Tweetweekoverzicht week 36 2016: Tweets hergebruiken, linken wordt lastiger, DRM, Facebook filtert foto’s en Twitter DM chat?

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Mag je tweets gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek?

Arnoud Engelfriet beantwoordt een vraag op zijn blog van een lezer die wil weten of het eigenlijk wel toegestaan is om tweets te verzamelen en te gebruiken voor onderzoeksdoeleinden.

Linken wordt lastiger

Het Europese Hof van Justitie deed 8 september uitspraak over de prejudiciële vragen die de Hoge Raad stelde mbt de zaak tussen GeenStijl (GS Media) en Sanoma. De hele juridische voorgeschiedenis van de auteursrechtelijke status van hyperlinken had ik al eerder beschreven maar in plaats van een definitief antwoord komt het Hof nu met twee nieuwe criteria die het voor site-eigenaren wereldwijd een stuk lastiger gaan maken om vrijelijk te kunnen linken naar materiaal dat elders op het internet te vinden is.

Mocht je je afvragen waarom er geen vervolg op dat eerdere artikel op dit blog is verschenen, dan is dat een kwestie van nog even geduld hebben. Ik heb een artikel (en een aparte Juridische kwesties) hierover geschreven voor de IP en die komen pas begin oktober op dit blog. Gelukkig hebben anderen er ook heel veel over geschreven als je niet kunt wachten.

Dirk Visser schreef er (natuurlijk) over, net als Christiaan Alberdingk Thijm namens Brandeis die Sanoma als advocaten bijstond, The IP Kat is zeer lezenswaardig zoals altijd, net als Joost Becker.

Sneaky DRM

Cory Doctorow is een nog groter tegenstander van DRM dan ik het ben en hij haalt in een recente column uit naar de bedrijven die beweren dat klanten DRM helemaal niet zo erg vinden. Omdat ze ook niet aan hun klanten vertellen dat er DRM op zit, volgens Doctorow.

Dat is een punt waar ik het sowieso met hem eens ben als het om ebooks gaat. Enkele prettige uitzonderingen nagelaten moet je ook bij de grotere ebookwinkels flink zoeken om er achter te komen of je te maken hebt met DRM. Zo vertellen Amazon en Apple je van alles over hoe gemakkelijk je gekochte ebooks op hun apparaten krijgt maar niet over hoe lastig/onmogelijk het is als je je gekochte ebooks niet op hun apparaten wilt lezen. Bij Kobo kun je tenminste nog (ietwat verstopt) terugvinden als een boek belast is met DRM maar kun je in de bibliotheek flink gaan zoeken hoe je de EPUB kunt downloaden, voorzien van Adobe DRM. Export a file noemen ze dat en zelfs dan krijg je eerst een popup bericht dat het toch echt handiger is om je ebooks te synchroniseren naar een Kobo ereader of app ipv dat lastige gedownload met Adobe Digital Editions.

kobo export a file

Hoezo vinden klanten het geen enkel probleem dat er DRM op zit?

Facebook filtert en verwijdert historische Vietnam foto

Facebook is voor een groot deel van de wereldbevolking 1 van de belangrijkste bronnen voor het nieuws geworden maar kiest er voor om selectie en filtering door computers te laten plaatsvinden ipv door een menselijke redactie. De grootste krant van Noorwegen viel Facebook daar op aan nadat het bedrijf een historische en bekende Vietnam foto van kinderen (na een napalm aanval) wegfilterde omdat 1 van de kinderen geen kleren aanheeft.

Zuckerberg moest er zelf nog aan te pas komen om het beleid van het bedrijf (slapjes) te verdedigen maar koos uiteindelijk eieren voor zijn geld. De foto is inmiddels teruggeplaatst en hopelijk zet het een nog een paar mensen aan tot nadenken over de belachelijke hoeveelheid invloed die we Facebook met ons allen geven op hoe we nieuws ervaren.

Twitter DM’s als vervanging voor Whatsapp?

Twitter blijft sleutelen aan de Direct Messages nadat ze die al eerder uitbreiden naar 10.000 tekens ipv de standaard 140 en het mogelijk werd om zowel links als meerdere personen toe te voegen aan een DM bericht. Vorige week kondigde Twitter aan ook met blauwe vinkjes te gaan komen (a la Whatsapp) als indicator dat iemand het bericht gelezen heeft en ook met een bewegende animatie van drie bolletjes zodat je weet dat iemand anders iets aan het typen is. Het gaat (voorlopig?) alleen werken in de Twitter apps voor iOS en Android en aangezien ik die niet gebruik is daarmee meteen het nut weg voor mij maar wie weet zijn anderen er wel blij mee?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top