Aan de slag met de Kobo Aura ONE

Vanaf vandaag, 6 september 2016, is de Kobo Aura ONE ereader met het grotere 7,8″ scherm en de nieuwe schermverlichting te koop in Nederland. Je kunt hier lezen wat ik van de ereader zelf vind maar Kobo heeft recentelijk enkele wijzigingen doorgevoerd waardoor het ook voor bestaande Kobo gebruikers iets anders werkt dan je gewend bent. En hoe zit het nou met de combinatie van Calibre en de Kobo Aura ONE? Oftewel, waar moet je nou op letten als je de ereader (voor het eerst) in gebruik neemt?

Beschermhoezen

Het nadeel van een ereader kopen op de eerste dag is dat er niet veel keuze is in hoezen. Bestaande ereader hoezen passen geen van alle dankzij het grotere formaat van de Aura ONE en de enige optie is de Sleepcover hoes van Kobo zelf. Deze is echter behoorlijk prijzig (€49,99) en op moment van schrijven ook niet leverbaar. Ik gebruik altijd beschermhoezen van Geckocovers maar die hebben nog geen hoes beschikbaar. Er is er (minimaal) eentje in ontwikkeling maar tot die tijd zul je even extra voorzichtig moeten doen met je nieuwe ereader.

Configureren (het in gebruik nemen) van de Kobo Aura One

kobo aura one
Als je een Kobo ereader uit de doos haalt dan wordt aangeraden om deze eerst een paar uur op te laden door hem met de micro-usb kabel aan te sluiten op een usb-poort of usb-stekker als je die hebt. De reden hiervoor is dat de software-update – die iets verderop tijdens het configureren gedownload wordt – weigert te installeren als je ereader minder dan 30% acculading heeft. En aangezien je op een niet-geconfigureerde ereader niet kunt zien hoeveel lading de accu nog heeft is het verstandig om de Aura ONE een poosje op te laden.

Voor degenen die zich afvragen of de Aura ONE net als de Aura H2O voorzien is van Bol logo’s als je hem daar bestelt, het antwoord is nee. Gelukkig maar.

Ben je eenmaal zo ver dan kun je beginnen met het configureren van je ereader vanaf het welkom scherm, dat al die tijd zichtbaar was tijdens het opladen. Zoals bij alle Kobo ereaders heb je de keuze om dit te doen via wifi (de snelste manier) of met behulp van de Kobo desktop software als je geen wifi-netwerk tot je beschikking hebt.

Ik ga er vanuit dat je wel wifi hebt en bij de volgende stap dien je de ereader te koppelen aan een account. Kobo stuurt vooral aan op het aanmaken of gebruiken van een Kobo account maar je kunt ook inloggen met je Bol.com account. Dit zorgt er voor dat de aldaar gekochte titels automatisch gesynchroniseerd (gaan) worden naar de Aura ONE.

Je kunt onder ‘Alle aanmeldopties weergeven’ ook nog de Aura ONE koppelen aan andere buitenlandse boekwinkels (of een Facebook of Google account) maar het is geen optie om de Aura ONE *niet* te koppelen aan een account. Als je daarentegen je Bol account op de site van Kobobooks gekoppeld hebt aan je Kobo account dan worden zowel de ebooks die je bij Bol als Kobo koopt automatisch gesynchroniseerd.

Automatisch installeren van de software-update (wat is er nieuw?)

Nadat je een account gekoppeld hebt aan je Aura ONE zal de ereader eerst kijken of er een nieuwe update beschikbaar is. Deze update wordt dan meteen gedownload en geïnstalleerd waarna de ereader opnieuw zal starten. Kobo heeft een nieuwe versie van de software vrijgegeven die – in eerste instantie? – alleen voor de Aura ONE bedoeld is en die er voor zorgt dat menu’s en diverse opties verschillen van die van de Glo HD en de Aura H2O.

