Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in oktober 2016 (plus de actuele ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Van 5 tot en met 16 oktober is het Kinderboekenweek – ik weet dat het meer dan een week is en nee, ik weet ook niet waarom ze het nog steeds een Kinderboekenweek noemen – en het is dan ook niet verrassend dat er meerdere kinder- en jeugdboeken in de top 10 staan. Het lastige met deze titels is dat de beschikbaarheid van een ebookversie vaak ‘een probleem is’. Soms zijn ze niet digitaal beschikbaar, soms wel maar dan niet bij alle ebookwinkels en daar waar ze wel beschikbaar zijn moet je goed letten want je kunt ze niet op een ereader lezen. Hoe dan ook: deze week (week 41 2016) zijn dat de volgende tien titels:

 1. Johan Cruijff. Mijn verhaal (hardbackversie) door Johan Cruijff
 2. Waar is Ludwig? door Floor Rieder (geen ebookversie)
 3. Opa en oma Oelewapper en het raadsel van de verdwenen onderbroeken door Marianne Busser & Ron Schröder
 4. Naar opa en oma Pannenkoek door Vivian den Hollander en Dagmar Stam (geen ebookversie)
 5. De wereld volgens Gijp door Michel van Egmond
 6. Johan Cruijff. Mijn verhaal (paperbackversie) door Johan Cruijff (ebookversie is gelijk aan nr. 1)
 7. Dagboek van een muts 10. Puppy love door Rachel Renée Russel
 8. De keutelkampioen door Marianne Busser & Ron Schröder
 9. Hindergroen door Martine Bijl
 10. Toen het donker werd door Simone van der Vlugt

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als o.a. de sites van AKO en ECI, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (13 oktober 2016). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken bij Boogsy waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie. De geel gemarkeerde prijzen geven de ebookwinkels aan die ebookversies van de jeugd- en kinderboeken in het assortiment hebben]

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie. De geel gemarkeerde prijzen geven de ebookwinkels aan die ebookversies van de jeugd- en kinderboeken in het assortiment hebben]

Het is een hele saaie en slechte week als het om koopjes bij de bestsellers gaat. Het boek van Johan Cruijff staat maar liefst twee keer in de top 10 in zowel de hardcover- als paperbackeditie maar er is natuurlijk maar één ebookeditie van beschikbaar. Die is in de meeste winkels voor 11,99 te koop maar het enige echte voordeeltje deze maand valt dus te behalen als je dit ebook bij Google Play Books koopt. Daar kost die slechts 8,15 euro en dat is toch een hele leuke besparing.

Je zou zeggen dat de autobiografie van Cruijff ook bij Amazon verkrijgbaar zou zijn en dat is op zich ook wel zo. Er is een Duitse, Spaanse, Italiaanse en Engelstalige digitale versie van beschikbaar bij Amazon maar een Nederlandstalige editie is er niet te vinden. Voor 10,49 kun je in het Engels lezen en anderhalve euro besparen?

Niet geheel verrassend staan er deze week maar liefst vier prentenboeken in de top 10, net als een jeugdboek (het tiende deel van Dagboek van een muts, Puppy Love). Twee prentenboeken hebben geen ebookversie maar de twee die het wel hebben, net als Puppy Love, zijn maar in een drietal ebookwinkels beschikbaar. Het zijn ook nog eens ebooks die niet op een ereader te lezen zijn maar mocht je ze toch digitaal willen lezen, dan raad ik je aan ze bij Amazon te kopen. Daar zijn ze alle drie beschikbaar en ze zijn zonder gedoe/problemen in de Kindle app op een tablet te lezen.

De wereld volgens Gijp maakt onderdeel uit van een ebookactie waarbij je (bij alle ebookwinkels) recente (bestseller) ebooks voor 4,99 kunt kopen. Hindergroen en de nieuwste titel van Simone van der Vlugt vallen daar niet onder en die vind je daarom overal voor de reguliere prijs terug. Overigens zijn de oudere titels van Simone van der Vlugt wel in de aanbieding in digitale vorm.

Conclusies?

Het enige echte koopje deze maand is de autobiografie van Johan Cruijff bij Google Play Books. Die is daar met bijna 4 euro extra korting verkrijgbaar. Verder zijn de verschillen alleen aanwezig qua beschikbaarheid van ebookversies van een aantal prenten- en kinderboeken. Hou er vooral rekening mee dat je deze niet op een ereader kunt lezen!

Kijk je naar de laagste prijzen van de titels bij alle ebookwinkels, dan betaal je €51,09 voor de zeven beschikbare ebooks in plaats van €106,43 voor de zeven papieren edities. Daarmee betaal je dus 48% van de prijs van de papieren versie (dat was 51,9% vorige maand).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top