Boekenplog: Boekhandel Dominicanen

Na mijn bezoek, twee jaar geleden, aan boekhandel Waanders die in de Broerenkerk in Zwolle gehuisvest is moest ik natuurlijk ook wel een keer langs ‘die andere’ boekhandel gaan die in een kerk zit. Boekhandel Dominicanen is al ruim 10 jaar gevestigd in de Dominicaner Kerk (uit 1260) en is door The Guardian uitgeroepen tot “A bookshop made in heaven”. Tijdens een vakantie in Maastricht wandelde ik dus richting de Dominicaner Kerk voor een kijkje in deze hemelse boekhandel

De Dominicanenkerk, ook wel Dominicaner Kerk genoemd, in Maastricht is sinds 1804 niet meer voor religieuze diensten gebruikt. In tweehonderd jaar heeft het vele functies gekend, voornamelijk als opslagruimte. Vooral de wandschilderingen hebben daarbij schade opgelopen. Na jarenlange leegstand is de kerk omgevormd tot boekhandel. Zo valt te lezen op de pagina van de Kennis- en projectenbank Herbestemming, waar ook te lezen valt wat er allemaal gedaan is om een kerk functioneel om te toveren tot een boekhandel. Maar dat is de theorie, het is tijd om het zelf te gaan bekijken.

Boekhandel Dominicanen

Ik kan de hemel zien als ik de Dominicanerkerk op de foto zet dus het begint in elk geval goed.

Boekhandel Dominicanen

Voor de ingang is een (ja wat eigenlijk?) soort metalen poort geplaatst. Ik probeer het op de foto te zetten zonder dat er hordes mensen in- of uitlopen (het is een zomerse vakantiedag in Maastricht en het is druk) maar na vijf minuten wachten geef ik het op en neem ik genoegen met het vereeuwigen van een enkele toerist. Kun je wel meteen zien dat de poort hoog genoeg is voor lange mensen zoals ik.

Boekhandel Dominicanen

De prachtige kerkdeuren staan open achter die metalen poort. Het is een drukte van belang!

Boekhandel Dominicanen

De ruimte in de Dominicanerkerk is onderverdeeld op een hele interessante manier. Een enorme “boekenflat” – bestaande uit twee verdiepingen met boekenkasten, galerijen en trappenhuis – scheidt de ruimte in twee delen. Eén groot deel links van de boekenflat en een relatief klein smal gangpad aan de rechterkant van de ingang.

Voor de boeken moest 1200m² gerealiseerd worden, terwijl slechts 750m² vloeroppervlakte beschikbaar was. Dit is gerealiseerd door een grote zwarte inloopboekenkast met meerdere verdiepingen asymmetrisch te plaatsen tussen het middenschip en de rechterbeuk. Het nieuwe boekenmeubel bestaat uit twee boekenkasten met daaromheen en -tussen trappen en galerijen. De boekenflat bestaat uit twee boekenkasten van dertig meter lang en 7,5 meter hoog. (bron)

Boekhandel Dominicanen

Nou ja, zo smal is dat rechtergangpad nou ook weer niet natuurlijk. En het is een ideale plek voor o.a. de kranten en tijdschriften. Maar hier kom ik zo wel weer terug van de andere kant want ik ga linksom met de klok mee.

Boekhandel Dominicanen

Vlak achter de ingang – bij de handige stevige boekenboodschappentassen die je mee kunt nemen om kilo’s boeken mee naar de kassa te slepen – wordt schematisch de indeling van de boekwinkel weergegeven. Zo kun je doelgericht naar de goede plek lopen.

Boekhandel Dominicanen

Maar ja, rechtstreeks naar de goede boekenkast lopen is leuk en aardig maar ik kom vooral om van het uitzicht te genieten. Tafels met boeken. Kasten met boeken. En pilaren die gewelven dragen en die nogal afleiden. Oh en een collega van de hogeschool Zuyd die ik er onverwachts tegenkwam (hoi Lilian!).

Boekhandel Dominicanen

Even kort bijkletsen en dan snel weer verder. Wat me vooral opvalt is hoeveel licht er binnenvalt. Goed het is midden op de dag en de zon schijnt maar dankzij de hoge ramen die aan alle kanten van de kerk zitten valt het licht ook heel mooi naar binnen.

