Tweedehands (en uitverkochte) boeken vinden via Boekwinkeltjes.nl

Waar moet je zoeken als je op zoek bent naar een boek dat je niet meer via Bol of je lokale boekwinkel kunt bestellen omdat het niet meer leverbaar is? Vorig jaar zocht ik zo’n boek en werd ik via Twitter geattendeerd op Boekwinkeltjes.nl waar ik het inderdaad teruggevonden heb. Afgelopen week wilde ik een boek over treinen aanschaffen dat zoonlief van de bibliotheek geleend had en hij graag wilde houden. Noch de boekwinkel noch de uitgever zelf konden me verder helpen omdat de titel uitverkocht bleek te zijn maar via Boekwinkeltjes.nl heb ik toch een exemplaar (goedkoop) kunnen aanschaffen.

Wat is Boekwinkeltjes.nl?

Ik heb het idee dat heel Nederland eerst op Marktplaats kijkt als ze tweedehands spullen zoeken en dat zal voor tweedehands boeken niet veel anders zijn denk ik. Het probleem met Marktplaats is echter dat je wel heel veel geluk moet hebben dat net het boek wat je zoekt ook door iemand in de verkoop is gezet. Er zijn honderdduizenden (Nederlandstalige) boeken gepubliceerd en de kans dat je een advertentie aantreft op Marktplaats van precies de tweedehands titel(s) die je zoekt is bijzonder klein.

Die kans is bij Boekwinkeltjes.nl aanzienlijk groter omdat het feitelijk een marktplaats voor het verkopen van boeken is en er duizenden antiquariaten, boekwinkels en particulieren zijn die daar miljoenen nieuwe en – vooral – tweedehands – boeken verkopen. Iedereen kan daar een eigen boekwinkeltje beginnen en het aanbod in die boekwinkeltjes draagt dus bij aan het totale aanbod van de site zelf (het staat los van eventuele webwinkels die antiquariaten of boekwinkels zelf al hebben).

Daarmee heeft Boekwinkeltjes.nl dus een enorm grote online database van titels waarvoor je normaliter vele antiquariaten zou moeten bezoeken en die ook nog miljoenen titels bevat die je nergens anders online kunt vinden.

Zoeken

boekwinkeltjes.nl voorpagina

De site zelf is echter bijzonder eenvoudig. Meteen op de voorpagina vind je rechtsbovenaan [1] een zoekbalk waar je meteen op titel, auteur, ISBN, uitgever of trefwoorden kunt zoeken. Standaard staat aangevinkt dat je zowel het aanbod van tweedehands als nieuwe boeken doorzoekt maar dat kun je vanzelfsprekend aanpassen.

Je kunt alleen maar zoeken op de informatie die door de eigenaren van al die boekwinkeltjes is ingevoerd en helaas is dat niet altijd even consequent. Voor elk boek kunnen de volgende velden ingevuld en dus doorzicht worden: schrijver, titel, taal, uitgever, bijzonderheden en prijs. Vooral ISBN’s worden heel verschillend ingevuld (met en zonder streepjes of vaak ook compleet achterwege gelaten) en het zegt dus niet alles als je geen zoekresultaten krijgt op een specifieke zoekactie. Het wil nog wel eens lonen om in dat geval nog op een andere zoekterm voor hetzelfde boek te zoeken.

Je kunt op de voorpagina ook meteen (iets) gerichter zoeken bij het zoekscherm voor uitgebreid zoeken [2] als je specifiek op schrijver of titel wilt zoeken. Of helemaal los gaan met zoeken door op de knop ‘Meer opties’ [3] te klikken.

boekwinkeltjes.nl uitgebreid zoeken

Je kunt dan ook nog op zoek gaan naar boekwinkeltjes die qua locatie op een bepaalde afstand van je eigen postcode zitten, een bandbreedte qua prijs instellen of je zoekactie beperken tot alleen het aanbod wat er de afgelopen week bij is gekomen. Deze zoekopties zijn mijns inziens alleen nuttig als je (extreem) veel zoekresultaten krijgt en je dat wilt filteren, iets dat nauwelijks nodig zal zijn als je gericht op zoek bent naar een uitverkochte titel.

boekwinkeltjes.nl zoekactie

treinenboekIn mijn geval was ik dus op zoek naar ‘Mijn eerste echte treinenboek’ van Peter & Perry van der Meer van uitgeverij De Alk. Niet meer leverbaar via de boekhandels en zelfs de uitgever had geen exemplaar meer liggen (en verwees naar Marktplaats). Via Boekwinkeltjes.nl bleek de titel echter nog bij twee boekwinkeltjes verkrijgbaar. Tot mijn grote vreugde.

Als je op een titel klikt kom je op de volledige beschrijving van dat boek terecht inclusief webformulier om het boek te bestellen. De verdere afhandeling gaat dan via mail en na betaling wordt je bestelling thuisbezorgd.

Boekwinkeltjes.nl is niet alleen een geweldige manier om tweedehands boeken voor een schappelijke prijs te kopen maar ook de beste (en enige?) manier om nog aan boeken te komen die uitverkocht zijn en niet meer geleverd worden door de uitgever.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (18) Write a comment

 1. Ik ben al vele jaren fan van Boekwinkeltjes.nl en heb er ook boeken gevonden die ik nergens anders kon vinden. Alleen wanneer ik het hier ook niet vind dan wordt het wel zo goed als onmogelijk om het nog ergens anders te krijgen.
  Leuk blog.

  Reply

 2. zie ook antiqbook.nl.
  Al jaren bewijs ik klanten naar beide sites.

  Reply

 3. Heerlijke site inderdaad, ik heb er ook al diverse keren boeken gevonden die onvindbaar leken. Ook Antiqbook.nl gebruik ik regelmatig. Ter aanvulling nog deze: https://www.zvab.com/. Een Duitse site, maar ook voor andere talen kun je er goed terecht (hoewel het treinenboek iets te hoog gegrepen was, maar bij bijv. ‘Pietje Bell’ krijg je dus wel resultaten).

  Reply

 4. Via used.addall.com kun je door nog een heleboel andere aanbieders zoeken, waaronder Abebooks en Amazon. Het is echt uitzonderlijk als een boek niet gevonden wordt.

  Reply

 5. Ik ben een grote fan van boekwinkeltjes. Maar ik krijg nu steeds weer het bericht dat er een fout is opgetreden bij het bestellen. Wie kijkt even naar de site om dat te verhelpen. Is al eerder gebeurd.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top