Bewegende gifs zoeken met Giphy en Tenor

Ik dacht eigenlijk dat we al die bewegende gifs (animated gifs klinkt beter maar vooruit dan maar) hadden achtergelaten in de jaren 90 van de vorige eeuw. Maar nee hoor, bewegende gifs zijn helemaal weer terug en populairder dan ooit. Dagelijks worden er honderden miljoenen bewegende plaatjes geplaatst op Tumblr, Facebook, Twitter en ongetwijfeld vele andere sociale netwerken. Steeds vaker kun je de plaatjes opzoeken via de sites of apps van die netwerken maar er zijn ook zoekmachines die zich gespecialiseerd hebben in bewegende gifs als je er geen genoeg van kunt krijgen.

Wat zijn bewegende gifs eigenlijk?

Animated gifs zijn al bijna zo oud als het web zelf. In tegenstelling tot andere bestandsformaten voor afbeeldingen (zoals jpg) voorziet het gif formaat namelijk in de mogelijkheid van animaties. Hierbij kunnen een willekeurig aantal afbeeldingen (frames) achter elkaar in één bestand worden gezet en worden ze afgespeeld in die volgorde door o.a. een browser. Een video dus eigenlijk.

Aangezien afbeeldingen niet te groot konden zijn op het internet werden bewegende gifs vooral gebruikt om hele korte animaties van enkele seconden te maken die oneindig herhaald worden. Ook al is het tegenwoordig geen enkel probleem meer om langere video’s te maken en online te zetten, is het gebruik van bewegende gifs nooit echt verdwenen. En zie je ze overal voorbij komen, zoals deze:

Vooral irritant als je het mij vraagt maar ach, over smaak valt niet te twisten en als het halve internet ze gebruikt dan moet het toch wel OK zijn, nietwaar? ;)

Mag dat wel? Auteursrechtelijk gezien?

Veel, zeg maar heel veel, bewegende gifs worden gemaakt door een paar frames uit (populaire) videoclips, tv-series of films te halen en die te voorzien van een tekstje. Zoals degene die hierboven staat uit de tvserie Chuck. En daarmee krijg je dus meteen te maken met het auteursrecht want zodra je andermans- auteursrechtelijk beschermd – materiaal gebruikt en opnieuw publiceert maak je inbreuk op het auteursrecht.

Dat gezegd hebbende zijn bewegende gifs één van de vele voorbeelden van het achterblijven van het auteursrecht en ga je echt geen rechtszaak krijgen omdat je een extreem kort fragment gebruikt in een bewegend plaatje op internet. Onder Amerikaans recht valt het gebruik zeer waarschijnlijk onder het fair use (ik ken geen jurisprudentie waarin het getoetst is) en onder Nederlands recht lijkt het een goed voorbeeld van een beeldcitaat te zijn. Ik zou, als ik genegen was zelf bewegende gifs te maken, niet snel frames uit een recente film halen en adviseren om zelfgemaakte beelden te gebruiken maar de kans dat je auteursrechtelijk in de problemen komt is miniem.

Zoekmachines voor heel veel bewegende gifs

Bewegende gifs zijn zo populair dat er diverse sites zijn die zich gespecialiseerd hebben in het doorzoeken en aanbieden ervan. Het zoeken is, zoals bij alle zoekmachines voor afbeeldingen, beperkt tot de tags die door de verschillende sites zijn toegevoegd aan elke gif. Soms is er maar één trefwoord toegekend, soms meerdere. Soms zijn het goede trefwoorden die accuraat het gifje beschrijven maar veel vaker zijn het (zeer) generieke omschrijvingen.

Wat al die sites wel met elkaar gemeen hebben is dat ze daarnaast ook diverse categorieën hebben waar ze de duizenden plaatjes in ondergebracht hebben. Aan jou de taak om een geschikte te vinden.

Giphy

giphy bewegende gifs

Giphy is (was?) één van de leverende partijen van bewegende gifs op twitter.com maar heeft zelf ook een site. Op de voorpagina zijn tientallen gifjes te zien die op dit moment trending zijn (tip, zet autoplay uit want ik kreeg er hoofdpijn van) maar bovenaan zie je een simpele zoekbalk om het totale aanbod te kunnen doorzoeken.

Zoals gezegd wordt hier eigenlijk alleen maar gezocht op de vaak generieke trefwoorden die zijn toegekend. Gebruik dus niet al te specifieke zoektermen en bedenk alternatieve termen als je niet meteen een geschikt gifje kunt vinden. Boven de zoekbalk staan de vijf populairste categorieën waar je nog doorheen kunt bladeren en onder de knop met de drie puntjes vind je de resterende categorieën.

Bij elk gifje staat ook vermeld welke tags er aan toegekend zijn. Deze zijn klikbaar en je kunt op die manier dus snel op nieuwe termen verder zoeken als je een gifje gevonden hebt dat enigszins lijkt op wat je zoekt.

Heb je eenmaal een gifje gevonden? Dan kun je deze meteen plaatsen op Facebook, Twitter, Pinterest, Tumblr, Instagram of Reddit of de embedcode kopiëren en plakken. Onder het Advanced tabblad kun je de rechtstreekse (download)link vinden en het gifje uploaden naar Twitter (in plaats van alleen een link te plaatsen). Let op dat je hiervoor Giphy toegang moet geven tot je Twitter account!

giphy bewegende gifs

Tenor

tenor bewegende gifs
Ook Tenor is één van de hofleveranciers van Twitter. Behalve de loeigrote advertentie voor de Gif Keyboard app die ze kennelijk hebben, is de voorpagina wat minder schreeuwerig dan die van Giphy. Ook hier zijn een aantal trending gifs te zien maar kun je door op Reactions GIFs of Explore GIFs te klikken bladeren door de verschillende categorieën. De zoekfunctie werkt op dezelfde manier als Giphy, namelijk door op de trefwoorden te zoeken die aan de plaatjes toegekend zijn.

tenor bewegende gifs
Ook bij Tenor kun je de link naar een gevonden gifje meteen delen naar Facebook, Twitter, Reddit, Pinterest, Tumblr en iMessage of een embedlink gebruiken. De tags zijn eveneens klikbaar en je kunt ze dus gebruiken om verder te zoeken op andere, wellicht relevantere, tags.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. De bewegende foto, ook wel cinemagraph genoemd, komt op mij toch niet irritant over. prachtige toepassingen, zoals in de halvan het jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en het Van Gogh museum in Nuenen. Om maar een paar voorbeelden te noemen!

  Reply

 2. Unisys heeft van 1999 tot 2004 het gebruik van GIF’s op Internet sterk teruggedrongen. Het bedrijf had de intellectuele rechten op dit bestandsformat verworven en begon plots geld te eisen voor het gebruik ervan. Hierop ontstonden de bestandsformats ungif en png. Omdat alle rechten inmiddels verjaard zijn kunnen we nu weer naar hartelust animated gifjes maken, uitwisselen en plaatsen. Wie bandbreedte vriendelijk wil zijn kan door het handig gebruik van GIF erg veel informatie in erg kleine bestandjes kwijt.

  Reply

  • @Maggy Dank voor de aanvulling! Ik wist dat de rechthebbenden destijds moeilijk deden over het gebruik van GIF afbeeldingen maar niet dat de rechten inmiddels verjaard zijn. Dat verklaart inderdaad de enorme populariteit.

   Ik las dat vandaag ook WhatsApp de ondersteuning voor bewegende GIFs heeft toegevoegd dus het zal alleen maar meer gebruikt gaan worden.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top