Je kunt ook goed zien hier dat de grote ramen boven de deur de ingang prachtig verlichten. Net als het gigantische raam boven de kassa die naast de ingang/uitgang staat. Nou ja, die zou je kunnen zien als je dwars door die twee pilaren kon kijken.

Boekhandel Dominicanen

Kijk, zo zie je het beter. Net als de oudste muurschildering van Nederland uit 1337 en de vloer waar je zo te zien nog over de oude tombes kunt lopen.

Boekhandel Dominicanen

Een hoge en mooie boekenkast leidt nog steeds niet af van de muren en de pilaren. Het is alleen weer onmogelijk om er een goede foto van te maken want het zoemt er als een bijenkorf van alle mensen!

Boekhandel Dominicanen

Dan toch maar even omhoog kijken waar je de boekenflat en de kasten die daar onder staan heel mooi kunt zien. Een dame op de tweede verdieping lijkt even te controleren of het bordje van de nooduitgang wel goed bevestigd is. Tja, springen is natuurlijk geen optie in geval van nood.

Boekhandel Dominicanen

Al die boeken(kasten) zijn prachtig maar als je even alle mensen negeert en de tijd neemt om goed rond te kijken, dan is het uitzicht werkelijk fantastisch.

Boekhandel Dominicanen

Achterin is de ruimte waar vroeger het koor zat. Nu zit daar een (goed bezocht) koffiecafé dat tijdens evenementen tevens dient als podium. Hee maar wat is dat voor Tolino bordje links?

Boekhandel Dominicanen

Dat blijkt een promotiezuil zijn voor de ebooks en de Tolino ereader(s) die door Libris verkocht worden. Niet echt een indrukwekkend verhaal over de mogelijkheden en het aanbod van ebooks moet ik zeggen. Helemaal al niet omdat iemand het kennelijk nodig vond om er ook nog een verpakking met verlichte (?) vergrootglazen bij te leggen. Zo van, allemaal leuk en aardig met die grotere letters en schermverlichting op ereaders maar met dit vergrootglas-met-lampje kun je van alle boeken grootletterboeken maken :)

Boekhandel Dominicanen

Voor dit prachtige uitzicht heb ik gelukkig geen vergrootglas nodig. Wat een geweldige plek om een kopje koffie te drinken!

Boekhandel Dominicanen

Naast het koffiecafé is een hele hoek gereserveerd voor de kinderboeken.

Boekhandel Dominicanen
Boekhandel Dominicanen

Het nodigt uit om flink te gaan snuffelen tussen de boeken. Heel leuk gedaan!

Boekhandel Dominicanen

En als je dan toch een nis aan de zijkant moet hergebruiken, dan past die boekenkast met geschiedenisboeken natuurlijk heel mooi. Plus, je hebt meteen een handig plekje voor die ingeklapte steiger.

Boekhandel Dominicanen

Vanaf de kinderboeken en nis met geschiedenisboeken kijk je dan op het rechtergangpad van de andere zijde. Ook zie je hier goed dat de twee verdiepingen van de boekenflat deels “zweven” boven dat gangpad.

Boekhandel Dominicanen

In dat gangpad staan de (Engelstalige) SF en fantasy boeken. Joepie!

Boekhandel Dominicanen

Ik loop terug naar de ingang/uitgang zodat ik ook nog een kijkje kan nemen in de boekenflat. Ik hoef echter niet naar het toilet beneden …

Boekhandel Dominicanen

… en kan dus gewoon naar boven. Is dit de stairway to heaven?

Boekhandel Dominicanen

Er loopt een galerij geheel rondom die boekenflat waardoor je alle kanten van de kerk kunt bekijken. Of zoals hier, de openstaande deuren bij de in- en uitgang. Oh ja, en er zijn veel boeken!

Boekhandel Dominicanen

Maar niet aan deze kant op de eerste verdieping. Hier zit de muziekafdeling die sinds maart 2015 onderdeel uitmaakt van de boekhandel Dominicanen.

Boekhandel Dominicanen

Maar er zijn ook voldoende boekenkasten vol boeken te vinden hoor. Heel veel boekenkasten vol boeken zelfs.

Boekhandel Dominicanen

Als je het niet kunt vinden of gewoon iets wilt weten? Dan zit er op de eerste verdieping ook nog een informatiebalie.

