Enhanced Editions iBooks: A Song of Ice and Fire ebooks

In januari 2012 bracht uitgever HarperCollins het eerste deel van de Song of Ice and Fire boeken als een Kindle A/V titel uit. A Game of Thrones Enhanced Edition werd voorzien van o.a. geluids- en videofragmenten maar de overige delen verschenen nooit in dit formaat. Samen met Apple pakt HarperCollins nu wel door en verscheen op 29 september een volledig nieuwe versie van A Game of Thrones Enhanced Edition in de iBookstore van Apple. De komende maanden zullen ook de overige delen als Enhanced Editions iBooks beschikbaar komen. Wat voegen deze Enhanced Editions iBooks toe aan de reguliere ebookversies?

Enhanced Editions iBooks

Net zoals bij Amazon en Kobo is het ook bij Apple mogelijk om gebruik te maken van multimediale mogelijkheden bij ebooks dankzij de respectievelijke gesloten ecosystemen waardoor de restricties van de reguliere EPUB (of MOBI) formaat omzeild kunnen worden. Feitelijk hebben zowel Amazon, Kobo als Apple eigen ebookformaten gecreëerd die volledig geoptimaliseerd zijn voor hun eigen apps en apparaten en daarbuiten ook niet kunnen ‘bestaan’. Het voordeel is dat hierdoor hele fraaie (en grote) ebooks opgemaakt kunnen worden maar het nadeel – voor de consument – is dat deze ebooks alleen maar op de apparaten van die ene leverancier gelezen kunnen worden. Een verkapte soort DRM eigenlijk.

Daar waar Amazon bij hun Kindle in Motion ebooks tenminste nog twee versies levert – een volledig multimediale versie voor in de Kindle app en een afgeslankte versie voor op een ereader – heeft Apple er geen enkel bezwaar tegen om lezers meerdere keren te laten betalen voor verschillende versies. Die je sowieso dankzij de agressieve FairPlay DRM alleen maar op Apple apparaten kunt lezen. Het was de reden waarom ik een jaar geleden de Enhanced Editions iBooks van de Harry Potter reeks volledig negeerde die door Pottermore en Apple werden uitgebracht. Het feit dat er slechts 1 bewegende afbeelding per hoofdstuk was toegevoegd aan deze digitale edities, samen met enkele annotaties, overtuigde me ook niet om mijn principes opzij te zetten.

A Game of Thrones .. maar dan anders

Met de Song of Ice and Fire boeken van George R.R. Martin pakken uitgever HarperCollins en Apple het aanzienlijk grondiger aan. Er is echt goed gekeken hoe de tekst verrijkt kon worden met functionaliteiten die het makkelijker maken om het verhaal goed te volgen en die achtergrondinformatie geven als je meer wilt weten over personages, de families of de wereld van Westeros zelf.


Het is voor mij niet ‘the next step in books’, zoals George R.R. Martin dat beweert (daarvoor zou je meerdere versies voor meerdere apparaten die niet per se van Apple zijn moeten bundelen), maar ik moet toegeven dat deze Enhanced Editions absoluut iets toevoegen aan de duizenden pagina’s tekst van de vijf huidige boeken in de serie.

enhanced editions ibooksZo begint elk hoofdstuk met een kaart die de locatie van het personage aangeeft waar het hoofdstuk over gaat. Je kunt doorklikken op de kaart voor een overzicht van de gehele wereld en dat helpt heel goed om een beeld te vormen van hoe de vele verhaallijnen zich tot elkaar verhouden. In elk hoofdstuk is ook een woordenlijstindex te raadplegen waarin alle personages en locaties in opgenomen zijn en als ze voor de eerste keer voorkomen worden ze vetgedrukt in de tekst getoond zodat je meteen een beetje achtergrondinformatie kunt opzoeken.

enhanced editions ibooksProberen om in je hoofd bij te houden wie er nou precies thuis hoort in welke familie is ook geen sinecure en daarom vind je in de bijlagen een volledig overzicht van alle families en de bijbehorende stambomen.

enhanced editions ibooksHet is nuttig om in elk hoofdstuk te zien waar de hoofdpersonages zich op dat moment bevinden maar hoe reizen ze nou door Westeros en de Eastern Lands? Waar kruisen de paden zich? Dat kun je eveneens nakijken in de bijlagen.

enhanced editions ibooksHet blijft ook niet beperkt tot alleen maar kaarten en indexen. In een paar hoofdstukken is het mogelijk om de tekst voorgelezen te krijgen. Dit is uit de audioboekversie gehaald waarbij het hoogstens zonde is dat je die optie niet voor het hele boek hebt. Er zijn prachtig geschilderde afbeeldingen toegevoegd op diverse memorabele momenten in het verhaal die de tekst ook extra tot leven doen komen.

***

A Game of Thrones Enhanced Edition kost €9,49 in de iBooks app en is meteen een pittige download van bijna 800MB. Ondanks dat ik zowel de papieren als ebookversies al eerder heb gekocht, ondanks het feit dat ik normaliter geen iBooks koop omdat ik anti-DRM ben en ondanks het gegeven dat deze Enhanced Edition iBooks alleen maar op een Apple apparaat gelezen kunnen worden zie ik toch de toegevoegde waarde van deze versies. Of ik de volgende delen ook ga kopen weet ik niet maar als ik ooit de serie ga herlezen (of het zesde deel uitkomt waar ook een voorproefje van opgenomen is), dan wordt het wel heel lastig om deze Enhanced Editions te negeren.

De overige delen komen er ook aan als Enhanced Editions: A Clash of Kings (deel 2) op 27 oktober, A Storm of Swords (deel 3) op 15 december terwijl A Feast for Crows (deel 4) en A Dance with Dragons (deel 5) volgen in februari en maart 2017 respectievelijk.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top