De Kobo Aura ONE in de praktijk

In de zomer van 2013 bracht Kobo de Kobo Aura HD uit en werd deze gepositioneerd als een luxe ereader, mede dankzij het grotere scherm van 6,8 inch in een tijd waar bijna alle ereaders “slechts” een 6″ scherm hadden. Het werd een groot verkoopsucces en in de herfst van 2014 kwam daarom de Kobo Aura H2O uit: wederom een ereader met een scherm van 6,8″ maar eentje die ook (beperkt) waterbestendig was. Kobo keerde terug naar de ereader met een 6″ scherm in de zomer van 2015 met de Glo HD en verbeterde met dit model vooral de resolutie van het scherm. 

Nu, een jaar later, combineert Kobo de sterke punten van hun voorgaande modellen en gaan ze nog een stapje verder met de grootte van het scherm. De Kobo Aura ONE heeft een scherm van maar liefst 7,8″, is de dunste ereader die ze ooit gemaakt hebben en weet ook nog eens zowel de waterbestendigheid als de schermverlichting te verbeteren. Maar is het zijn prijskaartje waard en zou je moeten upgraden als je al een ereader hebt?

De Kobo Aura ONE samengevat

Specificaties:

 • Een 7,8″ scherm (HD Carta E-Ink), 1872 x 1404 resolutie met 300 pixels per inch. Het scherm is, net als een tablet, gelijk met de randen en niet verzonken zoals in de Aura H2O en Glo HD;
 • 8GB interne opslag zonder mogelijkheid om dit uit te breiden via een micro-sd kaart;
 • Afmetingen: 195,1 x 138,5 x 6,9 mm en 230 gram zwaar (3 gram lichter dan de kleinere Aura H2O);
 • 1Ghz processor en 512MB geheugen;
 • ComfortLight PRO (frontale schermverlichting) met zowel regulier wit licht als met mogelijkheid om blauw licht te filteren ‘s avonds (“natuurlijk” licht). Dat optioneel ook nog automatisch ingesteld wordt afhankelijk van de plek waar je leest;
 • IPX8 gecertificeerd wat betekent dat de ereader maximaal 60 minuten waterbestendig is tot 2 meter diepte. Zonder dat er hinderlijke klepjes dicht moeten worden gemaakt zoals bij de Aura H2O;
 • Te koop voor €229,99 (vanaf 6 september 2016)

Pluspunten:

 • Het grote scherm van 7,8 inch (20cm) is het beste scherm dat je in een ereader gaat vinden. Dankzij de grootte van het scherm en de hoge resolutie past er veel meer tekst op een pagina en die is ook nog eens zeer goed te lezen;
 • Het scherm ligt, net als bij een tablet, gelijk met de randen. Dat maakt swipen makkelijker;
 • Waterbestendig(er dan de Aura H2O) en je kunt zonder angst met je ereader gaan lezen in bad;
 • Het irritante beschermende klepje bij de micro usb poort (dat wel aan de Aura H2O zat) is verdwenen;
 • De Kobo Aura ONE is, ondanks zijn grootte, lichter en dunner dan zijn grote voorgangers. Het voelt bijna Apple-achtig aan;
 • De schermverlichting maakt het scherm witter dan ooit maar heeft nu ook de optie om het “onrustige” blauwe licht er uit te filteren waardoor met name ‘s avonds lezen aanzienlijk prettiger werkt.

Minpunten:

 • De resetknop en de micro-sd uitbreiding zijn verdwenen in de queeste naar de ultieme waterbestendigheid. Al krijg je nu wel meer intern geheugen als compensatie;
 • Door zijn grootte is de Kobo Aura ONE lastiger met één hand te gebruiken. En even snel in je jaszak stoppen is er natuurlijk ook niet meer bij;
 • De randen links en rechts van het scherm zijn zo smal dat je gemakkelijk per ongeluk voor- of achteruit bladert omdat je het scherm aanraakt;
 • Nog steeds geen bladerknoppen. Niet iedereen houdt van swipen en zo vlot reageren e-ink schermen ook weer niet;
 • Nog geen optie bij de leesinstellingen om woordafbreking standaard uit te zetten. Als het je niet stoort, mooi, maar mij irriteert het;
 • De prijs van €229,99 is pittig als je het vergelijkt met zijn eigen voorgangers (€179 voor de Aura H2O en €129 voor de Glo GD).

