Ontdek de beste artikelen op internet met behulp van Pocket (in Chrome)

Ik ben een groot fan van Pocket, een dienst waar je heel gemakkelijk artikelen, tweets en zelfs video’s kunt opslaan om later terug te lezen. Er is een uitstekende website, er zijn apps voor iOS en Android (helaas nog steeds niet voor Windows 10 Mobile), het is geïntegreerd in Firefox en zelfs te gebruiken op Kobo ereaders.

Het afgelopen jaar probeert Pocket ook (beter) gebruik te maken van het feit dat ze inmiddels 25 miljoen gebruikers hebben die op regelmatige basis artikelen bewaren. Samen vormen al die gebruikers de meest uitgebreide redactie van content op internet die maar denkbaar is en daarom komt Pocket nu met enkele nieuwe functionaliteiten om anderen te attenderen op relevante en interessante artikelen die door hun gebruikers opgeslagen zijn.

Pocket Explore

Officieel is de site nog in beta – en dat merk je ook wel aan sommige zoekresultaten die niet zo relevant zijn als ze zouden moeten zijn – maar met Explore worden de door gebruikers opgeslagen artikelen onderverdeeld in categorieën en worden de, eveneens door gebruikers toegekende, tags gebruikt om artikelen te ontsluiten voor iedereen. Enerzijds kun je op de verschillende categorieën klikken maar je kunt ook op trefwoorden (de tags) zoeken om een selectie van artikelen te krijgen die over dat onderwerp gaan.

pocket explore

Je hebt geen account nodig om te kunnen zoeken in Explore, noch om de gevonden artikelen te lezen (het zijn sowieso publiek toegankelijke artikelen) hoewel je dat natuurlijk wel nodig hebt om gevonden artikelen in je eigen account te bewaren om later terug te lezen. Zoals gezegd werkt het nog niet perfect maar het is wel een mooie bron om je te oriënteren op de onderwerpen waar je in geïnteresseerd bent. De Pocket gebruikers hebben al voor je gecureerd namelijk.

Trending stories

Met trending stories kijkt Pocket naar recente artikelen die populair zijn onder hun gebruikers. Het achterliggende idee is dat als maar genoeg gebruikers een artikel interessant vinden, het waarschijnlijk ook interessant voor andere Pocket gebruikers zal zijn.

pocket save_chromeAls je een artikel opslaat met behulp van de Pocket extension in Chrome (het werkt nog niet in Firefox en Edge) dan worden ook meteen drie andere artikelen gesuggereerd die lijken op wat je net zelf hebt opgeslagen en die wellicht ook de moeite waard zijn.

Hierbij wordt, op redelijk basaal niveau, vooral gekeken naar het hoofdonderwerp van het artikel dat je opslaat (bij mij ging het dus over de Pocket extension in Chrome) en krijg je suggesties op basis van dat ene hoofdonderwerp. Hier is volgens mij nog wel wat verbetering in mogelijk maar het is een leuke toevoeging in elk geval.

Als je de Chrome extension geïnstalleerd hebt krijg je sinds deze week ook een Pocket widget te zien in het scherm van elk nieuw tabblad dat je in Chrome opent. Hierbij worden er drie trending stories getoond die actueel zijn en veelvuldig door gebruikers opgeslagen zijn.

google pocket chrome

Als je klikt op het witte vraagteken in het groene bolletje dan zie je waarom die widget getoond wordt:

google pocket extension

Ondanks de sterke focus op Amerikaanse artikelen – onvermijdelijk vrees ik – vind ik vooral de trending stories een fijne toevoeging. Ik open meerdere keren per dag een nieuwe tab en het is een mooie plek om snel even te kijken of er een interessant nieuw artikel staat voordat je naar een andere site surft vanaf die nieuwe tab. Je hoeft ook niet eens het artikel meteen te lezen want met de Save knop kun je het meteen aan je eigen Pocketaccount toevoegen zodat je het later nog eens rustig op je gemak kunt nalezen.

Ook Pocket artikelen lezen in Chrome? Installeer dan de Chrome extension. Gebruik je een andere browser? Dan kun je nog steeds Explore uitproberen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Ik ben (ook) erg enthousiast over Pocket. Mijn berichten krijg ik dagelijks binnen via Feedly en die bewaar ik vervolgens in Pocket voor het off line lezen ervan.
  Een groot nadeel is dat Pocket geen mogelijkheid heeft om berichten vanachter betaalde sites binnen te halen. Voorbeeldje: Follow the Money. Daar kan je met een gebruikersnaam en wachtwoord meer lezen dan zonder.
  Pocket neemt die extra tekst niet over.

  Reply

  • @Frank Helemaal met je eens dat dit een fors nadeel is. Zodra je een artikel wilt bewaren dat achter een inlogscherm/betaalmuur zit dan gaat het mis. Ik kan me bijna niet voorstellen dat dit niet expres wordt gedaan want als ik het kan lezen in mijn browser zou Pocket het moeten kunnen bewaren lijkt me.

   Ik vermoed dat ze willen voorkomen dat betaalde content in hun database komt die ze ook voor Explore gebruiken maar dat maakt het in een wereld die propvol zit met betaalde sites er niet gemakkelijker op om fan te blijven van Pocket.

   Reply

   • Als diensten zoals Pocket de mogelijkheid zou hebben om met een gebruikersnaam/wachtwoord, sites of blogs te benaderen, dan zou dit hun verdienmodel in stand laten en toch de betalende (!) gebruikers een product leveren.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top