord van Bol heeft geen impact (of betrekking) op dat van ADE. Het gaat erom dat je ereader geautoriseerd is met Adobe Digital Editions en je hebt het wachtwoord alleen maar nodig als je op een ereader zelf de boel wilt autoriseren. Ze hoeven ook niet hetzelfde te zijn – sterker nog dat is eigenlijk af te raden – en behalve dat je nu dus twee verschillende wachtwoorden te onthouden hebt, is er niks aan de hand.

   Het verwijderen van de DRM van gekochte ebooks in Calibre met de plugin werkt (helaas) via Adobe Digital Editions. Als je het ebook kunt openen op je Mac in ADE, dan kan Calibre het ook lezen (en verwijderen). Werkt het echter niet in ADE, dan werkt het ook niet in Calibre. Maar zoals gezegd zouden je oude Adobe DRM ebooks gewoon moeten werken in ADE.

   En succes met de collecties! Eerlijk gezegd is me dat uiteindelijk te veel moeite gebleken omdat ik behalve Kobo ereaders ook een Tolino en een Kindle ereader gebruik.

   Reply

   • Sinds ik las dat Kindle het presteert om sommige op zich legaal gekochte en betaalde boeken zonder enigerlei vergoeding of zelfs verklaring uit je Kindle Reader te wissen wanneer door iemand kennelijk achteraf bepaald wordt dat het maar in bepaalde regio van de wereld in bezit van de eigenaar mag zijn heb ik geen moment ook maar overwogen om van dat merk een Reader te willen hebben. Ze zagen er overigens ook een stuk minder fraai uit vergeleken met onze Kobo Aura One dus die keuze was sowieso niet moeilijk.

    Reply

    • @Paul Dat is bij Amazon een paar keer inderdaad gebeurd maar het is echt niet uitgesloten dat het bij Kobo ook zou (kunnen) gebeuren. Qua groot scherm is de Aura ONE natuurlijk opvallend fraaier dan de Kindle ereaders maar ik moet zeggen dat ik minstens net zo groot fan ben van de Kindle apparaten. Maar het is allemaal een kwestie van smaak natuurlijk!

     Reply

 33. Hallo Raymond,
  wat me opvalt en wat ik ook jammer vind op de auraOne is dat bij de pagina van het boek dat ik lees, ongeacht welk boek, een heel stuk onder elke pagina overhoud om het pagina nummer te noemen, terwijl de tekst bovenaan wel veel dichter onder de rand begint. Als ik dat zie vraag ik mij af of dit w.s komt doordat een aantal instellingen onderaan de pagina die ruimte vragen?? Ik probeerde de pagina nummers eens uit te zetten maar dat kan niet….je moet iets kiezen.
  Het maakt de lengte van de pagina ook minder lang als aangegeven wordt in de aangegeven maten van het leesscherm! Dat bedoel jij misschien wel met dat je de bladerknoppen e.d zo mist?
  Groet van Tini

  Reply

 34. Ik heb besloten om uit de vele E-readers toch de aura one te gaan kopen.
  Ik heb veel gehad aan de informatie op je site maar ik zou nog graag willen weten of je ook ervaring hebt met een beschermhoes voor de aura one want die wil ik er toch wel graag als bescherming bij kopen maar ik zie veel prijsverschil in de originele Kobo beschermhoes en anderen die soms nog geen derde van de prijs van de originele kosten. Ik lees bij reviews over de originele cover dat de sleepfunctie bij het sluiten het ook niet altijd doet. Mocht je hier nog advies in hebben dan hoor ik het graag.

  Reply

  • @Tatiana Ik koop beschermhoezen voor al mijn apparaten en gelukkig blijkt er meestal weinig of geen echt verschil te zitten tussen de dure officiële hoezen en de B-merken die je bij Amazon.de, Bol of bij die gespecialiseerde hoezen-webshops kunt vinden.

   Bij ereaders die, zoals de Aura ONE, werken met automatisch aanzetten van de slaapfunctie met de hoes speelt het wel iets nauwer maar zelfs daar heb ik eigenlijk geen hele slechte ervaringen mee. Dat is ook de reden dat ik echt nooit de officiële hoezen koop maar altijd kies voor (iets) goedkoper.

   Ik heb echter wel dat als ik zo veel geld aan een ereader uitgeef, ik ook simpelweg een mooi uitziende hoes er omheen wil. Ik ben groot fan van de hoezen van het merk Geckocovers en die zie je ook meestal terug op de foto’s in mijn besprekingen van de ereaders. Geckocovers maakt zogeheten ‘slimfit’ covers waarin de ereaders strak zitten en die nauwelijks volume toevoegen.