In de doos

kobo aura one doos
Kobo benadrukt met de Aura ONE vooral dat ze deze ereader hebben ontwikkeld in samenspraak met, en na feedback van, gebruikers. Dat is de reden waarom je, behalve de Kobo Aura ONE en een micro-usb kabeltje, ook nog een kleine folder in de doos aantreft die dit proces beschrijft. Vermoedelijk hebben ze te horen gekregen dat Kobo wel een Apple look-and-feel kon gebruiken want de doos zelf had van de techgigant kunnen zijn.

Zoals gewoonlijk worden er geen accessoires meegeleverd en zul je zelf nog een eventuele beschermhoes of USB lader op de kop moeten tikken.

Het uiterlijk en de hardware van de Kobo Aura ONE

kobo aura one
Het eerste dat opvalt is (natuurlijk) hoe groot de ereader is. Het grotere scherm loopt gelijk met de randen, net zoals bij de oorspronkelijke Aura, maar heeft deze keer geen last van de beschermende laag die er op is aangebracht. Alles ziet er scherp en mooi uit. Net zo scherp en mooi als op de Kobo Glo HD maar dan met een nog groter scherm en hogere resolutie.

De randen aan weerszijden van het 7,8″ scherm zijn echter smaller dan ooit terwijl aan de boven- en onderkant wel iets meer ruimte nodig was om de hardware kwijt te kunnen. Dat geeft de Aura ONE een iets langwerpiger uiterlijk. Omdat de ereader ook nog eens dunner en lichter is dan ooit tevoren, voelt het heel anders aan dan zijn voorgangers. Foto’s doen de Aura ONE geen recht hier, het is verbluffend hoe gemakkelijk het is om zo’n grote ereader vast te kunnen houden met één hand. Ook al zorgen de smalle randen aan de linker- en rechterkant er wel voor dat dat je net zo gemakkelijk per ongeluk het scherm aanraakt tijdens het vasthouden.

Mijn eerste ereader was de iLiad uit 2007. Deze had een 8,1″ scherm en zat in een behuizing die een stuk langer, breder en vooral een stuk dikker was (ruim 2x zo dik). Dat resulteerde in een gewicht van bijna 400 gram en je kon hem dan ook niet comfortabel met één hand vasthouden. De tijden zijn echt veranderd!

Omdat de Aura ONE zo dun is (geworden) is de aan-uitknop verplaatst naar de achterkant van de ereader. Kobo heeft meerdere malen geëxperimenteerd met de aan-uitknop aan de bovenkant – van kleine in het donker onvindbare knoppen tot onhandige schuifjes – maar deze oplossing is wat mij betreft de beste keuze. Gewoon een grote knop op de achterkant die je eenvoudig op de tast kunt vinden en die ook nog eens blauw is gemaakt zodat die opvalt. De knop zit in een gladde rand aan de bovenkant (van de achterkant) maar de rest van de achterkant – waar je de ereader vasthoudt – heeft een rubberachtige laag gekregen die heel goed grip geeft. Dat was in het verleden ook wel eens anders bij Kobo ereaders.

Waterbestendig

Bij de specificaties wordt trots vermeld dat de Aura ONE waterbestendig is volgens de IPX8 certificering. Dat is een stapje beter dan de Aura H2O die IP67 gecertificeerd was. Waar die certificaten op neer komen echter is dat de Aura ONE nu maximaal 60 minuten waterbestendig is tot 2 meter diepte (waar de Aura H2O maximaal 30 minuten waterbestendig was tot 1 meter diepte). Tenzij je je ereader in een zwembad laat vallen – en weigert om hem meteen weer eruit te halen – kun je met beide modellen prima uit de voeten natuurlijk.

