Een backup maken van je gekochte Audible audioboeken (en converteren naar mp3)

Audible is één van de grootste producenten en verkopers van audioboeken die al sinds 1995 actief is op de (Amerikaanse) markt. Ze waren zo succesvol dat ze in 2008 door Amazon werden overgenomen en inmiddels levert Audible alle audioboeken die (ook) via Amazon.com verkocht worden. Alle audioboeken kunnen via de Audible apps beluisterd worden maar het is niet mogelijk om een gedownload audioboek op je eigen mp3 speler te beluisteren. Met een kleine omweg kun je dit gelukkig alsnog voor elkaar krijgen.

Waarom downloaden en backuppen?

Hoewel er inmiddels apps zijn voor zo’n beetje alle platformen die je maar kunt bedenken en je de audioboeken tegenwoordig ook kunt streamen vanaf de website, begon het ooit allemaal met het simpelweg downloaden van de boeken die je gekocht had. Audible ontwikkelde een eigen bestandsformaat (.aax) met allerlei (DRM) beveiligingstechnieken ingebouwd waardoor je de gedownloade bestanden alleen maar met de desktopsoftware van Audible zelf, AudibleManager, kon afspelen.

Dat was en is allemaal leuk en aardig maar ik wil geen 30 euro betalen voor een audioboek dat ik alleen en per se met de software van Audible kan afspelen. Ik maak nog steeds gebruik van een oude MuVo100 mp3 speler die me perfect bevalt en waar ik mijn audioboeken op wil kunnen zetten.

Gelukkig kun je met een gratis programma de gedownloade audioboeken ontdoen van hun DRM en converteren naar reguliere mp3’s zodat je ze ook op andere apparaten kunt beluisteren.

Het onderstaande stappenplan is bedoeld om een backup van je legale, gekochte, Audible audioboeken te maken zodat je zelf kunt bepalen waar je die audioboeken op wilt beluisteren. Verspreid deze boeken niet (illegaal) verder want dat is en blijft niet toegestaan.

Stappenplan

1. Installeer Audible Download Manager om titels uit je account te kunnen downloaden

Audible Download Manager is een programma dat je kunt downloaden vanaf de site van Audible en dat in combinatie met AudibleManager gebruikt kan worden om je audioboeken te beheren op je pc. AudibleManager is inmiddels totaal verouderd en heeft een interface waar geen enkele programmeur de laatste 10 jaren naar gekeken heeft. Het is ook maar goed dat je alleen de Download Manager nodig hebt om de audioboeken zelf te kunnen downloaden.

Audible Download Manager (ADM) zorgt er voor dat als je straks de download knop aanklikt in je account op de website, de audioboeken ook daadwerkelijk – met beveiliging en al – gedownload worden.

Helaas is ook ADM behoorlijk verouderd en dat blijkt vooral uit het feit dat het niet samen wil werken met Chrome. Sterker nog, ADM geeft zeer hinderlijke foutmeldingen als Chrome op de achtergrond actief is en je zult zowel de browser moeten afsluiten als in de Taakmanager de verschillende Chrome.exe taken moeten sluiten.

2. Ga in Internet Explorer naar je Audible.com bibliotheek en download de audioboeken die je wilt backuppen

audible website_afterinstallationdownloadmanager
Chrome is geen optie helaas dus ga in Internet Explorer (getest) of Firefox naar je Library op de site van Audible. Daar vind je al je audioboeken. Door op de Download knop te klikken wordt een admhelper.adh metadata bestandje automatisch geopend in de Audible Download Manager. De downloadmanager begint vervolgens met het downloaden van de (beveiligde) .aax audioboekbestanden.

audible downloadmanager
Klik na afloop op de Downloads folder knop zodat je weet waar ADM de bestanden neergezet heeft.

3. Download en installeer AaxToMp3

Alle bestanden zijn nu dus weliswaar gedownload als .aax bestanden maar die kun je dus niet elders afspelen. Gelukkig heeft iemand een eenvoudig programmaatje gemaakt, AaxToMp3, waarmee je de .aax bestanden kunt omzetten naar .mp3 bestanden. Je kunt het programma hier vinden en uitpakken in een map naar keuze (het hoeft niet apart geïnstalleerd te worden).

Start vervolgens AaxToMp3GUI.exe en dan krijg je het onderstaande scherm:

audible
Kennelijk is de maker van het programma Duits maar heel lastig is het verder niet. Met de knop Durchsuchen kun je bladeren naar de map waar de audioboekbestanden staan, het audioboek selecteren dat je wilt converteren en vervolgens met Umwandeln omzetten naar mp3.

Er kan er maar eentje tegelijk worden geselecteerd en geconverteerd. Dit gaat echter wel redelijk vlot (ongeveer met 30x speed) dus een audioboek van 10 uur is in 20 minuten omgezet naar een mp3. Je vindt de mp3’s terug in dezelfde map als de .aax bestanden, klaar om op jouw oude mp3 speler afgespeeld te worden.

Heb je Chrome wel op je computer staan? Dan wil je waarschijnlijk de Audible Download Manager weer verwijderen nadat je al je audioboeken hebt geconverteerd naar mp3. Doe je dat niet, dan zal ADM elke keer bij het opnieuw starten van je computer aangeven dat Chrome afgesloten moet worden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top