De belangrijkste vernieuwingen in deze 4.0.7523 versie zijn:

 • Het regio-afhankelijk maken van de OverDrive instellingen die in Amerika, Canada, Groot-Britannië, Australië en Nieuw-Zeeland gebruikt kunnen worden om ebooks rechtstreeks vanaf de ereader te lenen bij de bibliotheek. In Nederland kennen we OverDrive niet en die instellingen (die nog zichtbaar waren in mijn review-exemplaar) zijn hier niet meer te zien;
 • Wijziging in de wijze van tonen van titels in de bibliotheek die wel gekocht maar niet gedownload zijn. De menu-optie Bibliotheekinstellingen bij de Instellingen is vervangen door de optie Beheer downloads waarbij het niet meer mogelijk is gekochte titels onzichtbaar te maken die je niet gedownload hebt. Zie het puntje verderop;
 • Nieuwe filters in de bibliotheek om titels te filteren op “Gekocht” en “Geïmporteerd”. Hier kun je dus onderscheid maken in de gesynchroniseerde titels uit je Kobo of Bol account en de titels die je er zelf rechtstreeks, via Adobe Digital Editions of via Calibre opgezet hebt;
 • Een aanpassing aan de sliders voor de schermverlichting. Van 0 tot 5% kun je deze nu in stapjes van 1% aanpassen door op de icoontjes links en rechts van de slider te tikken. Boven de 5% gaat dat nog steeds in stapjes van 5%. Hierdoor kun je aanzienlijk makkelijker het licht op 1% zetten;
 • Een fix voor het probleem van de niet herkende Kobo ereaders in Windows 10. Ook al heeft Microsoft dit ondertussen al hersteld en is deze update niet beschikbaar voor de overige Kobo ereaders.

Synchroniseren van boeken in je Kobo (en/of Bol) account

Behalve het downloaden van de software-update worden ook alle boeken in je Kobo account (en Bol account als je die gekoppeld hebt) gesynchroniseerd. Gelukkig worden ze niet allemaal gedownload (slechts vijf stuks) maar ze zijn nu wel allemaal permanent zichtbaar. Als je tientallen of honderden ebooks in je account hebt staan dan heb je meteen een goed gevulde bibliotheek waar – op 5 titels na – een downloadoptie te zien is om deze vanaf de ereader te kunnen downloaden.

In de vorige versie van de Kobo software, die thans op de Aura, Aura HD, Aura H2O en de Glo HD staat, bestond de optie in de Instellingen om alleen gedownloade items te tonen in de bibliotheek zodat je bijv. niet alle uitgelezen boeken blijft zien. Deze optie is nu echter verdwenen.

Dit heeft Kobo (vermoedelijk want communiceren ho maar) gedaan omdat de bibliotheek op de site van Kobobooks ook vernieuwd is. Hierbij ligt de focus nu veel duidelijker op het onderscheid tussen je bibliotheek met ‘actieve’ titels die je bijv. nog wilt lezen en je archief met titels waar je ‘klaar’ mee bent.

kobo bibliotheek

Alle titels die in de Bibliotheek staan zijn ‘actief’ en worden gesynchroniseerd naar je Kobo ereader of app

kobo archief

In het Archief zitten alle titels die je verwijderd hebt uit je Bibliotheek. Deze worden niet meer gesynchroniseerd naar je ereader of app.

Je kunt daarmee dus zelf bepalen welke titels je wilt synchroniseren (en zichtbaar wilt hebben!) op je Kobo Aura ONE. Dat kun je vooraf doen door op de site van Kobobooks titels uit je account te verplaatsen naar het Archief zodat je alleen de titels overhoudt die je wilt zien of achteraf door de ongewenste boeken in je bibliotheek op de Aura ONE te verwijderen uit je Kobo account.

Dat is een rare formulering (en eentje die ik eerst getest heb om zeker te weten dat een boek dan niet definitief verdwijnt) maar als je een titel een paar seconden lang ‘ingedrukt’ houdt krijg je in de bibliotheek op je ereader de optie om het boek te verwijderen. Kies dan voor ‘Verwijderen uit je Kobo account’ om ze uit je ereaderbibliotheek te verwijderen. Vergeet niet om na het verwijderen van één of meerdere titels de Aura ONE opnieuw te synchroniseren zodat ze in je Kobo account ook verplaatst worden naar het Archief.

