Tweetweekoverzicht week 37 2016: Google Transparantierapport site, meer inhoud in tweets, Bliyoo familie-abonnement, NL muziekverkoop in de lift en reacties op de EU auteursrechtvoorstellen

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Google verwijderde al 1,77 miljard sites vanwege auteursrechtschendingen

Google heeft de site van Transparantierapport vernieuwd waar ze op vermelden welke en hoeveel verzoeken ze krijgen om content te verwijderen uit hun zoekmachine. Niet alleen loopt er nu een teller mee die meldt op hoeveel sites die verzoeken betrekking hebben (893.000) en hoeveel url’s verwijderd zijn (1,77 miljard), je kunt nu ook de individuele verzoeken nader besturen door op de knop De gegevens onderzoeken te klikken. Daar kun je ook meteen nakijken of – en zo ja welke – verzoeken tegen specifieke websites of bedrijven zijn ingediend.

Zoals het DMCA verzoek dat tegen Vakblog werd ingediend :) Hoewel dat per ongeluk gebeurde en ik er een leuk kaartje van de auteur aan over heb gehouden.

Meer inhoud in tweets vanaf morgen?

Het was al enkele maanden geleden aangekondigd door Twitter maar vanaf morgen zou het dan echt zo ver moeten zijn: linkjes (naar sites, foto’s en video’s) tellen dan niet meer mee voor de limiet van 140 tekens. Nu wordt elke link automatisch ingekort en neemt deze 23 tekens in beslag. Hetzelfde gaat dan ook gelden voor usernamen die aan het begin van een tweet staan. Op die manier houd je de volle 140 tekens voor je tweet, ook al reageer je op meerdere mensen.

Twitter heeft niet bevestigd dat morgen de uitrol gaat beginnen dus wees niet teleurgesteld als je nog even ouderwets rustig moet doen met het aantal linkjes in je tweets.

Bliyoo heeft nu ook een familie-abonnement

Bliyoo heeft sinds afgelopen week ook de optie voor een familie-abonnement. Daarmee lezen maximaal 4 gezinsleden samen met 1 abonnement (ieder met een eigen Bliyoo account). De “hoofdgebruiker” heeft een familie-abonnement nodig waarmee dan maximaal 3 andere gebruikers toegevoegd kunnen worden aan dat abonnement. De kosten liggen 50% hoger dan het reguliere abonnement (14,95 per maand voor alleen boeken of alleen tijdschriften en 22,45 per maand voor het combi-abonnement) en is natuurlijk een prima deal als je niet de enige Bliyoo lezer in je gezin bent.

Nederlandse muziekbranche in de lift

Het gaat weer een stuk beter met de muziekverkoop in Nederland. Behalve dat in de eerste 6 maanden van 2016 een omzet van 40 miljoen werd gehaald (was 26,4 miljoen in het eerste halve jaar van 2015) nam ook de verkoop van fysieke cd’s en lp’s met 2,4% toe naar 27,8 miljoen euro. Met name de (retro)populariteit van vinyl speelt hierbij een rol aldus de NVPI.

Reacties op de auteursrechtvoorstellen van de Europese Commissie

Afgelopen week presenteerde de Europese Commissie dan eindelijk de beloofde voorstellen in het kader van de herziening van de Auteursrechtrichtlijn. Hoewel er definitief goede kanten aan zitten zijn het overgrote deel van de reacties negatief en teleurgesteld doordat er meer aandacht aan het handhaven van de belangen van rechthebbenden lijkt te zijn besteed dan aan het daadwerkelijk creëren van oplossingen voor burgers en bedrijven.

Ik wacht met het bespreken van de meeste nieuwe wetgeving tot het daadwerkelijk definitief is maar ging wel alvast in op de voorgestelde nieuwe onderwijsexceptie.

Een selectie van andere reacties:

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top