   Ten tijde van de review van de Aura ONE was die echter nog niet beschikbaar – ze worden ontworpen aan de hand van de feitelijke ereader en ik had hem deze keer echt heel vroeg – en heb ik een hele goedkope hoes online gevonden ter overbrugging. En ik moet zeggen dat die weliswaar minder mooi is maar het wel prima doet. Ik kan het echter nu niet meer online vinden vrees ik.

   Maar ik denk dat je simpelweg de afweging kunt maken om het (beperkte) risico te nemen voor een goedkope hoes, danwel iets meer te investeren in een speciaal voor de Aura ONE ontworpen hoes zoals die van Geckocovers http://www.geckocovers.nl/e-reader-hoes/kobo-ereader-hoezen/kobo-aura-one-hoesjes.html

   Overigens zet ik mijn ereader liever zelf in de slaapstand met de powerknop en deactiveer ik de mogelijkheid om dat via de hoes automatisch te doen. Maar dat heeft te maken met het feit dat ik mijn ereader altijd in mijn rugzak meeneem en dat genoeg beweegt om regelmatig de ereader in en uit de slaapstand te halen.

   Reply

   • Dank je wel voor de uitgebreide reactie, ik zal zeker die gecko in overweging nemen en met die slaapstand moet ik inderdaad maar even kijken of ik dat zo belangrijk vind dat ik hem aan laat staan of dat ik het ook makkelijker vind om hem te deactiveren.

    Reply

 35. Hi Raymond, wat een geweldige site heb je hier! Heel indrukwekkend alle informatie die je geeft. Hopelijk stel ik je nu niet vragen waarop ik het antwoord al makkelijk had moeten kunnen vinden op je site…

  Ik heb jarenlang met veel plezier de Sony PRS-T2 gebruikt. Ik koos juist deze e-reader omdat ‘ie lekker licht is, maar vooral omdat de woordenboekfunctie prima is. Ik gebruik mijn e-reader namelijk met name om te helpen bij het leren van Italiaans: het is fijn om eenvoudig de woorden die je niet kent te kunnen opzoeken. Er is alleen een Italiaans-Engels woordenboek, maar dat is ok. Toen Sony stopte met het maken van e-readers ben ik nog voorzichtiger geworden met mijn PRS-T2… Maar het is toch echt tijd om mijn e-reader te gaan vervangen. Het is met name heel erg moeilijk (lees onmogelijk) om boeken via wifi te kopen (net als jij koop ik normaalgesproken boeken via de computer, maar op vakantie is het fijn de optie te hebben om boeken via wifi te kopen). Maar ja, wat nu?

  Ik heb me verdiept in de Kobo, met name omdat ik vaak boeken koop via de kobo-website. Na wat wikken en wegen denk ik dat ik zou gaan voor de Aura One. Stukken groter dan ik gewend ben en ook zwaarder, maar ik lees zo heel af en toe ook boeken op mijn ipad-mini en dat gaat ook, dus dat is wel acceptabel. Wel mega-irritant dat je op de kobo niet in landscape kunt lezen overigens.

  Ik kan alleen zo weinig informatie vinden over de woordenboekfunctie van de kobo (in het algemeen). Hoe zijn de woordenboeken? Zijn ze handig in gebruik en omvatten ze voldoende woorden? Is het mogelijk om een soort woordenlijstje te laten maken van de woorden die je hebt opgezocht??? Is er misschien zelfs een woordenboek Italiaans-Nederlands beschikbaar?

  Of moet ik toch gaan uitwijken naar de Kindle? Ik heb me eerlijkgezegd nog nauwelijks verdiept in de Kindle, maar ik hoor dat de woordenboekfunctie daar in ieder geval wel goed is. Kun je me daar iets over vertellen?

  En als ik dan voor een kindle zou gaan: welke vind je het beste? Welke is een beetje vergelijkbaar met de functionaliteit van de Aura One?

  Op zich vind ik het niet zo’n ramp om voortaan boeken te kopen bij amazon (al ben ik op de hoogte van het gedoe met formats die niet compatible zijn), maar ik weet niet of de collectie Italiaanse boeken groot is.

  Voor mij is het allerbelangrijkste criterium hoe de woordenboekfunctie (en eventuele andere taal-leer-functies) is, dus ik hoop dat je daarover wat licht kunt schijnen…

  Reply

  • De Kindle heeft prima woordenboeken inderdaad (Webster voor Engels, Van Dale voor Nederlands) maar ik heb ook geen klachten over die van Kobo. Nou moet ik wel zeggen dat ik nooit de Italiaanse woordenboeken heb geprobeerd maar de Kobo heeft ze wel. Een hele uitgebreide Italiaanse (dus van Italiaans naar Italiaans), een redelijk uitgebreide Engels naar Italiaans en een klein Italiaans-Engels woordenboek.

