RSS feeds maken voor je favoriete YouTube kanalen

Ik kijk bijna dagelijks op YouTube of er nieuwe video’s zijn van mijn favoriete YouTube kanalen. Dat is natuurlijk ontzettend onhandig en aangezien ik geen zin heb om notificaties in te stellen op de YouTube app op mijn telefoon ging ik op zoek naar een betere oplossing. Gelukkig is het erg eenvoudig om je favoriete kanalen als RSS feeds toe te voegen aan je favoriete feedreader zodat je automatisch een seintje krijgt als er een nieuwe video staat. En afhankelijk van je feedreader kun je ook nog filteren zodat je alleen maar de video’s te zien krijgt die je ook wilt zien.

Van YouTube kanaal naar RSS feed

Hoewel Google de ondersteuning voor RSS feeds in bijna alle Google diensten afgebouwd of verwijderd heeft (Google wil dat je naar de site zelf komt) is die bij YouTube nog steeds gewoon aanwezig. Nou ja niet gewoon. Je zult nergens meer een RSS icoontje aantreffen maar een YouTube kanaal is zelf feitelijk ook niet meer dan een soort feed waarin telkens een nieuwe video getoond wordt.

Als je naar de URL van een YouTube kanaal kijkt dan bestaat deze uit de domeinnaam van YouTube, gevolgd door de subfolder channel en dan een ID code van het kanaal in kwestie. Bijv. www.youtube.com/channel/UCEFymXY4eFCo_AchSpxwyrg

youtube kanalen rss feeds

Deze ID code (de channel id) kun je gebruiken om de updates, de nieuwe video’s, op een andere manier weer te geven in de vorm van een RSS feed. Dit kan door die channel id achter de URL www.youtube.com/feeds/videos.xml?channel_id= te plakken.

Je krijgt dan de URL voor de RSS feed die je meteen kunt toevoegen aan je lijst met abonnementen in je favoriete feedreader. In bovenstaand voorbeeld is dat: www.youtube.com/feeds/videos.xml?channel_id=UCEFymXY4eFCo_AchSpxwyrg

Gebruik je Feedly of Inoreader? Dan hoef je zelfs niet eens meer te sleutelen aan een feed URL en kun je simpelweg de URL van het YouTube kanaal toevoegen. Zowel Feedly als Inoreader (en waarschijnlijk nog wel meer feedreaders) herkennen dat het om een YouTube kanaal gaat en halen de feed URL er automatisch uit. Doet jouw feedreader dat niet? Gebruik dan de methode die hierboven beschreven staat om zelf de feed URL samen te stellen.

Al je YouTube kanalen in 1 keer naar je feedreader?

Wil je alle YouTube kanalen waar je op geabonneerd bent in één keer toevoegen aan je feedreader? Dat kan door bij je overzicht van abonnementen helemaal naar beneden te scrollen. Daar tref je een onderdeel Export to RSS readers aan waar je een zogenaamd OPML bestand kunt downloaden door op de knop Export subscriptions te klikken.

youtube kanalen rss feeds export opml
Je krijgt dan een bestandje “subscription_manager.xml” die je in Feedly (Organize -> Import OPML) of Inoreader (Settings->Import/Export->Import OPML) kunt uploaden om alle YouTube kanalen in één keer als individuele RSS feeds toe te voegen.

Wat zijn de voordelen van YouTube kanalen in je feedreader volgen?

Behalve dat je de updates voor (alleen?) je favoriete kanalen nu handig op één plek hebt staan kun je ook heel gemakkelijk YouTube kanalen volgen zonder dat je je hoeft te abonneren. Dat is niet heel leuk voor de eigenaar van het YouTube kanaal aangezien het succes van een kanaal vooral afgemeten wordt aan het aantal abonnees. Maar als je van plan bent om slechts tijdelijk een kanaal te volgen, geen zin hebt om prijs te geven dat je dat kanaal interessant vindt of niet wilt dat je suggesties krijgt van Google/YouTube op basis van een abonnement op dat kanaal, dan is dit een handig alternatief.

Als je (betalend) gebruiker bent van Inoreader dan kun je nog wat extra leuke dingen doen met een RSS feed van een YouTube kanaal. Ik ben bijvoorbeeld geabonneerd op een YouTube kanaal waar verschillende soorten items en shows te zien zijn terwijl ik eigenlijk alleen maar geïnteresseerd ben in één specifieke show. Met de filter feed functie in Inoreader krijg ik nu alleen maar een update als er een nieuwe aflevering van die show op dat kanaal verschijnt. De rest wordt genegeerd.

@header afbeelding via Pixabay met CC0-verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top