Nieuws downloaden en lezen als ebooks (met behulp van Calibre)

In Calibre kun je al je (gekochte) ebooks beheren en versturen naar een ereader of tablet. Maar je kunt ook je eigen ebooks samenstellen met actuele nieuwsberichten of blogposts met de functie Nieuws downloaden. Ideaal als je bijvoorbeeld graag het nieuws wilt lezen op je ereader.

Nieuws downloaden in Calibre

Calibre is prima in staat om metadata (boekgegevens en omslagen) te downloaden van een groot aantal sites, kan ebooksites doorzoeken als je nog op zoek bent naar een nieuwe titel om te lezen maar kan daarnaast ook fungeren als nieuwslezer. Standaard kan Calibre het nieuws van vele honderden sites downloaden en converteren naar ebooks maar je kunt ook je eigen favoriete nieuwssites en blogs toevoegen.

nieuws downloaden buttonIn het hoofdmenu vind je de knop Nieuws downloaden (Fetch news) terug waarmee je meteen kunt gaan bladeren door meer dan 1600 nieuwsbronnen die onderverdeeld zijn in tientallen (taal)categorieën.

calibre nieuws downloaden
Voordat je ook maar iets doet, wijzig eerst het aantal dagen dat Calibre hanteert voor het downloaden en bewaren van nieuws. Zelf vind ik 7 dagen meer dan genoeg en het voorkomt dat je straks enorme ebooks krijgt met honderden pagina’s vol nieuws. Maar als je juist meer wilt dan kan dat natuurlijk ook.

calibre nieuws downloaden
Als je Nederlands (NL) uitklapt dan zie je, in dit geval, 22 Nederlandstalige nieuwsbronnen staan die door Calibre zelf zijn toegevoegd. Calibre noemt dit recepten en het zijn (soms uitgebreide) Perl scripts die het nieuws “schrapen” van een bepaalde website.

Het voordeel van deze werkwijze is dat Calibre niet afhankelijk is van de aanwezigheid van een RSS feed, met scripts kunnen ze nog steeds het nieuws van de voorpagina’s van nieuws- en krantensites halen. Het grote nadeel is echter wel dat de scripts snel breken als de site iets aanpast aan hoe berichten en nieuws gepresenteerd wordt. Tenzij je zelf Perl scripts kunt schrijven zul je dan moeten wachten tot ze in Calibre gerepareerd worden in een nieuwe versie van het programma.

Op moment van schrijven werkt de Volkskrant nieuwsbron niet goed en levert de Fokke & Sukke nieuwsbron altijd dezelfde cartoon op. Die van NRC doet het gelukkig wel en als je deze aanklikt kun je ervoor kiezen om deze eenmalig te downloaden door vervolgens op Nu downloaden te klikken. Calibre gaat dan het nieuws downloaden van de voorpagina van NRC.nl en maakt er een EPUB bestand van dat in je bibliotheek komt te staan (download hier een voorbeeld EPUB).

Als je deze regelmatig – en automatisch – wilt downloaden dan kun je een vinkje zetten bij Downloadschema. Standaard gaat Calibre dan dagelijks het nieuws downloaden na 6 uur ‘s ochtends maar deze frequentie kun je naar eigen smaak aanpassen. Hou er wel rekening mee dat Calibre geopend moet zijn op die tijdstippen dus het werkt niet als je dan je computer of laptop niet hebt aanstaan :) Je kunt ook alle geplande downloads van alle nieuwsbronnen handmatig activeren zodra je zelf Calibre opent. Hiervoor klik je dan op het pijltje naast de Nieuws downloaden knop in het hoofdmenu en kies je voor Download alle geplande nieuwsbronnen.

Zelf nieuwsbronnen toevoegen aan Calibre om te downloaden

Gelukkig kun je, behalve de ingebouwde nieuwsbronnen, ook je eigen nieuwssites en blogs toevoegen. Je kunt deze op dezelfde manier gebruiken en dagelijks, wekelijks of maandelijks nieuwsberichten en blogs downloaden als ebooks. De optie om zelf nieuwsbronnen toe te voegen vind je ook in het menuutje naast de Nieuws downloaden knop.
calibre nieuws downloaden
Klik op Een aangepaste nieuwsbron toevoegen om je eigen site(s) toe te voegen.

calibre nieuws downloaden
Ik heb er al eentje staan maar normaliter zal deze lijst nog leeg zijn natuurlijk. Je kunt een Nieuw recept [1] toevoegen, de ingebouwde recepten aanpassen als je overweg kunt met Perl scripts, een nieuw recept laden uit een .recipe bestand [2] dat je van een ander gekregen hebt, je eigen .recipe bestanden bekijken [3] en OPML bestanden importeren [4]. OPML bestanden zijn bundels van RSS-feeds die je in bijna alle feedreaders zoals Feedly of Inoreader kunt exporteren om zo in één keer al je feeds te importeren in Calibre. Dat zijn er in mijn geval veel te veel en die lees ik liever in een feedreader. Ik laat die optie daarom buiten beschouwing nu.

