Kindle in Motion: meer dan alleen simpele ebooks

Enkele maanden geleden heeft Amazon stilletjes een nieuwe variant geïntroduceerd van hun ebookformaten. Kindle in Motion ebooks zijn ebooks waar video en bewegende animaties aan zijn toegevoegd en die alleen ondersteund worden op de Kindle apps voor iOS en Android. Op ereaders zijn deze toevoegingen niet te zien maar kun je de ebooks nog steeds ‘text-only’ lezen.

Ebooks 2.0?

Het verrijken van ebooks met tekeningen, foto’s, animaties en video is geen nieuw idee en is zelfs altijd de grote belofte geweest van ebooks waarmee het zich kan onderscheiden van papieren boeken. De EPUB 3 standaard voorziet hier ook in maar wordt in Nederland bijna alleen maar gebruikt voor kinder- en prentenboeken en heeft ook nog eens het grote nadeel dat het voor kopers een grote puzzel is hoe ze deze ‘multimediale’ ebooks kunnen lezen.

Amazon heeft juist als voordeel dat ze, dankzij hun gesloten ecosysteem, zelf kunnen bepalen welke versie van een ebook bekeken kan worden op welk apparaat of app die ze ondersteunen. Al in 2010 introduceerden ze Kindle A/V ebooks waarbij ze geluidsfragmenten of video’s toevoegden als je ze las/downloadde in één van hun Kindle apps maar die je op de Kindle ereaders gewoon als regulier ebook kon lezen zonder dat het zelfs maar opviel dat er audio of video in zat. Ik heb zelf bijvoorbeeld Fortunately the Milk gekocht waar een aantal video’s van de auteur Neil Gaiman waren toegevoegd die je dus alleen maar kon bekijken als je de titel in een Kindle app las.

Kindle in Motion

Het simpelweg toevoegen van een paar optionele video’s of geluidsfragmenten aan ebooks is een leuk extraatje voor de lezer maar met Kindle in Motion gaat Amazon een stuk verder. Voor deze titels – er zijn er nog maar slechts zeven op moment van schrijven – zijn tientallen animaties of video’s gemaakt die helemaal geïntegreerd zijn in het verhaal zelf.

Zo maakte M.S. Corley vele illustraties en animaties voor een selectie van verhalen van Edgar Allan Poe.

kindle in motion edgar allan poe

Elk verhaal heeft een prachtige tekening gekregen als titelpagina maar ze komen helemaal tot leven met een voorbij vliegende raaf in The Raven, zwaaiende bijlen in The Pit and the Pendulum en bebloede vingerafdrukken die je in de marges ziet staan van The Murders in the Rue Morgue.

In de Kindle apps kun je er voor kiezen om de tekeningen en animaties uit te zetten (waarom je dat zou doen weet ik niet) en als je het ebook op de Kindle ereader leest krijg je eenvoudigweg de versie geserveerd zonder animaties. De ‘volledige’ versie (honderden MB’s groot) is waarschijnlijk in het KF8 formaat dat alleen maar werkt/bestaat in het Amazon ecoysteem terwijl de te downloaden versie voor Kindle ereaders (tussen de 5 en 10MB) in het AZW3 formaat is en dus geen animaties bevat.

Ik heb drie titels gekocht en bij alle drie zijn de toevoegingen mijns inziens bijzonder goed geslaagd. Gevarieerde pagina-achtergronden (waar de tekst netjes binnen blijft, ook al wijzig je de lettergrootte en marges!), kleurrijke illustraties en mooie animaties zorgen ervoor dat ik voor het eerst ebooks met plezier op een telefoon of tablet heb gelezen. Het feit dat de ebooks twee keer zijn opgemaakt – eentje met alle multimedia en eentje met alleen de tekst – zorgt ervoor dat je ook niet gedwongen wordt een keuze te maken tussen de twee versies en stelt je in staat om het verschil goed te zien.

Het zal flink wat werk zijn denk ik om Kindle in Motion ebooks te maken maar ik hoop dat we de komende jaren nog vele oude en bekende titels gaan zien die op deze manier – met een fantastische illustrator – een compleet nieuw publiek gaan vinden. Of aanzetten tot het opnieuw lezen van een boek. Moet je eens voorstellen hoe de Kindle in Motion versies van de Harry Potter boeken eruit zouden kunnen zien.

Het lijkt erop dat de belofte van ebooks, die ook echt iets toevoegen ten opzichte van hun papieren tegenhangers, eindelijk ingelost is door Amazon.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top