Installeren eigen lettertypes

Het voordeel van een Kobo ereader (ten opzichte van een Kindle) is dat je zelf je eigen favoriete lettertypes kunt toevoegen. Dat werkt gelukkig ook nog steeds op de Aura ONE door je lettertypebestanden toe te voegen aan een nieuw mapje ‘Fonts’ in de hoofdmap van de ereader. Ik heb dat al eerder uitgelegd voor bijvoorbeeld het Bitter lettertype en het Bookerly lettertype dat door Amazon op de Kindle wordt gebruikt.

Calibre in combinatie met de Kobo Aura ONE

Vanaf versie 2.65 herkent Calibre zowel de Kobo Aura ONE als de Aura v2. Inmiddels is Calibre 2.66 te downloaden die nog de ondersteuning toevoegde voor de Kobo software tot en met versie 3.20. Op dezelfde dag dat Calibre 2.66 vrijgegeven werd, kwam de software-update van Kobo ook en die bracht de software tot versie 4.0.7523. En die wordt dus niet ondersteund door Calibre.

Dit zal ongetwijfeld in Calibre 2.67 opgelost worden maar tot die tijd zul je een instelling moeten aanpassen in de KoboTouch plugin in Calibre waarmee ook de nieuwere Kobo software op de Aura ONE kan worden herkend.

 • Ga naar naar de Preferences (Voorkeuren) in de menubalk in het beginscherm van Calibre en kies vervolgens in de rij van Advanced voor Plugins.

calibre kobo shelves

 • Ga in het overzicht van alle categorieën plugins naar Device Interface plugins (Apparaat verbinding plug-ins). Hier staan de plugins voor alle door Calibre ondersteunde ereaders en andere apparaten.

calibre kobo shelves

  • Highlight de KoboTouch by David Forrester plugin (en niet de Kobo plugin die daarboven staat) en klik op Customize plugin (Plug-in aanpassen) om de instellingen voor die specifieke plugin aan te passen. Laat je niet door de naam in de war brengen, deze plugin werkt voor alle Kobo modellen.

Gebruik je de KoboTouchExtended by Joel Goguen plugin om alle ebooks als Kobo Epubs op de ereader te zetten? Dan kun je deze selecteren ipv de KoboTouch plugin aangezien de volgende stappen identiek zijn voor deze plugin. Zorg er echter voor dat je in dat geval de KoboTouch plugin deactiveert! Als je twee plugins voor de Kobo ereaders actief hebt kunnen er rare dingen gebeuren.

  • Op het tabblad Metadata, On Device & Advanced moet je Attempt to support newer firmware aanvinken. Klik dan op OK om alle bewerkingen op te slaan.

collections verzamelingen

Maak je gebruik van de KoboTouchExtended plugin (om je eigen ebooks als Kobo ebooks op je ereader te zetten waardoor je o.a. leesstatistieken hebt en woordafbreking uitgezet kan worden) of de Kobo Utilities plugin, vergeet dan niet om die in Calibre bij te werken naar de recentste versies. Door wijzigingen van Kobo aan de databasestructuur op de ereaders werken de oudere versies niet of niet goed.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (41) Write a comment

 1. Even nieuwsgierig: heb je al ontdekt of de Aura ONE ondanks een ontbrekend resetknopje toch op de een of andere manier gereset kan worden? Ik heb nu ruim een jaar een Glo HD die ik toch al een aantal keer heb moeten resetten wegens vastlopen, dus het blijkt geen overbodige functionaliteit.

  Reply

  • @Emmy Nee, ik begreep via via dat langdurig ingedrukt houden van de aan/uitknop voor een reset zou moeten zorgen maar dat werkt in elk geval niet als de ereader niet vastgelopen is :) En de mijne wil maar niet vastlopen!

   Reply

 2. Ik heb sinds vandaag de Aura One. Ik ben blij met het formaat. Dit is heel prettig. Ik ben iets minder blij met het beeldscherm. Je ziet een “kleur” verloop van onderin licht naar iets donkerder/geliger naar boven. Hoort dit bij dit apparaat. Kun je hier iets over zeggen?