Wel ga ik handmatig enkele nieuwe nieuwsbronnen toevoegen:

calibre nieuws downloaden
Zoals gezegd moet je hier gebruik maken van RSS feeds hoewel je ook hier handmatig Perl scripts kunt schrijven door naar de geavanceerde modus te wisselen. Het meest eenvoudige is echter om gewoon de velden hier in te vullen en dus een titel te geven aan het recept, aan te geven hoe oud het oudste artikel mag zijn en hoeveel artikelen er maximaal opgenomen mogen worden. Je kunt dan één of meerdere RSS-feeds toe te voegen aan dat recept.

calibre nieuws downloaden
Dat kan dus bijvoorbeeld een recept zijn met al je favoriete blogs waar je de diverse RSS-feeds aan toevoegt maar in het bovenstaande voorbeeld houd ik het simpel. Een recept dat bestaat uit één RSS-feed, namelijk dat van dit blog.

Je vindt de url’s van RSS-feeds meestal op de sites terug die je wilt lezen. Voor alle WordPress blogs kun je simpelweg de url van het blog nemen en daar /feed achterzetten. Let er op dat je wel http:// voor de url’s hebt staan want anders werkt het niet in Calibre.

Voeg een feed toe en sla het recept op. Alle nieuwe recepten worden vervolgens toegevoegd aan het lijstje met nieuwsbronnen in een aparte categorie ‘Aangepast’. Er is ook een categorie ‘Gepland’ bijgekomen met alle nieuwsbronnen waarbij je Downloadschema hebt aangevinkt. Al deze nieuwsbronnen worden dus ofwel automatisch gedownload danwel handmatig als je op Download alle geplande nieuwsbronnen klikt naast de menuknop Nieuws downloaden.

calibre nieuws downloaden
Alle gedownloade nieuwsbronnen/recepten worden als EPUB bestanden opgeslagen in de bibliotheek in Calibre en kun je vervolgens op elke ereader of ereading apparaat lezen.

@header via Pixabay met CC0 verklaring // Alle screenshots zijn gemaakt in Calibre 2.71

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Beste Raymond,

  Leuk om te lezen! Weet je ook of het mogelijk is om wanneer je abonnement hebt op het NRC, deze te lezen op je Kobo? Of heb je altijd een iPad nodig?

  Reply

  • Dag Kennard, toevallig weet ik dat je bij het NRC ook een EPUB versie van zowel Handelsblad als Next kunt downloaden. Dat biedt NRC al sinds eind 2009 aan en was altijd te vinden op epaper.nrc.nl toen ik zelf nog een abonnement had. Die EPUB versie kun je in elk geval zonder problemen op je Kobo lezen en dat ziet er een stuk beter uit dan de hierboven genoemde optie die alleen maar het openbare nieuws van de NRC website op je ereader zet.

   Reply

   • Dag Raymond. Dank voor je snelle reactie. Helaas kom ik via je link op het abonnementen deel van de NRC. Ik kan toch nergens een krant voor mijn Kobo vinden vrees ik. Heb je nog tips?

    Reply

    • Ik heb vorige maand nog met iemand gesproken over de EPUB editie dus die moet wel degelijk te downloaden zijn. Ik heb zelf geen abonnement meer en kan het dus niet voor je nazoeken maar ergens onder http://digitaleeditie.nrc.nl zal het te vinden moeten zijn neem ik aan. Neem anders even contact op met de helpdesk van NRC?

     Reply

 2. Beste Raymond, ook ik heb een probleem met mijn ereader en het downloaden van de EPUB editie van de NRC. De NRC download ik vanaf de site in Calibre als EPUB. Maar als ik Calibre open op de ereader dan lukt het downloaden niet meer. De site is wel te openen. Dit probleem is sedert 08 augustus jongsleden. Ik heb een KOBO Aura. Hoe kan ik dit oplossen? MIjn partner heeft een Sony en ondervind geen problemen.

  Reply

  • Dag Michiel, aangezien je Calibre niet op de ereader zelf kunt openen neem ik aan dat je bedoelt dat het downloaden vanaf de browser van de Kobo niet meer lukt nu? Kobo lijkt wat wijzigingen in de (experimentele) browser te hebben doorgevoerd waardoor anderen ook datzelfde probleem hebben. Ik heb er zelf geen ervaring mee en kan je dus alleen maar adviseren om de gedownloade EPUB in Calibre te zetten en het dan op de Kobo te zetten, net zoals je dat voor elk ander ebook ook zou doen. Dat zou moeten werken, al snap ik dat het geen ideale oplossing is.

   Helaas is er weinig te doen aan wijzigingen die Kobo in nieuwe updates doorvoert …

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top