Tweetweekoverzicht week 44 2016: 10 jaar Calibre, 1 NRC krant, gratis Instapaper en LastPass, duurdere Scribd en bibliotheektarieven ebooks

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Tiende verjaardag van Calibre

Op 31 oktober 2006 werd de allereerste versie van Calibre – toen nog libprs500 geheten naar de Sony PRS500 ereader – uitgebracht en ruim 100 releases later kwam vorige week versie 2.71 uit als jubileumeditie samen met een korte video om bij deze mijlpaal stil te staan. De grootste vernieuwing in deze jubileumeditie is de introductie van een nieuwe set iconen voor de menuknoppen die ook standaard getoond worden.

Heb je liever de oude vertrouwde iconen terug? Dat kan bij Voorkeuren -> Uiterlijk en gedrag en dan Pictogrammen thema in het eerste tabblad. Daar zijn overigens meerdere thema’s terug te vinden als je echt eens wat anders wilt.

NRC Handelsblad en NRC.next worden dezelfde krant in 2017

Villamedia kopte met een aankondiging van het einde van NRC.next maar dat is niet helemaal het geval. Hoofdredacteur Vandermeersch liet bij Adformatie optekenen dat hij weinig redenen meer zag om twee verschillende kranten samen te stellen uit één poel met nieuws. En dus wordt vanaf 14 februari nog maar 1 soort krant gemaakt – met drie katernen ipv twee zoals bij NRC.next nu – die in de ochtend als NRC.next wordt gepubliceerd en in de middag (bijgewerkt met het nieuws van die ochtend) als NRC Handelsblad. Waarmee de namen behouden blijven maar het onderscheid alleen maar gemaakt wordt op het tijdstip van uitgave. Wat mij heel verstandig in de oren klinkt.

Instapaper Premium is nu gratis

Instapaper is een webdienst, (heel) vergelijkbaar met Pocket, waar je artikelen  en andere webcontent kunt opslaan om later eenvoudig terug te kunnen lezen in een layout die ontdaan is van alle opmaak en advertenties. In augustus van dit jaar zijn ze overgenomen door Pinterest en dat heeft ze voldoende middelen gegeven kennelijk om de betaalde Instapaper Premium diensten gratis te maken voor alle gebruikers.

Bij die nu gratis diensten zit o.a. full-text zoeken op alle bewaarde artikelen maar ook de mogelijkheid om artikelen via Send to Kindle naar je Kindle ereader te sturen. Daarnaast is ook de Kindle Digest – de optie om een bundeling van maximaal 50 artikelen als ebook naar je Kindle te sturen – gratis geworden.

Als je een Kindle ereader hebt dan is de keuze voor Instapaper ineens een stuk eenvoudiger geworden. Ik ga het in elk geval weer een kans geven.

LastPass maakt onbeperkt synchroniseren tussen apparaten gratis

Niet alleen Instapaper maar ook LastPass maakt de belangrijkste Premium diensten nu gratis. De wachtwoordensite heeft het nu gratis gemaakt om je wachtwoorden via de mobiele apps op meerdere apparaten te kunnen gebruiken en dat was voor de meeste gebruikers (voor mij wel tenminste) de enige reden om een Premium abonnement af te sluiten. Het Premium abonnement blijft echter wel bestaan maar zal andere diensten gaan omvatten, zoals het advertentievrij maken van de site en apps. Of dat voor de huidige afnemers genoeg zal zijn om de 12 dollar elk jaar te blijven betalen vraag ik me af.

Scribd voegt nieuws en tijdschriften toe (en is duurder geworden)

Scribd kondigde vorige week aan onbeperkt toegang te geven tot (artikelen uit) een aantal bekende tijdschriften en kranten, zoals o.a. Time, Money, Fortune en People, binnen hun abonnement dat al toegang gaf tot ebooks, audioboeken en comics. Op de voorpagina wordt dit nu ook aangegeven.

Waar ik geen enkele melding over gezien heb is het feit dat een abonnement nu 9,99 dollar per maand kost terwijl dit tot ca. twee maanden geleden (dank je, Wayback Machine) toch echt nog 8,99 dollar was. Na het (stevig) inperken van het onbeperkt lezen van ebooks lijkt Scribd nog steeds moeite te hebben om het model financieel werkend te krijgen.

Bibliotheektarief voor ebooks goedgekeurd door OCW

Minister Bussemaker heeft ingestemd met het tarievenpakket voor de landelijke digitale bibliotheek. Belangrijkste onderdeel van het pakket is dat leden van openbare bibliotheken die niet alleen gebruik willen maken van diensten van hun eigen fysieke bibliotheek maar ook ebooks willen lenen van de landelijke digitale bibliotheek in 2017 en 2018 minimaal 42 euro voor hun lidmaatschap zullen moeten betalen. Een introductie-abonnement mag nog wel voor minimaal 21 euro maar geeft slechts recht op 6 uitleningen van ebooks op jaarbasis.

Dit gaat in elk geval voor een aantal bibliotheken (grote) consequenties hebben voor de tarieven en abonnementsmodellen die ze tot op heden hanteerden.

En verder nog …

Eindelijk muziekvideo’s kijken als je in Duitsland woont?

Ziggo komt met een nieuwe betaalzender (Ziggo Movies & Series XL) waar ook de HBO series en films op te zien zullen zijn. Als ik het goed begrijp gaat de nieuwe zender 11,95 per maand kosten maar zal het gratis onderdeel uitmaken van het (duurste) Ziggo Connect & Play Max abonnement? Dat zou in elk geval goed nieuws zijn voor die klanten die zowel dat duurste abonnement hebben en al betaalden voor HBO dat per 1-1-2017 niet meer zelfstandig in Nederland te zien zal zijn.

Recepten of applets, zolang het maar goed blijft werken!

Ook Vimeo gaat met zijn eigen videodienst komen? Hopelijk met goede documentaires want daar heb ik er al een paar van gekocht dit jaar.

Diablo! Maar dan in Diablo 3. Count me in!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top