  Reply

  • @Rieneke Behalve dat ik geen kleurverloop zie in het scherm van zowel het reviewexemplaar als mijn eigen gekochte exemplaar van de Aura ONE, kan ik er weinig over zeggen vrees ik. Het lijkt me niet de bedoeling dus wellicht preventief de klantenservice inschakelen en je ereader omruilen?

   Reply

 3. Moet je dan nog iets speciaals doen? Ik krijg iedere keer de melding: U heeft nog geen boeken terwijl ik er toch enkele gedownload heb.

  Reply

  • @Lisa Het legt lastig uit als ik geen idee heb van wat je wel (en niet) doet maar in de kern is het een kwestie van eerst de gedownloade ebooks importeren in de bibliotheek van Calibre met de knop van Importeren boeken.

   Dan kun je de Kobo ereader aansluiten op de computer, in Calibre 1 of meerdere titels selecteren en versturen naar de ereader. Door bijv. te rechtsklikken op die titels en dan in het menu dat verschijnt te kiezen voor verzenden naar apparaat.

   Reply

 4. Allemaal gedaan. Als ik de ereader aansluit op de computer zie ik dat de boeken op de reader staan. Koppel ik af en ga naar lezen. Boeken. Krijg ik de melding: U heeft nog geen boeken

  Reply

 5. Man, man, wat ben ik blij met alle info op uw site! Uw didactische kwaliteiten zijn ongeëvenaard. Heb vandaag de Kobo Aura ONE, onze eerste ereader, mogen ontvangen. Met rode oren lees ik nu uw blogs, met de Kobo in de hand, en leer – met een zeer steile leercurve – wat allemaal mogelijk is met het apparaat. Ere wie ere toekomt! Uw uitleg is idiot-proof! Bedankt!

  Reply

 6. Hallo Raymond, ik heb net de nieuwe Kobo Auro One gekocht. Ik gebruik Calibre voor het beheren en uploaden van mijn ebooks. Ik gebruik de KoboTouchExtended by Joel Goguen plugin om de ebooks in KOBO Epub formaat te uploaden. Regelmatig krijg ik bij het uploaden de volgende foutmelding: ‘Fout bij communicatie met apparaat’

  calibre, version 2.70.0
  FOUT: Fout: Fout bij communicatie met apparaat

  Failed to parse ‘Cormoran Strike 03 – Het slechte pad’ by ‘Robert Galbraith’ with error: ‘.html’ (file: calibre_plugins.kobotouch_extended.container, line: 344)

  Traceback (most recent call last):
  File “site-packages\calibre\gui2\device.py”, line 88, in run
  File “site-packages\calibre\gui2\device.py”, line 587, in _upload_books
  File “calibre_plugins.kobotouch_extended.device.driver”, line 335, in upload_books
  File “site-packages\calibre\devices\kobo\driver.py”, line 1950, in upload_books
  File “calibre_plugins.kobotouch_extended.device.driver”, line 245, in _modify_epub
  InvalidEPub: Failed to parse ‘Cormoran Strike 03 – Het slechte pad’ by ‘Robert Galbraith’ with error: ‘.html’ (file: calibre_plugins.kobotouch_extended.container, line: 344)

  Is deze fout jou bekend en heb je wellicht een oplossing ?

  Overigens complimenten voor dit blog, dankzij jouw artikelen heb ik mezelf goed kunnen ‘scholen’ in het gebruik van Calibre icm KObO !!

  Hartelijk dank alvast ! Marieke Verbruggen

  Reply

 7. Nog even ter aanvulling; ook na het deactiveren van de bovengenoemde plug-in en opnieuw uploaden van het boek (nadat deze ik in Calibre heb verwijderd en opnieuw heb toegevoegd), krijg ik dezelfde foutmelding.

  Reply

  • @Marieke: Ik heb weliswaar geen Aura One en weet niet zo veel van Calibres technische achtergronden, maar heb deze foutmelding incidenteel ook wel eens gehad met een bepaald. boek. Wat vaak wel wil helpen, is het boek in Calibre converteren: van ePub naar ePub. En vervolgens nogmaals proberen het boek naar de reader te sturen; meestal lukt het dan wel. Succes!