   Ik gebruik zelf alleen Engels-Nederlands op de Kobo en daar heb ik geen klachten over. Niet dat ik het getest heb op compleetheid maar op de momenten dat ik iets wil opzoeken kan ik alles vinden met zeer uitgebreide beschrijvingen.

   Nog wel even over de Kindle want daar heb je standaard geen vertaalwoordenboeken maar je kunt voor een paar euro een Italiaans-Nederlands woordenboek kopen (https://www.amazon.nl/Slovoed-Classic-Italian-Dutch-dictionary-dictionaries-ebook/dp/B007RD4O2I/) in de Kindle store en die als woordenboek gebruiken op je Kindle zelf. Dat heb ik nog nooit geprobeerd (wie weet in een toekomstige blogpost) maar lijkt me in jouw geval superhandig. Voor zover ik weet kan dat bij de Kobo niet om gekochte woordenboeken te integreren op de ereaders zelf.

   Er is geen Kindle die qua schermgrootte vergelijkbaar is met de Aura ONE want zowel de Paperwhite als Voyage hebben een 6″ scherm maar het zijn mijns inziens hele fijne ereaders. Ik ben bang dat je nog steeds volop de keuze hebt :) Ik denk dat de woordenboeken prima (genoeg) zijn op de Kobo ereaders maar denk ook dat je uiteindelijk meer opties hebt op een Kindle. Welke ereader voor jou de beste is kun alleen jij bepalen natuurlijk.

   Reply

   • Veel dank voor je snelle reactie! Ik heb de dag goed besteed met een google speurtocht (ongelooflijk hoe makkelijk je daar een dag aan kwijt bent…) en mij nu dus ook in de kindle verdiept. Het blijft lastig om op basis van beoordelingen van anderen een beslissing te nemen, maar het is me nu wel duidelijk dat kindle hele specifieke functies heeft om het leren van talen te vergemakkelijken (de reader maakt bijvoorbeeld flashcards van de opgezochte woorden en je kunt dingen die je hebt gehighlight makkelijk exporteren). Alles valt of staat met hoe goed het woordenboek is, dus goed te weten dat ik die er bij een kindle waarschijnlijk apart op moet zetten… Ik twijfel nog even door, maar denk op dit moment toch meer aan een kindle dan aan een kobo. En dan maar meteen de Kindle Oasis met het 7 inch scherm (officieel niet verkrijgbaar in Nederland overigens). Ik laat je weten hoe de uiteindelijke keuze bevalt op dit punt, misschien helpt dat anderen ook…

    Reply

 36. Ik stond op het punt de Aura One te kopen. De verkoper gaf aan dat het verstandig was om nog een extra garantie te kopen voor €50,-(€279,- ipv 229), omdat de accu een garantie van 6 mnd. heeft en dat de kans vrij groot is dat deze het na 6 maanden begeeft(niet meer goed is) en een nieuwe accu kost rond de €100,-(product prijs € 329,- ipv 229). En daarbij vertelde hij dat ze gemiddeld zo’n 2 jaar meegaan?
  We leven in een tijd dat duurzaamheid belangrijk is en ik heb ook geen behoefte aan vervuilende wegwerp apparatuur(bewuste korte levensduur artikelen).
  Is de accu van de Aura One daadwerkelijk zo slecht?
  Advies voor een andere e-reader of is dit een algemeen probleem, of het valt het probleem mee?

  Reply

  • Tja. Helaas hoor ik af en toe wel verhalen van mensen wiens Kobo ereader voortijdig (dus voordat die 2 jaar oud is) kuren vertoond maar dat van de accu na 6 maanden noem ik wel flauwekul. Met mijn Kobo ereaders heb ik nog nooit dat soort problemen gehad en persoonlijk zou ik het zelf nooit doen, zo’n extra garantie.

   De Aura ONE zou echt wel langer dan 2 jaar mee moeten gaan maar goed, een zekerheid is dat natuurlijk niet en dat is waar de verkoper op inspeelt. Hoewel het te overwegen zou zijn om met de winkel af te spreken dat er winkelgarantie gegeven wordt (zodat je een kapot exemplaar in de winkel kan omruilen) zou ik het zelf niet doen.

   Je grootste probleem met garantie is namelijk dat over 3 of 4 jaar de Aura ONE helemaal niet meer geleverd kan worden door Kobo en dan heb je weinig aan extra garantie. Het nadeel van consumentenelectronica in het algemeen is dat de ze sneller vervangen worden door nieuwe modellen dan dat ze dus ondersteund worden. Wat dat betreft doet Kobo het best goed want qua software ondersteunen ze zelfs de 6 jaar oude Kobo Touch nog steeds.

