Tweetweekoverzicht week 42 2016: BREIN vs illegale YouTube video’s, dure ebooks, exit Kindle Windows app, Cybook Muse HD en Monitor Nederlandse boekenmarkt

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

BREIN vs illegale video’s op YouTube

Stichting BREIN gaat nu ook achter illegale uploaders op YouTube aan, viel te lezen op de site van BREIN. Geen wereldschokkend nieuws want hoewel YouTube zelf ook flink de geuploade content screent glipt fonkelnieuw (Nederlandstalig) videomateriaal er gemakkelijk doorheen als die niet aangemeld wordt bij YouTube’s ContentID systeem.

Enige tevredenheid klinkt door in het bericht bij het voorbeeld van het ‘pakken’ van een uploader die elke week een nieuwe Nederlandse film beloofde te uploaden. Nou ja, terecht in dit geval want hoewel ik blijf vinden dat BREIN vaak (te) rücksichtslos de belangen van rechthebbenden handhaaft is het uploaden van complete films op YouTube ongeveer de definitie van een inbreuk waar geen discussie over mogelijk is.

Prijsverschillen bij ebooks

Ik hou het voorlopig, ondanks het feit dat ik er geen backup van kan maken, op de Enhanced Editions van de Game of Thrones boeken voor de iPad maar de nieuwe ‘reguliere’ ebookeditie zag er ook wel leuk uit die ze voor de rest van de stervelingen hebben gemaakt die hun ebooks niet bij iBooks willen kopen. In het kader van het 20 jarige jubileum van het eerste deel is er nu dus een geïllustreerde editie uitgekomen met afbeeldingen in elk (kort) hoofdstuk.

Het probleem echter is dat het stinkend duur is! Ik betwijfel eigenlijk of die in Amerika echt $8,99 kost (ik zie in verwijzingen 30 dollar staan) maar hoe dan ook, bij Amazon.nl moet je er 27,80 euro voor neertellen. En als je dacht dat dit veel was, moet je eens bij Bol.com of Kobo kijken: 41 euro en 61 cent. 41 euro!  Voor dat geld wil ik een in wolfsleer gebonden editie, full color illustraties op perkament en dat het werk met een strik eromheen thuis bezorgd wordt door Daenerys op één van haar draken. Dat ga ik niet neerleggen voor een ebookversie!

En uitgevers zich maar afvragen waarom mensen nog steeds ebooks illegaal downloaden, pft. Overigens, de hardcover (niet in wolfsleer vermoed ik) is bij Bol dus goedkoper met €37,56. Belachelijk.

Amazon stopt met de Kindle app voor Windows

Heel veel liefde van Amazon kreeg de Kindle app voor Windows (8, RT, 10 en 10Mobile) toch al niet. Ik vond hem onwerkbaar op Surface tablets en eigenlijk alleen maar OK op mijn Windows Phone. Het kreeg de afgelopen jaren echter nauwelijks of geen updates. Tot mijn verbazing eigenlijk want juist met Windows 10 is de Windows Store een stuk nuttiger geworden en ik gebruik de apps daar veel vaker nu Windows tablets, telefoons, laptops en computers één en dezelfde Store gebruiken.

Amazon ziet het kennelijk niet meer zitten want ze kondigden aan dat per 27 oktober de Kindle app teruggetrokken wordt uit de Windows Store en verwijzen nieuwe gebruikers naar de Kindle for PC desktopapplicatie die wel wordt bijgehouden. Bestaande gebruikers kunnen de app blijven gebruiken maar Amazon schrijft nu hun klanten met een (nieuwe) Surface tablet of Windows telefoon af. Nou ja, die kunnen de Cloud Reader gebruiken maar dat is ook niet de beste reclame voor Amazon vind ik. Een bijzondere keuze in een tijd waarin het met de verkoop van Surface tablets beter gaat dan met die van de iPads.

Bookeen komt met de Muse HD ereader

musehdHet Franse Bookeen – producent van de Cybook ereaders – heeft (o.a.) de Cybook Muse HD ereader aangekondigd met hetzelfde HD scherm als de Kobo Glo HD, Tolino Vision 3 HD en Kindle Paperwhite/Voyage/Oasis. De Muse HD is vooral interessant als alternatief voor de niet meer verkrijgbare Glo HD (de Aura Edition 2 heeft geen HD scherm) maar persoonlijk spreekt de aanwezigheid van bladerknoppen en het ontwerp zelf me ook erg aan.

De Cybook Muse HD heeft 8GB opslag, een microSD kaart uitbreidingsslot en een Nederlandstalig menu. De ereader is nu verkrijgbaar via de site van Bookeen voor 130 euro.  Er komt 13 euro aan verzendkosten bij voor Nederland maar voor zover ik weet is de ereader niet in NL winkels verkrijgbaar?

Monitor Nederlandse boekenmarkt

Bij de tweede evaluatie van de Wet op de vaste boekenprijs ging de minister akkoord met nog eens vier jaar vaste boekenprijzen in Nederland. Maar niet zonder een aantal voorwaarden erbij want de minister vond dat er maar weinig geinnoveerd werd en dat de (positieve) impact van een vaste boekenprijs helemaal niet vastgesteld kon worden. De Koninklijke Vereniging voor het Boekenvak (KVB) kreeg een rol als innovatiecentrum opgelegd en werd gevraagd om actief onderzoek te doen naar:

  • verzamelen en analyseren van marktinformatie, zoals omzetontwikkeling en aanbod van genres en dat gebruiken voor het boekenvak;
  • opbouw en beheer van een databestand met alle cijfermatige gegevens over het boekenvak die van belang zijn voor de evaluatie van de Wvbp;
  • het tot stand brengen en uitvoeren van een innovatieagenda en een agenda voor de toekomst;
  • verzamelen en interpreteren van gegevens over de culturele en leesbevorderende prestaties van het boekenvak.

Hiervoor startte de KVB met KVB Boekwerk en afgelopen week, tijdens de Frankfurter Buchmesse, werd dan ook de eerste editie van de monitor gepresenteerd: een uitgebreid overzicht van cijfers over de boekverkoop, de lezer en de koper, de makers en hun werk, de markt en de uitgeverijen. In het najaar van 2017 wordt de monitor opnieuw uitgevoerd/bijgewerkt maar tot die tijd is er dus eindelijk goed cijfermateriaal beschikbaar voor de onderbouwing van argumenten (in plaats van een hele hoop gevoelsargumenten).

En verder …

Samsung gebruikt/misbruikt auteursrecht en heeft geen gevoel voor humor?

Nu Netflix en YouTube nog!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top