rss

Nieuwsbrieven als RSS-feeds lezen in je favoriete feedreader

Zou het niet handig zijn om nieuwsbrieven als RSS-feeds in je favoriete feedreader te kunnen lezen? Goed nieuws want dat kan heel gemakkelijk met behulp van de gratis webdienst Kill the Newsletter! of de feedreader Inoreader (als je een betaald abonnement hebt). Ik leg uit hoe je dit kunt instellen. 

Nieuwsbrieven, wie wil ze nog lezen als je mailbox sowieso al dagelijks overstroomt met nieuwe mailtjes? Ik heb vorig jaar bijna alle nieuwsbrieven opgezegd omdat ze me afleidden en ik er toch niet de tijd voor nam om ze te lezen. Ik maak echter wel elke dag tijd om de RSS-feeds door te nemen waar ik op geabonneerd ben want dat vind ik de perfecte manier om nieuwssites, blogs, bepaalde YouTube kanalen of Instagram accounts bij te houden.

Gelukkig is het ook eenvoudig om nieuwsbrieven die je normaliter alleen via de mail krijgt, binnen te laten komen in een feedreader. Dat is het allergemakkelijkst als je gebruik maakt van Inoreader en één van de betaalde abonnementen hebt. Inoreader heeft een Mail2Tag functie voor betalende gebruikers waarbij je een emailadres krijgt en waar vervolgens alle mailtjes die naar dat mailadres gezonden worden, als items in een speciale RSS-feed getoond worden.

Heb je geen Inoreader? Dan is er de gratis webdienst Kill the Newsletter! waarmee je hetzelfde kunt doen: een RSS-feed laten aanmaken waar een uniek emailadres bij hoort zodat alle mailtjes in die RSS-feed belanden.

Nieuwsbrieven in Inoreader

Ik kan niet genoeg lovende dingen zeggen over Inoreader (ik heb het wel geprobeerd). Dat komt vooral omdat er een groot aantal extra functionaliteiten in aanwezig zijn die het werken met en lezen van RSS-feeds nog een stuk beter maken. Zo kan het met 1 druk op de knop berichten in gedeeltelijke RSS-feeds alsnog volledig binnenhalen – want wat heb ik een hekel aan blogs die een gedeeltelijke feed instellen omdat ze bezoekers naar hun sites willen halen – en kan het berichten in feeds (o.a.) filteren, sorteren en bundelen. Alle basis functies zijn gratis maar de meeste extra functies vereisen dat je een Plus of een Professional abonnement hebt.

Dat is ook het geval als je de Mail2Tag functie wilt gebruiken. Tags zijn, net als mapjes, een manier om je feeds te ordenen en hoewel je tags gewoon in de gratis versie kunt gebruiken komt er een mailadres bij voor elke tag indien je een betaald abonnement hebt.

nieuwsbrieven inoreader1

Voor nieuwsbrieven is het handig om een nieuwe tag aan te maken (hoewel je natuurlijk ook een bestaande kunt gebruiken). Bij Preferences -> Folders en tags kun je zien welke mappen en tags je al hebt en ook nieuwe aanmaken.

nieuwsbrieven inoreader2

Ik heb een tag ‘Nieuwsbrieven’ aangemaakt (niet origineel maar wel functioneel) en je ziet in het overzicht ook meteen een mailadres achter de naam van de tags(s) staan. Dit begint met “incoming-” en wordt gevolgd door een groot aantal cijfers die het mailadres compleet uniek maakt voor die specifieke tag.

nieuwsbrieven inoreader3

Als je klikt op het mailadres komt er een venster tevoorschijn met daarin het mailadres, alvast handig geselecteerd, zodat je het kunt kopiëren.

De rest kun je vast wel raden. Ga naar de site waar je je kunt abonneren op de nieuwsbrief (nieuwsbrieven) van je keuze en gebruik het zojuist gekopieerde mailadres als verzendadres. En klaar ben je want vanaf dat moment worden alle mailtjes – en dus ook die nieuwsbrief – automatisch verwerkt in de RSS-feed van de tag.

Bijna alle nieuwsbrieven vereisen tegenwoordig dat je het abonnement (en daarmee het mailadres) bevestigt door op een activeringslink te klikken in een bevestigingsmailtje. Dat is geen probleem want dat bevestigingsmailtje is het eerste item dat je te zien krijgt in de nieuwe RSS-feed en je kunt daar gewoon de activeringslink aanklikken. Je hebt meteen getest dat alles werkt en dat de nieuwsbrief ook echt in Inoreader binnenkomt.

Nieuwsbrieven in andere feedreaders m.b.v. Kill the Newsletter!

Gebruik je geen Inoreader maar bijvoorbeeld Feedly of een andere feedreader om RSS-feeds te lezen, dan kun je een webdienst gebruiken die bijna precies hetzelfde doet als Mail2Tag in Inoreader. Kill the Newsletter! is bedacht door iemand die wel graag nieuwsbrieven wil lezen maar ze niet in zijn mailbox wil ontvangen.

Kill the Newsletter! is heel eenvoudig in het gebruik:

nieuwsbrieven ktn
Geef de RSS-feed die je wilt aanmaken een naam zoals die straks getoond moet worden in je feedreader en klik op Create Feed.

nieuwsbrieven ktn

Je krijgt dan zowel een mailadres als de URL van de RSS-feed terug. Het mailadres gebruik je om je te abonneren op de nieuwsbrief (nieuwsbrieven) van je keuze en al die mailtjes worden op de server van Kill the Newsletter! omgezet naar items in de RSS-feed. Die RSS-feed kun je toevoegen aan Feedly, WordPress Reader of een andere feedreader van je keuze. Zolang het maar niet Bloglovin’ is want daar kun je niet handmatig feeds aan toevoegen en is dus ook geen echte feedreader.

bevestiging_nieuwsbrief

Ook voor Kill the Newsletter! geldt dat het bevestigingsmailtje in de RSS-feed opduikt en dat je daaruit kunt doorklikken op de activeringslink.

Als je op een later moment toch weer van die nieuwsbrief afwilt, hou er dan rekening mee dat het wel zo netjes is om je abonnement op te zeggen via het unsubscribe/afmelden linkje dat in alle nieuwsbrieven aanwezig hoort te zijn. Doe je dat niet en verwijder je alleen maar de RSS-feed uit je feedreader, dan blijven de mailtjes binnenkomen op de servers van Kill the Newsletter! of Inoreader en worden ze omgezet naar een feed. De bedenker van Kill the Newsletter! vraagt expliciet om hier op te letten zodat de gratis dienst ook gratis kan blijven.

Getipt door Lifehacker

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top