Boekenplog: Centre Céramique (Stadsbibliotheek Maastricht)

“Als je in Maastricht bent, vergeet dan niet om langs Centre Céramique te gaan”, zeiden enkele collega’s op Twitter toen ik meldde dat ik daar op vakantie zou gaan. Even snel googelen leerde me dat Centre Céramique het gebouw is waar de stadsbibliotheek in gevestigd is en dat het in de gelijknamige wijk Céramique ligt, niet al te ver lopen van zowel het station als het hotel waar ik in zou verblijven. En dus liep ik op 16 augustus naar Centre Céramique om de bibliotheek van dichtbij te bekijken.

Centre Céramique

Google Maps (OK, het was Pokémon Go) brengt me zonder enige problemen naar dit multifunctionele gebouw waar behalve de bibliotheek ook kunst en cultuur een grote rol spelen.

Centre Céramique

Er blijkt een kleine ingang aan de straatkant te zitten met een draaideur en een bord dat o.a. de openingstijden vermeldt maar ik besluit om de andere kant van het gebouw eens te bestuderen.

Centre Céramique

Daar zit ook een ingang namelijk die je langs een tentoonstelling leidt met een, voor een bibliotheek, zeer toepasselijke naam. Het is een tentoonstelling met portretten van werkende 65-plussers. Bibliothecaris ben je immers voor het leven :)

Centre Céramique

Welke ingang je ook neemt, je komt altijd terecht bij de grote balie van de bibliotheek.

Centre Céramique

Waar een grote kast met gereserveerde boeken staat die allemaal wachten op hun nieuwe leners.

Centre Céramique

Naast de hoofdingang aan de straatkant staan twee inleverbalies en kun je ook nog zien hoe de ingeleverde boeken gesorteerd worden door de machine. Tot grote vreugde van mijn zoon die mee is gelopen en vijf minuten blijft kijken naar de lopende band.

Centre Céramique

De bibliotheek treed je pas echt binnen als je door de beveiligingspoortjes loopt natuurlijk. Ik verwacht altijd dat ze afgaan als ik iets van een winkel of andere bibliotheek bij me heb maar gelukkig is dat nu niet het geval. Phew.

Centre Céramique

Achter de poortjes kun je meteen het uitgebreide overzicht bewonderen met alles wat er in het Centre Céramique te vinden is. Datgene wat je op je huidige verdieping kunt vinden is handig vetgedrukt. Er blijken maar liefst vier verdiepingen te zijn en dat is exclusief de begane grond en een kelderverdieping!

Centre Céramique

Een folderrek legt ook meteen uit waarom het Centre Céramique bijzonder is. Heel toevallig weet ik wie Jo Coenen is want dat is ook de architect van de openbare bibliotheek Amsterdam. Hoewel hij dit gebouw eerder ontworpen heeft dacht ik.

Centre Céramique

Ik besluit om van beneden naar boven te gaan maar voordat je bij de trap omlaag komt is het eerst tijd om openstaande schulden te betalen.

Centre Céramique

Schulden heb ik niet bij deze bibliotheek en dus loop ik langs de GVR richting de trap naar beneden.

Centre Céramique

Beneden wacht een hele grote ruimte op me – veel groter dan ik verwacht had – en dat is niet vreemd als je ziet dat hier o.a. de jeugdafdeling en (alle) romans hier te vinden zijn.

Centre Céramique
Centre Céramique
Centre Céramique

Bijna elke verdieping heeft zijn eigen informatiebalie. In de linkerhoek staat de collectie voor de allerkleinsten maar is ook een activiteit gaande bij het Anderslezenpunt. En dat midden in de schoolvakantie.

Centre Céramique

Terwijl aan de andere kant nog veel meer boeken- en tijdschriftenkasten te vinden zijn.

Centre Céramique

De lage ‘bakken’ vooraan blijken afgeschreven boeken te bevatten die verkocht worden.

Centre Céramique
Centre Céramique
Centre Céramique

De kasten langs de zijmuur (onder de trap) bevatten diverse selecties zoals de net binnengekomen boeken, de top 10 literatuur en de collectie grootletterboeken.

