In het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.
In het nieuws de afgelopen week:
Aldi ebooks in Duitsland
Aldi is opening an eBook Store in Germany https://t.co/56KWJyvNj6
— Raymond Snijders (@rsnijders) October 11, 2016
Aldi Life is het digitale platform van de bekende supermarktketen in Duitsland. Een jaar geleden startte Aldi hiermee om een eigen muziekdienst (gebaseerd op Napster) aan te kunnen bieden en komende week komt daar een nieuwe dienst bij: ebooks. Vanaf 20 oktober zijn er rond de miljoen titels te koop. Of die alleen in de Aldi app te lezen zijn of ook gedownload (met DRM?) kunnen worden is nog niet duidelijk maar het is wel veelzeggend dat Aldi bereid is om op het gebied van ebooks de strijd aan te gaan met grote concurrenten als Amazon.de en het Tolino platform van de Duitse boekhandels (die respectievelijk 4,5 miljoen en 2 miljoen titels in het assortiment hebben).
Strengere netneutraliteit
Eerste Kamer akkoord met strengere netneutraliteit (via Emerce) https://t.co/DUH6us4Mfa
— Raymond Snijders (@rsnijders) October 11, 2016
Afgelopen dinsdag stemde de Eerste kamer in met de strengere variant van netneutraliteit in Nederland. In mei 2016 ging de Tweede Kamer al akkoord maar kwam er een ‘kink in de telecomkabel’ omdat de Europese regelgeving eind april was ingegaan en afweek op enkele punten. Het wetsvoorstel werd echter aangepast en strenger gemaakt dan de Europese versie omdat bijvoorbeeld ook positieve prijsdiscriminatie niet meer toegestaan wordt in Nederland.
En laat nou net op dezelfde dag dat de Eerste Kamer instemde met deze strengere variant, T-Mobile komen met een voorbeeld van zo’n positieve prijsdiscriminatie. Klanten – met een databundel van 6GB of hoger – wordt geen data meer gerekend voor het gebruik van bepaalde muziekstreamingdiensten. Volgens de Europese wetgeving is zero rating, het niet in rekening brengen van data van bepaalde diensten, toegestaan maar nu dus niet meer in Nederland. T-Mobile zal naar de rechter moeten om dit verschil in interpretatie van de Europese wetgeving uit te laten zoeken en heeft al aangekondigd dit te zullen doen.
Lees ook wat er op Solv.nl en bij Tweakers werd gezegd.
Bliyoo begint met eigen community
Bliyoo start eigen boekencommunity (via inct) https://t.co/CpZ2DJuFPP
— Raymond Snijders (@rsnijders) October 11, 2016
Goodreads, Hebban en sinds vorige week ook Gelezen Online zijn communities waar het over boeken (lezen) gaat. Deze recentste toevoeging aan de boekencommunities is een initiatief van Bruna/Bliyoo en deze wil met boekentips en recensies (van zowel redactie als lezers) ongetwijfeld de lezers betrekken in het groeiende aanbod van titels in Bliyoo.
Nieuwe 4.1.7729 firmware voor de Kobo Aura ONE
Nieuwe update voor de Kobo Aura ONE geïnstalleerd en dat lijkt een paar kleine (maar irritante) probleempjes verholpen te hebben
— Raymond Snijders (@rsnijders) October 12, 2016
De nieuwe Aura ONE ereader levert ook voor Kobo zelf nog wat hoofdbrekens op kennelijk. Er zijn enkele functionaliteiten verdwenen en toegevoegd aan de standaard Kobo software toen de Aura ONE op de markt verscheen. Helaas kwamen daar ook een paar zeer irritante problemen bij om de hoek kijken want het bleek onmogelijk te zijn om het automatisch synchroniseren uit te zetten waardoor bij veel bezitters in enkele uren de accu leegliep. Daarnaast werkten de leesstatistieken niet meer en werd niet bijgehouden hoeveel je gelezen had.
Vorige week kwam Kobo eindelijk met een update die de meeste problemen moet verhelpen. De leesstatistieken doen het in elk geval weer en de ereader onthoudt nu wel dat je het automatisch synchroniseren uit hebt staan. Na de update liep mijn ereader ineens leeg na een nachtje maar na opnieuw opladen lijkt het nu toch goed te gaan. Nog even aanzien dus of het probleem ook echt verholpen is.
* Sync issues causing high battery drainage seem to be fixed.
