Zoeken naar betaalde en gratis ebooks op meerdere sites tegelijk vanuit Calibre

Er is geen gebrek aan ebookwinkels waar je ebooks kunt kopen en sites waar je gratis ebooks kunt downloaden. Met de Get Books / Boeken verkrijgen functie kun je tientallen van deze sites in één keer doorzoeken vanuit Calibre zodat je snel nieuwe titels voor je eigen bibliotheek kunt vinden.

Boeken verkrijgen

calibre boeken verkrijgen gratis ebooksMisschien ben je de knop met de blauwe wereldbol in het hoofdmenu van Calibre al eens tegengekomen. Boeken verkrijgen (of Get Books als je de taal in het Engels hebt staan) is de in Calibre geïntegreerde zoekfunctie waarmee diverse ebooksites tegelijk doorzocht kunnen worden. Zowel commerciële ebookwinkels als ebooksites die ebooks aanbieden die in het publieke domein zitten en dus gratis gedownload kunnen worden.

De eerste keer dat je de zoekfunctie gebruikt krijg je een melding te zien die poogt uit te leggen wat de mogelijkheden maar ook wat de beperkingen zijn. Bij Boeken verkrijgen wordt een zoekactie tegelijkertijd uitgevoerd bij alle geselecteerde ebooksites en poogt Calibre de gevonden informatie gestructureerd te presenteren in een scherm met zoekresultaten. Hierbij worden behalve de omslag, titel en auteur van het ebook ook de prijs, DRM-status en de naam van de winkel getoond.

calibre boeken verkrijgen gratis ebooks
Voordat je begint met zoeken is het goed om eerst even te kijken naar de lijst met winkels. Standaard zijn alle (ruim) 50 ebooksites geselecteerd maar is dat een allegaartje van commerciële en publiekdomein ebooksites die ook nog eens in ruim 10 talen betaalde of gratis ebooks in het assortiment hebben zitten.

Je kunt aan- en afvinken in welke winkels je wilt zoeken en dat is aan te raden als je op generieke namen zoekt die waarschijnlijk vele treffers in alle ebookwinkels gaan opleveren. Het kan dan soms wel vele minuten duren voordat alle zoekresultaten getoond kunnen worden en dat is niet wat je wilt. Sowieso heb je heel weinig aan zoekacties die honderden zoekresultaten opleveren in talen die je toch niet spreekt (leest).

Het knopje met de instellingen voor de lijst met winkels is een beetje verstopt naast de knop ‘Niets selecteren’ maar als je liever de lijst opschoont, zodat je alleen maar die winkels kunt selecteren die voor jou ook nuttige resultaten kunnen opleveren, dan kun je dat ook doen. Zo staan er maar liefst 9 verschillende Amazon sites in de lijst (in 9 verschillende talen) en zijn er ook diverse Poolse en Russische ebooksites aanwezig die waarschijnlijk minder relevant voor je zijn.

Ben je op zoek naar commerciële ebooks dan is het aanbod beperkt tot vooral de Amerikaanse ebookwinkels. Je krijgt o.a. resultaten van Amazon (US), Kobo, Barnes & Noble en kleinere sites als Baen en Ebooks.com maar er zit ook een Nederlandse winkel tussen (Ebook.nl). Als je dubbelklikt op een zoekresultaat dan word je meteen doorgestuurd naar de webwinkel om het ebook te kopen. Bij zoekresultaten van Amazon.com kun je daar weer doorklikken naar Amazon.nl (hoewel je de Nederlandstalige titels dus niet aantreft in de Amerikaanse Amazon). Ook al is het vooral handig voor Engelstalige titels, je krijgt wel een mooi overzicht van wat de titel bij de verschillende ebookwinkels kost.

Gratis ebooks zoeken

calibre boeken verkrijgen gratis ebooks
De Boeken verkrijgen zoekfunctie is echter vooral handig als je op zoek bent naar gratis ebooks die al in het publieke domein zitten. In Calibre zitten sites als Feedbooks, The Internet Archive, Project Gutenberg, Manybooks en Google Books maar ook sites waar je minder snel aan denkt zoals de Mobileread fora waar gebruikers ebooks uit het publieke domein opnieuw opmaken en Smashwords waar je heel veel gratis ebooks aantreft.

Heel vaak vind je dan ook de edities terug van gratis titels die door uitgevers via Amazon of Kobo aangeboden worden. In het bovenstaande voorbeeld kun je de boeken van Jules Verne op vele plekken terugvinden maar is er ook een editie waar ze allemaal verzameld zijn in een gratis uitgave die bij Amazon te vinden is.

Ik heb overigens expres gezocht op de auteursnaam als titel omdat ik hoopte een verzamelde editie te vinden. Zoek je op auteur Jules Verne dan krijg je honderden zoekresultaten in vele talen aangezien bij de meeste sites met publiekdomein ebooks geen onderscheid wordt gemaakt naar het land van herkomst. Ook Nederlandstalige titels in het publieke domein zijn goed terug te vinden.

Dubbelklik je op een titel die vrij te downloaden is, dan biedt Calibre aan om de titel rechtstreeks te importeren in je bibliotheek. Je kunt daarna ook het ebook bewerken of converteren mocht dat nodig zijn.

exclamation uitroeptekenLet wel op dat bij dit soort “federated” zoekacties (waarbij een zoekactie bij meerdere sites uitgevoerd worden via hun eigen respectievelijke zoekfuncties) de betrouwbaarheid van zoekresultaten erg kan wisselen. Dat je een bepaalde titel niet kunt vinden via Boeken Verkrijgen wil niet per se zeggen dat die titel niet bij 1 of meerdere van de sites te vinden is.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (12) Write a comment

  • Ik kom met Nederlandstalige schrijvers en titels niet ver. I.i.g. geen resultaten van Bol of Libris. Verder komen er resultaten tevoorschijn die niets met de zoekopdracht uit hebben staan. (ik zie i.i.g. niet in hoe de titel ‘Hersenschimmen’ Engelstalige zoekresultaten op kan leveren die daar op geen enkele manier in de buurt komen). Dus tenzij er een forse verbetering in komt, ga ik deze Calibre functie ongemoeid laten.

   Reply

   • De zoekvragen worden 1 op 1 uitgevoerd op de sites van de aangevinkte ebookwinkels en zoals ik al stelde zit daar maar één Nederlandse ebookwinkel bij. Zoekresultaten van Bol en Libris ga je dus inderdaad niet zien en het is eigenlijk alleen maar nuttig voor Engelstalige titels.

    De reden dat je bij het zoeken op Hersenschimmen toch Engelstalige zoekresultaten krijgt is omdat je ebookwinkels aangevinkt hebt staan die geen enkele Nederlandstalige titels hebben. Hun zoekfunctie geeft echter altijd resultaten (omdat ze nooit nee willen verkopen :P) en dan krijg je dus hele wazige niet-Nederlandstalige resultaten terug.

    Reply

  • @Natasja Helaas kun je zelf geen winkels toevoegen nee. Er moet een ‘connector’ gemaakt worden die de zoekvragen uitvoert in de zoekfunctie van de ebookwinkel en die de zoekresultaten weer terug kan lezen in Calibre. Dat kan alleen de maker van Calibre zelf vrees ik.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top