Boekenplog: Antiquariaat Papyrus Oude Liefdes

Deventer is een echte boekenstad vol met boekenplekken die het bezoeken meer dan waard zijn. Dat zijn er zelfs zo veel dat de VVV Deventer een speciale Boekenroute Deventer heeft uitgestippeld voor boekenliefhebbers en dat er een aparte Stichting Deventer Antiquariaten is met een stadswandeling die je langs alle deelnemers leidt. Genoeg om flink wat uurtjes in het oude centrum van Deventer rond te dwalen.

Op de eerste herfstige dag in de herfstvakantie had ik geen zin in dwalen maar wel om een antiquariaat te bezoeken waar ik (ruim) twintig jaar geleden bijna elke week kwam om tweedehands SF & fantasy boeken te kopen. Antiquariaat Papyrus zat al sinds begin jaren 80 in de Nieuwstraat in Deventer en hoewel ik wist dat de winkel er nog steeds zat, wist ik ook dat Papyrus (in 2012) was overgenomen door twee nieuwe eigenaren die het nu combineren met de webwinkel Oude Liefdes.

Aangezien ik er al vele jaren niet meer geweest ben leek het me leuk om mijn geheugen op te frissen en te kijken of, en zo ja wat, er veranderd is.

Papyrus Oude Liefdes

Het bord aan de gevel van de Nieuwstraat 29 is in elk geval niet veranderd. Het is – geruststellend – nog steeds hetzelfde bord dat er altijd al hing.

Papyrus Oude Liefdes

Ook de bakken met boeken buiten en (volgens mij) de opdruk op de ramen is zoals ik het me herinner.

Papyrus Oude Liefdes

“Antiquariaat Papyrus : boeken en curiosa !” staat er op een oud schoolbordje voor de ingang. Natuurlijk moet je dan wel even binnen gaan kijken, toch?

Papyrus Oude Liefdes

Langs de rekken met brief- en postkaarten kijk je meteen op de deur van de Nieuwstraat 31. Ik probeer nog even te bedenken hoe de panden dan moeten liggen ten opzichte van elkaar (genesteld?)  maar ik loop snel achter een jonge boekenliefhebber aan de winkel in.

Papyrus Oude Liefdes

Op een klein deel met de balie/kassa na, dat links buiten de foto valt, kijk ik meteen uit op de volledige ruimte van Papyrus. Het voelt alsof de tijd die twintig jaar stil gestaan heeft want op het eerste oog is er helemaal niets veranderd! En voor een antiquariaat vind ik dat een positief iets :)

Papyrus Oude Liefdes

De bakken met LP’s zijn “nieuw” – eigenlijk niet want het past geweldig goed in een antiquariaat – maar de leestafel staat nog steeds waar die altijd stond, vooraan in de winkel.

Papyrus Oude Liefdes

Kasten vol met boeken,dicht op elkaar. Heerlijk!

Papyrus Oude Liefdes

De hele winkel bestaat feitelijk uit een langwerpige ruimte die verdeeld is in twee gangen. Het achterste deel ligt een klein beetje lager waardoor je een extra knusse opstelling krijgt. Een prachtige en grote prent van het Middeleeuwse Deventer hangt boven die twee achterste gangen.

Papyrus Oude Liefdes

Als ik me een gang vol met boeken in een antiquariaat zou moeten voorstellen dan zou het er waarschijnlijk zo uitzien! Elke paar planken steekt er een kaartje uit de kasten die vertelt welke rubriek je daar kunt vinden.

Papyrus Oude Liefdes

Een stoel en een krukje mag natuurlijk niet ontbreken om even rustig je potentiële nieuwe aankoop te bekijken. Er is zelfs een houtkachel voor de koude wintermaanden die nog gaan komen (?).

Papyrus Oude Liefdes

Dan het bochtje om – waar nog een stoel staat – zodat je in de andere gang komt.

Papyrus Oude Liefdes

En dan kijk je ook alweer de hele winkel door, nu aan de andere kant. Ah en daar is de mand met brandhout zodat de kachel niet gevoed hoeft te worden met onverkochte boeken :)

Papyrus Oude Liefdes

Het zegt het eigenlijk allemaal zelf wel, nietwaar? Eén van de redenen waarom ik zo graag in Deventer woon!

Papyrus Oude Liefdes

Ik kan me de piano niet herinneren van al die jaren geleden maar muziek terwijl ik langs boekenkasten snuffel kan ik zeker waarderen.

Papyrus Oude Liefdes

En dan sta ik alweer bij de in- en uitgang. In een tijd waar winkels links en rechts verdwijnen en ook boekhandels het niet altijd gemakkelijk hebben, is het een fijne gedachte dat een antiquariaat als Papyrus nog steeds kan bestaan en dat je er tot de dag van vandaag naar binnen kunt lopen.

Papyrus Oude Liefdes

Ik zal in elk geval niet nog eens twintig jaar wachten voordat ik terugkom. En er zijn nog meer antiquariaten om te bezoeken in Deventer natuurlijk maar die bewaar ik voor een andere keer.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Hoi Raymond
  Sinds kort volg ik je vakblog. Wat een ontzettend leuke beschrijving en zo herkenbaar. Geweldig! Ik krijg gelijk weer zin om te gaan snuffelen in dit soort zaakjes, waarvan je je kunt afvragen of ze het gaan redden in het digitale tijdperk.

  Reply

 2. Leuk om te lezen Raymond! Ik kwam er vroeger ook regelmatig en dat moet tussen 1980 en 1982 zijn geweest.

  Reply

  • @Greta Wauw, dan was je er al vroeg bij. Uit wat ik kan afleiden moeten dat ook de eerste jaren van Papyrus zijn geweest. Leuk dat het zo lang al een eigen (en zelfde!) gezicht heeft.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top