   Reply

   • @Emmy, super bedankt voor deze tip, want het werkt inderdaad ! In sommige gevallen heb ik een epub 2x achter elkaar moeten converteren, maar uiteindelijk heb ik alle epubs waar ik een foutmelding op kreeg kunnen uploaden. Briljant :-)

    Reply

    • Fijn dat het gelukt is, Marieke! Ik hoop dat je geniet van Cormoran Strike # 3 (ik vind het een leuke serie :) )

     Reply

    • @Marieke @Emmy Het probleem met die foutmelding is bijna altijd dat er een ernstig probleem is met de opmaak van een EPUB. Ernstig genoeg in elk geval dat het niet meer aan de standaard voldoet en ofwel Calibre danwel de ereader het niet als een valide ebookbestand herkent.

     Dit kun je handmatig oplossen door op zoek te gaan naar wat er fout is met de opmaak maar de snelste manier is om inderdaad een conversie (van EPUB) naar EPUB te doen – of eventueel naar MOBI en dan weer terug naar EPUB als dat ook nog niet helpt – omdat Calibre dan poogt de EPUB weer conform de standaarden op te maken. Fijn dat het gelukt is!

     Reply

     • @Raymond, dank nog voor je reactie ! Keep up the good work :-)

 8. Ik heb alle instructies voor Calibre uitgevoerd. Het lukt me niet om boeken over te zetten naar de Kobo Auro One (software versie 4.1.7729). Ik zie het volgende:
  1. Bij sturen van de boeken naar apparaat wordt de taak uitgevoerd;
  2. na voltooiing van de taak staan de boeken op de Kobo, in kan ze via de Windows verkenner zien;
  3. De boeken zijn geconverteerd naar extensie kebup.ebup (ik heb daarvoor aangezet dat ze naar een speciale directory moeten worden weggeschreven;
  4. Ook via Calibre | Kobo zie ik de boeken in de bibliotheek staan;
  5. Wanneer ik vervolgens de Kobo loskoppel zie ik ze niet op de Kobo staan;
  6. Wanneer ik op de Kobo naar instellingen ga is de optie “account” verdwenen. Na uit/aanzetten is de optie weer terug.

  Ik heb ook nog Adobe Digital Editions gebruikt, maar dat programma loopt continu vast.
  Ik werk overigens op een windows 10 PC.
  Ik hoop dat je mij op weg kunt helpen, alvast bedankt.

  Reply

  • @Johan: Ik heb zelf geen Aura ONE maar een Glo HD, dus ik kan het niet met zekerheid zeggen, maar als ik onder pt 3 lees dat je de boeken naar een speciale directory (op je Kobo reader?) laat wegschrijven, denk ik dat dat wel eens het probleem zou kunnen zijn. De boeken moeten nl. gewoon in de hoofdmap van je reader terechtkomen.

   Reply

  • @Johan Ik ben het met Emmy eens, het zit hem ergens in stap 3. Normaliter worden de boeken niet geconverteerd naar kepub formaat door Calibre (tenzij je de Kobo Extended plugin gebruikt) maar hoe dan ook, die moeten gewoon door Calibre weggeschreven worden zonder dat je daar wijzigingen in aanbrengt. Anders verwerkt je Aura ONE de overgehevelde boeken niet in de eigen database en daar gaat het dus ook mis volgens mij: de boeken worden wel overgezet maar niet verwerkt/herkent door de ereader zodat je ze niet in de bibliotheek ziet.

   Ik zou alle niet herkende boeken weghalen via de Verkenner van je Kobo, alle wijzigingen die je hebt aangebracht voor die speciale directory ongedaan maken en het dan nog eens proberen met de standaard instellingen.

   Reply

  • Ik heb alles een dag laten rusten en heb vanmorgen opnieuw een aantal boeken (van andere auteurs) geprobeerd over te zetten en tot mijn grote verbazing gaat alles goed. Het lijkt erop dat met de reeks boeken die ik eerder wilde overzetten iets niet goed is, mogelijk staan er bestanden bij die corrupt zijn.