   Al mijn ereaders doen het nog gewoon en ik denk dat je er op mag vertrouwen dat als je een zondagsexemplaar hebt, die ruim binnen de wettelijke garantietermijn van 2 jaar kuren gaat vertonen.

   Reply

   • Dank voor je reactie, dan wordt het toch de Aura ONE.
    De winkel waar ik was (helaas een bulk winkel), maar die geeft geen winkelgarantie, alleen de extra…. Heb je nog een tip van een goeie winkel(volgens mij zijn de meeste toch online)… maar hoor het graag. Ik zit omgeving Amsterdam.

    Bedankt
    !

    Reply

 37. Verwacht jij nog een opvolger dit jaar van de ONE? Zou je hem zelf op dit moment nog aanschaffen als je hem nog niet had?

  Reply

  • We hebben de Clara HD gehad, begin deze maand, dus je kunt er redelijk zeker van zijn dat er niet nog een Kobo ereader gaat uitkomen dit jaar. Of dat een opvolger van de ONE gaat worden is dan ook maar de vraag … ik zou niet weten wat ze er aan zouden moeten vernieuwen. Ik zou hem zelf zeker op dit moment nog aanschaffen want je koopt hoe dan ook geen ‘verouderd’ model.

   Reply

   • Dankjewel, ik ga mijn Aura edition 2 inwisselen! Fijne blog heb je overigens! Zeer gewaardeerd!

    Reply

 38. Ik heb sinds kort een Aura one. Prima apparaat. Ligt fijn in de hand. Lekker licht, makkelijk in gebruik. Maar de batterij is een groot drama. Ik kan geen boek uitlezen zonder tussendoor op te laden. Alle toeters en bellen staan uit. Ik gebruik geen Wi-Fi, geen woordenboek of wat dan ook. Ik heb 10 jaar geleden voor het eerst een e-reader gekocht. Een bebook. Werkte prima. Maar omdat er geen verlichting op zat en hij toch wat zwaar was heb ik een jaar of 5 geleden een Kobo gekocht. Prima apparaat. 1x in de Zo veel weken aan het stroom. Ik wilde wen wat groter scherm vandaar voor de One gekozen. Ik heb er nu, na een week of 4 spijt van als haren op mijn hoofd. Alle snuisterijen zijn leuk maar als de batterij geen vakantievlucht mee kan dan heb je helemaal niks aan deze e-reader. Mijn advies, niet aan beginnen.

  Reply

 39. Hoi Raymond, Ik vind het lastig om de knoop door te hakken om een ONE te kopen. Jouw site is indrukwekkend en overtuigend, maar net als Jose lees ik wel erg veel reacties over batterij-problemen op het internet (snel leeg).
  Enne…in reactie op wat Emma vroeg: ik zie dat er toch nog een nieuw model is uitgekomen, nl de forma. Weet je daar al iets over te zeggen?

  Reply

  • Ik blijf ook met regelmaat reacties tegenkomen van mensen met slechte ervaringen qua batterijduur en het enige dat ik daar van kan zeggen is dat ik dat zelf dat probleem niet heb. Mensen die het probleem niet hebben zul je er ook niet over horen natuurlijk en hoewel ik niet kan uitsluiten dat je een exemplaar in handen krijgt die dat probleem wel heeft, is dat altijd iets waar garantie voor bedoeld is. Zorg dat je altijd je ereader koopt op een plek waarvan je zeker weet dat je hem kunt retourneren of omruilen als die, om wat voor reden dan ook, niet bevalt.

   De Forma komt pas 23 oktober uit (hij is letterlijk deze week pas aangekondigd). Het is een 8 inch ereader met brede rand waarin bladerknoppen zitten (zoals de Kindle Oasis), waterresistent, 8GB opslag (zoals de Aura ONE) en de schermverlichting zoals je in de laatste modellen al gewend was. Belangrijkste aspect is waarschijnlijk de prijs van 280 euro …

   Reply

 40. Ook hier nooit enig probleem gehad met de batterijduur van onze Aura ONE. Kennelijk moet je er geluk mee hebben. Misschien toch iets om qua garantie eens achterheen te gaan voor wie daar wel problemen ervaart?

  Reply

 41. De batterijduur van een maand die voorgespiegeld wordt blijkt in de praktijk 1 (één) dag te zijn. Bij navraag wordt als antwoord gegeven de duur van een maand slechts geldt bij optimale omstandigheden, zonder gebruik van licht en bij maximaal 1 kwartier lezen per dag. Zelden zulke misleidende informatie over een product gezien en Bol.com geeft uiteindelijk niet thuis.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top