* OverDrive changes. (werkt sowieso niet in Nederland)
* Turning off the auto-sync now works.
* Automatic sync won’t happen if you are using the device at the time it should be triggered.
* Finished books are recorded.
* Cleanup of some menus where options didn’t work (e.g. Remove annotations option when book type didn’t support annotations).
* Added “View details” to in-book menu.
* New book filter “Downloaded”. Selecting this shows all books that are on the device whether they were purchased, from OverDrive or sideloaded.
Ik heb de update gedownload en de ereader handmatig bijgewerkt maar de nieuwe versie zou deze of komende week ook automatisch via wifi binnen moeten komen.
Elly’s Choice wordt Book Choice
Nathan Hull at Frankfurt’s ‘The Markets’: All in the Curation https://t.co/sjyvaLkza0 via @pubperspectives
— Raymond Snijders (@rsnijders) October 15, 2016
Het was al duidelijk dat Elly’s Choice verder kijkt dan alleen de Nederlandse klanten. Nathan Hull, voorheen van Penguin Random House en Mofibo, licht volgende week tijdens de Frankfurter Buchmesse de internationale plannen toe van Elly’s Choice. In een interview met Publishing Perspectives wordt in elk geval al duidelijk dat het platform een naamsverandering krijgt naar Book Choice in de eerste maanden van 2017 en dat het aanbod uitgebreid wordt naar meerdere landen in meerdere talen.
Iets waar ik zelf heel benieuwd naar ben want ik ben er zelf van overtuigd dat een ebookdienst het moet hebben van goede curatie en niet van een (onrealistisch en onmogelijk) streven om alles aan te bieden – sturen op een goede selectie die past bij de doelgroep is waar bibliotheken zich al eeuwen lang mee bezig houden – en lees ook tot mijn vreugde dat Hull hierin de mogelijkheid ziet om ook backlist titels van uitgevers digitaal aan te bieden. Iets waarvan ik hoopte dat bibliotheken het zouden oppakken met uitgevers in hun ebookplatform maar wat nooit van de grond is gekomen.
Nu maar hopen dat met Book Choice het mogelijk wordt dat Nederlandse lezers ook Engelstalige (SF) titels kunnen kopen want in dat geval hebben ze er alvast 1 abonnee bij.
En verder nog ….
Netflix screenshotten? Mag niet met iOS 10 (via One More Thing) #drm https://t.co/2tcgSMSpbG
— Raymond Snijders (@rsnijders) October 10, 2016
The proposed press publishers' right: is it really worth all this noise? https://t.co/vWb2W7EH2M
— Raymond Snijders (@rsnijders) October 11, 2016
Koninklijke Bibliotheek bewaart websites voor het nageslacht (via RD.nl) https://t.co/2ESOGuJQ0f
— Raymond Snijders (@rsnijders) October 12, 2016
Scoringsrubriek informatievaardigheden (via 2 Be Jammed) https://t.co/VThhLcFJ3h
— Raymond Snijders (@rsnijders) October 13, 2016
ABN AMRO: Uitgevers laten lange periode van misère achter zich (via inct) https://t.co/kjZYgrI70c
— Raymond Snijders (@rsnijders) October 13, 2016
Amazon’s Music Unlimited streaming service launches (via ghacks) https://t.co/IxsQpaXxkz
— Raymond Snijders (@rsnijders) October 13, 2016
Uitspraak van het HofvJEU over ebooks en het leenrecht op 10 november. Net tijdens het KNVI congres verdorie https://t.co/hAk0sb3cUg
— Raymond Snijders (@rsnijders) October 13, 2016
Vernieuwd eLinea opent deuren ‘rond 1 november’ (via Villamedia) https://t.co/eRocO3pa5f
— Raymond Snijders (@rsnijders) October 14, 2016
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 41: Aldi ebooks, netneutraliteit, update Aura ONE en Elly’s Choice -> Book Choice https://t.co/AgYH3hoVLK
Nieuw op Vakblog: Tweetweekoverzicht week 41 2016: Aldi ebooks, netneutraliteit, Bliyoo community, update voor… https://t.co/QMGToc21tl
RT @rsnijders: [Vakblog] Tweetweekoverzicht week 41: Aldi ebooks, netneutraliteit, update Aura ONE en Elly’s Choice -> Book Choice https://…
Interessant, die ontwikkeling van Aldi. Wat denk je, zouden wij als Nederlanders de boeken mogen kopen? Denk zelf van niet.