Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in november 2016 (plus de actuele ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

November is vaak een wat rustige maand qua acties, zo tussen de Kinderboekenweek en de feestdagen in december in. Dat blijkt ook wel uit het overzicht deze maand want het is qua prijsverschillen een ronduit saaie maand en de koopjesjagers zullen nog even geduld moeten hebben tot over een paar weken de decemberacties weer ‘losbreken’. Hoe dan ook: deze week (week 46 2016) zijn dat de volgende tien titels:

 1. Judas door Astrid Holleeder
 2. Juliana door Jolande Withuis
 3. Johan Cruijff. Mijn verhaal door Johan Cruijff
 4. De greppel door Herman Koch
 5. De wereld volgens Gijp door Michel van Egmond
 6. De levens van Jan Six door Geert Mak
 7. SinterWoezel en Pietje Pip door Guusje Nederhorst
 8. Kwaadschiks door A.F.Th. van der Heijden
 9. Toen het donker werd door Simone van der Vlugt
 10. Pogingen iets van het leven te maken door Hendrik Groen

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als o.a. de sites van AKO en ECI, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (17 november 2016). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even goed rond te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie]

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie]


Heel spannend is het deze maand absoluut niet. Bijna alle titels hebben letterlijk overal dezelfde prijs deze week en het maakt weinig uit waar je de ebooks koopt. Er is ebookactie gaande die zowel de ebookversie van Johan Cruijff als De wereld volgens Gijp goedkoper maakt (6,99) hoewel het raar genoeg dus wel uitmaakt bij welke ebookwinkel je het boek van Cruijff aanschaft. Bij Amazon is de Nederlandstalige versie simpelweg (nog steeds) niet beschikbaar – de prijs is voor het Engelstalige exemplaar – maar ook via Google Play Books wordt de titel niet voor die tijdelijk lagere prijs aangeboden. Raar genoeg geldt dat ook voor ebook.nl die zelfs het duurste is.

Sinterklaas nadert en het prentenboek SinterWoezel en Pietje Pip uit 2014 is daarom terug in de top 10 gekomen. Ebookversies worden alleen maar bij Amazon en Google Play Books aangeboden (die 1 euro goedkoper zijn dan de papieren versie) maar onthoud dat je deze dan verplicht via respectievelijk de Kindle app of Google Play Books app moet lezen.

Tot slot is Pogingen iets van het leven te maken ook weer eens terug in de top 10. Deze is frequent in de aanbieding geweest het afgelopen jaar maar deze keer staat die bij bijna alle ebookwinkels voor de volle mep (12,99) in de etalage. Behalve bij Google Play Books want die rekent nog steeds 8,83 euro. Dat scheelt toch weer ruim 4 euro als je deze titel nog steeds niet gekocht had.

Conclusies?

De autobiografie van Johan Cruijff en de biografie van René van der Gijp zijn deze maand met extra korting verkrijgbaar hoewel je bij het boek van Cruijff dus wel even goed moet opletten waar je die precies gaat halen. Liefhebbers van digitale prentenboeken weten dat ze sowieso deze het beste via apps op een tablet kunnen lezen en dat komt goed uit aangezien de digitale Sinterklaas editie van Woezel en Pip alleen bij Amazon en Google Play Books te koop is. Hoewel Hendrik Groen bij Google Play Books nog wel in de aanbieding is, wil je misschien daarvoor toch liever wachten tot deze titel binnenkort met korting elders te koop is.

Kijk je naar de laagste prijzen van de titels bij alle ebookwinkels, dan betaal je €101,79 voor de tien ebooks in plaats van €200,88 voor de papieren edities. Daarmee betaal je dus 50,7% van de prijs van de papieren versie (dat was 48% vorige maand).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

 • [doorlopend] Bij Amazon zijn er constant aanbiedingen en die vind je vooral bij de Kindle deals van de maand;
 • [doorlopend] Bij Kobo vind je dagelijks een nieuwe deal met meestal 50% korting;
 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Ebook.nl heeft nu een speciale pagina waar *alle* ebooks op te vinden zijn die op dit moment in de aanbieding zijn;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Ook bij Bol wordt er elke week een titel in de aanbieding gedaan (de weekaanbieding). Deze aanbieding wordt elke dinsdag ververst. Lees je liever Engelstalige ebooks? Dan vind je bij Bol hier ook elke week een aanbieding;
 • [doorlopend] Ebookalarm: Elke dag gaat een titel van Singel Uitgeverijen in de aanbieding en kun je die gedurende die dag voor 1,99 of 2,99 kopen via Kobo;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)
 • [doorlopend] Op zoek naar diverse ebookaanbiedingen bij Bruna? Die vind je terug op de aanbiedingenpagina;
 • Sinterklaas kan meer dan 100 titels voor 6,99 euro inslaan voor cadeautjes maar natuurlijk kun je ook zelf meeprofiteren van deze actie. De link gaat naar Bol.com maar deze titels zijn ook elders voor deze prijs te koop. De actie loopt nog tot en met 31 oktober;
 • Sla je liever ebooks in bulk in? Bij Bol is er weer de stapelkortingsactie waarbij je 20% korting krijgt bij aankoop van 2 titels, 30% bij 3 en 40% bij vier titels. In totaal kun je kiezen uit iets meer dan 100 titels;
 • Bij Kobo kun je 3 titels kiezen (uit een aanbod van 100) en daar krijg je dan 30% korting op. Deze actie duurt tot en met 30 november;
 • Deze maand kwam het 21ste deel van de Jack Reacher boeken uit. Bij ebook.nl worden de voorgaande delen gepromoot voor slechts 4,99 euro per stuk. Deze actie loopt nog tot en met 28 november;
 • De avonden worden langer en dan leest zo’n Scandinavische thriller ook wel fijn weg. T/m 30 november zijn er via ebook.nl een flink aantal titels voor 5,99 euro te koop;
 • Ook de eerdere titels van Herman Koch worden via ebook.nl gepromoot tot en met 4 december voor 5,99 euro per stuk (en korte werken voor 0,99 euro);
 • Terwijl de titels van A.F.Th. van der Heijden voor 4,99 euro te koop zijn tot en met 10 december;
 • In het kader van het verschijnen van het nieuwe boek (En ik herinner me Titus Broederland) van Auke Hulst zijn haar vorige boeken tot en met 4 december voor 5,99 euro te koop;
 • In het kader van het verschijnen van het nieuwe boek (De eerste vrouw) van Susan Smit zijn haar vorige boeken tot en met 30 november voor 4,99 euro te koop;
 • Twee kanshebbers voor de NS Publieksprijs (Neem een geit van Claudia de Breij en Ma van Hugo Borst) zijn t/m 23 november voor 2,99 euro te koop;
 • De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl is ook genomineerd voor de NS Publieksprijs (en de Libris Geschiedenis Prijs). Daarom zijn haar vorige boeken tijdelijk (t/m 23 november) in de aanbieding voor 4,99 euro;
 • In het kader van het verschijnen van het nieuwe boek (De vijftiende affaire) van James Patterson Smit zijn zijn vorige boeken tot en met 10 december voor 4,99 euro te koop;
 • Nog niet alle boeken van Heleen van Rooyen gelezen? Tot en met 30 november zijn alle romans voor 4,99 euro per stuk toe te voegen aan je winkelwagentje;
 • 2016 is het Roald Dahl jaar. Nog tot en met 6 december zijn alle ebooks van deze kinderboekenschrijver voor 5,99 euro per stuk te koop;
 • Carry Slee won de Gouden Boekenstapel en daarom zijn tot en met 5 december al haar boeken voor 4,99 euro verkrijgbaar;

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top