Echter, om de ereader waterbestendig te krijgen moeten er zo min mogelijk plekken zijn waar het water binnen kan dringen. Bij de Aura H2O was er om die reden een waterbestendig klepje geplaatst op de onderkant die de micro-usb poort, de micro-sd kaartlezer en het resetknopje afdichtte. Dat werkte prima maar je moest dus telkens dat klepje openpeuteren als je bijv. de ereader ging opladen.

De Kobo Aura ONE pakt het anders aan. De micro-usb poort is (kennelijk) waterbestendig van zichzelf want er zit geen klepje meer voor. En Kobo heeft het probleem met de micro-sd kaartlezer en het gaatje met de resetknop opgelost door ze simpelweg achterwege te laten. Inderdaad, het geheugen van de Aura ONE kun je niet meer uitbreiden met een micro-sd kaartje, net zoals dat bij de Glo HD ook al was. Als compensatie is de hoeveelheid intern geheugen wel verdubbeld van 4GB naar 8GB. Nog steeds genoeg voor duizenden ebooks.

Je kunt nu dus niet meer hardwarematig de Kobo Aura ONE resetten (naar de fabrieksinstellingen) met behulp van de resetknop als die vastgelopen is. Of en hoe dit nu gaat heb ik nog niet kunnen ontdekken. Het is wel een punt van aandacht.

Groot, groter, grootst

Hoe belangrijk is het nou echt, de grootte van het scherm? Enerzijds is dat vanzelfsprekend een persoonlijke voorkeur en heeft dat te maken met grootte vs gewicht, het gemak om een ereader mee te nemen onderweg en wat je gewend bent van een papieren boek. Een scherm van 6″ lijkt qua grootte op een gemiddelde pocket en is daarmee ook heel gemakkelijk om in je tas te kunnen stoppen.

Anderzijds is het een hele praktische keuze. Hoe groter het scherm, hoe meer tekst er op past en hoe minder vaak je hoeft te bladeren naar een volgende pagina/scherm. Als je dan een ereader altijd op je nachtkastje hebt liggen – en dus niet mee hoeft te nemen in je jaszak – dan kan het de moeite waard zijn om voor een iets groter scherm te gaan.

kobo aura one h2o glohd

Van links naar rechts de Kobo Glo HD, de Kobo Aura H2O en de Kobo Aura ONE

Als je de Kobo Glo HD (6″), Kobo Aura H2O (6,8″) en de Kobo Aura ONE (7,8″) naast elkaar legt dan zie je natuurlijk het verschil heel goed maar is het niet zo dat je ineens een soort iPad Air in je handen hebt. Een scherm van 7,8″ is dan nog steeds goed te doen vind ik zelf. Het grotere scherm betekent overigens wel dat de accu meer werk moet verzetten en vaker opgeladen zal moeten worden maar dit is meer afhankelijk van je leesgedrag en het gebruik van de schermverlichting dan de grootte van het scherm.

Schermverlichting: witter dan wit of roodachtig oranje

kobo aura one glohd
Kobo heeft flink gesleuteld aan de schermverlichting (of ComfortLight zoals ze dat zelf noemen) en heeft de Aura ONE een upgrade naar ComfortLight Pro gegeven. Concreet betekent het dat er nu meer LED lampjes aan alle kanten van het scherm zitten. Negen gelijk verdeelde witte LED lampjes zorgen voor een veel betere lichtverspreiding en laten het scherm er prachtig wit uitzien. Het verschil met de Glo HD en de Aura H2O is opvallend want die hebben vijf witte LED lampjes, die allemaal aan de onderkant van het scherm zitten, en geven een heel andere kleur licht dat pas opvalt als je de ereader in het donker bekijkt. En ja, de schermverlichting staat echt aan op de Aura ONE op de foto hierboven.

Maar behalve de negen witte LED lampjes heeft de Aura ONE ook nog acht LED lampjes die kleuren kunnen tonen en die eveneens rondom het gehele scherm geplaatst zijn. Die lampjes kunnen schakelen in de hoeveelheid blauw licht die ze geven zodat je er voor kunt kiezen om ‘s avonds minder blauw licht te gebruiken in de schermverlichting.

