Tweetweekoverzicht week 45 2016: Illegaal downloaden, Tolino Vision 4 HD, e-lending is legaal, Victorine van Schaick Scriptieprijs en het Leesgehandicaptenverdrag

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Nederlanders blijven illegaal downloaden

Tja, je kunt het illegaal kunnen downloaden wel uit de (interpretatie van de) wet halen maar niet uit de Nederlanders. Daar had ik geen enquête voor nodig gehad om te bedenken en dat is dus precies wat er uit kwam. Veertien procent van de Nederlanders downloadt nog altijd series, films en tv-programma’s. En ja, natuurlijk vindt BREIN daar iets van.

De Tolino Vision 4 HD is er!

Ik heb de uitstekende Tolino Vision 3 HD ereader nog niet eens een half jaartje in mijn bezit of de opvolger staat al weer klaar. Het Duitse Tolino heeft goed gekeken naar de nieuwste Kobo ereaders want hoewel de 4e generatie erg lijkt op zijn voorganger (HD scherm, SD kaart en waterbestendig) is de belangrijkste toevoeging een vernieuwde schermverlichting die ook het blauwe licht eruit kan filteren zodat het prettiger leest ‘s avonds laat. De interne opslagruimte is verdubbeld naar 8GB en er is nu een USB kabel toegevoegd met een speciale connector die je op beide manieren kunt aansluiten (hoef je niet meer te pielen omdat je de USB stekker net verkeerd om hebt).

Of – en wanneer – de Tolino Vision 4 HD naar Nederland komt via Libris/Blz, die de Tolino ereaders verkoopt, is niet bekend. Als ik Libris/Blz was dan zou ik het wel doen aangezien er op dit moment geen premium 6″ ereader in Nederland te koop is. Kobo focust zich op de 7,8″ grote Aura ONE en heeft met de Aura 2nd Edition ruimte genoeg gelaten voor Tolino om met een betere 6″ ereader te komen. En aangezien zelfs de Tolino Vision 3 HD al beter was dan de Kobo Aura 2nd Edition is deze opvolger mijns inziens de beste 6″ ereader die je kunt krijgen.

Europees Hof staat e-lending toe

Het grote nieuws van afgelopen week (wat mij betreft want zo interessant vind ik de Amerikaanse verkiezingen ook weer niet) is dat het Europese Hof van Justitie zich uitgesproken heeft over het kunnen uitlenen van ebooks door bibliotheken onder het leenrecht. Daar heb ik al uitgebreid over geschreven en dus hoeft dat nu hier niet.

Interessant – maar niet onverwacht – is dat buiten Nederland veel bibliotheken het als een grote overwinning zien terwijl uitgevers zich al beginnen in te graven met argumenten waarom het juist een bedreiging is. In dat licht is wel zeer prettig dat in Nederland zowel de bibliotheken, de KB als het NUV zich rustig beraden op de consequenties van deze uitspraak. We polderen er vast wel een werkbare oplossing uit.

Victorine van Schaick Scriptieprijs naar een scriptie over lezen op het scherm

Tijdens het KNVI Jaarcongres werden de jaarlijkse Victorine van Schaickprijzen uitgereikt. Dit jaar ging de Scriptieprijs naar Marjolein Wiersma met haar scriptie over het lezen op schermen. Het helpt natuurlijk dat het onderwerp me aanspreekt maar ik heb zelden zo’n prettig geschreven scriptie gelezen en nog nooit voor mijn plezier een scriptie van voor naar achteren gelezen.

“Stories on Screen” is te lezen via de repository van de RUG en is een aanrader voor elke bibliothecaris, boekhandelaar en uitgever wat mij betreft. Ik hoop dat Marjolein meer gaat schrijven over dit onderwerp en wie weet kan ik haar nog eens bereid vinden een bijdrage te leveren voor dit blog. Een hele terechte winnaar van de Scriptieprijs in elk geval.

Toegang tot informatie voor mensen met een leesbeperking (Marrakesh)

Begin november heeft minister Koenders voorstellen van de Europese Commissie over de implementatie van het Leesgehandicaptenverdrag (zoals de NL overheid het noemt) naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd. Deze vormen de opmaat voor het Nederlandse akkoord voor de Europese ratificatie van het verdrag (22 niet-EU landen hebben het inmiddels al geratificeerd).

Ter herinnering (want dit speelt al geruime tijd), het verdrag heeft als doel de toegang tot werken voor leesgehandicapte personen te bevorderen middels een exceptie in de Auteurswet die het toestaat om auteursrechtelijk beschermde werken te bewerken voor deze doelgroep en deze bewerkingen ook te kunnen delen tussen landen die het verdrag geratificeerd hebben.

En verder nog…

Een mini NES uitbrengen waar 30 Nintendo spellen van 30 jaar oud mee te spelen zijn op moderne tv’s. Het zal weinig indruk maken op jonge gamers die de Playstation 4 gewend zijn maar wat is dit een briljante zet van Nintendo. En dat blijkt wel uit hoe populair het apparaatje is: het is wereldwijd uitverkocht en mensen zullen moeten wachten tot volgende maand de volgende lading verscheept wordt. Gelukkig had ik hem als Nintendo liefhebber al maanden geleden vooruit besteld :)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top