Geavanceerd zoeken in Spotify

Spotify doet zijn uiterste best om met behulp van (gepersonaliseerde) afspeellijsten hun aanbod van muziek onder je aandacht te brengen. Als je echter zelf wilt zoeken naar muziek (van vroeger?) dan kun je zoeken op artiest of titel van het nummer. Maar ken je alle mogelijkheden al van de zoekbalk in Spotify?

Geavanceerd zoeken

spotify zoekbalkZowel in de desktopversie als in de verschillende apps van de muziekdienst kun je zoeken naar je favoriete muziek. Typ simpelweg je zoekterm in en Spotify kijkt bij de titels van de nummers, namen van de artiesten en de namen van de albums of die zoekterm er tussen zit.

Dat werkt op zich uitstekend maar je krijgt enorm veel zoekresultaten als je op veelvoorkomende woorden in titels zoekt of op namen van artiesten die al honderden nummers uitgebracht hebben. Gelukkig kun je, vergelijkbaar met Google, ook nauwkeuriger zoeken in dezelfde zoekbalk door gebruik te maken van geavanceerde zoekacties. Zoals deze die ik zelf regelmatig gebruik:

Als je op een naam zoekt die uit meer dan één woord bestaat, zet het dan tussen haakjes

Als je op meerdere termen zoekt, gescheiden door spaties, dan zoekt Spotify op alle termen afzonderlijk en kijkt vervolgens welke nummers ze allemaal bevatten. Dat werkt meestal erg goed want de gevonden muziek waar de termen dicht bij elkaar staan, worden als meest relevant gezien en aan je getoond. Zoek je dus bijvoorbeeld op de naam van artiesten (Michael Jackson, James Brown enz) dan krijg je zonder problemen alle muziek waar die namen in (de titel-, artiesten- of albumnamen) voorkomen.

Met meer dan twee woorden, zoals bij de namen van nummers, wordt het echter minder nauwkeurig. Zoek je op love your way dan vind je Baby, I Love Your Way maar ook Is There Any Love In Your Heart van Lenny Kravitz (omdat dit nummer op het album Are You Gonna Go My Way staat), 50 Ways To Leave Your Lover (op het album Take Love Easy) en You Snuck Your Way Right Into My Heart van Love Handel.

Als je de zoektermen die bij elkaar moeten staan, tussen haakjes zet dan wordt er gezocht op die specifieke combinatie in die specifieke volgorde. Een zoekactie op "love your way" elimineert alle zoekresultaten waar die drie woorden niet in die exacte volgorde staan.

Zoek specifiek op naam van het nummer, artiest of album

Als je op (bijvoorbeeld) op James Brown zoekt dan krijg je, behalve de muziek van James Brown zelf ook alle nummers waar zijn naam in de songtitel staat en alle nummers die op albums staan die naar hem vernoemd zijn. En dat zijn er nog best veel.

Je kunt in de zoekbalk ook je zoekactie meteen afbakenen zodat er alleen in de songtitels, artiesten of albumnamen gezocht wordt.

Zoek op namen van nummers

 • track:"i feel good" (ook hier levert tussen haakjes plaatsen van titels betere resultaten op)
 • track:"james brown is dead"

Zoek op namen van artiesten

 • artist:metallica
 • artist:"red hot chili peppers" (mag tussen haakjes maar bij namen van artiesten is dat eigenlijk niet nodig)

Zoeken op namen van albums

 • album:kick
 • album:"Appetite for destruction"

Combineren van specifieke zoekacties

Krijg je nog te veel zoekresultaten die niet kloppen? Dan kun je de bovenstaande zoekacties ook combineren om de zoekresultaten verder te verfijnen. Bijvoorbeeld track:"i feel good" artist:"james brown" om alleen de versie van het nummer te krijgen die ook daadwerkelijk door James Brown gezongen is (en niet de tientallen covers die op Spotify te vinden zijn).

spotify

Je kunt zelfs nog verder filteren door een jaar of periode toe te voegen van release:

 • year:1966 (het jaar dat I Feel Good uitkwam)
  
  spotify jaar
 • year:1966-1999 (als je alle heruitgaven uit de 21ste eeuw niet wilt zien)
 • year:1966-2016 NOT year:2003 (alle versies behalve degene die op The 50th Anniversary Collection staan die in 2003 uitkwam)

spotify search filtered
Maar dat gaat misschien wel erg ver ;-)

Hoe dan ook, zelfs in het gigantische aanbod van Spotify kun je snel datgene vinden wat je zoekt. Als je het maar een beetje handig aanpakt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top