   Reply

 9. Hallo Raymond, dankzij al jouw uitgebreide beoordelingen heb ik ook hier in Frankrijk een overwogen beslissing kunnen nemen en gekozen voor de Kobo Aura One en hier bestelds voor @ 209,00 bij Amazone dus goedkoper dan in NL.
  Na slechts 3 1/2 jaar is mijn “oude” Sony PRS-T 2 versleten, de batterij loopt leeg binnen 1 dag dus tijd voor de nieuwe generatie.

  Dank voor al jouw inspanningen,

  Marijke

  Reply

 10. Hallo Raymond,
  Ik heb de Handleiding uitgeprint en zat die door te lezen met de reader erbij aangezet om dingen meteen uit te proberen en toen kon ik zomaar ineens de hele handleiding lezen op de Aura One…heerlijk…later nadat ie aan de pc geweest was niet meer maar staat wel de kobo met voor en achterkant op t start scherm en met een klik daarop stond er een zeer korte versie van de handleiding met maar 10 pagina’s…jammer…
  ra-ra…hoe kan dat?

  bij het instellingen menu zag ik staan dat de reader niet aangemeld is bij adobe…en er is ook geen schuifje om dat wel te doen…(bij andere dingen die daar genoemd worden wel)

  Ook zie ik bij de opstart steeds kort 5 blokjes midden op het scherm waarvan er 2 zwart zijn…wat is dat? op mijn batterij staat op het pictogram bovenin het scherm een vinkje erin…en hij is ook 5a6 uur aan de pc geweest toen ik hem na aankoop binnen kreeg.
  maar ik heb toen wel dingen zitten doen die het scherm vroeg omdat ik dacht dat het opladen ging starten als dat klaar was…zit het em dan daarin dat niet alle 5 die blokjes vol zijn? ik hoop maar dat ik niets verkeerd heb gedaan? het is wel een heel mooi ding, mooie maat en dun en naar ik uit reviews van jou en anderen begreep een van de beste uitgaves van kobo waar alle min puntjes uit de 2 voorgangers (de H20 en de tweede editie) min of meer verdwenen waren.
  Wel een flinke prijs…-en ik lees onder water niet eens :-) ik denk dat ik er geen spijt van krijg.

  en dan nog even…ik zie als ik op de reader lees soms vaag vorige scherm contouren…ik weet dat er ergens iets over staat…maar vind het even niet…sorry…
  Groet van Tini.

  Reply

  • Hoi Tini,
   De onderste ‘blokken’ in het startscherm van de Kobo rouleren tussen verschillende functies. Zoals het lezen van artikelen in Pocket maar ook het lezen van een verkorte en de volledige handleiding. Als het goed is staat die ook gewoon als ebook onder ‘Mijn boeken’ (ik weet het niet zeker) maar vroeger of laat komt dat blok terug op je startscherm :) Overigens kun je de PDF ook vinden en downloaden op http://download.kobobooks.com/ereader/guide/daylight/userguide_nl_nl.pdf

   Bij de instellingen – onder Accounts – komt je Adobe ID (je mailadres) te staan op het moment dat je ereader geautoriseerd is in Adobe Digital Editions. Dat kun je niet op de ereader zelf doen maar moet dus per se in Adobe Digital Editions gebeuren. Dit is natuurlijk alleen maar nodig als je ook daadwerkelijk via Adobe Digital Editions ebooks op de ereader zet.

   Dat je bij het opstarten een afbeelding ziet van 2 zwarte blokjes en drie lege blokjes is puur een indicatie dat de ereader ook aan het opstarten is. Het is geen voortgangsindicator die van 1 zwart blokje naar vijf zwarte blokjes gaat en blijft dus altijd hetzelfde, ongeacht hoe vol of leeg de accu is :)

   Dat je soms wat na-affecten ziet van de tekst van een vorige pagina heeft te maken met de technologie van het scherm. Dat gebruikt alleen energie als je van pagina wisselt en bouwt dan opnieuw de tekst in een pagina op. Vroeger moest per se eerst het scherm ververst/gerest worden voordat de nieuwe tekst opgebouwd kon worden maar met de betere kwaliteit schermen van nu hoeft dat meestal pas na vijf of zes keer bladeren te gebeuren. Zie je nog tekst of contouren van een vorige scherm? Dan kun je bij de instellingen een optie vinden om eerder dan zes pagina’s het scherm te verversen. Zet je het bijvoorbeeld op drie of vier, dan zul je vermoedelijk verbetering zien hoewel het per ereader en lezer verschilt hoe het precies uitpakt.

