Tweetweekoverzicht week 35 2016: TTIP, Audax neemt eLinea over, de mooiste boekenplekken, gelekte EU auteursrechtlijn en WPG, VBK en Overamstel bij Bliyoo

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht lijkt TTIP van de baan(?), neemt mediaconcern Audax het failliete eLinea over, publiceert NRC een overzicht van de mooiste boekhandels en bibliotheken, lekt behalve een voorstel uit van de Europese Commissie over de plannen voor de nieuwe auteursrechtwetgeving ook het concept zelf uit en sluiten WPG, VBK en Overamstel zich aan bij Bliyoo.

TTIP van de baan?

Los van het feit of het TTIP-verdrag (dat allerlei onderhandse afspraken maakt tussen Europa en de VS) inhoudelijk een goed idee is – en ik ben er van overtuigd dat het dat niet is – het feit dat het allemaal stiekem onderhandeld wordt is alleen al reden om er geen voorstander van te zijn. Maar ook inhoudelijk lijkt het totaal niet goed te lopen met de gesprekken en is overeenstemming nog helemaal niet in zicht. Misschien een goed moment om dat hele verdrag van tafel te halen en te vergeten dat je ooit geprobeerd hebt om dit op te dringen aan Europese en Amerikaanse bedrijven en burgers?

Audax neemt eLinea over

Ruim een maand geleden werd het faillissement uitgesproken van artikelendienst eLinea (en de eReaders Groep) maar zal dit niet het einde betekenen van beide. Audax, eigenaar van o.a. de AKO winkels en Betapress, heeft ze overgenomen en meldde in een persbericht met een doorstart te komen voor eLinea vanaf 1 oktober. Wat de plannen zijn voor de eReaders Groep (die o.a. achter ereaders.nl zitten) is onbekend.

De mooiste boekhandels en bibliotheken volgens NRC lezers

NRC lezers (lezers van de NRC Boeken Facebookpagina om precies te zijn) dienden suggesties in op de vraag welke boekhandels en bibliotheken op de lijst zouden moeten komen van de mooiste boekhandels en bibliotheken. Nadat NRC zelf al met 18 eigen tips kwam volgde er daarom ook nog een lijst met 11 bijzondere boekenplekken die door lezers aangedragen werden. Met o.a. de Bibliotheek Eemhuis die ik ook al eens bezocht, Waanders in de Broeren (ditto), Boekhandel den Boer (die nog op mijn lijstje stond) en Boekhandel Praamstra (waar ik ook al eens was). Sterker nog, waar NRC één van mijn foto’s voor gebruikte. Met toestemming.

Voorstel Europese auteursrechtrichtlijn lekt ook uit

Nadat vorige week al een rapport was gelekt dat een duidelijke richting aangaf voor de nieuwe Europese auteursrechtwetgeving – waarbij de auteursrechtexperts en Creative Commons (zie hierboven) zowat over elkaar heen rolden om te melden hoe zeer de situatie zou gaan verslechteren ipv verbeteren – lekte ook nog het concept van de auteursrechtrichtlijn zelf uit waarin alle partijen bevestigd werden in hun doemdenken.

Uit de concept richtlijn wordt duidelijk dat de naburige rechten voor nieuwsuitgevers onderdeel worden van de Europese wetgeving, net zoals de verplichting voor contentplatformen (waarbij gebruikers kunnen uploaden) om te streven naar licensering van geuploade content. Ook in de vernieuwde onderwijsexceptie komt dit terug en lijkt de toonzetting te zijn dat de Europese Commissie alles wil onderbrengen in een licentiestructuur ipv wettelijke excepties te verruimen die een betere balans moeten opleveren tussen de belangen van rechthebbenden en die van het publiek.

Ik durf rustig te concluderen dat de Europese Commissie gezwicht is voor de lobbies van de diverse industrieën en nu met wetgeving dreigt te komen die niet alleen onmogelijk is om te handhaven maar ook nog eens totaal de belangen van het publiek negeert. Alle input van eerdere consultaties lijken ofwel totaal genegeerd te zijn (het recht op panorama schittert door afwezigheid) of volledig in het nadeel van het publiek geformuleerd te zijn (de naburige rechten voor nieuwsuitgevers die aantoonbaar niet werkten in Spanje en Duitsland).

Het zou me niet verbazen als de auteursrechtrichtlijn gelekt is door een ambtenaar of jurist die deze ellende niet meer kon aanzien en nu hoopt dat een publieke discussie de EC gaat dwingen deze plannen te herzien. Ik wacht met het inhoudelijk bespreken van alle vernieuwingen tot het definitieve voorstel is vrijgegeven maar ik hoop van harte dat het inderdaad een andere inhoud gaat krijgen dan dit gelekte voorstel. Net zoals vele anderen.

WPG, VBK en Overamstel nu ook bij Bliyoo

Bliyoo heeft de duizenden titels van de (grote) uitgeversconcerns VBK, Overamstel en WPG toe weten te voegen aan het eigen aanbod. De drie grote uitgevers hebben ook een groot deel van de Nederlandse bestsellers in hun fondsen zitten en daarmee zijn er nu meer dan 12.000 Nederlandstalige boeken en tijdschriften beschikbaar via Bliyoo.

Ook al ben ik niet de doelgroep (omdat ik bijna geen Nederlandstalige boeken lees), ik ben wel benieuwd naar de verdere plannen van Bruna met Bliyoo en vraag me ook af hoeveel abonnees ze nu al hebben. Maar ja, over dat laatste doen ze geen uitspraak vrees ik.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top