Tweetweekoverzicht week 46 2016: Google Play Music, Creative Commons contractjes, muten op Twitter, Google Fotoscan en nog wat losse restjes

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

Vernieuwde Google Play Music

Google Play Music is een beetje de vreemde eend in de bijt qua muziekdiensten. Het is een uitstekende dienst, begrijp me niet verkeerd, waar je behalve luisteren naar de catalogus van miljoenen nummers (betaald) ook zelf duizenden nummers (gratis) kunt uploaden om naar te luisteren. Maar wat het heel slecht (of eigenlijk helemaal niet) deed waren afspeellijsten en aanbevelingen. Raar, als je bedenkt dat Google niet anders doet dan profielen maken van mensen en ze advertenties voorschotelt van alles wat ze maar eventueel zouden willen. Als ze weten waar ik in geïnteresseerd ben, waarom konden ze niet achterhalen welke muziek ik leuk zou kunnen vinden? Ik stapte na twee jaar over van Play Music naar Spotify en keek niet meer achterom.

Afgelopen week probeerde Google om hun muziekdienst weer relevant(er) te maken. Op het web is het vooral cosmetisch maar de apps zijn zeer grondig overhoop gehaald en introduceren nu “context gevoelige aanbevelingen”. En ja, daar gebruikt Google dus alle informatie voor die ze maar over je verzameld hebben. Klets je in je mail over bepaalde artiesten? Grote kans dat ze opduiken in de app. Is het zondagmiddag? Grote kans dat je wat rustige muziek aanbevolen krijgt. Google past hun Google Now benadering nu toe op muziek lijkt het.

Het zal niet genoeg zijn om me los te weken van Spotify, daarvoor is het abonnementsmodel van Google me te veel op Amerika gericht dankzij de combinatie met YouTube Red die ze daar hebben en hier niet, maar het is toegegeven een stap in de goede richting.

Deel je werken met de Creative Commons licentiebevestigingen

Wat doe je als je afspraken met iemand wil maken over een tekst of foto die ze samen met (of in opdracht van) jou gemaakt hebben? Nou, allereerst moet je er aan denken dat je uberhaupt afspraken moet maken om toekomstig gedoe te voorkomen (als anderen iets in opdracht van jou maken liggen de rechten bij hun en niet bij jou bijvoorbeeld) en dan moet je minimaal afspraken maken over wat jij er mee mag doen.

Maar ja, je zou ook kunnen overwegen om wat je samen gemaakt hebt (of wat je hebt laten maken door een ander) breder te delen met de wereld. Een eenvoudige manier is dan om ze te vragen om een Creative Commons licentie mee te geven aan het werk en dat is nou precies wat Creative Commons Nederland iets gemakkelijker gemaakt heeft. Afgelopen week publiceerden ze licentiebevestigingen voor alle zes de CC-licenties (en zelfs eentje voor CC0), wat niets meer is dan een korte overeenkomst waarin de maker bevestigt het werk te delen onder de voorwaarden van 1 van de CC-licenties.

De zes licentiebevestigingen zijn op zichzelf staande overeenkomsten die makers een gestandaardiseerde manier bieden om hun toestemming te geven voor hergebruik.

Creative Commons publieke domeinverklaring

Niet alleen ontzettend nuttig voor iedereen die een werk wil delen maar ook voor degenen die anderen willen uitleggen wat een Creative Commons licentie, het delen van je werken of open access publiceren nou eigenlijk betekent in de praktijk.

Muting op Twitter

twitter_muteIk weet dat ‘muting’ geen Nederlands is maar met (af)dempen snapt ook niemand meer waar het over gaat vrees ik. Hoe dan ook, afgelopen week rolde Twitter dan toch eindelijk eens de functionaliteit uit om tweets uit je notificatie-tab te weren op basis van trefwoorden, twitternamen, hashtags en zelfs emoji.

Bijna alle Twitter clients van andere partijen hebben al zo’n functie en zelfs in Tweetdeck, dat jaren geleden door Twitter werd overgenomen, is het al lang mogelijk. Maar goed, nu dus ook in de eigen Twitter apps voor iOS/Android en op Twitter.com.

twitter_mute2

Je vindt op Twitter.com (ook in de Twitter apps overigens) de nieuwe mogelijkheden terug bij de notificatie-instellingen. Degenen die al een tijdje niet meer op Twitter.com hadden gekeken vinden daar ook het kwaliteitsfilter [1] terug dat standaard is aangezet en waarmee dubbele tweets, spam en andere zaken door Twitter zelf gefilterd worden teneinde je twitterervaring plezanter te maken.

Nu kun je ook op trefwoorden, zinnetjes enz filteren [2] zodat je tweets die deze bevatten, niet meer opduiken in je mentions/notificaties. Als je een trefwoord invult dan geldt dat meteen ook voor de gelijknamige hashtag (herfststorm levert dus een filter op #herfststorm op). Vooral handig tijdens grote voetbaltoernooien in mijn geval hoewel ik uit ervaring inmiddels weet dat je voorzichtig moet zijn met het permanent muten op trefwoorden. Voordat je het weet filter je ook tweets die je wel had willen zien maar ja, hoe maak je die keuze als je de tweets niet meer ziet?

Google Fotoscan

Als er 1 bedrijf is dat ervaring heeft met digitaliseringstechnieken dan is het Google wel. En die ervaring geeft Google nu terug met Fotoscan, een app voor iPhone en Android telefoons, waarmee foto’s gedigitaliseerd kunnen worden. Om te voorkomen dat je (flits)licht gereflecteerd ziet op de foto’s maakt de app meerdere foto’s en plakt ze zelf aan elkaar. Op het scherm van je telefoon krijg je met behulp van bolletjes te zien hoe je de telefoon moet bewegen zodat de app de goede foto’s kan maken voor een optimaal resultaat.

En ik moet zeggen, het werkt verrassend goed en vooral erg snel als je eenmaal het trucje doorhebt. Ideaal om die collectie oude foto’s nu eindelijk eens in te scannen.

En verder nog …

Alle Victorines van 2016 op een rij!

Ik heb overwogen deze verder uit te werken maar het is een boel werk voor wat uiteindelijk vooral Franse wetgeving betreft. In het kort: sinds enkele jaren bestaat er een nieuw onderdeel aan de Franse auteurswet die het mogelijk maakt om boeken uit de vorige eeuw, die out of print zijn, te digitaliseren. Hierin kunnen collectieve beheersorganisaties dan het voortouw nemen en krijgen de auteurs de mogelijkheid om hier bezwaar tegen te maken. Deze constructie, hoe nobel ook, druist echter in tegen het Europese auteursrecht dat auteurs het uitsluitende recht geeft op hun werken (en dus niet een opt-out mogelijkheid naar goed bedoelende organisaties toe). Het Europese Hof van Justitie verklaarde vorige week dat de Franse wet inderdaad niet compatibel is met het Europese recht.

Een Nederlander die honderden afleveringen van tv shows uploadde naar usenet is door BREIN gestopt met een pittige “boete”.

Krijgen we volgende maand inderdaad Amazon Prime Video in Nederland? Wat gaat het kosten en krijgen we ook meer dan alleen de nieuwe show van Clarkson, Hammond en May? Afwachten maar.
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top