   Reply

 11. Hallo Raymond,
  Ik hoop dat onder bedoelde blog nog gezien wordt? ik zie het vandaag nl voor t eerst…
  Ik bedoel daar waar gesproken wordt over screencast…fantastisch…ik hou van zulke lessen…en van mij mag er ook gesproken tekst bij, kijken en luisteren is toch nog duidelijker in het volgen van wat je ziet gebeuren. Ook het toevoegen van metadata deed ik met bolcom…maar in calibre doorgaan met wat je wilt doen is anders en prettiger ‘werken’….maar ik moet nog LEREN met calibre te werken en wist wel dat er veel heel veel mogelijk is, maar niet hoe ik dat moet doen…dat leer ik nu pas hier op al die blogs…niet en kan nu wel weer even hulp gebruiken…

  Dan nog een een paar vraagjes, ik stel ze maar hier…want het blog over metadata is van veel langer geleden.
  het metadata inlegvel maken wilde ik ook proberen…maar komt dit dan ook mee met het boek op de reader zetten?…zou heel mooi zijn want dat mis ik enorm.
  Ik kwam vlgs de info op het blog bij ‘inlegvel in ebook maken’ en moest naar plugins om boek bijschaven en ook deed ik modify beide knoppen staan nu in de werkbalk…omdat ik het wil uitproberen en niet ‘bang’ zijn/worden voor calibre…maar o jee, nu…heb ik het idee dat metadata in mijn calibre niet meer goed werkt…ik krijg nu veel engelse beschrijvingen…volgens de bloginfo moest ik bij de plugin ook nederlands aangeven
  maar daar kom niet meer bij nu…metadata geeft nu steeds fout aan…hoe los ik dat op? /Users/tiniradstaake/Desktop/Schermafbeelding 2017-07-19 om 17.52.36.png
  ik hoop dat dit screen fotootje na verzenden ook te zien is en niet allen als tekst?
  ik hoop maar dat ik het met jou info weer goed krijg.
  groet van Tini

  Reply

  • Dag Tini,

   Ja, dat inlegvel wordt als extra pagina in het ebookbestand zelf geplaatst en bevat de gegevens zoals ze bij het boek zelf opgenomen in de Calibre bibliotheek. Als je dat vullen van de metadata automatisch laat doen door Calibre is de kans inderdaad groot dat er vooral Engelstalige beschrijvingen komen aangezien het programma standaard Engelstalige bronnen doorzoekt. Dat kun je met een aparte plugin aanpassen (er is een Bol plugin voor metadata) maar ik zou eerst proberen om er handmatig zelf iets Nederlands neer te zetten om zeker te weten dat alles werkt zoals je wilt.

   Oftewel, bewerk eerst de metadata van een titel waar je een inlegvel in wilt laten plaatsen en zorg dat de titel, auteur en (vooral) de beschrijving dan ingevuld is. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld een beschrijving van dat boek kopieren van een site als Bol.com of Bruna.nl. Als je dat gedaan hebt, sla het dan op en gebruik dan de plugin om het inlegvel in te voegen in het bestand zelf. Doe dat wel bij de originele versie van het bestand en dus niet bij een bestand waar je al eerder een inlegvel in gemaakt hebt. Dan zou het goed moeten gaan.

   (het plaatje met de foutmelding heb je niet toegevoegd want dat is alleen de verwijzing naar het plaatje op je computer. Het is overigens ook niet te uploaden in de reacties op mijn blog want dat ondersteunt WordPress niet.)

   Reply

 12. Hallo,
  Ik ben al jaren een tevreden gebruiker van de Kindle, maar ik ben ook wel nieuwsgierig naar de Kobo Aura One, vooral vanwege het grotere scherm.

