Screenshots maken op een Kobo ereader

Natuurlijk kun je foto’s maken als je wilt laten zien hoe iets er uit ziet op je Kobo ereader of waar je bepaalde instellingen kunt vinden (dat is wat ik meestal doe). Maar wist je dat je met een kleine aanpassing van een tekstbestandje ook screenshots kunt maken op de ereader zelf?

kobo screenshots

Bijna te mooi om waar te zijn? De screenshots zien er beter uit dan op de ereader zelf. Let op de covers die in kleur worden getoond in de bibliotheek.

Hoewel Kobo de optie standaard niet aanbiedt is de mogelijkheid om screenshots te maken ingebouwd in de software die op elke ereader van Kobo te vinden is. Het maakt het mogelijk om met (de enige knop die ook op elke ereader aanwezig is, namelijk de) aan/uitknop een screenshot te maken die vervolgens in de hoofdmap van de ereader als PNG-afbeelding opgeslagen wordt.

Het feit dat er een (fysieke) knop gekoppeld moet worden aan de mogelijkheid om screenshots te maken is ook meteen de reden waarom dit standaard niet het geval is. De meeste Kobo ereaders hebben tegenwoordig nog maar één knop en die wordt al gebruikt om de ereaders mee aan en uit (of in de slaapstand) te zetten.

Zoals je hierboven kunt zien is er ook wat bijzonders met de screenshots die je kunt maken. Ereaders hebben weliswaar een e-ink scherm dat geen kleuren kan tonen (en alleen maar helder wit is als de schermverlichting meehelpt) maar de software houdt geen rekening met het feit dat het op een e-ink scherm getoond wordt. Screenshots hebben dus een perfect witte achtergrond en tonen zelfs kleuren op de meeste plaatsen, zoals bij de omslagafbeeldingen van de ebooks. Tenminste, in de bibliotheek wel maar bij een geopend boek dan weer niet.

kobo screenshots

Links: screenshots zijn vooral ideaal om de diverse menu-opties te laten zien. Rechts: de omslagen worden in een geopende titel kennelijk ook door de software in zwart-wit getoond.

Hoe maak je de screenshots?

Om screenshots op een Kobo ereader te kunnen maken moet je feitelijk de aan/uit knop een nieuwe functie geven. Dat doe je door een aanpassing te maken in een configuratiebestandje op de ereader waarna er telkens een screenshot gemaakt wordt als je op de aan/uit knop drukt.

Let op: het is of het één of het ander. Als je instelt dat de aan/uit knop screenshots maakt dan is die knop niet meer te gebruiken om je ereader mee uit te zetten, in de slaapstand te zetten of om te pogen je ereader te resetten als die is vastgelopen. Zet na het maken van de screenshots de oorspronkelijke instellingen terug en hou er rekening mee dat je wellicht extra risico loopt met Kobo ereaders die alleen maar die ene knop hebben (en geen resetmogelijkheid) zoals de Aura ONE.

 • Koppel je Kobo ereader met de micro-usb kabel aan je computer;
 • Navigeer naar de map .kobo en ga vervolgens naar de Kobo submap (als je de .kobo map niet ziet op je ereader dan moet je op zoek gaan naar de instellingen om verborgen bestanden en mappen te laten tonen);
 • Open het Kobo eReader.conf bestandje in een teksteditor. Dat kan in WordPad hoewel ik het gratis Notepad++ aanraad;
 • Zoek in dit bestand naar de sectie [FeatureSettings] of voeg deze toe als die nog niet aanwezig is. Bij het aanpassen van sommige instellingen op je ereader wordt deze sectie automatisch aangemaakt in Kobo eReader.conf maar deze is lang niet altijd aanwezig;
 • Voeg op de volgende regel, meteen onder [FeatureSettings], de volgende instelling toe: Screenshots=true zodat het er als volgt uitziet:
  
  [FeatureSettings]
  Screenshots=true
 • Sla de wijzigingen op en ontkoppel daarna je ereader. Vanaf dat moment kun je de aan/uit knop gebruiken om screenshots te maken. Deze worden in de hoofdmap opgeslagen als screen_xxx.png waarbij de xxx een volgnummer is.

Heb je alle screenshots gemaakt die je wilde maken? Open dan het Kobo eReader.conf bestand opnieuw in een teksteditor en verwijder de regel van de screenshots of verander het in Screenshots=false. De aan/uit knop doet nu weer wat die oorspronkelijk deed en je kunt de ereader weer gewoon in de slaapstand (of uit) zetten.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top