Aan de slag met de Kobo Aura ONE

Vanaf vandaag, 6 september 2016, is de Kobo Aura ONE ereader met het grotere 7,8″ scherm en de nieuwe schermverlichting te koop in Nederland. Je kunt hier lezen wat ik van de ereader zelf vind maar Kobo heeft recentelijk enkele wijzigingen doorgevoerd waardoor het ook voor bestaande Kobo gebruikers iets anders werkt dan je gewend bent. En hoe zit het nou met de combinatie van Calibre en de Kobo Aura ONE? Oftewel, waar moet je nou op letten als je de ereader (voor het eerst) in gebruik neemt?

Beschermhoezen

Het nadeel van een ereader kopen op de eerste dag is dat er niet veel keuze is in hoezen. Bestaande ereader hoezen passen geen van alle dankzij het grotere formaat van de Aura ONE en de enige optie is de Sleepcover hoes van Kobo zelf. Deze is echter behoorlijk prijzig (€49,99) en op moment van schrijven ook niet leverbaar. Ik gebruik altijd beschermhoezen van Geckocovers maar die hebben nog geen hoes beschikbaar. Er is er (minimaal) eentje in ontwikkeling maar tot die tijd zul je even extra voorzichtig moeten doen met je nieuwe ereader.

Configureren (het in gebruik nemen) van de Kobo Aura One

kobo aura one
Als je een Kobo ereader uit de doos haalt dan wordt aangeraden om deze eerst een paar uur op te laden door hem met de micro-usb kabel aan te sluiten op een usb-poort of usb-stekker als je die hebt. De reden hiervoor is dat de software-update – die iets verderop tijdens het configureren gedownload wordt – weigert te installeren als je ereader minder dan 30% acculading heeft. En aangezien je op een niet-geconfigureerde ereader niet kunt zien hoeveel lading de accu nog heeft is het verstandig om de Aura ONE een poosje op te laden.

Voor degenen die zich afvragen of de Aura ONE net als de Aura H2O voorzien is van Bol logo’s als je hem daar bestelt, het antwoord is nee. Gelukkig maar.

Ben je eenmaal zo ver dan kun je beginnen met het configureren van je ereader vanaf het welkom scherm, dat al die tijd zichtbaar was tijdens het opladen. Zoals bij alle Kobo ereaders heb je de keuze om dit te doen via wifi (de snelste manier) of met behulp van de Kobo desktop software als je geen wifi-netwerk tot je beschikking hebt.

Ik ga er vanuit dat je wel wifi hebt en bij de volgende stap dien je de ereader te koppelen aan een account. Kobo stuurt vooral aan op het aanmaken of gebruiken van een Kobo account maar je kunt ook inloggen met je Bol.com account. Dit zorgt er voor dat de aldaar gekochte titels automatisch gesynchroniseerd (gaan) worden naar de Aura ONE.

Je kunt onder ‘Alle aanmeldopties weergeven’ ook nog de Aura ONE koppelen aan andere buitenlandse boekwinkels (of een Facebook of Google account) maar het is geen optie om de Aura ONE *niet* te koppelen aan een account. Als je daarentegen je Bol account op de site van Kobobooks gekoppeld hebt aan je Kobo account dan worden zowel de ebooks die je bij Bol als Kobo koopt automatisch gesynchroniseerd.

Automatisch installeren van de software-update (wat is er nieuw?)

Nadat je een account gekoppeld hebt aan je Aura ONE zal de ereader eerst kijken of er een nieuwe update beschikbaar is. Deze update wordt dan meteen gedownload en geïnstalleerd waarna de ereader opnieuw zal starten. Kobo heeft een nieuwe versie van de software vrijgegeven die – in eerste instantie? – alleen voor de Aura ONE bedoeld is en die er voor zorgt dat menu’s en diverse opties verschillen van die van de Glo HD en de Aura H2O.

De belangrijkste vernieuwingen in deze 4.0.7523 versie zijn:

 • Het regio-afhankelijk maken van de OverDrive instellingen die in Amerika, Canada, Groot-Britannië, Australië en Nieuw-Zeeland gebruikt kunnen worden om ebooks rechtstreeks vanaf de ereader te lenen bij de bibliotheek. In Nederland kennen we OverDrive niet en die instellingen (die nog zichtbaar waren in mijn review-exemplaar) zijn hier niet meer te zien;
 • Wijziging in de wijze van tonen van titels in de bibliotheek die wel gekocht maar niet gedownload zijn. De menu-optie Bibliotheekinstellingen bij de Instellingen is vervangen door de optie Beheer downloads waarbij het niet meer mogelijk is gekochte titels onzichtbaar te maken die je niet gedownload hebt. Zie het puntje verderop;
 • Nieuwe filters in de bibliotheek om titels te filteren op “Gekocht” en “Geïmporteerd”. Hier kun je dus onderscheid maken in de gesynchroniseerde titels uit je Kobo of Bol account en de titels die je er zelf rechtstreeks, via Adobe Digital Editions of via Calibre opgezet hebt;
 • Een aanpassing aan de sliders voor de schermverlichting. Van 0 tot 5% kun je deze nu in stapjes van 1% aanpassen door op de icoontjes links en rechts van de slider te tikken. Boven de 5% gaat dat nog steeds in stapjes van 5%. Hierdoor kun je aanzienlijk makkelijker het licht op 1% zetten;
 • Een fix voor het probleem van de niet herkende Kobo ereaders in Windows 10. Ook al heeft Microsoft dit ondertussen al hersteld en is deze update niet beschikbaar voor de overige Kobo ereaders.

