Tweetweekoverzicht week 38 2016: Meer printing on demand in NL, Twitter voert wijzigingen door, zoeken in Google Drive, Kobo in de UK, ondertitelaars vs BREIN

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Meer printing on demand

CB breekt (zijn eigen) records als het gaat om het aantal boeken dat via printing on demand wordt geproduceerd. Vooral educatieve en wetenschappelijke uitgevers zijn de bron hiervan (studieboeken). Bij printing on demand wordt een titel pas nadat het door een klant is besteld daadwerkelijk geproduceerd. Dat gebeurt binnen 24 uur en heeft als grote voordeel dat uitgevers geen voorraden meer hoeven aan te houden en natuurlijk vooral dat een titel daardoor nooit uitverkocht kan raken.

Het zou interessant zijn om er achter te komen of deze titels ook goedkoper zijn dan traditioneel gedrukte titels want je mag aannemen dat het goedkoper is om ze uit te printen (helemaal als ze dus binnen 24 uur opgeleverd kunnen worden) dan ze te drukken in relatief kleine oplages.

Twitter past limiet aan voor gequote tweets, foto’s en video’s

Het was al aangekondigd en afgelopen maandag voerde Twitter ook enkele wijzigingen door die het aantal tekens beïnvloeden in tweets. “Bijlagen” zoals linkjes naar foto’s, video’s, gifjes, twitter polls en gequote tweets tellen niet meer mee in de limiet van 140 tekens.

Het leek eerst ook de bedoeling te zijn dat alle links buiten die limiet zouden komen te vallen – net als de @twitternamen bij mentions – maar daar heeft Twitter vooralsnog van afgezien, vermoedelijk om een golf van linkjesspam (die naar tientallen of honderden twitteraars tegelijk zou kunnen worden verstuurd) te voorkomen. Links naar reguliere internet url’s, zoals artikelen op websites maar ook plaatjes en video’s op internet, blijven gewoon 23 tekens kosten. Alleen de foto’s enz die je vanuit de Twitter clients zelf toevoegt als bijlagen worden nu ‘genegeerd’ in de limiet.

Over Twitter clients gesproken, Twitter heeft de eigen apps, de webversie en Tweetdeck ook meteen bijgewerkt en ook de meeste thirdparty clients ondersteunen inmiddels de nieuwe werkwijze. Mits je regelmatig de apps op je telefoon of tablet bijwerkt natuurlijk.

Google verbetert de zoekfunctie in Drive

Ik vond de zoekfunctie in Drive al prima werken (ik vraag me wel altijd af hoeveel mensen de zoekfunctie eigenlijk gebruiken in bestandopslagdiensten) maar Google heeft het desondanks een upgrade gegeven die het zoeken met natuurlijke taal introduceert. Zodat je ook kunt zoeken op “documenten die ik vorige week heb gemaakt” enz. Het werkt nog niet echt fijn in het Nederlands en stiekem vind ik dat wel ok want ik prefereer zoekfuncties die me gewoon alle resultaten geeft van een bepaalde zoekactie en vertrouw liever niet op een algoritme van Google die met me meedenkt over wat ik bedoel met “vorige week”.

Maar ja, ik ben ouderwets ;-)

Kobo is weer wat groter geworden in het Verenigd Koninkrijk

Een half jaar geleden stapte Barnes & Noble uit de ebookmarkt in de UK en droeg daarbij alle bestaande klanten met hun eerder gekochte ebooks over aan Sainsbury’s, een grote Britse supermarktketen. Tenminste, dat deel van de B&N ebooks dat ook in de ebookwinkel van Sainsbury’s te vinden was.

Een lang leven was deze constructie niet gegeven want afgelopen week stapte ook Sainsbury’s uit de ebookbusiness en worden al hun klanten – de rechtstreekse en de voormalige B&N klanten – overgedragen aan Kobo. Die dat ook meteen meldde in een persbericht. De Sainsbury’s accounts worden afgesloten per 1 december en de Britten hebben dus tot die datum de tijd om hun ebookbibliotheken over te hevelen naar Kobo.

Overigens is dit wel een mooi voorbeeld van hoe we dergelijke situaties in Nederland niet zouden krijgen. Ik ben nog steeds geen fan van welke DRM dan ook maar in Nederland kun je zonder problemen een backup maken van je gekochte ebooks met watermerk DRM en hoef je niet bang te zijn dat je bij een faillissement van je ebookwinkel nooit meer bij je ebooks kunt. Daarnaast hebben we in Nederland het excellente LeesID systeem – dat echt te weinig aandacht en lof krijgt – waardoor je alle ebooks die je bij Bol, ebook.nl, Libris, Blz, Boeken.com, Managementboek en TheReadShop koopt in elkaars accounts toegankelijk krijgt.

Ondertitelaars vs BREIN

Op 16 september 2016 was het dan zo ver. De rechtszaak tussen de ondertitelaars, verenigd in de Stichting Laat Ondertitels Vrij (SLOV) en BREIN stond op de rol bij de rechtbank Amsterdam. Nee, deze keer niet aangespannen door BREIN maar juist door de ondertitelaars die uit eerste hand ervaring hebben opgedaan met de werkwijze van BREIN – BREIN ging achter de ondertitelaars van sites als Bierdopje en Simplyreleases in 2013 – en nu zelf BREIN dagvaardde.

Een hele interessante casus wat mij betreft omdat het niet zo zeer om de vraag gaat of het maken van ondertitels een auteursrechtelijke inbreuk kan zijn (artikel 13 Aw zegt alleen dat een 1 op 1 vertaling een inbreuk is) maar meer of de werkwijze van BREIN door de beugel kan. Moet BREIN niet met naam en toenaam komen van rechthebbenden wiens rechten geschonden zijn of kunnen ze wel degelijk generiek stellen dat iedereen die ondertitels maakt per definitie fout zit? Ik vind zelf dat je nooit generieke uitspraken kunt doen in het auteursrecht en dat het auteursrecht puur als stok wordt gebruikt om illegale downloads van films en tv series onaantrekkelijker te maken maar goed, daar mag de rechter zich nu over gaan buigen. Op 2 november volgt de uitspraak en die wacht ik vol interesse af.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top