Tweetweekoverzicht week 40 2016: Self-publishing in Nederland, boeken- en bibliotheekstatistieken, Signal en het Marrakesh verdrag

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Self-publishing in Nederland

In Amerika is het de normaalste zaak van de wereld: als “indie” (independant) auteur zelf je boek publiceren waarbij je ook zelf bepaalt welke diensten van een uitgever je afneemt. Veel auteurs doen het compleet onafhankelijk en publiceren hun digitale boeken bij bijvoorbeeld Amazon terwijl andere auteurs nog steeds kleine uitgevers inschakelen voor bijvoorbeeld redactie en distributie. Die markt is heel groot geworden in Amerika – vooral bij de ebooks – en laat een stevige verschuiving zien in de Amerikaanse boekenmarkt die maar nauwelijks onderkend wordt door de grote en traditionele uitgevers. Er zijn in 2015 meer dan 600.000 titels uitgekomen van indie-auteurs maar dat kan alleen vastgesteld worden aan de hand van uitgereikte ISBN’s; wat niet het complete plaatje schetst omdat indie-auteurs voor ebooks geen ISBN’s aanvragen.

Ook in Nederland komt self-publishing voor. Op Cultuurindex is een zeer interessant artikel te vinden dat poogt in kaart te brengen hoe de self-publishingmarkt eruit ziet. Hoewel de onderzoekers tegen hetzelfde probleem aanlopen (registratie van self-published titels kan alleen via ISBN en lang niet alle titels hebben een ISBN) schetst het toch een heel aardig beeld van een nichemarkt die wel groeiende is.

Alle cijfers van de boeken- en bibliotheeksector op een rij

Leesmonitor heeft een uitgebreid overzicht van de nieuwe cijfers (en ontwikkelingen) gemaakt voor zowel het boekenvak als de bibliotheek. Alles wat je ooit maar wilde weten aan cijfertjes en wat ook nog verspreid wordt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen licentie.

Signal is chatten zonder zorgen om je privacy

Na het lezen van ‘Je hebt wel wat te verbergen‘ keek ik wel met andere ogen naar bepaalde gratis internetdiensten. Even los van de techniek ben ik vooral kritischer gaan kijken naar hoe de achterliggende bedrijven zelf handelen en na alle berichtgeving over het delen van Whatsapp gegevens met Facebook ben ik ook naar Signal gaan kijken als alternatief. En daar maak ik me toch minder zorgen over als ik lees dat ze slechts het minimale bijhouden over hun gebruikers waardoor ze ook bijna niets kunnen overdragen als bijv. de Amerikaanse overheid aan hun deur klopt. En terecht, want die hoeven niet te weten waar ik allemaal over chat.

Het Marrakesh verdrag is van kracht in 22 landen (maar niet in Europa)

Het is feitelijk belachelijk hoe lang het geduurd heeft tot het Marrakesh verdrag tot stand is gekomen waarmee de toegang tot auteursrechtelijke beschermde werken voor blinden en slechtzienden verbeterd moet gaan worden. Zelfs nadat het verdrag er lag heeft het nog jaren geduurd voordat landen het ratificeerden maar inmiddels zijn er 22 landen die dat gedaan hebben en kunnen o.a. bibliotheken aan de slag gaan om werken beschikbaar te maken voor blinden en slechtzienden. Overigens heeft het Europees Parlement het verdrag nog steeds niet geratificeerd, al maakt dat onderdeel uit van de auteursrechtplannen die de Europese Commissie enkele weken geleden presenteerde.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. “omdat indie-auteurs voor ebooks geen ISBN’s aanvragen.” klinkt alsof geen enkele indie in ISBN geïnteresseerd zou zijn. Gelukkig vragen veel indie’s wel een ISBN aan of laten dit doen door een van de vele bedrijven die indie’s helpen bij boekproductie, -promotie, -distributie en wat er verder bij komt kijken.

  Reply

  • “lang niet altijd een ISBN aanvragen” was correcter geweest inderdaad. Het zal in Nederland ook vaker gebeuren denk ik aangezien in Nederland een papieren editie vaak nog centraal staat in tegenstelling tot de indie-auteurs in Amerika die uitgaan van een ebook editie.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top