  Wat ik in vergelijkingen tussen Kobos en Kindles vaak mis, is informatie over de woordenboeken. Als een exotisch Engels woord niet in de Van Dale Groot E-N staat, kun makkelijk switchen naar de Oxford, net zoals je eenvoudig kunt wisselen tussen Japans-Japanse en Japans-Engelse woordenboeken. Hoe zit dat bij de Kobo?

  Een ander punt zijn persoonlijke documenten of lange artikelen op het internet. Je hebt natuurlijk een Amazon e-mailadres, maar ik gebruik vooral Chrome-extensies en Instapaper om lange stukken draadloos op m’n Kindle te krijgen. Dat werkt geweldig. Mijn moeder heeft een Kobo en zij is aangewezen op Pocket, dat ik verre van ideaal vind. Is Pocket nog steeds de enige manier om online content op je Kobo te krijgen? (Afgezien van overdracht per USB, natuurlijk.)

  Alvast dank!

  Reply

  • Hoi Mark,
   Qua woordenboeken werkt Kobo vergelijkbaar als Kindle. Geen Oxford woordenboek maar wel drie pagina’s met woordenboeken die je kunt installeren op elke ereader. De meeste Europese talen zijn vertegenwoordigd (o.a. Spaans, Italiaans, Frans, Duits, Engels en natuurlijk Nederlands). Ik vind het zelf iets fijner werken op de Kindle maar dat is meer een smaak dingetje dan functioneel, al ben ik geen grootgebruiker van deze functie.

   Mbt artikelen: ja, Pocket is de enige ondersteunde wijze om het gemakkelijk erop te krijgen. Ik prefereer ook Instapaper icm Kindle maar an sich werkt Pocket prima vind ik zelf. Via Calibre kun je ook artikelen (uit nieuwsbronnen van Calibre) op ereaders zetten maar ondanks dat ik dat wel eens geprobeerd heb (https://rsnijders.info/vakblog/2016/11/05/nieuws-downloaden-ebooks-calibre/) werkt Pocket stukken vriendelijker en wordt het ook beter getoond op die manier.

   Als je Pocket echt niet werkbaar vindt en artikelen wel essentieel zijn, dan is dat een reden om niet voor een Kobo ereader te kiezen vrees ik.

   Reply

   • Bedankt voor je reactie, ik ga er nog eens goed over nadenken! Ik vind Calibre overigens een uitkomst, want je kunt zo een zwik artikelen van dezelfde feed in één ebook krijgen. Maar voor individuele stukken is Instapaper of Pocket inderdaad een betere optie.

    Reply

 13. Beste Raymond
  Vraagje: heb 4 jaar de kobo aura in bezit, prima apparaat! Werkt nog uitstekend. Heb toen kobo account aangemaakt die staat er nu ook al die tijd op. Wilde hem koppelen met mijn bol.com account dat is helaas nog nooit gelukt. Nu mijn nieuwe kobo Clara aangezet, wifi ingesteld, met bol.com aangemeld. Hij ging toch weer naar mijn kobo account. Dat snap ik dus niet! Kan ik me nu in de instellingen van mijn nieuwe kobo Clara bij kobo account afmelden? Er staan nog geen boeken op dus daar kan niets mee misgaan. Ik wil graag bij bol.com boeken kopen via mijn kobo Clara. Hoop dat ik het goed uitgelegd heb. Vriendelijke groeten Els

  Reply

  • Dag Els,
   Bij Instellingen -> Accounts kun je zien met welk account je ingelogd bent en daar ook weer afmelden.

   Als je zeker weet dat je met je Bol account ingelogd hebt en er toch het Kobo account bij de instellingen staat, dan lijkt het er op dat je poging om ze te koppelen in het verleden toch succesvol is geweest.

   Je kunt dat checken door op kobo.com in te loggen met je Kobo account (pas op want ook daar is de Bol inlog tegenwoordig de standaard methode) …. en dan bij de accountinstellingen te kijken bij My Bol Account. Als de accounts gelinkt zijn kun je ze daar eventueel weer ontkoppelen daar maar aan de andere kant is het best handig als ze gekoppeld zijn/blijven. Boeken die je bij Bol en die bij je bij Kobo koopt komen dan beide op je ereader terecht.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top