Betaal wat je wil voor DRM-vrije digitale comics bij Panel Syndicate

Comics hebben – meer dan boeken – relatief snel een nieuwe markt aangeboord met digitale versies. De introductie van de eerste iPad betekende ook meteen een grote markt voor de kleurrijke comics die perfect gelezen kunnen worden op een tablet. Inmiddels is Comixology het grootste verkoopplatform waar comics van honderden grote (en vooral kleine) uitgevers te koop worden aangeboden. Amazon – de huidige eigenaar van Comixology – publiceert geen cijfers maar de totale markt, alleen in Amerika al, was vorig jaar goed voor ruim 1 miljard dollar.

Het interessante aan de comicsmarkt is dat de oude traditionele modellen het nog steeds goed doen (de verkoop van fysieke comics is dit jaar op recordhoogte gekomen terwijl de digitale comics tegelijk met hun papieren tegenhangers ook massaal online verkocht worden) maar dat er ook ruimte is voor uitgevers met een ander model. Zo publiceert Image Comics – ooit begonnen in de jaren 90 als collectief van tekenaars en schrijvers die voor zichzelf wilden beginnen – weliswaar op traditionele wijze zowel hun fysieke als digitale comics maar zijn de digitale comics zowel via hun website als via Comixology te koop als DRM-vrije downloads.

panel syndicate
Afgelopen week toonde de Goodreads aanbevelingen-widget ineens een titel die ik nog niet kende. Omdat ik de afgelopen jaren al veel comics van schrijver Brian K. Vaughan gelezen heb (o.a. Y: The Last Man en Saga) werd The Private Eye aanbevolen.

Dit blijkt een bijzondere serie te zijn want deze wordt niet via een traditionele uitgever uitgegeven maar door Panel Syndicate, een (hele) kleine uitgever die door Vaughan en tekenaar Marcos Martin zelf opgezet is. Het doel is simpel: het maken en verkopen van “DRM-free digital comics directly from creators to readers around the world, for whatever the hell they want to pay“. The Private Eye was de eerste titel die ze op deze manier publiceerden en het succes daarvan was groot genoeg om verder te gaan met nog twee andere series waar regelmatig nieuwe nummers van uitgegeven worden.

The Private Eye is inmiddels als serie afgelopen na 10 nummers en is gebundeld in twee tradepaperbacks van elk vijf nummers. Ook voor deze bundels bepaal je zelf wat je er voor wilt betalen (alleen via Paypal overigens) en na betalen kun je de digitale comics downloaden in PDF, CBR of CBZ formaat. Die bestanden zijn m.b.v. vele apps te lezen op zowel een iPad (o.a. ComicFlow, iComix, Chunky of ComicZeal) als een Android tablet (Perfect Viewer) maar ook op een computer (o.a. ComicRack).

Extra interessant is dat de comics van Panel Syndicate allemaal opgemaakt zijn om vanaf een scherm gelezen te worden in liggend (landscape) formaat. Dat is even wennen maar werkt verrassend goed.

Kortom, Panel Syndicate doet echt wat nieuws en heeft mijns inziens een prachtig model bedacht dat navolging verdient bij andere schrijvers en tekenaars. En lezers! Ik heb een tientje betaald om The Private Eye te kunnen lezen en ga zeker ook de andere series in de gaten houden. Betalen wat je wil voor DRM-vrije comics, wat een briljant idee.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top