Woordafbreking (in ebooks) uitzetten op Kindle ereaders

Enkele maanden geleden beschreef ik hoe je, door een EPUB ebook te bewerken en een stukje CSS code toe te voegen, kon voorkomen dat een Kobo ereader woorden afbreekt aan het einde van regels. Maar dat trucje werkt niet met de ebooks op Kindle ereaders aangezien die niet in EPUB formaat zijn en bij Amazon gekochte ebooks ook nog eens automatisch gesynchroniseerd worden naar de ereader. Gelukkig is er wel een andere manier om de woordafbreking – min of meer – uit te zetten op Kindle ereaders.

Woordafbreking op Kindle ereaders

Amazon gebruikt weliswaar niet het EPUB formaat maar sleutelt wel regelmatig aan hun eigen ebookformaten en de wijze hoe die getoond worden op zowel Kindle ereaders en de Kindle apps. Waren alle ebooks van Amazon vroeger in het MOBI formaat, daarna volgden AZW, AZW3 en tegenwoordig het KFX formaat waarmee behalve ingesloten animatie en audio ook wijzigingen in de typografie mogelijk zijn.

Tot (ongeveer) vorig jaar negeerde Amazon eigenlijk het hele onderwerp van woordafbreking in hun ebooks. De Kindle ereaders en apps hebben geen optie om het aan- of uit te zetten en dat komt waarschijnlijk omdat Amazon het nooit aanzette in de ebooks toen ze gebruik maakten van het MOBI, AZW en AZW3 formaat. Tot grote ergernis van de lezers die juist wel prijs stellen op het afbreken van woorden.

Vorig jaar introduceerde Amazon een nieuwe manier om de tekst weer te geven van ebooks op de Kindle ereaders en apps. Hierbij worden de gekochte ebooks in het KFX formaat verstuurd naar je ereader of app en wordt “berekend” hoe de ebooks het beste getoond kunnen op jouw apparaat. Hierbij wordt ineens wel gebruik gemaakt van woordafbreking en afhankelijk van hoe dat ebook precies is opgemaakt (en aan welke regels voor woordafbreking dat specifieke boek zich houdt) kun je dus nu wel ebooks tegenkomen die lelijk afgebroken woorden hebben.

Wat is het probleem?

Het is dus zeker niet zo dat er woorden afgebroken worden in alle ebooks op je Kindle ereader. Alle titels die je er zelf op zet – rechtstreeks of via Calibre – zijn per definitie niet in het KFX formaat aangezien dat formaat niet ‘bestaat’ buiten de gesloten infrastructuur van Amazon’s netwerk. En als ze niet in het KFX formaat zijn dan wordt er niet aan woordafbreking gedaan. Zijn de ebooks wel in het nieuwere formaat dan wil dat nog steeds niet zeggen dat woorden lelijk afgebroken worden (of dat het je uberhaupt opvalt natuurlijk).

Vandaag echter was ik een titel aan het lezen waar het me ineens wel opviel. Mijn oog viel eerst op ev-erything en daarna zag ik op elke pagina wel één of meerdere afgebroken woorden aan het einde van zinnen die ronduit lelijk waren. En me afleidden van het lezen.

Dit boek had ik inderdaad recentelijk bij Amazon gekocht en was in het nieuwe formaat. Dat is niet rechtstreeks te zien maar bij Amazon staat bij het boek vermeld of het ‘Verbeterd lettertype’ ingeschakeld is of niet. Dit betekent dat Amazon de titel in het nieuwe formaat naar je ereader stuurt.

woordafbreking kindle

Maar hoe omzeil je dan de woordafbreking?

Loop je tegen een ebook aan waarvan je liever niet hebt dat er woorden aan het einde van zinnen worden afgebroken? Dan is de oplossing dus eigenlijk heel simpel want je kunt dan gebruik maken van de mogelijkheid om je gekochte ebooks te downloaden vanuit je accountpagina. Deze zijn dan altijd in het oudere AZW(3) of soms MOBI formaat en kunnen dan via een computer op je Kindle ereader gezet worden. En aangezien bij de oudere formaten geen woordafbreking voorkomt, ben je hier nu vanaf.

Stappenplan

Stap 1. Verwijder het problematische boek van je Kindle ereader

Voordat je het boek in een ouder formaat op je Kindle kunt zetten moet de versie die er nu opstaat er natuurlijk eerst vanaf. Tik op de drie puntjes die je rechtsonderaan ziet bij de omslag van het boek in de bibliotheek op je Kindle en kies dan voor Remove from device (Verwijder van apparaat).

Stap 2. Ga naar Amazon.nl (en log in) en kies voor “Je content en apparaten beheren”

In je Amazon profiel kun je een overzicht vinden van alle gekochte ebooks en alle apparaten die je gekoppeld hebt aan je Amazon account.

woordafbreking kindleStap 3. Download het ebook in kwestie

In de lijst met gekochte titels kun je op het grijze vierkantje (met de drie puntjes onderaan) klikken om een menu te krijgen waarin je vervolgens kiest voor Downloaden en overzetten via USB.

woordafbreking kindle

Vervolgens wordt gevraagd voor welk apparaat je het ebook downloadt (zodat de bijbehorende DRM erop gezet kan worden). Sla het op in een map op je computer en onthoud waar je het gelaten hebt.

Stap 4. Koppel je Kindle ereader aan de computer en sleep het ebook naar de map “documents”

woordafbreking kindle
Ontkoppel vervolgens je Kindle weer en het boek staat weer in de bibliotheek. Maar deze keer zonder afgebroken woorden.

@headerfoto via Pixabay met CC0 verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top