Centre Céramique
Centre Céramique

Met extra aandacht voor de luisterboeken.

Centre Céramique

In het middendeel zijn nog wat computerwerkplekken maar verder tref je vooral kasten vol met romans aan.

Centre Céramique
Centre Céramique
Centre Céramique

“Gewoon” fijn op alfabetische volgorde hoewel, op de bovenste plank na, alle boeken op hun “gezicht” liggen. Dat zie je niet al te vaak hoewel het prima werkt en ook nog eens zorgt voor efficiëntere kasten als het om de hoogte gaat.

Centre Céramique

Aan de andere zijde (de kant van de straat) blijkt het ook mee te vallen met het ‘kelder’ idee want je zit dus helemaal niet onder de grond. Integendeel, een mooie en verlichte ruimte herbergt de jeugdafdeling.

Centre Céramique
Centre Céramique

Met dvd’s voor de jeugd.

Centre Céramique

Aan deze kant zijn ook nog een aantal werkplekken aanwezig. Hoewel je je kunt afvragen hoe hard er gewerkt kan worden als je de blauwe bakken vol met strips achter je hebt staan. Maar dat kan aan mij liggen.

Centre Céramique
Centre Céramique
Centre Céramique

Ik steek schuin over, via de kasten met jeugdboeken en de tijdschriftenkasten, terug naar de trap omhoog.

Centre Céramique
Centre Céramique

En loop ik meteen door naar de eerste verdieping waar slechts een kleine collectie (archeologie)boeken te vinden is. Wel is er een algemene tijdschriftencollectie met flink wat leestafels aanwezig.

Centre Céramique

De rest van de eerste verdieping wordt voornamelijk ingenomen door een leescafé. Maar daar wacht ik mee tot ik alles gezien heb en mezelf ga belonen met een kop cappucino.

Centre Céramique

Dus beklim ik de trap naar de tweede verdieping waar de non-fictie begint.

Centre Céramique

Met dezelfde ‘Net binnen’ kasten, kopieer/printhoekje en computerwerkplekken als die ik al eerder zag op de verdiepingen eronder.

Centre Céramique

Natuurlijk mag de informatiebalie niet ontbreken. Al ontbreekt de bezetting wel.

Centre Céramique

Kun je heeeeel veel folders en brochures lezen.

Centre Céramique

En heb ik niet kunnen uitvogelen voor wie deze voorlichtingsfilm-in-een-tent nou precies bedoeld is. Maar knus is het wel.

Centre Céramique

Ondanks de onderverdeling in thema’s per verdieping wordt gelukkig wel standaard SISO gebruikt voor de verschillende rubrieken zodat bezoekende bibliothecarisen opgelucht adem kunnen halen. Zoals de 100 categorie voor filosofie …

Centre Céramique
Centre Céramique

… en de correcte nummers voor o.a. psychologie, atlassen, natuurwetenschappen en reizen.

Centre Céramique

Aan de zijkanten van de boekenkasten is een mooie rij met werkplekken gemaakt. Er zit niemand op de voorste werkplekken dus ik durf nog een foto te maken.

Centre Céramique

Deze zijn ook wel bijzonder hoor. Het zijn studiecabines die los in de ruimte staan waardoor je een soort hutje krijgt. Zoonlief vindt het daar ook prima geschikt voor maar ik vind het behoorlijk claustrofobisch met mijn lengte. Nou ja, ik ben dan ook waarschijnlijk de doelgroep niet.

Centre Céramique

Op de derde verdieping aangekomen zie ik dat dit de plek is om de architectuurboeken, kunst- en letterkundecollectie te bekijken, net als de muziekcollectie.

Centre Céramique

Ho wacht, daar zijn de folders over de ebooks van de bibliotheek ook eindelijk! Allemaal blije mensen die nog vrolijker worden als ze een ebook mogen lezen op een tablet, telefoon of ereader.

