Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in september 2016 (plus de actuele ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Ik neem de – op dat moment actuele – top 10 op in mijn lijst en kijk welke prijzen ze hebben in een aantal ebookwinkels (mits ze een ebookversie hebben natuurlijk). Deze week (week 37 2016) zijn dat de volgende tien titels:

 1. De levens van Jan Six door Geert Mak
 2. Hay door Sander Donkers
 3. Killerbody Dieet door Fajah Lourens (geen ebookversie)
 4. Huidpijn door Saskia Noort
 5. Kom hier dat ik u kus door Griet Op De Beeck
 6. Vele hemels boven de zevende door Griet Op De Beeck
 7. Naar opa en oma Pannenkoek door Vivian den Hollander en Dagmar Stam (geen ebookversie)
 8. Pogingen iets van het leven te maken door Hendrik Groen
 9. Een klein leven door Hanya Yanagihara
 10. Ik reis alleen door Samuel Bjørk

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als o.a. de sites van AKO en ECI, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (15 september 2016). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken bij Boogsy waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie,]

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie]

Bij vijf titels is er niets spannends aan de hand. Zowel Killerbody Dieet als Naar oma en opa Pannenkoek (een prentenboek) zijn niet als ebook beschikbaar en de De levens van Jan Six, Huidpijn en het boek over Barry Hay zijn te recent uit om ergens al in de aanbieding te zijn. Het enige dat opvalt bij Hay is het feit dat de ebookversie niet te koop is bij Amazon en Google Play Books.

De boeken van Griet Op De Beeck keren weer terug in de top 10 en hier valt wel degelijk een voordeel te behalen. Kom hier dat ik u kus is bijna 4 euro goedkoper bij Amazon, Bol en Google Play Books terwijl Vele hemels boven de zevende bij Amazon en Google Play Books ruim drie euro goedkoper te koop is.

Een klein leven is om mysterieuze reden (van de uitgever vermoedelijk) nog steeds niet bij Amazon te verkrijgen hoewel de oorspronkelijke Engelstalige editie, A Little Life, daar wel te vinden is voor 9 euro. Het is geen boycot van de uitgever tegen buitenlandse ebookwinkels want bij Google Play Books is de titel wel te krijgen. Daar kost die slechts 10,19 euro en als je niet van Engels lezen houdt dan is dit je beste keuze.

Ik reis alleen was vorige maand één van de actietitels van de Vakantielezen actie maar is bij de meeste ebookwinkels weer teruggekeerd naar de oorspronkelijke prijs van 9,99 euro die slechts 1 cent onder de prijs van de papieren editie ligt. Wil je liever minder betalen? Dan hebben zowel Amazon als Bol/Kobo de titel nog steeds voor 7,99 euro in hun assortiment.

Conclusies?

Zoals bijna altijd moet je wederom bij de “buitenlandse” ebookwinkels zijn voor de koopjes. Zowel Amazon als Google Play Books hebben de laagste prijzen voor vier van de acht titels die daadwerkelijk als ebookversie te koop zijn. Je kunt er helaas niet terecht voor alle acht titels want Hay en Een klein leven zijn niet bij Amazon te vinden terwijl je ook tevergeefs zoekt naar Hay bij Google Play Books. Die laatste heeft dan wel weer Een klein leven voor de laagste prijs in de aanbieding.

Bol/Kobo geeft (samen met Amazon en Google Play Books) voor twee titels de laagste prijs maar als je dus meerdere bestseller ebooks wilt aanschaffen is het raadzaam ook bij Amazon of Google te kijken. Google Play Books is over de gehele linie sowieso de beste plek om de titels digitaal te kopen (ook al ontbreekt Hay in het assortiment).

Als je het niet erg vindt om de goedkoopste edities bij verschillende ebookwinkels op de kop te tikken, dan betaal je €78,56 voor de acht beschikbare ebooks in plaats van €151,36 voor de acht papieren edities. Daarmee betaal je dus 51,9% van de prijs van de papieren versie en dat was 53% vorige maand.

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

   • Graag gedaan en ook bedankt voor de link.

    Heb jij recent gekochte boeken bij amazon met succes naar epub kunnen converteren? Het laatste boek dat ik heb gekocht bestond uit wel tien bestanden.

    Reply

    • @Nathaly Ik heb er gisteren nog eentje gekocht en zonder problemen kunnen converteren. Het hoort nooit uit meer dan 1 bestand te bestaan dus ik ben wel benieuwd wat er bij jou fout is gegaan eigenlijk.

     Reply

     • Ik heb vandaag een boek bij Amazon.com gekocht. De kindle heb ik aan de laptop gekoppeld. Via Calibre zoek ik het boek op. Het is een kfx-bestand en Calibre converteert dat niet. Op de kindle staat ook een map met de naam van het boek, maar daarin staat een hele reeks bestanden. Of moet ik het anders doen?

     • @Nathaly Dat moet inderdaad anders. Net zoals Kobo hun ebooks als KePubs verstuurt naar hun ereaders, doet Amazon dat als KFX bestanden met een opmaak die feitelijk niet buiten de Kindle ereaders werkt. Je zijn ook allemaal beveiligd met DRM en dus kun je ze niet rechtstreeks vanaf de Kindle importeren.

      Er zijn twee manieren om wel een backup te maken van Kindle ebooks icm Calibre en eentje daarvan heb ik hier beschreven: https://rsnijders.info/vakblog/2014/06/29/backup-kindle-ebooks/ Het maakt gebruik van de Kindle desktop software en werkt voor mij zonder problemen.

 1. Het is gelukt, wat fijn! Hartelijk dank.

  Het bestandstype azw kwam niet voor in de map, ik heb de bestanden met het formaat Kindle Content geselecteerd.

  Ben er erg blij mee :)

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top