Synchroniseren van boeken in je Kobo (en/of Bol) account

Behalve het downloaden van de software-update worden ook alle boeken in je Kobo account (en Bol account als je die gekoppeld hebt) gesynchroniseerd. Gelukkig worden ze niet allemaal gedownload (slechts vijf stuks) maar ze zijn nu wel allemaal permanent zichtbaar. Als je tientallen of honderden ebooks in je account hebt staan dan heb je meteen een goed gevulde bibliotheek waar – op 5 titels na – een downloadoptie te zien is om deze vanaf de ereader te kunnen downloaden.

In de vorige versie van de Kobo software, die thans op de Aura, Aura HD, Aura H2O en de Glo HD staat, bestond de optie in de Instellingen om alleen gedownloade items te tonen in de bibliotheek zodat je bijv. niet alle uitgelezen boeken blijft zien. Deze optie is nu echter verdwenen.

Dit heeft Kobo (vermoedelijk want communiceren ho maar) gedaan omdat de bibliotheek op de site van Kobobooks ook vernieuwd is. Hierbij ligt de focus nu veel duidelijker op het onderscheid tussen je bibliotheek met ‘actieve’ titels die je bijv. nog wilt lezen en je archief met titels waar je ‘klaar’ mee bent.

kobo bibliotheek

Alle titels die in de Bibliotheek staan zijn ‘actief’ en worden gesynchroniseerd naar je Kobo ereader of app

kobo archief

In het Archief zitten alle titels die je verwijderd hebt uit je Bibliotheek. Deze worden niet meer gesynchroniseerd naar je ereader of app.

Je kunt daarmee dus zelf bepalen welke titels je wilt synchroniseren (en zichtbaar wilt hebben!) op je Kobo Aura ONE. Dat kun je vooraf doen door op de site van Kobobooks titels uit je account te verplaatsen naar het Archief zodat je alleen de titels overhoudt die je wilt zien of achteraf door de ongewenste boeken in je bibliotheek op de Aura ONE te verwijderen uit je Kobo account.

Dat is een rare formulering (en eentje die ik eerst getest heb om zeker te weten dat een boek dan niet definitief verdwijnt) maar als je een titel een paar seconden lang ‘ingedrukt’ houdt krijg je in de bibliotheek op je ereader de optie om het boek te verwijderen. Kies dan voor ‘Verwijderen uit je Kobo account’ om ze uit je ereaderbibliotheek te verwijderen. Vergeet niet om na het verwijderen van één of meerdere titels de Aura ONE opnieuw te synchroniseren zodat ze in je Kobo account ook verplaatst worden naar het Archief.

Installeren eigen lettertypes

Het voordeel van een Kobo ereader (ten opzichte van een Kindle) is dat je zelf je eigen favoriete lettertypes kunt toevoegen. Dat werkt gelukkig ook nog steeds op de Aura ONE door je lettertypebestanden toe te voegen aan een nieuw mapje ‘Fonts’ in de hoofdmap van de ereader. Ik heb dat al eerder uitgelegd voor bijvoorbeeld het Bitter lettertype en het Bookerly lettertype dat door Amazon op de Kindle wordt gebruikt.

Calibre in combinatie met de Kobo Aura ONE

Vanaf versie 2.65 herkent Calibre zowel de Kobo Aura ONE als de Aura v2. Inmiddels is Calibre 2.66 te downloaden die nog de ondersteuning toevoegde voor de Kobo software tot en met versie 3.20. Op dezelfde dag dat Calibre 2.66 vrijgegeven werd, kwam de software-update van Kobo ook en die bracht de software tot versie 4.0.7523. En die wordt dus niet ondersteund door Calibre.

Dit zal ongetwijfeld in Calibre 2.67 opgelost worden maar tot die tijd zul je een instelling moeten aanpassen in de KoboTouch plugin in Calibre waarmee ook de nieuwere Kobo software op de Aura ONE kan worden herkend.

 • Ga naar naar de Preferences (Voorkeuren) in de menubalk in het beginscherm van Calibre en kies vervolgens in de rij van Advanced voor Plugins.

calibre kobo shelves

 • Ga in het overzicht van alle categorieën plugins naar Device Interface plugins (Apparaat verbinding plug-ins). Hier staan de plugins voor alle door Calibre ondersteunde ereaders en andere apparaten.

calibre kobo shelves

  • Highlight de KoboTouch by David Forrester plugin (en niet de Kobo plugin die daarboven staat) en klik op Customize plugin (Plug-in aanpassen) om de instellingen voor die specifieke plugin aan te passen. Laat je niet door de naam in de war brengen, deze plugin werkt voor alle Kobo modellen.

Gebruik je de KoboTouchExtended by Joel Goguen plugin om alle ebooks als Kobo Epubs op de ereader te zetten? Dan kun je deze selecteren ipv de KoboTouch plugin aangezien de volgende stappen identiek zijn voor deze plugin. Zorg er echter voor dat je in dat geval de KoboTouch plugin deactiveert! Als je twee plugins voor de Kobo ereaders actief hebt kunnen er rare dingen gebeuren.

  • Op het tabblad Metadata, On Device & Advanced moet je Attempt to support newer firmware aanvinken. Klik dan op OK om alle bewerkingen op te slaan.

collections verzamelingen

Maak je gebruik van de KoboTouchExtended plugin (om je eigen ebooks als Kobo ebooks op je ereader te zetten waardoor je o.a. leesstatistieken hebt en woordafbreking uitgezet kan worden) of de Kobo Utilities plugin, vergeet dan niet om die in Calibre bij te werken naar de recentste versies. Door wijzigingen van Kobo aan de databasestructuur op de ereaders werken de oudere versies niet of niet goed.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (41) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top