Langdurige blootstelling aan blauw licht (vlak) voor het slapen remt de afgifte van melatonine (slaaphormoon) en kan leiden tot een kortere en/of onrustigere slaap. Hoewel nooit definitief vastgesteld is in welke mate dit schadelijk is, zijn er diverse apps voor tablets die een filter op het blauw licht kunnen zetten. Apple heeft deze functionaliteit ook geïntroduceerd in iOS 9.3 onder de naam Night Shift. Hierbij geeft het scherm van de telefoon of tablet minder of geen blauw licht af in de avonduren.

Kobo heeft het feitelijk voor elkaar gekregen om Night Shift te introduceren in de schermverlichting. Behalve voor het kiezen van de helderheid – waarmee de negen witte lampjes worden aangestuurd – kun je er ook voor kiezen om de mate van natuurlijk licht in te stellen. Hierbij nemen de acht gekleurde lampjes het over. Hoe hoger je het schuifje zet van het natuurlijk licht, hoe meer het blauwe licht gefilterd wordt. Filter je al het blauwe licht eruit? Dan krijg je een rood-oranje licht om bij te lezen.

kobo aura one natuurlijk licht
Zelfs in het pikkedonker is dat donkeroranje te veel van het goede maar mijn ervaring is dat je het schuifje probleemloos halverwege kunt zetten en dat het aangenamer leest bij dat zachtere licht. Boven het scherm – in de rand – zit een kleine sensor verborgen die je kunt gebruiken om de ereader zelf te laten bepalen hoe helder (en natuurlijk) de schermverlichting moet schijnen. Door het schuifje Auto aan te zetten bij de instellingen van de verlichting meet de ereader constant hoeveel omgevingslicht er is en hoe fel de schermverlichting zou moeten zijn.

kobo aura one lichtuitleg

De software

De Kobo Aura ONE maakt gebruik van dezelfde bekende software van Kobo waarbij allerlei informatie in blokken getoond wordt. Standaard staan daar o.a. de blokken voor de laatstgelezen boeken, wanneer er voor het laatst gesynchroniseerd is met je Kobo of Bol account en natuurlijk de verwijzing naar ebooks die je zou kunnen kopen. Daarnaast is er de optionele integratie met Pocket waarmee je bewaarde webartikelen kunt lezen op je Kobo ereader.

De Kobo Aura ONE draait op een nieuwere versie van de software (3.20) dan de overige modellen. Het menu onderaan toont nu als eerste de optie Gelezen met een leeslijst weergave waarbij ook beschrijvingen getoond worden van de ebooks die op de ereader staan. Die zijn alleen aanwezig als je de ebooks bij Kobo zelf gekocht hebt hoewel ik er niet aan twijfel dat je deze beschrijvingen kunt toevoegen met behulp van Calibre zodra de Aura ONE ondersteund wordt.

Op het moment van schrijven is er echter nog geen ondersteuning voor de Aura ONE in Calibre. Ik verwacht dat in september alle huidige Kobo ereaders een update krijgen naar de nieuwe software en zal dan ook een handleiding maken om beschrijvingen aan geïmporteerde ebooks toe te voegen.

Behalve de leeslijst weergave kun je ook kiezen voor Alle items waarmee je de bekende lijstweergave krijgt van alle ebooks op de ereader met alleen titel, auteur en een thumbnail van de omslag. Daarnaast houd je de mogelijkheid om met Verzamelingen je ebooks zelf te organiseren en vind je onder Gelezen dus de artikelen van Pocket terug.

Browsen vervangt het oude Shop in het menu – met verwijzingen naar populaire en aanbevolen ebooks – terwijl je onder Activiteit nu de bekende Leesstatistieken en Prijzen kunt terugvinden. Die je overigens uit kunt zetten in de instellingen als je geen medaille wilt winnen voor het lezen in de nachtelijke uurtjes bijvoorbeeld.

kobo aura one
De menu-opties tijdens het lezen zijn onveranderd. Je kunt nog steeds het lettertype veranderen naar één van de 11 standaardlettertypes die ook nog eens elk hun eigen dikte- en scherpte-instellingen hebben, of zelf je eigen lettertypes toevoegen die je dan niet verder kunt aanpassen.

