Source Sans Pro (lettertype) installeren en gebruiken op je Kobo ereader

Adobe stelde in 2012 met Source Sans Pro hun eerste gratis – en vrij te gebruiken – lettertype beschikbaar voor iedereen. Dat was een opvallende gebeurtenis omdat Adobe tot die tijd alleen maar hun zelfontworpen lettertypes voor veel geld verkocht. Source Sans Pro is niet ontworpen voor het gebruik op ereaders maar kan zonder problemen op elke Kobo ereader geïnstalleerd worden.

Het is natuurlijk altijd een kwestie van smaak welk lettertype je prefereert maar dit lichte en schreefloze lettertype biedt in elk geval wat variatie ten opzichte van de standaardlettertypes op Kobo ereaders. In het onderstaande stappenplan demonstreer ik hoe je het Source Sans Pro lettertype kunt toevoegen aan een Kobo Glo HD en de Kobo Aura ONE maar het werkt in beginsel met alle TrueType Fonts (lettertypebestanden met een .ttf extensie), OpenType Fonts (.otf) en alle modellen Kobo ereaders.

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen een lettertype en een lettertypefamilie. Als je het over een lettertype als Helvetica, Arial, Times of in dit geval Source Sans Pro hebt, dan gaat het feitelijk over een lettertypefamilie. Het reguliere Source Sans Pro is een lettertypebestand maar vetgedrukt Source Sans Pro is weer een ander lettertypebestand net zoals cursief en vetgedrukt+cursief Source Sans Pro. Wil je in een tekst onderscheid kunnen lezen tussen reguliere tekst, vetgedrukt, cursief en vetgedrukt+cursief, dan heb je dus minstens vier lettertypebestanden nodig.

Het zijn ook deze vier lettertypebestanden van dezelfde lettertypefamilie die je nodig hebt om een lettertype goed weer te geven op een Kobo ereader. Dergelijke bestanden horen ook de vier verschillende benamingen in de bestandsnaam te hebben staan zodat je Kobo ereader “weet” wanneer welk lettertype bestand gebruikt moet worden.

<lettertypenaam>-Regular.ttf (.otf)
<lettertypenaam>-Italic.ttf (.otf)
<lettertypenaam>-Bold.ttf (.otf)
<lettertypenaam>-BoldItalic.ttf (.otf)

Stappenplan

 • Verbind je Kobo ereader met een computer en maak een nieuwe map “fonts” aan in de hoofdmap van de ereader zelf waar ook o.a. de .kobo en .kobo images mappen al te zien zijn. Let op dat “fonts” zonder aanhalingstekens en met alleen kleine letters geschreven moet zijn.;
 • Kopieer of verplaats de lettertypefamilie(s) naar de zojuist aangemaakte map fonts. Dus in het geval van (de TrueType versie van) Source Sans Pro de vier lettertypebestanden SourceSansPro-Regular.ttf, SourceSansPro-Italic.ttf, SourceSansPro-Bold.ttf en SourceSansPro-BoldItalic.ttf. Je kunt de volledige set met lettertypebestanden via Github downloaden maar ik heb de vier benodigde bestanden apart in één zipbestand gezet om makkelijker te kunnen downloaden;
 • Optioneel: Ontkoppel je Kobo ereader, zet hem uit en start hem vervolgens weer opnieuw op. Dit zorgt ervoor dat de ereader het toegevoegde lettertype ook laadt en je het kunt selecteren als je een ebook gaat lezen. Meestal gaat dat ook goed zonder een herstart maar als je niets ziet, start dan toch de ereader even opnieuw op. Zie je nog steeds niet het nieuwe lettertype? Controleer dan of de bestanden ook echt in een map fonts staan in de hoofddirectory van je ereader.

Overigens kan het voorkomen dat het lettertype van een ebook niet veranderd kan worden op een Kobo ereader. Dit komt omdat uitgevers regelmatig lettertypes ‘inbakken’ in een ebook en daarmee de functionaliteit van ereaders blokkeren om dat lettertype te wijzigen. In dit artikel beschrijf ik hoe je die ebooks alsnog geschikt kunt maken om het lettertype te veranderen (naar bijv. SourceSansPro).

Ik geef zelf de voorkeur aan een iets ‘dikker’ (donkerder) lettertype op mijn ereader, vooral op een 6-inch ereader als de Glo HD. Op de grotere 7,8-inch Aura ONE vind ik het echter een stuk prettiger lezen en onderscheidt het schreefloze Source Sans Pro zich heel aardig ten opzichte van de standaardlettertypes van Kobo.

Wat is jouw favoriete lettertype om mee te lezen vanaf het scherm? Gebruik je altijd een ingebouwd lettertype of heb je je eigen favorieten zelf toegevoegd?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Ik ben over het algemeen eigenlijk wel tevreden over het standaard lettertype op mijn Kobo H2O.
  Ik ben nog wat huiverig geweest om mijn lettertype aan te passen.

  Reply

 2. Allereerst hartelijk dank voor alle geweldige Kobo en Calibre tips & tricks. Daar heb ik al veelvuldig gebruik van gemaakt! Zoals ook de (eerdere) uitleg over het installeren van lettertypes op de Kobo.
  Na verschillende lettertypes te hebben uitgeprobeerd, heb ik uiteindelijk gekozen voor de Charis SIL Modified Larger, een aangepaste versie van de Charis SIL. Een prettige, iets dikke schreeflettertype die makkelijk leest.

  Reply

 3. Leuk om te zien dat je met een blog post aandacht schenkt aan dit lettertype. Adobe heeft nog een type in ontwikkeling – source serif pro – wat een alternatief zou kunnen zijn voor Bitter of Bookerly – maar tot nu toe is het type nog niet compleet (geen italic or italic bold) dus afwachten…

  Reply

 4. Hallo
  Ik heb de Kobo h2o 2e generatie.
  Heb een vraag daarover.
  Waarom kan ik bij veel lettertypes (bij zelf gedownloade boeken) via Callibre naar de e-reader de regelafstand / marges / uitvullen niet aanpassen? Bij sommige boeken (op dezelfde manier erop gezet) lukt dat wel. Maakt niet uit welk lettertype.
  Gr
  C

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top