Boekhandel Dominicanen

Met het beeld van de zanger (is het Al Jolson? Wie weet het? Waarom heb ik dat niet even nagevraagd bij de informatiebalie ernaast?) dat ik ook al vanaf de begane grond zag en dat aangeeft dat hier de muziekafdeling is.

Boekhandel Dominicanen

Op de tweede verdieping zijn de tweedehands boeken en ramsj te vinden. Dichterbij de hemel kun je niet komen.

Boekhandel Dominicanen

Tweedehands fantasyboeken. Een hele kast vol!

Boekhandel Dominicanen
Boekhandel Dominicanen
Boekhandel Dominicanen

De galerij op de tweede verdieping is vanzelfsprekend de ideale plek voor een goed uitzicht op de begane grond.

Boekhandel Dominicanen
Boekhandel Dominicanen

Maar ook voor een ongestoorde blik op de prachtige muren van dit hemels bouwwerk.

Boekhandel Dominicanen

In een boekhandel kom je uiteindelijk toch voor de boeken, nietwaar? Mijn kinderen hebben in ieder geval alleen oog voor de boeken die ze gevonden hebben.

Boekhandel Dominicanen

Dan wordt het toch tijd om weer af te dalen naar lagere regionen.

Boekhandel Dominicanen

En neem ik afscheid van de Boekhandel Dominicanen. Het is zonder enige twijfel één van de mooiste boekwinkels die ik ooit gezien heb en een bezoekje aan Maastricht is niet compleet zonder dat je hier ook even langsgaat.

Maar wat is nou de mooiste boekenplek die in een kerk gehuisvest is? Is het Waanders in de Broeren? Is het de Boekhandel Dominicanen of wellicht toch de Bibliotheek Zutphen die in de Broederenkerk zit? Ik kan zelf niet kiezen en denk dat ze alle drie prachtig zijn. Boeken en kerken gaan dus heel erg goed samen!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (23) Write a comment

 1. Geweldige beschrijving Raymond, ik heb genoten van je foto’s en commentaar. Een hemels plekje inderdaad.

  Reply

 2. In Maastricht vond ik het een beetje te druk. Hoe mooi die boekwinkel ook is, de wat rustigere winkel in Zwolle heeft daarom mijn voorkeur. Zutphen ken ik (nog) niet dus wie weet wordt dat wel mijn favoriet.

  Reply

 3. Ja, mooi hè. We zijn ook trots op onze boekhandel (ben je trouwens ook nog in de Kinderboekenwinkel geweest? Daar koop ik toch bij voorkeur kinderboeken, grotere collectie en beter advies op dit onderwerp). Ik vind het nog steeds bijzonder dat ik vandaf het prille begin gehoord heb van de plannen en tijdens de inrichting ook kijkjes heb mogen nemen. De ingang is trouwens een opengeslagen boek ;) Had je ook van bovenaf gezien dat de tafel in de coffee corner in de vorm een kruis is? Verwijzing naar al oude tijden ;) Leuk om je verslag lezen. Ook genoten van de andere mooie plekjes van Maastricht? ;)

  Reply

  • @Judith Het opengeslagen boek en de tafel in de vorm van een kruis waren me ontgaan! Nu moet ik wel een keertje terug gaan natuurlijk :)

   En dat moest sowieso al want ik ben niet aan de Kinderboekenwinkel toegekomen ook al stond die inderdaad op mijn lijstje. Ik heb nog wel samen met zoonlief Centre Ceramique bezocht en daar komt zaterdag (denk ik) nog een fotoverslag van.

   Reply

 4. Ik had het al een keer op mijn telefoon bekeken, maar heb het toch ook nog een keer op het grote scherm bekeken. Heerlijk. Ik ben een keer in die boekhandel geweest. Het is inderdaad prachtig

  Reply

 5. Deze mooie boekhandel is één van mijn lievelingsplekjes in mijn woonplaats Maastricht. Eerst lekker tussen de boeken snuffelen, daarna steevast een latte macchiato en genieten van de sfeer.
  Grappig dat ik je op twee opeenvolgende dagen tegenkwam terwijl je materiaal verzamelde voor je boekenplogs over de boekhandel en de stadsbibliotheek!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top