De lettergrootte is nu wel wat handiger aan te passen en kent nu maar liefst 50 stappen van miniscuul tot zo groot dat er nog maar 10 woorden op een scherm passen. En natuurlijk zijn de marges en de regelafstand ook vrij in te stellen. Voor als je 2 woorden op een scherm ook voldoende vindt bijvoorbeeld.

Vergeet niet dat je bij de Instellingen in het hoofdmenu ook nog aanpassingen kunt maken die je leeservaring beïnvloeden. Bij de Leesinstellingen kun je aangeven na hoeveel pagina’s het scherm ververst moet worden maar ook of de Adobe EPUB nummering getoond moet worden. Die staat standaard aan en laat cijfers in de rechtermarge van de tekst zien waar in de papieren versie de paginanummering ongeveer zou hebben gestaan. Ik vind dat zeer hinderlijk dus dat zet ik altijd als eerste uit.

Een optie om het automatisch afbreken van woorden te voorkomen is er echter nog steeds niet te vinden waardoor ik helaas ingewikkeld zal moeten blijven doen.

Bij de instellingen vind je wel een nieuwe menu-optie terug die OverDrive heet. Kobo is onderdeel van het Japanse e-commercebedrijf Rakuten en dat bedrijf heeft vorig jaar het Amerikaanse OverDrive gekocht. OverDrive levert de techniek achter het uitlenen van ebooks in veel Amerikaanse, Canadese en Engelse bibliotheken. In de nieuwe Kobo software is het dus mogelijk om rechtstreeks via je ereader met je OverDrive account ebooks te lenen uit de openbare bibliotheek. Tenminste, als je in Amerika, Canada of Groot-Brittannië woont want hier heb je er niets aan.

Conclusies

Is de Kobo Aura ONE zijn prijskaartje waard en zou je moeten overwegen om te upgraden?

Het korte antwoord is ja.

Natuurlijk moet je in je overweging meenemen of je bereid bent om 230 euro te betalen voor een ereader (1 euro per gram ereader!), of een groot scherm van 7,8 inch wel past bij hoe jij een ereader gebruikt en hoe groot het risico is dat je je ereader (per ongeluk) in een plas water van maximaal 2 meter diep laat belanden. Dat zijn de praktische en rationele aspecten als je aan het nadenken bent over de aanschaf van een ereader.

Maar als je de Kobo Aura ONE eenmaal vastgehouden hebt, gevoeld hebt hoe dun en licht deze ereader is en vervolgens ziet hoe fantastisch het scherm en de schermverlichting zijn dan ben je volgens mij wel verkocht. Kobo heeft inderdaad naar de feedback van klanten geluisterd en de minpuntjes van de Aura, Aura HD en Aura H2O weg weten te werken. De Aura ONE voelt als een ereader die door Apple ontworpen had kunnen zijn en hoewel ik zelf nog blijf dromen van een robuuste ereader met bladerknoppen (die niet uit je handen waait bij een stevig windje en waar je woordafbreking op kunt uitzetten), valt niet te ontkennen dat de Aura ONE met afstand de beste ereader is die het bedrijf ooit gemaakt heeft. Het grootste en beste scherm, de beste schermverlichting en het meest waterbestendig. En daar betaal je (helaas) ook de hoogste prijs voor.

–//–

Update 4-9-2016: Vlak voor de releasedatum heeft Kobo nieuwe software voor de Aura ONE vrijgegeven die enkele kleine aanpassingen aan de menu’s heeft gedaan. Zo is de schermverlichting eenvoudiger in te stellen als je liever onder de 5% helderheid wilt lezen en is de OverDrive optie verdwenen uit de instellingen als je niet in een land woont waar OverDrive beschikbaar is. Door deze nieuwe firmware moet ook Calibre een update uitvoeren en hoewel de Aura ONE vanaf versie 2.65 herkend wordt, zal de volledige ondersteuning pas vanaf 2.67 een feit zijn.

De Kobo Aura ONE is vanaf 6 september te koop bij o.a. Bol, Wehkamp en de Mediamarkt voor 229,99 euro.
Met dank aan LEWIS voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (189) Write a comment

 1. Pingback: Aan de slag met de Kobo Aura ONE - Vakblog

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top