Centre Céramique
Centre Céramique
Centre Céramique

Een uitgebreide collectie kunstboeken, architectuurboeken en muziekdvd’s/cd’s staan gebroederlijk naast elkaar in de niet-digitale variant. Het ziet er wel prachtig uit vind ik.

Centre Céramique

Bij de raamkant tref ik bijzonder kunstig gemaakte meubels(?) aan en is me niet duidelijk of dat nou bedoeld is om gebruik van te maken of alleen van een afstandje te bewonderen.

Centre Céramique

Ik neem geen risico met de meubels en bestudeer de uitgebreide collectie met bladmuziek. Er staan wel een paar lege kasten naast aan de zijkant dus hopelijk wordt er niet te hard gesaneerd.

Centre Céramique

Als ik terugloop naar de trap zie ik (pas) dat er aan die zijde een aantal (geluidsdichte) muziekstudiecellen zitten waar mensen kennelijk met hun instrument kunnen oefenen. Eén studiecel is bezet en daar klinkt heel gedempt het geluid van een saxofoon maar in de cel ernaast – voorzien van piano want dat sleept zo lastig mee – kan ik snel een blik werpen. Ik vraag me dan wel meteen af wie in de gaten houdt dat je echt maar maximaal 30 minuten gaat spelen maar enfin.

Centre Céramique

Bij het open deel in het midden kun je trouwens wel heel mooi naar de benedenverdiepingen kijken zonder al te eng over de rand te hoeven hangen.

Centre Céramique

Eens kijken of dat vanaf de bovenste, vierde, verdieping ook kan. Het is in elk geval de plek voor de historici want behalve godsdienst, geschiedenis en genealogie staat hier ook de Limburg/Maastricht collectie inclusief een maquette van Maastricht zoals het in 1748 eruit zag.

Centre Céramique

Alles wat je ooit maar zou willen weten over Limburg kun je hier nalezen.

Centre Céramique

Maar ook cultuurgeschiedenis (SISO 909) en de klassieke oudheid (SISO 923) ontbreken niet. En als we het dan toch over klassieke oudjes hebben: behalve volle kasten met boeken zijn er ook kasten vol met microfiches.

Centre Céramique

En natuurlijk plekken om de stroken microfiches mee te bekijken.

Centre Céramique

Ik leg enthousiast aan mijn tienjarige zoon uit wat microfiches zijn en hoe vet cool retro dat wel niet is maar het is helaas aan dovemansoren gericht. Hij is dol op boeken maar dit ziet er toch echt niet uit als boeken, papa.

Centre Céramique

De stiltewerkplekken/studiezaal rondom de Maastrichtcollectie daarentegen vindt hij wel heel interessant.

Centre Céramique
Centre Céramique

Terwijl hij daar rondkijkt kan ik mooi even de maquette van dichtbij bekijken. Het is enorm groot en gedetailleerd hoewel ik van de site van Centre Céramique begrijp dat de volledige maquette 40m2 is en slechts eens in de paar jaar volledig opgebouwd wordt. Wauw!

Centre Céramique

In het gedeelte in het midden bij de trap kun je inderdaad ook weer heel mooi naar beneden kijken maar heb je geen zicht op de eerste en tweede verdieping zonder levensgevaarlijke capriolen uit te halen. Die bewaar ik maar voor een volgende keer want we vinden het allebei wel tijd om iets te gaan drinken in het leescafé op de eerste verdieping.

Centre Céramique

Dat leescafé serveert een uitstekende cappucino (en smoothie) en dat is meteen een ideale afsluiting van het bezoek aan de Centre Céramique. Via de grote balie op de begane grond en de tentoonstelling verlaten we dan de prachtige openbare bibliotheek van Maastricht.

Centre Céramique

Want zo heet het Centre Céramique in Pokémon Go ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

    • @Lien Ik kom niet zo vaak in de buurt van Sittard maar ik heb hem toegevoegd aan mijn lijstje van plekken om nog te bezoeken! Interessant, zo’n combinatie van openbare bibliotheek en hogeschoolbibliotheek!

      Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top