Tweetweekoverzicht week 33 2016: Hangouts on Air, Duo, Aura ONE en Aura 2.0, Instagram Events, Evernote naar OneNote en kwaliteitsfilters in Twitter

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht stopt Google met Hangouts on Air, komt Google juist (opnieuw) met een videobel app, kondigt Kobo de Kobo Aura ONE en de Aura Edition 2 aan, introduceert Instagram een livestreamfunctie met Instagram Events, kunnen Mac gebruikers van Evernote nu ook makkelijker overstappen naar OneNote en biedt Twitter binnenkort een kwaliteitsfilter aan.

Google Hangouts on Air stopt

Het is weer zo ver, Google stopt de komende weken met een aantal diensten omdat ze ofwel niet goed lopen ofwel omdat ze zelf andere diensten hebben die ongeveer hetzelfde doen. Over tien dagen stopt de mogelijkheid om websites te hosten via Google Drive – daar gaat mijn automatisch bijgewerkte Twitterarchief – en volgende maand trekt Google de stekker uit Hangouts on Air, de live streaming dienst vanaf je Google+ pagina.

Op zich is dat niet erg want ze verplaatsen Hangouts on Air naar YouTube Live op 12 september en je had toch al een YouTube kanaal nodig om Hangouts on Air te gebruiken. Google legt uit op hun supportpagina hoe je nu een livestream via YouTube Live kunt inplannen.

Videobellen met Duo

Over Google Hangouts gesproken, dat loopt nog niet heel erg goed voor Google. De video- en tekstchatdienst van Google is weliswaar een uitstekend alternatief voor Skype en Whatsapp maar ja, niemand gebruikt twee van dit soort diensten en het is lastig om iemand te videobellen met Hangouts als ze liever Skype of Facetime gebruiken.

Google gooit het daarom over een andere boeg en komt met een nieuwe videobel-app voor zowel Android en iOS. Duo is eigenlijk een soort Facetime waarmee je ook Android gebruikers aan de lijn in beeld kunt krijgen. Google beperkt het kunnen gebruiken van Duo echter wel tot apparaten met een eigen telefoonnummer dus even videochatten vanaf een tablet zonder simkaart is er – in tegenstelling tot Facetime en Skype – niet bij.

Ik ga het zeker proberen maar het zou me niet verbazen als Duo volgend jaar ook op de immer groeiende lijst van geschrapte Google diensten komt te staan.

Kobo Aura ONE en Kobo Aura (Edition Two)

Bijna alle details waren al uitgelekt en afgelopen week kondigde Kobo inderdaad de komst van hun nieuwe Aura ONE ereader aan. Ik kreeg dezelfde dag het Nederlandse persbericht en kon afgelopen vrijdag zelfs al met een reviewexemplaar aan de slag, ook al is het apparaat pas vanaf 6 september te koop. Een review heb je ook al kunnen lezen en ik ben vooral erg onder de indruk van de sterk verbeterde schermverlichting in combinatie met het grotere scherm.

Het is bijna een voetnoot in het persbericht maar behalve de Aura ONE brengt Kobo in de eerste week van september ook een (licht) herziene versie uit van de oorspronkelijke Kobo Aura (met 6″ scherm) die in 2013 uitkwam. De “Edition Two” Aura krijgt dezelfde prijs als de Kobo Glo HD maar beschikt over een scherm dat niet HD is. Het ontgaat me dan ook volledig wat de toegevoegde waarde van de Aura 2.0 zou moeten zijn maar wellicht vraag ik alsnog een reviewexemplaar aan en vergelijk ik hem met de Glo HD.

Instagram Events

Na Instagram Stories komt het bedrijf nu ook met Instagram Events om livestreams te kunnen tonen in de app. Ook dit is wederom geen nieuw idee aangezien Facebook met Facebook Live hetzelfde doet en Snapchat – waar Stories ongeveer 1 op 1 van overgenomen is – ook een bijna identieke dienst heeft met Live Stories.

Zitten de Instagrammers te wachten om behalve fraai opgemaakte kiekjes ook naar livestreams te kijken via ‘hun’ app? We gaan het zien als de komende maanden de functie wereldwijd wordt uitgerold.

Van Evernote for Mac naar OneNote?

Een klein half jaar geleden bracht Microsoft al een tooltje uit waarmee Evernote gebruikers op Windows hun notities konden inladen in OneNote. Daar is massaal gebruik van gemaakt – volgens Microsoft zijn er 71 miljoen notities geïmporteerd – en daar komen er ongetwijfeld nog miljoenen bij nu Microsoft de tool ook geschikt heeft gemaakt voor Mac gebruikers.

Twitter komt met een “kwaliteitsfilter”

Twitter wordt al jarenlang bekritiseerd op het gebrek aan mogelijkheden om spammers en kwetsende tweets te weren van de dienst. Het bedrijf heeft echter een filtermogelijkheid beschikbaar waarbij dit soort tweets en accounts uit een tijdlijn gefilterd kunnen worden. Deze boden ze alleen aan voor geverifieerde gebruikers maar wordt, ongetwijfeld door de toenemende druk op het bedrijf, vanaf nu ook aangeboden aan alle gebruikers.

Het filter zal de komende periode geleidelijk beschikbaar worden gesteld samen met een nieuwe instelling om alleen nog maar notificaties (van mentions) te krijgen van accounts die ze ook daadwerkelijk volgen.

[De afwijzing die ik zelf kreeg om mijn account geverifieerd te krijgen speelt natuurlijk ook een rol maar ik merk dat ik die hele focus op “bekende” accounts van Twitter behoorlijk beu ben. Op het moment dat een lokale “bekendheid”, journalist of iemand die met zijn of haar kop op tv verschijnt een account aanmaakt kan Twitter niet wachten om die accounts te verifiëren, te promoten en te voorzien van exclusieve dienstverlening. Je zou verwachten dat een socialmediadienst meer vertrouwen in zijn eigen trouwe gebruikers zou hebben dan in casuele gebruikers die “bekend” zijn door de traditionele media. Maar niet dus.]

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top